Témata
Reklama

Z lásky ke strojařině

09. 07. 2008

K poslednímu červnu letošního roku se datuje historie Svazu strojírenské technologie pod taktovkou Ing. Zdeňka Holého, který před osmi lety převzal žezlo po Ing. Antonínu Kynclovi.

Tímto postem ing. Holý završil svoji kariéru a při této příležitosti jsme ho požádali o rozhovor stručně mapující kroky, které ho vedly jeho profesním životem.

Reklama
Reklama
Reklama
Pan Ing. Zdeněk Holý se narodil na Slovensku v roce 1936, po absolvování gymnázia nastoupil na Vojenskou technickou akademii v Brně, Fakulta zbrojní, po jejím ukončení v roce 1959 nastoupil do Zbrojovky Vsetín jako konstruktér. Za dva roky změnil své působiště a odešel do Vrchlabí, kde se seznámil se svojí ženou Jitkou. V tehdejším TOS Vrchlabí se věnoval technologii a následně metalurgii. V roce 1979 přešel do TOS Rakovník, v roce 1985 pak do TST Praha. O šest let později přijal nabídku odjet na dva roky na Maltu do firmy Hydraulic Units Ltd. Následně v roce 1993 se opět vrací do TOS Rakovník a opět po šesti letech mění své působiště do Prahy do SST, kde se o rok později v roce 2000 stává ředitelem a setrvává tam až dosud.

I já osobně jsem měl díky úzké spolupráci mezi SST a naším časopisem možnost poznat osobnost pana ředitele blíže než „pouze“ z pohledu obchodního partnera. Kdo ho zná, dá mi za pravdu, že jde o člověka čistého, dobrého srdce, vždy optimisticky naladěného, vzpřímeně hledícího do budoucnosti. Kdo doposud neměl tu čest se s ním potkat osobně, věřím, že následující výňatek z našeho setkání ho o jeho charakterových rysech přesvědčí.

Ing. Holý ve vrchlabské slévárně v roce 1981

MM: Pane řediteli, co bylo hlavním důvodem vaší volby zasvětit svůj profesní život strojařině?

Ing. Holý: Byla to víceméně náhoda – náhoda, která se jmenovala „nábor do vysokých vojenských škol“. Já jsem od svého mládí velmi aktivně dělal po boku svého otce myslivost. Velmi mě zajímaly zbraně. Stále si nostalgicky pamatuji na okamžik, kdy otec musel ve válce odevzdat pušky, jež se u nás dědily po generace. Často vzpomínám, jak jsme tehdy večer seděli u stolu a konzervovali je a druhý den ráno je na policejní stanici odevzdali k zapečetění… Pak jsme je již nikdy neviděli. Ale zpět k tématu. Na sklonku gymnazijního studia se u nás objevil náborčí z okresní vojenské správy a sháněl studenty pro Vojenskou lékařskou akademii do Hradce Králové. Tehdy jsem ho odmítl s tím, že mi pohled na krev nedělá dobře a že bych měl zájem spíše o obor zbraní, a tím náš rozhovor skončil. Po delší době si mě ředitel gymnázia zavolal k sobě. Tam byl onen náborčí a místo „doktora“ mi nabídl „inženýra“ a já po maturitě nastoupil ke studiu na Vojenské technické akademii v Brně. Během studia jsme absolvovali celou řadu praxí ve slévárnách a obrobnách ve výrobních podnicích – například v Třineckých železárnách, v TOS Kuřim, ve zbrojovkách ve Vsetíně, v Dubnici nad Váhom či v Martině. Zájem o zbraně jako takové a o jejich komplikovanou výrobu z hlediska technologií a dodržování přesností ve výrobě byly rozhodující při volbě zaměstnání po mém absolvování vysoké školy. V roce 1959 jsem nastoupil do Zbrojovky Vsetín jako konstruktér výpočtář. Zde se nic neřešilo metodou pokus-omyl, jak tomu tehdy bývalo zvykem, ale vše se důkladně propočítávalo. Ve Vsetíně se vedle zbraní vyráběly i velmi přesné pletařské stroje, kde jsem se dostal i k oblasti technologie výroby. Tyto zkušenosti při mém profesním startu velmi oceňuji a byly dobrým základem pro moji další práci. Život běžel dál a dál a já se v roce 1961 přesunul blíže ke svému bydlišti a nastoupil k tehdejšímu výrobci obráběcích strojů TOS Vrchlabí jako technolog. Zde se pod vedením tehdejšího technického náměstka Ing. Karla Svobody v šedesátých letech započala výroba hydrauliky (pozn. redakce: v roce 2006 byl ing. Svoboda naší redakcí oceněn za celoživotní přínos rozvoji československého strojírenství). To s sebou přineslo i zavedení technologie lití do kovových forem, které umožňovalo odlévat velmi jemnou litinu, která se následně velmi dobře obráběla. A i já se při této příležitosti z technologie přeorientoval na metalurgii a nadále se zde této oblasti věnoval. Tyto dvě stanoviště ve Vsetíně a ve Vrchlabí byla pro mne profesní strojírenskou alma mater.

Pohled na montáž haly v TOS Vrchlabí pro nasazení NC strojů, které pak vyústily v realizaci integrovaného výrobního úseku.
Pohled na montáž haly v TOS Vrchlabí pro nasazení NC strojů, které pak vyústily v realizaci integrovaného výrobního úseku.

MM: Kdybyste se měl znova rozhodnout, jaký obor byste zvolil?

Ing. Holý: Jednoznačně, zkušenosti, které jsem hned po prvních dvou letech praxe získal, mě utvrdily v tom, že volba strojařiny byla správná, a to přetrvalo následujících téměř 50 let. Obor technologie obrábění a tváření je obor, který dává základ všem ostatním. Žádné auto by nevyjelo, žádné letadlo by nevzlétlo, žádná linka na zpracování potravin by se nespustila – a mohl bych zde uvádět další a další příklady, všude jsou zanechány stopy obráběcích a tvářecích operací. Tyto stroje mají reprodukční schopnost, za lidského přičinění vyrábějí samy sebe dokonalejšími. To nikde jinde nenajdete.

Z profesního působení ing. Holého v TOS Rakovník se dochovala tato dobová fotografie.

MM: Na co z profesního života rád vzpomínáte, na co byste naopak rád zapomněl, nechtěl již znova prožít?

Ing. Holý: Nemůžu říci, že lituji něčeho, co jsem v profesním životě udělal. Vše mělo svůj smysl a opodstatnění. Pouze lituji toho, co jsem nestihl udělat, ale tak to v životě chodí. Mé největší vzpomínky se vážou na mé působení v metalurgii ve Vrchlabí, kde jsem objevoval stále nové a nové informace. Například jsme byli první slévárnou, která zavedla používání churanových, snadno rozpadatelných směsí, což se kladně projevovalo při následném procesu čištění. Rád bych v této souvislosti zmínil setkání, které na mne následně mělo neskutečný vliv. V roce 1969 jsme navštívili německou firmu Rexroth, která začínala pod vedením bratří Rexrothů jako slévárenský a strojírenský provoz, z nichž bratr Alfréd byl slévač a já měl to obrovské štěstí, že během naší návštěvy této fabriky jsem se s tímto výjimečným osmdesátiletým pánem setkal a naše povídání se protáhlo na téměř tři hodiny, což prý u něj bylo nevídané. Zřejmě mu imponoval zájem mladého člověka o obor. Následně po setkání jsem ani nešel na společnou večeři a na pokoji hotelu jsem si zapisoval vše, co mi pan Rexroth z oblasti odlévání kovů říkal; impulz plynoucí z tohoto setkání byl úžasný, dlouho jsem z těchto poznatků následně čerpal.

V roce 1991 odchází ing. Holý na dva roky do firmy Hydraulic Units Ltd., maltské joint-venture TOS Vrchlabí firmy, kde se vyráběly hydraulické komponenty.

MM: Jakých zásad jste se držel, co jste ctil?

Ing. Holý: Hlavní zásada je, aby měl člověk jasno, jakým směrem chce tu káru tlačit, což samozřejmě platí nejen v profesním životě. Dále si musí uvědomit i své stávající síly, které na to má, a soustředil se pouze na to podstatné. Od krkonošského písmáka a bylinkáře pana Holubce, který tehdy dělal ve Vrchlabské kalírně, mám jedno životní krédo, abych se pokaždé, když se ráno holím, mohl s čistým srdcem na ten svůj obličej podívat.

Tato fotografie pochází již z jeho působení na Svazu strojírenské technologie, konkrétně pak ze setkaní s tehdejším ministrem průmyslu ing. Rusnokem na MSV v Brně. Společně s ním je zde i ing. Rýdl, prezident svazu SST.

MM: Jaké působiště bylo pro vás klíčové z hlediska profesních zkušeností?

Ing. Holý: Týkalo se mého šestiletého působení v metalurgii v TOS Vrchlabí. Podružným přínosem z této doby byl i fakt, že jsem se musel intenzivně věnovat jazykům. Veškerá dostupná literatura byla v angličtině, němčině či ruštině. A pokud jsem chtěl něco v oboru dokázat, musel jsem získávat informace ze zahraničních odborných časopisů a knih. Pochopitelně byly i další milníky v mém profesionálním životě, které trvale zapůsobily na formování mé odborné kariéry. Jednalo se například o nasazení NC strojů v závodě ve Vrchlabí, které pak zde vyústilo v realizaci integrovaného výrobního úseku. Tehdy parta nadšenců, do které jsem patřil i já, doslova z ničeho „vydupala“ nádherný a donedávna fungující výrobní systém. Rovněž příprava, realizace projektu a později i moje přímá účast na technickém řízení joint-venture na Maltě mně přinesla neocenitelné zkušenosti. Nezapomenutelně se do mých vzpomínek zapsalo i moje působení při realizaci komplexní restrukturalizace výrobního podniku TOS Rakovník, včetně jeho tří výrobních závodů při zavádění, vývoji a výrobě hydraulických pohonů pro obráběcí a tvářecí stroje. Nelze opomenout ani poslední roky mého pracovního působení ve Svazu strojírenské technologie. Zvláště v posledních šesti letech mého působení docházelo k expanzi zájmů na východní trhy, počínaje Ruskem, dále do Číny, Japonska, Vietnamu a dalších zemí. Byli jsme často velice překvapeni a zároveň mile potěšení zájmem o naše výrobky vyústěným ve vzájemnou spolupráci, zvláště pak v zemích, kde bychom vzhledem ke vzdálenosti a neinformovanosti takový zájem ani neočekávali. Odezvou zájmu byla například následná návštěva japonských či korejských manažerů v některých našich vybraných podnicích. Z toho je zřejmé, že se náročná mravenčí práce a nákladná investice do informačních materiálů o produktech našich podniků vyplácí. Díky společnému úsilí pracovníků svazu a jednotlivých výrobních závodů dochází každým rokem ještě k náročnějšímu a odvážnějšímu vykročení.

Paní Jitka Holá, manželka Zdeňka Holého, která doposud po jeho boku prožila 46 let společného života, je zlatá žena s prvořadým zájmem o rodinu a blízké. U této dámy platí dvojnásob, že co na srdci, to na jazyku. Setkání s ní znamená být během krátké doby zavalen množstvím životních zkušeností, postojů, rad a doporučení pro ideální manželské soužití očima chápající partnerky, která má vše pod kontrolou. A tak ani výběr toho nejpodstatnějšího ze společného života těchto dvou lidí popsaného během našeho devadesátiminutového setkání, nebyl lehkým úkolem. „ Dosavadní život s mým manželem, dá se říci světoběžníkem, byl opravdu náročný. Ale vzhledem k mému dětství a mládí poznamenanému druhou světovou válkou, kdy po uvěznění mého otce v koncentračním táboře za protiněmecký odboj jsme s matkou a mými dvěma sestrami bojovaly o přežití, jsem dospěla v holku do nepohody. To manžel tehdy velmi krátce po naší známosti vytušil a hned po dvou měsících jsme se vzali. Samostatnost, rozhodnost, pracovitost, houževnatost a často až přílišná obětavost mi nebyly cizí. Díky tomu jsem zvládla plné domácí pracovní nasazení v době veškerých pracovních aktivit mého muže, související se stálými cestami po vlasti české i slovenské a později po Evropě i mimo ni. V té době jsem sama měla náročné zaměstnání, kolokrát vyžadující i práci přesčas. Děti jsme vedli k disciplíně ve školní práci i doma. Byla to z dnešního pohledu asi tvrdá výchova, ale vyplatila se. Dcera i syn studovali bez problémů s vynikajícími výsledky i na vysoké škole a také dnes si dobře vedou v osobním i pracovním životě. Z toho máme s manželem radost. Dnes, když se ohlížím zpět, hodnotím náš dosavadní společný život jako krásný a naplněný, neboť i přes celou řadu strastí jsme spolu zažili hodně radosti a v obtížných životních situacích jsme si byli navzájem oporou,“ uzavírá své bohaté vzpomínky paní Jitka.

MM: Co byste poradil současným technickým manažerům a co těm potenciálním na svoji pozici se připravujícím?

Ing. Holý: Rozhodně, aby nezapomínali, že i při agresivitě svého věku se slušnost a poctivost vyplácí. V prvé řadě by samozřejmě měli rozumět dané problematice, dále by měli umět delegovat pravomoce a zodpovědnost a za třetí je v dnešním globálním světě již samozřejmá znalost minimálně dvou světových jazyků. Je vhodné, aby manažer měl dále i základy čínštiny či japonštiny. Obchodní partneři z těchto dvou teritorií velmi ocení, když na něj v úvodní části promluvíte jeho mateřštinou. Tyto zkušenosti mám ze svého života a mohu jen potvrdit, že vstupní konverzace otevře dveře a urychlí další jednání.

MM: Co pro vás znamenalo a stále znamená zázemí rodiny?

Ing. Holý: Bez zázemí rodiny by žádnou práci nebylo možné zodpovědně vykonávat. Mám výbornou ženu, která mě dokáže povzbudit, dokáže i zkritizovat, ale především mě chápe. Velkou podporu mám i ve své dceři a synovi, kteří plně respektují moji práci a i například „pohodlí“ svého tehdejšího studentského života podřídili mým profesním záležitostem, které přímo ovlivňovaly lokalitu našeho konkrétního působiště.

MM: Co máte v plánu nyní realizovat, čemu se budete věnovat?

Ing. Holý: Nyní uzavírám svoji profesní kariéru, ale neuzavírám svůj profesní život. V prvé řadě budu muset vyřešit celou řadu záležitostí soukromého charakteru, na které se mi v posledních letech nedostalo času. V souvislosti s mými pracovními záležitostmi jsem sjezdil půl světa, ale pořádně neznám Prahu, to bych chtěl napravit. Dále budu samozřejmě stále sledovat vývoj oboru a v případě zájmu budu velmi rád spolupracovat se zájemci na konzultační bázi.

MM: Pane řediteli, za všechny čtenáře MM, naši redakci a mě samotného vám přeji klidné prožití další etapy vašeho života.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 80722
Datum: 09. 07. 2008
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Jako by byli přímo u stroje

Zlatá medaile udělená exponátu na MSV v Brně patří k neprestižnějším technologickým oceněním. Letos se jejím nositelem v kategorii Inovace v automatizační technice a Industry 4.0. stal tým z Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky (ÚVSSR) Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Ocenění bylo konkrétně uděleno za inovativní využití neuronových sítí při konfiguraci řízení obráběcích strojů s využitím virtuální reality.
MM Půmyslové spektrum mělo možnost vidět působivou demonstraci řešení v činnosti v rámci expozice na MSV a současně se o něm dozvědět mnoho zajímavého od jeho tvůrců Ing. Michal Holuba, Ph.D., a Ing. Jana Vetišky, Ph.D.

O čem je toolmanagement?

Jednoho pošmourného listopadového dne jsem se vydal do Plzně, abych si popovídal s panem Oldříchem Bosmanem, jednatelem a zakladatelem společnosti BTS Technik.

Související články
Moje osobní spotřeba je menší než leckterého mého zaměstnance

Kvido Štěpánek založil před 30 lety prosperující společnost. Dnes je její majetek odhadován na dvě miliardy korun. Za dobu své existence věnoval na dobročinnost více než 100 milionů korun. Tento nenápadný a skromný člověk inspiroval naši redakci, která ho požádala, aby se s ní podělil o své názory na filantropii, životní hodnoty a tradici dobročinnosti v Čechách.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace pro cestu do oblak

Vrtulník – stroj, který obdivujeme v nejnapínavějších scénách akčních filmů, ale který především hraje často klíčovou roli ve skutečném životě. Ať už jde o záchranu životů, nebo o dopadení nebezpečných zločinců. MM Průmyslové spektrum mělo možnost na vlastní oči vidět místo, kde se tyto dokonalé stroje dokončují a také v případě potřeby opravují – prostory společnosti Bell Textron Prague na pražské Ruzyni. Zde jsme též měli možnost mluvit s panem Stanislavem Štefanovem, manažerem prodeje civilních vrtulníků.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Chceme se přiblížit průmyslové sféře, říká rektor Tomáš Zima

Před rokem založila nejstarší česká univerzita společnost Charles University Innovations Prague, s. r. o. Šlo o první počin, který se uskutečnil na české univerzitní půdě. O zkušenostech a prvním úspěchu z univerzitního podnikání jsme si povídali s rektorem Univerzity Karlovy profesorem Tomášem Zimou.

Bez základních etiketních dovedností není byznys úspěšný, říká Ladislav Špaček

Ladislav Špaček je respektovaný odborník a dlouholetý propagátor etikety a protokolu. Je rád, že většina českých podnikatelů odložila fialová saka a bílé ponožky a že význam etikety v tuzemských firmách roste. V rozhovoru pro naši redakci také upozorňuje na některá zásadní faux pas, na to, že už nikdy nemáme šanci udělat první dojem a že etiketa není jen o oblečení.

Když čistí profesionálové

Čisté prostředí není důležité jen doma či ve venkovním světě kolem nás. Stejně podstatné je i tam, kde pracujeme. Nástroje a řešení pro nejrůznější typy úklidu a čištění přináší do našich životů společnost Kärcher. Není však pouze dodavatelem produktů pro domácnost, jak se možná laická veřejnost domnívá, ale nabízí i širokou paletu produktů a řešení pro profesionální, zejména průmyslový sektor. Na podrobnosti jsme se zeptali Michala Kettnera, Head of Dealers channel and ES department.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit