Témata
Reklama

Zakružovačky a ohýbačky se značkou Unicorn

Společnost VSŽ Unicorn Tornaĺa, spol. s r. o., má 27letou tradici ve výrobě tvářecích strojů a ve výrobě různých strojírenských součástek vyráběných svařováním nebo strojním obráběním.

V minulém vydání jsme vám představili ohýbačky plechu a tabulové nůžky této slovenské společnosti. Dnes se dostávají na řadu zakružovačky plechů a profilů a ohýbačky trubek.
Reklama
Reklama
Reklama

Zakružovačky plechu

Ruční zakružovačky plechu typu XZCR jsou jednoduché stroje, určené pro klempířské, zámečnické a opravárenské dílny. Technologicky jsou určeny k oboustrannému zakružování plechů do válců bez předcházejícího ohybu, případně k částečnému rovnání plechů. Z třech pracovních válců spodní a horní jsou zaváděcí a zadní válec je zakružovací. Spodní a zakružovací válec jsou přestavitelné a horní válec je výklopný. Stojan je svařované konstrukce a zabezpečuje optimální ergonomickou výšku pracovního místa a zároveň je přizpůsoben ke vhodnému ukotvení stroje na podlahu.
Elektromechanická zakružovačka plechu XZM2000/8T je tříválcová zakružovačka, která slouží k zakružování plechových tabulí z materiálů, které mají schopnost tváření za studena do tvaru válcových nebo kuželových plášťů nebo segmentů kotlů, rour a podobně. Oba konce zakružovaného plechu mají být předohnuty na požadovaný poloměr. Válce jsou uspořádány do tvaru pyramidy. Spodní válce jsou uloženy v kluzných ložiskách a jsou poháněny elektromotorem. Horní válec je bez pohonu a je uložen též v kluzných ložiskách. Na pravé straně stojanu je posuvně uložena vyklápěcí hlava. Vyklápění se provádí ručně. Výškové přestavování horního válce je elektromechanické.
Elektromechanické zakružovačky plechu typu XZMP jsou tříválcové zakružovačky určené na strojní předohýbání a zakružování válcových či kuželových plášťů, kotlů, rour, nádrží, sudů apod. z materiálů, které mají schopnost tváření za studena. Pracovní válce jsou uspořádány do tvaru pyramidy. Dolní válce jsou poháněny reverzním elektromotorem, který má 2 stupně rychlosti. Horní válec je bez pohonu. Svislé přestavování dolních válců zabezpečují elektromotory. Vyklápění předního ložiska je ovládáno hydraulicky. Řízení stroje se děje z centrálního ovládacího pultu.

Ohýbačky trubek

Elektromechanická ohýbačka trubek XOT 50 A je mimo ohýbání běžných trubek též určena k ohýbání tenkostěnných trubek a uzavřených profilů pomocí trnu. Zadané úhly ohybu je možné nastavit na přenosném řídicím systému. Na přání zákazníka lze zabudovat různé řídicí systémy, které zabezpečují programování úhlů ohýbání v počtu od 1 do 99. Jednoduchou úpravou je možné změnit směr ohýbaní ( pravý - levý ). Pomocí zvláštního příslušenství lze také provést zakružovací práce. Je určena hlavně pro kusovou výrobu.
Technicko-konstrukční řešení hydraulických ohýbaček trubek typu CNC zabezpečuje realizaci náročného ohýbaní trubek za studena v prostoru a různých profilů v rovině. Kapacita paměti řídicího systému Schneider Modicon Micro je 160 programů po 40 krocích. Dále je možné programy připravovat a archivovat na počítači a podle potřeby přesunout do řídicího systému stroje. Zabudované hydraulické prvky jsou od firmy ATOS nebo Bosch.
Ohýbačka trubek IntelliBend je určena k ohýbání trubek z kovových materiálů kruhového průřezu za studena. Při použití nástrojů zvláštního příslušenství může ohýbat kovové materiály různých průřezů do tvaru oblouků, kolen, hadů, spirál apod. Vzhledem k vysoké produktivitě, lehké seřiditelnosti a spolehlivému provozu je vhodná pro sériovou a velkosériovou výrobu. Lze ji dodávat spolu s měřicím ramenem, počítačovým simulačním programem, může být přizpůsobena požadavkům zákazníka a vybavena jako automatizované pracoviště.

Zakružovačky profilů

Elektromechanická zakružovačka profilů je určena k zakružování různých profilových materiálů do tvaru kruhu a oblouku. Těleso stroje je svařovaná konstrukce. Zakružovaní se uskutečňuje ve vertikální poloze mezi třemi kladkami, které jsou umístěny na horizontálních hřídelích. Kladky jsou poháněny reverzním elektromotorem s možností plynulé regulace. Spodní kladky jsou pevně uloženy. Horní kladka se přestavuje ručně. Průběh zakružovaní je řízen z centrálního řídicího pultu.
Hydraulické zakružovačky profilů jsou určeny na zakružování tyčí průřezu L, T , I, U, čtvercového, obdélníkového a kruhového průřezu při použití normálního, resp. zvláštního příslušenství do tvaru kruhů, oblouků nebo spirál z materiálů, které mají schopnost tváření za studena.
Stroje jsou svařované konstrukce. Přestavitelnost spodních zakružovacích kladek oproti pevně uložené horní kladce umožňuje vytvořit asymetrické uspořádání. Tato konstrukce umožňuje zkrátit délku nezakroužených konců tyčí na minimální hodnotu. Průběh zakružovaní je řízen z centrálního přenosného ovládacího pultu. Polohy spodních kladek jsou zobrazeny digitálně na displejích.
Na stroji jsou poháněny všechny tři zakružovací kladky. Pohon tvoří soustava ozubených kol, které přenášejí krouticí moment rotačního hydromotoru na hřídele kladek. Odměřovací zařízení umožňuje odečítání polohy přestavitelných kladek s přesností 0,5 mm. Zakružování je možné ve vertikální i horizontální rovině zakružování. Stroj není potřebné kotvit na základ.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 10919
Datum: 05. 09. 2001
Rubrika: SST představuje / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Okénko do historie

Na Vinohradech v Praze v historickém areálu rodiny Fričů sídlí malá nástrojařská dílna Nástrojárna NADO. Řemeslné dílny byly v tomto areálu od nepaměti, zejména se jednalo o výrobu hodinových strojků jako součástí měřicích přístrojů. Návštěva Nástrojárny NADO je spíše takovým okénkem do historie, ale přeci jen se v ní najde něco nového. Na jen několik let staré drátové řezačce Fanuc Robocut tam vyrábějí velmi přesné lisovací a tvářecí nástroje, dílenské přípravky a formy na vstřikování termoplastů.

Související články
Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Precizní závitové nástroje

Šrouby jsou i dnes v moderní době plné počítačů a kosmických technologií nejčastější strojní součástí a není snad stroje nebo zařízení, kde by se nevyskytovaly. Funkční část šroubu tvoří závit, jehož chody jsou navinuty s určitým stoupáním kolem válcového či kuželového jádra. Liší se svým profilem v závislosti na druhu použití. V drtivé většině případů se používají závity s pravým stoupáním, ojediněle z konstrukčních důvodů s levým.

Vícenásobné možnosti hybridních obráběcích strojů

Nové spektrum výroby otevírají hybridní obráběcí stroje, u kterých je možné umístit v zásobníku nástrojů nejen řezné nástroje, ale také laserovou pracovní hlavu pro svařování. Vedle možnosti obrábět je možné také nanášet přídavný materiál nebo svařovat. Toto uspořádání umožňuje opra-vovat poškozené součásti nebo nanést materiál v požadovaném místě.

Vyřešení manipulace s kovovými třískami

Preciznost a efektivita jsou ve společnosti Alcutec GmbH nejvyšší prioritou. To je důvod, proč tato firma specializovaná na frézování hliníku zavádí briketovací zařízení od firmy RUF, které z hliníkových třísek vznikajících při výrobě dokáže slisovat kompaktní brikety. Briketováním se výrazně zredukuje objem kovových třísek a odstraní se z nich zbytky ulpělé řezné kapaliny. V této formě se s odpady z výroby výrazně snadněji manipuluje a při prodeji se dosahuje vyšších výnosů než u volných jednotlivých hliníkových třísek.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Spolehlivé odstranění otřepů po pálení

Pardubická Obchodní společnost TVK se specializuje na zakázkovou výrobu přesných tvarových výpalků z plechu laserem, plazmou a autogenem. Díly po plynovém pálení standardně dodávají očištěné. Před necelými dvěma roky byl na odstraňování strusky a otřepů po pálení pořízen stroj Lissmac. "Stroj šetří čas, ale hlavně ruce pracovníků," říká jednatel společnosti TVK Pavel Tužil.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit