Témata
Reklama

Z galerie osobností dějin průmyslu: Chung Ju-Yung

„Dovednost a talent zaměstnance jsou mnohem důležitější než půjčka z banky.“

Tak se vyjadřoval a tak smýšlel Chung Ju-Young. Svým manažerským umem se stal jedním z nejzdatnějších světových podnikatelů, zakladatelem a dlouholetým prezidentem největší korejské automobilní, elektronické, petrochemické, loďařské, stavební, ocelářské, finanční a zdravotnické zboží produkující společnosti, která vstoupila do světového povědomí pod firemním jménem Hyundai. Zkušenosti z jeho životního příběhu a způsobů, jakým řídil velké týmy lidí, jsou dodnes velmi aktuální a mohou i soudobým manažerům posloužit jako látka k zamyšlení.

Reklama
Reklama
Reklama

Hledání cesty

Jaký byl tedy Chung Ju-Young manažer? Především odvážný a vynalézavý. V roce 1937, když mu bylo dvaadvacet, se pokusil o podnikání na vlastní pěst. Využil k tomu skutečnost, že majitel obchůdku s rýží onemocněl a svěřil jeho vedení právě Chungovi, v němž správně vytušil nadaného muže. Ale když se mu začalo trochu dařit, přišel příkaz japonské okupační správy, že se tento způsob obchodování s rýží Korejcům zakazuje a podnik byl bez náhrady konfiskován. Chunga to samozřejmě rmoutilo, ale nevzdal se. V roce 1940 si vypůjčil peníze od přátel a otevřel v Soulu malou dílnu na opravu automobilů. Bylo to samozřejmě z hlediska jeho vzdálené perspektivy jistě mimořádně prozíravé rozhodnutí, ale v dané době také nesmírně riskantní.

„Hledej cestu tam, kde jiní říkají, že tudy nic nevede, a uvidíš, že ji najdeš, pokud budeš vytrvalý a vynalézavý," říkával Chung a tato zásada se mu osvědčila. Vždyť se hned po skončení války jako třicetiletý pustil do dalšího podnikání a již v roce 1946 mohl z dílničky přejít na vyšší kvalitu, když založil firmu na opravu automobilů. Nazval ji Hyundai, což korejsky znamená moderní. Již v tomto samotném přístupu k firemnímu jménu tkví jistá originalita, která pak Chunga doprovázela po celý jeho život. O rok později založil stavební firmu Hyundai Civil Industries s jedenácti zaměstnanci, včetně jednoho inženýra, který předtím učil na průmyslové škole. V dalším období aktivity této společnosti rozšířil pod novým pojmenováním Hyundai Engineering & Construction. Jak známo, v červnu téhož roku (1950) vypukla korejská válka, která samozřejmě v mnohém překazila Chungovy velkorysé plány. Omezení korejského trhu ho nutilo o to intenzivněji pracovat a ještě důmyslněji promýšlet další podnikatelské kroky.

Požadavky na zaměstnance

Chung Ju-Young byl svérázným manažerem. Neměl sice žádné vysokoškolské vzdělání, ale patřil mezi starou gardu selfmademanů, kterým byl doslova elitní univerzitou tvrdý život. Za hlavní kritérium při přijímání lidí a samozřejmě i při jejich vedení považoval především pracovitost a poctivost. Stejné chtěl i od manažerů, když říkal: „Je třeba vštěpovat všem podřízeným manažerům, že musejí umět naslouchat lidem a přemýšlet o tom, co se od nich dověděli. Manažeři musí vždy a za všech okolností vycházet vstříc lidem, kteří mají nápady, a neodkladně rozhodovat o jejich uplatnění v praxi."

Ačkoliv sám nemohl mít žádnou kvalitní teoretickou průpravu, o to více chápal její potřebu a stále se snažil ji umožňovat svým zaměstnancům. Sám působil možná někdy jako podivín, ale lidé ho brali jako nesmírně velkou autoritu. Neměli mu za zlé, když se někdy přesunoval od stavby ke stavbě jako obyčejný autostopař. Chtěl se prostě dovědět i z jiných úst, co si lidé v kraji myslí o jeho projektech. Zrovna tak mu zaměstnanci promíjeli, když je přepadával na ubikacích, aby si nejen zkontroloval, jak vstávají do práce a jak je postaráno o jejich snídani, ale zároveň aby se přesvědčil, s jakou náladou vstupují do nového dne.

Jak naslouchat zákazníkům

Vyhledával nová pracovní místa podle zásady, že mohou vzniknout pouze tam, kde je plně na zřeteli orientace na zákazníka, a tak kladl velký důraz na propojení zaměstnanosti a potřeb zákazníka. Přitom dodával: „Umění vážit si zákazníka začíná u toho, jak si vážíme sami sebe. A jen ten, kdo si sám sebe váží, si vyslouží vysoký respekt u druhých a dokáže ho i vůči druhým projevit. A právě to každý zákazník ocení. Ale pozor! Známý slovní obrat »naslouchání zákazníkům« nemusí vždy plně odrážet potřebu získat informaci jako zdroj nových námětů. Získat informaci, která je zapotřebí k vytvoření lepších a perspektivnějších nabídek, znamená aktivně se angažovat, nestačí jen pasivně naslouchat."

Slavné jsou jen náročné projekty

Není divu, že Chungova společnost se díky své promyšleně řízené intenzivní činnosti stala štikou rovněž v oblasti realizace velkolepých stavebních projektů a v rozvoji sociální infrastruktury. Jeho společnost dostala právě v roce 1962 velkou státní zakázku na výstavbu vodní přehrady na řece Ssoyangang, kterou velmi kvalitně a včas splnila. Pak následovala dálniční rekonstrukce třistakilometrové komunikace mezi Soulem a Pusanem, která byla provedena v rekordní době 29 měsíců. Současně se v roce 1965 společnosti Hyundai Engineering & Construction podařil první velký vstup do světa, když začala budovat dálnici v Thajsku. A jelikož se zde velmi osvědčila, záhy následovaly obdobné zakázky z dalších sousedních asijských zemí a posléze i z Austrálie a Nové Guineje. V roce 1969 se Chungovi podařil věru husarský kousek, když přenesl své stavební aktivity i na půdu Spojených států amerických, a to nejdříve na Aljašku. Jeho společnost Hyundai America pak získávala řadu zajímavých projektů i v dalších státech USA.

Avšak za nejambicióznější projekt této doby mohl Chung oprávněně považovat výstavbu průmyslového přístavu Džubajl v Saudské Arábii v hodnotě 931 milionů dolarů. Šlo o vůbec nejsložitější způsob výstavby přístavní kapacity, jaká až dosud byla v celosvětovém rámci známa. Ale tím šedesátá léta nekončí. V roce 1967 založil další společnost, kterou pojmenoval Hyundai Motor Company. K tomu není třeba nic více dodávat, protože české veřejnosti jsou její produkty dobře známy. A pak již na dveře začala klepat celá řada dalších zajímavých nabídek na dodávky řady velkých produktů - od zaoceánských plavidel až po elektroniku. Součástí této velké kampaně se stal i další významný Chungův počin, když zmíněná společnost Hyundai Motor Company překvapila v roce 1974 trh malým automobilem Pony.

Výsledky

V době, kdy Chung odcházel do důchodu, tedy v roce 1991, se společnost Hyundai Business Group mohla vykázat pozoruhodnými úspěchy. Její produkty tvořily 16 % celkového hrubého domácího produktu Korejské republiky a 12 % jejího exportu. Lvím podílem se jistě zasloužila o to, že na sklonku 20. století byla Korejská republika pokládána za globální jedničku ve stavebnictví, polovodičích, výstavbě lodí a ocelářství. Každá pátá loď, která křižovala světové oceány, byla postavena v loděnicích Hyundai Heavy Industries. Plným právem byla Chungova Hyundai Group v této době umisťována ve světových ekonomických tabulkách na čelná místa. Z tohoto světa Chung Ju-Young odešel 21. března 2001, ale jeho velice inspirativní myšlenky žijí dál jako maják ukazující správný směr dalším generacím podnikatelů v průmyslu.

Ivan Brož

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 80702
Datum: 09. 07. 2008
Rubrika: Management / Ekonomika
Autor:
Firmy
Související články
Silný výkon českého zpracovatelského sektoru

Od začátku roku na internetových stránkách www.mmspektrum.com ve speciální sekci přinášíme ve spolupráci se společností IHS Markit měsíční reporty indexu nákupních manažerů (PMI), který je nejvíce sledovaným obchodním průzkumem na světě a je pro svou schopnost poskytovat aktuální, přesné a často jedinečné měsíční indikace ekonomických tendencí oblíben mezi zástupci relevantních institucí a firem. Tento text přináší shrnutí prvního pololetí a výhled na další období.

Jaké má české strojírenství potenciál?

Analytická a výzkumná společnost CEEC Research opět po roce realizovala průzkum, který se zabýval mapováním potenciálu českého strojírenství. Vznikla Studie českého strojírenství 2017/H2, která přináší výsledky 101 uskutečněných osobních a telefonických interview realizovaných s klíčovými představiteli vybraných strojírenských společností. Studie byla slavnostně představena opět v prostorách Pražského hradu, tentokrát v Míčovně, za účasti generálních ředitelů českých firem, zástupců profesních svazů a organizací a politické sféry.

Investiční plán pro Evropu představen v Praze

Na pražském Žofíně se uskutečnila mezinárodní konference pod názvem Investiční plán pro Evropu, jež byla realizována Zastoupením Evropské komise ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Evropskou investiční bankou (EIB). Cílem setkání bylo přiblížit tzv. Junckerův balíček určený k posílení investic a tvorbě nových pracovních míst v Evropě. Konference se konala při příležitosti slavnostního otevření pražské kanceláře Evropské investiční banky, která chce posilovat svou přítomnost ve všech členských zemích EU.

Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Fórum výrobních manažerů

Co vám v současné době dělá především v operativě řízení firmy největší vrásky na čele? Jsou to ceny energetických a materiálových vstupů, nedostatek surovin, plnění termínů zakázek, personální otázka či něco jiného? A jak se s tím potýkáte? Co se vám již podařilo stabilizovat?

Byznys je o přidané hodnotě

Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

Fórum výrobních manažerů

Silné rozkolísání cen energetických a materiálových vstupů stále není ustáleno, a bohužel se nezdá, že by tomu tak mělo v blízké budoucnosti být. Jak se vám daří tato skutečnost ve střednědobém výhledu promítat do stability vaší firmy? Byli jste již nuceni tento fakt zohlednit do cen vašich produktů? Spatřujete zde určitou nápomocnou roli státu?

Fórum výrobních manažerů

Jakým způsobem se projevuje navýšení energetických a materiálových vstupů v ekonomice vaší firmy? Daří se vám tento fakt promítat do cen vašich produktů? Je tato situace pro vás střednědobě udržitelná a jak by se podle vás měl stát v takových případech zachovat?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit