Témata
Reklama

Za krize se musí pracovat více

Od začátku letošního roku si většina firem i lidí - nejen v ČR, ale v celé Evropě a po celém světě - připadala jak ve špatném snu. Nicméně mnozí z nich naštěstí dokázali nepodlehnout všeobecnému pesimismu a přes výrazně ztíženou situaci na trhu zůstat pevně stát na nohách. Mezi ně patří i nadnárodní společnost Yamazaki Mazak. (Nejen) o tom, jak dokázali čelit koronakrizi jsme si povídali s Petrem Šimáčkem, Branch Managerem pro ČR a SR.

„V průběhu celé pandemické situace jsme v Mazaku nijak neomezili fungování směrem k zákazníkovi a všichni kolegové byli plně k dispozici pro řešení technických i obchodních aktivit,“ říká Petr Šimáček.(Zdroj: Yamazaki Mazak)

MM: Jaká je aktuální situace ve společnosti Mazak, především s ohledem na změny trhu v důsledku anticovidových opatření?

P. Šimáček:
Jeden náš dlouholetý zákazník řekl památnou větu: „Za krize se musí pracovat více, ne méně.“ Velmi si ho vážíme a u nás v Mazaku se tím snažíme řídit. Situace je ale samozřejmě méně předvídatelná a každý týden nás může něčím překvapit. Přiznám se, že jsme opatrnější, a to jak ve fungování naší kanceláře, kde jsme vytvořili dva týmy, které se fyzicky navzájem nepotkávají, tak i v pořádání větších zákaznických akcí. Nechceme situaci podcenit, na druhou stranu je to skvělá příležitost, jak se naučit a využít nové technologie, a tím zpřístupnit zákazníkům Mazak digitálně. Moc rád bych pak poděkoval našemu týmu, v průběhu celé pandemické situace jsme v Mazaku nijak neomezili fungování směrem k zákazníkovi a všichni kolegové byli plně k dispozici pro řešení technických i obchodních aktivit. Samozřejmě při striktním dodržování všech hygienických norem.

MM: Objevily se nějaké zásadnější změny v chování vašich zákazníků? A pokud ano, jak jste na ně reagovali?

P. Šimáček:
Jsem přesvědčený, že každý o současné situaci přemýšlí a každý vnímá určité riziko nejistoty způsobené nejen samotným virem, ale možná ještě častěji ne příliš čitelnou ekonomickou budoucností. Ze všech stran jsme bombardováni médii a pro každý názor existuje plno rozumných argumentů, je těžké se v tom zorientovat. Zastávám ale teorii, že na paniku je vždy času dost, důležitá je příprava. Máme velké štěstí, že se setkáváme s množstvím zákazníků, kteří vnímají současnou situaci i jako obrovskou příležitost a jsou odhodlání investovat a zlepšovat svou budoucí pozici na trhu. Snažíme se jim být co nejvíce nápomocní. Mazak se snaží být pro své zákazníky především rychlý, čitelný, pozitivní a maximálně flexibilní. Naše rodinná tradice a dlouhodobost na trhu je jistá indikace toho, že to snad zákazníci oceňují.

MM: Jaký vývoj předpokládáte v nejbližší budoucnosti, ať už z pohledu strojírenských trhů obecně, nebo vaší firmy?

P. Šimáček:
Jsem veskrze pozitivní člověk, a proto věřím, že stejně jako z předešlých temnějších období i z této zkušenosti vyjdeme jako lidstvo chytřejší a poučenější, možná s pár modřinami, ale s hlavou nahoře. Co se strojírenství týká, stojí před námi několik nástrah – první je výrazné omezení investic, které je krátkodobě pochopitelné, ale dlouhodobě jde o jednoznačně špatný krok. Neinvestováním nebude růst produktivita, snížené inovace zase nutně souvisejí s nižší vytvořenou přidanou hodnotou a dlouhodobě vedou jednoznačně ke snížení ziskovosti. Druhou nástrahou je absolutní nedostatek kvalitních zaměstnanců na trhu. Je zajímavé, že společnosti, které v současné době techniky nabírají, evidují velmi malý zájem o tyto pozice. Myslím, že to obrovské množství lidí, které je dnes udržováno na současných pozicích pomocí dotačních programů, posun v průmyslu v zásadě brzdí. Je třeba si uvědomit, že již mnoho let průmysl nerostl, především kvůli nedostatku kvalitních pracovníků, a možná je nyní šance dát trhu větší volnost, aby se mohli zaměstnanci přesunout tam, kde se daří a kde jsou potřeba. Jsem přesvědčený, že to v dlouhodobějším horizontu bude docela ozdravný krok. Třetí nástrahou, kterou si musí průmysl projít, je nekvalita a zaostalost současného vzdělávacího systému. To bude již velice rychle obrovský problém, i dnes vidíme, jak těžké je ve strojírenství nahradit technické bardy, profíky, na kterých mnoho věcí stojí a kteří se rychlým tempem blíží důchodovému věku. V momentální době ale právě vidím příležitost si tyto věci uvědomit a začít je měnit. Covid nás naučil, že rychlá změna je možná, stačí se jen podívat, jak se společnosti rychle adaptovaly na práci z domova, na široké využití digitalizace i na zrychlený nástup sociálních médií v obchodu a službách. Toto je jednoznačně změna k lepšímu a můžeme na tom stavět.

MM: V sousedních zemích, především v Polsku a  Maďarsku, je strojírenství ze strany státu významně podporováno. Bylo by to podle vašeho názoru vhodné a možné i v naší zemi?

P. Šimáček:
Ano, myslím, že by to vhodné opravdu bylo. Od kolegů vím, že v Maďarsku i Polsku je velká vůle nejen strojírenské podniky podporovat. Na investice do technologií a inovací pro malé a střední podniky míří obrovské množství peněz. Dotace jsou dle umístění a zaměření například v Polsku až do výše 85 %. To, co je ale nejdůležitější, je jednoduchost procesu a rychlost zpracování žádostí. Programy ve zmíněných zemích byly spuštěny v červnu a již nyní víme o prvních realizovaných projektech. Jen pro srovnání – V ČR je naprosto běžné, že od podání žádosti o dotace po začátek realizace projektu uplyne osm až 10 měsíců. To je v současné dynamické době naprosto nedostatečné. Právě ta rychlost je to, co umožnuje podnikům v Polsku a Maďarsku se adaptovat a ekonomicky zároveň i posunout. Špatná zpráva pro české podniky je, že jejich zahraniční konkurence bude určitě zase o něco silnější.

MM: Co by podle vás mohl/měl stát v nejbližší budoucnosti udělat, aby se naše hospodářství zase postavilo na nohy?

P. Šimáček:
Stát má před sebou množství úkolů a já se necítím být odborníkem v tom, jak ekonomiku nastartovat, k tomu jsou jistě erudovanější odborníci. Nutno říct, že to ani nikomu určitě nezávidím. Přesto mi ale dovolte zopakovat ty hlavní úvahy.

Na prvním místě je podpora malých a středních podniků – jde o tahouny ekonomiky, firmy, které vždy přispívaly do státního rozpočtu. Znám mnoho jejich majitelů a majitelek, a jsou to neskutečně pilní a chytří lidé. Inovace a investice do technologií jsou alfou a omegou budoucího rozvoje našeho průmyslu. Netvrdím, že musíme použít stejný model jako v Polsku či Maďarsku, ale absence rychlé pomoci nesmírně chybí.

Důležité je také uvolnit trh práce, rozmotat tuto situaci, kdy jsou desetitisíce lidí nevyužity, udržovány v umělé zaměstnanosti. Průmysl i v této době zaměstnance potřebuje. Kurzarbeit je určitě dobrý nástroj, ale myslím, že má sloužit na přechodné období. Dlouhodobě naopak škodí, nepodporuje totiž rychlý přesun sil tam, kde jsou potřeba.

Nutné je také podpořit maximální digitalizaci státní správy, a tím její fungování značně zjednodušit. Obecně by předpisů a pravidel mělo být méně, a nikoliv více. Například schvalovací proces pro dotace by šlo značně zjednodušit.

A v neposlední řadě okamžitě podpořit transformaci českého školství, zejména holistický přístup. Nejen v technických oborech se dnes prolínají mnohé disciplíny a nelze je tak snadno škatulkovat jako v době, kdy se dnešní školní koncepce vytvářela. Pomoci školám sblížit se s technologiemi a průmyslem, a tím si aktivně vychovávat další generaci. Rozvolnit platové tabulky pro kvalifikované odporníky tak, aby měl kdo znalosti předávat.

Všimněte si prosím, že jsem záměrně nezmínil strukturální projekty, jako jsou stavby silnic či železnic. Ty jsou samozřejmě důležité, ale měly by být především strategickou a dlouholetou koncepcí vlády. Spoléhat na ně jako na lék v současné situaci mi přijde při rychlosti stavebních řízení poněkud naivní.

MM: Je něco, co byste v této souvislosti chtěl dodat, ačkoli jsem se na to nezeptala?

P. Šimáček:
Moc rád bych popřál všem čtenářům pevné zdraví a uchování si zdravého rozumu. Věřím, že náš region má mnoho co nabídnout, že se prokáže naše odolnost a že najdeme cestu, jak být i nadále úspěšní.

Ivana Geistová

Mazak EU

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Fokus: cíle blízké i vzdálené

László Török, generální ředitel společnosti Yamazaki Mazak pro střední a východní Evropu, nastoupil do své funkce v roce 2019. Tedy v době, kdy společnost oslavila 100 let svého působení na trhu. O své vize a představy se podělil se čtenáři MM Průmyslového spektra.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Japonské stroje z Čech do Evropy

Sto let existence, 10 výrobních závodů po celém světě a 8 300 zaměstnanců. Tak zní stručná charakteristika jedné z nejúspěšnějších světových strojírenských firem – společnosti Yamazaki Mazak. K jejím produktům patří stroje pro provádění několika operací současně, CNC soustružnická centra, vertikální a horizontální obráběcí centra, CNC laserové řezací stroje, flexibilní výrobní systémy (FMS), CAD/CAM produkty a software pro řízení továren. A právě Českou republiku si firma Yamazaki Mazak vybrala za svoji středoevropskou centrálu. S jejím japonským Administration and Compliance Manager, panem Ryuki Matsui, jsme si měli možnost povídat v technologickém centru Mazak v Jažlovicích u Prahy.

Bezpečné přistání

Za další referenční zákaznickou reportáží společnosti Mazak jsme se vypravili na sever Českého ráje, kde se ve městě Semily nachází jedna z výrobních lokací skupiny Charvat Group, která se zaměřuje na výrobu hydraulických válců a leteckých podvozků. Hostitelem nám byl Michal Dolejš, výkonný ředitel zdejšího závodu, společnost Mazak zastupoval obchodní zástupce Pavel Procházka a Veronika Kvardová z marketingu.

Made in England

Japonský výrobce obráběcích strojů, společnost Yamazaki Mazak, resp. její evropská pobočka, uspořádala v anglickém Worcesteru první postcovidové novinářské setkání, kde prezentovala své inovační počiny za poslední období s důrazem na snižování uhlíkové stopy a energetickou efektivitu. Jsme rádi, že jsme mohli být při tom.

Hodnoty rodinného podnikání

S Miroslavem Vehovským jsem se poprvé setkal před necelými šesti lety v Lovani nedaleko Bruselu při příležitosti slavnostního otevření automatizovaného skladu náhradních dílů společnosti Yamazaki Mazak, které je firma pana Vehovského klíčovým zákazníkem. V nejednom případě instalovali v Oticích u Opavy nový typ stroje jako jedni z prvních v Evropě.

Novinka pro řezání trubek a profilů malých průměrů

Společnost Yamazaki Mazak představuje nové 3D laserové obráběcí centrum navržené speciálně pro vysokorychlostní řezání trubek a profilů malých průměrů ve velkých sériích.

Lidé a stroje se setkali v Jažlovicích

Open House at Mazak a Student Day at Mazak. To byly dvě části velmi zajímavé akce, při níž se ve dnech 14. a 15. listopadu setkali lidé a chytré stroje v prostorách Technologického centra pro Česko, Slovensko, Bulharsko a Slovinsko společnosti Yamazaki Mazak ČR v Jažlovicích u Prahy.

Stroje (nejen) pro dvě generace

Obráběné dílce dle výkresové dokumentace zákazníků, ale i mnohé další produkty v sériích od 30 kusů. To je letmý pohled na produkci v pravém slova smyslu rodinné firmy Strojírna Vehovský. Společnost totiž dnes řídí již druhá generace Vehovských – sourozenci Lucie a Matěj, děti zakladatelů, Miroslava a jeho ženy Petry, kteří dosud ve firmě aktivně působí.

Paletizace: Rychle a efektivně

Dnes, v době stále se zvyšující turbulence v životě i byznysu, je v oblasti výroby stále častěji skloňováno slovo „produktivita“. K jejímu významnému zvýšení pomáhá ve velké míře nasazení automatizace v rámci obslužných procesů, tedy činností, provázejících v rámci výroby základní procesy.

Technologický den HSC obrábění

Společnost Mazak pro své zákazníky uspořádala šest hodin plných technického poznání a osobních setkání. Pomyslně tím zahájila maraton open houses výrobců a dodavatelů obráběcích strojů, které si v tomto prezentačním konceptu drží stále velkou oblibu mezi technickou veřejností.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit