Témata
Reklama

Zakázková výroba pružně a efektivně

Automatizovat zakázkovou výrobu? Jde to, ale jen s dobrým programátorem a plánováním. S tím druhým významně pomáhá kontrolní systém HACS, vyvinutý společností Hermle, který řídí paletový výměník HS flex, ale umí toho mnohem více. Přijměte pozvání do malé firmy JHSP z Rychnova u Jablonce nad Nisou, která přestože se věnuje pouze výrobě na zakázku, si letos na jaře pořídila pětiosé obráběcí centrum Hermle C 400 s automatizací HS flex a nemůže si jej vynachválit.

Eva Zajícová

Vystudovala Fakultu strojní na ČVUT v Praze, obor Výrobní inženýrství na Ústavu strojírenské technologie.
Od roku 2014 pracuje v MM Průmyslovém spektru nejprve na pozici editorky, poté odborné redaktorky a od roku 2019 na pozici vedoucí redakce. Technika je její prací i zálibou.

Do široké nabídky produktů společnosti JHSP patří kontrolní a fixační přípravky, cubingy, jednoúčelové stroje, formy a v posledních letech také elektronické měřicí systémy s bezdrátovým sběrem dat a další služby.

Na kraji Rychnova v mlze, která by se dala krájet, se krčí výrobní podnik JHSP. Pravé podzimní počasí vládlo v této krajině, když jsem společnost JHSP v doprovodu zástupců společnosti Hermle Barbary Hermann a Pavla Němečka na začátku listopadu navštívila. Uvnitř je ale teplo a útulno. Vlídné přivítání společníky Alexandrem Janatou a Janem Hujerem slibuje příjemně strávené dopoledne. Do kanceláře ještě nahlédne pozdravit třetí ze společníků Jaroslav Straka a zase pokračuje do výroby, kterou má v podniku na starosti. Ing. Hujer vede konstrukční oddělení a Ing. Janata řeší obchodní záležitosti. S oběma pány jsem se už potkala loni na veletržním večírku Hermle na brněnském výstavišti v průběhu strojírenského veletrhu. Není to totiž první stroj Hermle, který si firma koupila. Zajímám se proto, jak to všechno vlastně začalo a jak firma s třiadvaceti zaměstnanci dospěla k investici do automatizace. „Se Sašou se známe už z dob studií na Technické univerzitě v Liberci. Studovali jsme konstrukci sklářských a keramických strojů,“ vzpomíná Hujer. „Sem tam jsme potom při vlastních zaměstnáních spolu navrhovali jednoúčelové stroje. Většinu dílů jsme si nechávali vyrábět, ale sami jsme stroje montovali a oživovali u zákazníků. A tam vznikla myšlenka založit firmu vlastní,“ pokračuje Hujer. „Přizvali jsme pak ještě Jardu Straku, který měl s obráběním bohaté zkušenosti ze svého zaměstnání, abychom si mohli jednotlivé díly také sami obrábět,“ doplňuje Janata. (Pozn. redakce: Zkratka JHSP původně znamenala: Janata, Hujer strojní projekty. Po příchodu třetího společníka ani nebylo potřeba zkratku měnit, jenom dnes znamená Janata, Hujer, Straka projekty). Výrobu zahájili v roce 2012.

Reklama
Reklama
Reklama
Automatický systém HS flex od společnosti Hermle byl vyvinut právě pro zakázkovou výrobu a řídí jej systém HACS s intuitivním ovládáním, který podporuje plánování a řízení zakázek.

Co kus, to originál

Do široké nabídky produktů společnosti JHSP patří kontrolní a fixační přípravky, cubingy, jednoúčelové stroje, formy a v posledních letech také elektronické měřicí systémy s bezdrátovým sběrem dat a další služby. „Výrobu stále posouváme. Z dříve spíše mechanických systémů se nyní soustředíme na implementaci také elektronických systémů do našich zařízení,“ popisuje vývoj výrobního portfolia společnosti Hujer. I když zároveň dodává, že čím více je na přípravku elektroniky, tím je jeho konstrukce jednodušší, modulová, nejčastěji z hliníkových profilů, a tedy konstrukčně ne tak zajímavá. „Mechanické měřicí či kontrolní přípravky obsahují mnoho složitých tvarů, které obrábíme na pětiosých centrech Hermle,“ dodává. Nyní do již velmi širokého produktového spektra přibyl ještě nový projekt – výroba testovacích zařízení za použití pokročilých materiálů. Pro představu jde třeba o ověřování chování přední masky automobilu za různých klimatických podmínek. Právě z důvodu umístění přípravku s maskou auta např. do klimatické komory je snaha přípravek co nejvíce odlehčit. Zároveň ale musí splňovat vysokou přesnost a tuhost. Původní myšlenka využít 3D tisk na tuto disciplínu zatím nedošla pozitivního výsledku. Na příkladu je však patrné, kdo je největším zadavatelem společnosti – výrobci automobilů. Dalším příkladem produktu by mohlo být zařízení, které měří univerzálně povrchový tvar, konkrétně délku obecné trajektorie automobilového nárazníku. Přestože je firma velmi vázaná na automobilový průmysl, který nyní zažívá významné poklesy výroby, výrazné ztráty JHSP zatím nezaznamenala. Je totiž jedno, kolik kusů vozidel automobilka vyrobí – z podstaty zařízení, které JHSP vyrábí, je nutné pouze to, aby automobilky zachovaly vysokou diverzitu typů.

Paletový systém HS flex umožňuje operátorovi snadný přístup k jednotlivým paletám.

Dali na dobrou radu

Své první stroje nakoupili společníci postupně na MSV v Brně. Různé, ale známé značky výrobních strojů neobstály většinou z důvodu komplikované koncepce. Následný potřebný servis v očích Ing. Janaty nedosahoval požadované kvality. Na jednom z dalších brněnských veletrhů si nechali poradit a navštívili dříve přehlížený stánek Hermle. Od první chvíle jakožto konstruktéři si oblíbili jednoduchou koncepci těchto strojů. Pak už stačila návštěva u jednoho uživatele a jeho dobrá reference na velmi kvalitní servis společnosti Hermle a bylo rozhodnuto. I přes poměrně vysokou pořizovací cenu si společníci nemohou stroje vynachválit. „Dříve jsme měli zkušenost, že přijel servisák, celý den telefonoval a pak odjel, aniž by problém dokázal vyřešit. Nyní přijede servisák Hermle do druhého dne, auto má plné náhradních dílů, vymění, co je potřeba, a stroj zase běží,“ popisuje Janata. Servis strojů Hermle je totiž založen také na dálkové diagnostice a generování chybových hlášení. Proto, když servisní technik jede k problému, už má s sebou všechny díly, které by mohl podle hlášení pravděpodobně potřebovat. „Servis je opravdu bezkonkurenční, rychlý a efektivní,“ říká spokojeně Janata.

Mezitím co stroj obrábí, operátor může pohodlně hotové palety odebírat a zakládat nové polotovary.


Později dokoupili ještě druhé pětiosé centrum Hermle, které však z důvodu pořízení paletového systému muselo jeho o pět let mladšímu bráškovi uvolnit místo. Malé výrobní prostory umožňují umístit pouze omezené množství strojů. Paletový výměník FS flex, kterým nový stroj C 400 disponuje, obsahuje devět středně velkých palet. „Mohli jsme si vybrat z několika řešení paletového výměníku. Z důvodu prostorové vybavenosti a charakteru naší výroby jsme zvolili devítimístný. Ještě by se nám hodil přídavný zásobník na nástroje, ale na ten už nemáme na hale místo. Tak si musíme s 28 pozicemi vestavěného zásobníku na těch devět palet vystačit,“ vtipkuje Hujer. Paletový systém HS flex umožňuje osadit každou paletu jiným výrobkem. Programátor ke každé paletě dodá příslušný program a nástroje a zbytek již zajistí řídicí systém HACS (Hermle automation control system). „Sám kontroluje, zda každá zakázka obsahuje potřebné programy, nástroje, nastavení nulových bodů apod. Když dojde např. ke zlomení nástroje, HACS, pokud nenajde v zásobníku sesterský nástroj, kterým by bylo možné obrobek dokončit, danou paletu zablokuje a přejde na další, kde má všechny potřebné atributy,“ vysvětluje, jak funguje důmyslný systém, Pavel Němeček. Automatický systém HS flex od společnosti Hermle byl vyvinut právě pro zakázkovou výrobu a řídicí systém HACS pro podporu plánování a řízení zakázek. „Nechci, aby to vyznělo, že je to úplně snadné. Je to samozřejmě velmi náročné pro programátora, který musí každou zakázku naprogramovat, pohlídat možné kolize atd., ale systém HACS je velmi dobrý pomocník,“ upřesňuje Janata. Pan Janata navíc může pomocí mobilní aplikace sledovat výrobu na dálku či např. měnit prioritu pořadí palet, kdyby bylo potřeba nějakou zakázku dokončit rychleji. Zastaví-li se stroj, systém odesílá zprávu na službu, která může přijít problém odstranit.

Zkušenost s již dříve pořízeným pětiosým obráběcím centrem Hermle C 650 přesvědčila majitele, že investovat do technologií Hermle se vyplatí.

Spolehlivé, ověřené a dobře fungující

Zajímavostí na tomto příběhu je to, že společnost JHSP prodala starší (ale pouze o pět let) centrum C 400, aby mohla koupit úplně stejný stroj, ale doplněný o automatickou výměnu palet HS flex. Existovala ještě možnost výměník palet připojit ke staršímu stroji, ale nakonec bylo rozhodnuto pořídit stroj nový. Nedalo mi to a zeptala jsem se, zda je na stroji za těch pět let vidět nějaká inovace. „Stroj je stále stejně spolehlivý. Chlazení má větší výkon z důvodu nutnosti oplachu celého pracovního prostoru k odstranění všech třísek, které by se mohly připlést např. do manipulátoru. Významného vylepšení za se těch pět let ovšem dočkal řídicí systém Heidenhain. Řídicí systémy se vyvíjejí opravdu velmi rychle,“ odpovídá Hujer. Podle technického poradce Pavla Němečka je málo pravděpodobné na strojích po pouhých pěti letech najít rozdíl. „Vycházíme z toho, co funguje, je osvědčené a dobré. Nemá tedy cenu to měnit. Kdybych porovnal třeba 15 let staré stroje se současnými, tak i ty mají stále stejnou koncepci, ale došlo tam například ke zjednodušení krytu zásobníku, zjednodušilo se uložení otočného stolu, jehož náhon je prováděn planetovou převodovkou apod. Ale obecně jsou stroje Hermle založeny na jednoduchosti. Je to léty ověřená koncepce, na které není potřeba něco měnit,“ uzavírá naše povídání Němeček.

Spolumajitelé firmy JHSP u nového centra Hermle C 400 s automatizací HS Flex. Zleva Jan Hujer, Jaroslav Straka, Alexandr Janata, v pozadí zástupci společnosti Hermle Pavel Němeček a Barbara Hermann.

Na závěr mi nezbývá než popřát firmě JHSP mnoho úspěšně dokončených zakázek na strojích Hermle a s pomocí pružného automatického systému HS flex. Na odhad návratnosti je ještě brzy, mají stroj teprve od jara. Ale už teď je jasné, že jim jejich různorodou práci velmi usnadní.

Eva Zajícová

JHSP

Hermle

Reklama
Související články
V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Související články
Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Projekt snů 2

Významnost roku 2017 pro firmu Okuma – výrobce CNC obráběcích strojů – neznamená pouze oslavy 120. výročí založení společnosti, ale i uvedení do provozu v pořadí druhého nejmodernějšího automatizovaného závodu, firmou označovaného jako Projekt snů (Dream Site 2 – dále PS2) v místě japonské centrály.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Veletrh obrábění u výrobce strojů

V druhé polovině letošního dubna společnost Maschinenfabrik Berthold Hermle ve svém sídle opět uspořádala čtyřdenní výstavu Open House. Organizátoři ve švábském městečku Gosheim během akce přivítali 2 500 návštěvníků z 1 100 firem z více než 30 zemí. Mezi hosty bylo také 80 zástupců českých a slovenských firem. Pozvání k návštěvě výrobního závodu tohoto výrobce vertikálních obráběcích center jsme přijali i my.

S láskou k formařině

Nástrojárna SteelForm Technology vznikla v roce 1996. Zaměřuje se na kompletní výrobu střižných a lisovacích nástrojů, vstřikovacích forem a celé řady přípravků. Portfolio služeb dále zahrnuje konstrukci jednoúčelových strojů a linek. Nástrojárna se nachází v Jeřmanicích nedaleko Liberce, kam jsme se společně s firmou Hermle, klíčovým dodavatelem zdejších technologií obrábění, lednové páteční dopoledne vypravili.

V budoucnosti ještě komplexněji

Každý, kdo se odváží kombinovat aditivní výrobu s přesným obráběním, zjevně miluje komplexnost. Společnost Toolcraft využívá obě technologie a dokázala své zákazníky ohromit dosud nevídanými úrovněmi kvality. Důležitou roli zde také hraje promyšlená koncepce strojů Hermle.

Ty stroje zvládnou všechno

Velká část forem do vstřikolisů v ČR je určena na výrobu plastových dílů do automobilů. Nástrojárny, jež takové formy vyrábějí, pak jsou často pod velikým tlakem automobilek kvůli šibeničním dodacím lhůtám a likvidačním cenám. Společnost Formy Tachov má však naprosto odlišnou strategii výroby i zákazníky. Soustředí se totiž hlavně na výrobu forem pro přepravní obaly a logistiku. Menší část obratu pak tvoří repase, modifikace a havarijní opravy forem jiných výrobců. Firma proto disponuje velkým strojovým parkem, kde mají své „hnízdo“ také stroje Hermle. Téměř veškeré dokončovací obrábění se provádí právě na nich.

Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit