Témata
Reklama

Management výroby bude letos tématem konference, kterou, jako již tradičně ve dnech 24. – 25. dubna pořádá v Žilině společnost IPA. Jedním z přednášejících bude Stanislav Martinec, jednatel a zakladatel společnosti KOMA Modular. Povídali jsme si s ním zejména o jeho zkušenostech s obchodem se zahraničím.

MM: Na co se bude soustředit vaše přednáška?

S. Martinec: Bude se týkat obecně vývoje firem a podnikání. Hovořit budu o svých zkušenostech s rozvojem firmy od počátku až po současný stav. O zkušenostech s podnikáním a řízením. Druhá část se bude týkat toho, čím se už léta zabýváme – bude o modularitě a využití nových modulárních systémů pro budování měst budoucnosti a o všem ostatním, co s tím souvisí.

Reklama
Reklama
Reklama
„Máme mnoho inovací, výborných řešení, ale neumíme je chránit,“ říká Stanislav Martinec.

MM: Začněme tedy i my pohledem „shora“. Jaká je podle vás současná situace českých firem a co by měly dělat, aby byly úspěšné v evropském a celosvětovém kontextu?

S. Martinec: Naše firma už 25 let vyváží do různých států Evropy. Na základě zkušeností proto tvrdím, že mezi lidmi z jednotlivých zemí jsou, přesto, že žijeme ve společném evropském prostoru, velké odlišnosti. Ty by každá firma, která chce uspět na mezinárodním trhu, měla znát a respektovat je. To je podle mého názoru zásadní věc. Často jednáme se zahraničními subjekty stejně, jako by to byli Češi, a nabízíme jim úplně stejné výrobky. To je podle mého názoru obrovská chyba. Velmi důležitá je totiž znalost prostředí, v němž chceme obchodovat, z hlediska chování, očekávání, norem, certifikátů, z hlediska způsobu života. Například dodáme-li český výrobek do Francie nebo do Holandska a on nefunguje nebo není přijat zákazníky tak, jak bychom očekávali, je třeba se zamyslet proč, když u nás je vše v pořádku.

Například my dodáváme modulární systémy pro bydlení i do Holandska. Jenže v Holandsku žijí vysocí lidé a základní norma pro běžné dveře je 2,20 m, a nikoli 2 m, jako je tomu u nás. To je třeba vědět dříve, než pro tento trh začneme vyrábět.

Nebo je dobré vědět, že i reklamace tam řeší jinak než my. My hned křičíme a požadujeme vrácení peněz, kdežto oni se zamýšlejí nad tím, proč něco nefunguje a jak to opravit. Zmapují situaci, udělají analýzu… ale všechno přitom probíhá rychle. Kdežto my v mnoha případech okamžitě pošleme na místo dva montéry, kteří pouze konstatují nějakou chybu. A přitom zákazníci očekávali, že se už bude něco dít.

Kontaktem se zahraničím jsme se naučili, že je potřeba pracovat profesionálně a na úrovni, která se očekává. Ale přes to všechno je důležité se nebát. Nebát se vyrazit do světa.

A také je třeba vytvořit řízenou kulturu, řekl bych atmosféru otevřenosti. Aby lidé věděli, že když udělají chybu, nemusí se bát to říci. Velice důležitá je otevřená komunikace. A k tomu, aby byla možná, dnes také přispívají informační technologie a firmy by je určitě měly ve vlastním zájmu využívat.

KOMA Modular pracuje s designem a architekturou.

MM: Jakým způsobem komunikujete a využíváte IT konkrétně ve vaší firmě?

S. Martinec: Používáme aplikaci, jejímž základem je trvalé propojení veškerých částí firmy. My tomu říkáme „tablety“, ale to je samozřejmě jen zjednodušený název. Používáme mobilní aplikaci se softwarem vyvinutým na míru, která funguje prostřednictvím tabletů. Používáme ji především v provozní části firmy výroba, logistika. A když lidé přijdou do firmy, dostanou tablet, v němž si mohou najít všechny potřebné informace. Od vstupu do firmy jsou schopní si na tabletu přečíst vše aktuální, třeba bezpečnostní nařízení nebo kvalitativní požadavky. Ale především v celém procesu díky těmto tabletům dostávají informace o své práci. Jejich prostřednictvím mají přístup k dokumentaci, k technickým údajům, promítají se tam veškeré změny. Lidé tak mají k dispozici kompletní bezpapírovou dokumentaci. Mají třeba také možnost odvádět si mzdu nebo dávat požadavky na materiál, který zrovna potřebují… Je to prostě just in time aplikace, která nám pomáhá se stále pohybovat v reálném čase.

Lidé mají k dispozici kompletní bezpapírovou dokumentaci.

MM: Další otázka je poněkud z jiného soudku. Jak by se podle vás mělo zacházet s know-how v českých firmách, abychom o ně nepřicházeli?

S. Martinec: Bohužel občas není zcela jasné, jak v Evropě pokrýt svůj patent. My máme externí firmu, která nám s patenty pomáhá, a máme též nějaké průmyslové vzory. Já si ale myslím, že v této oblasti obecně chybí osvěta, což je podle mě úplně zásadní. Bez toho se dostáváme do pozice „nájemních“ států, jejichž firmy dělají pro ty vyspělé. Přitom my máme mnoho inovací, výborných řešení, ale neumíme je chránit. Jsem přesvědčen, že u nás je na tuto oblast málo skutečných odborníků.

MM: Jaký je váš názor na pomoc od státu v této oblasti? Protože třeba ve Švédsku stát pomáhá firmám finančně, aby dosáhly na zahraniční patenty, kdežto u nás, pokud vím, jen minimálně.

S. Martinec: Domnívám se, že podpora od státu se u nás v této věci blíží nule. Na to, kolik máme inovací s možnými budoucími patenty uvnitř firem a kolik bychom mohli využít patentů ze zahraničí, a inovace tak urychlit, je rozvoj v této oblasti minimální. My máme ty naše české hlavičky, jak říká klasik, ale plody toho, co vymyslí, často bohužel sklízejí jinde. Všichni přece víme, jak dopadl profesor Wichterle a jeho objev kontaktních čoček. Je to smutné a je třeba neustále tlačit na stát, aby situaci změnil. Ale myslím, že je hlavně potřeba, aby se i samy firmy snažily udržet si své duševní vlastnictví pro sebe a neprodat je pod cenou do zahraničí, což se bohužel stává.

KOMA Modular je český výrobce modulů a modulárních budov. Sídlí ve Vizovicích. Je největším členem skupin KOMA Family a vyváží své výrobky do celé Evropy a Asie. Nejznámější realizací je český pavilon na světové výstavě EXPO v Miláně 2015.

Více o konferenci: www.podnikateliaspojtesa.sk

Hana Janišová

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 180444
Datum: 11. 04. 2018
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Jak se tiskne customizovaný eBike

Rozhovor Jána Košturiaka s Patrikem Paulem, za nímž a jeho týmem stojí celá řada úspěšných produktů napříč všemi obory. Již delší dobu se zabývá návrhem celoodpruženého elektrokola s integrovanou baterií v rámu vyrobeného aditivní technologií zákazníkovi na míru. Tento rozhovor je prvním představením tohoto jedinečného konceptu, jenž dosud nemá ve světě srovnání.

Význam digitalizace v průmyslu vzroste

Ačkoliv se očekává, že pandemie přinese výrazné zpomalení ekonomiky a omezení řady projektů, nemělo by se to týkat oblasti výzkumu a vývoje. Odborníci naopak očekávají, že firmy se na vývoj nových technologií ještě více zaměří, protože se ukazuje, že tam, kde již dříve investovali do digitalizace, se s probíhající krizí vyrovnávají lépe.

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Související články
Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Cesta k inteligentní výrobě

Existuje pádný důvod, proč je vytvářen globální tlak na rozvoj inteligentní výroby – díky důslednému propojování výrobních podniků a zajištění zásadních výrobních informací přináší výrobcům téměř neomezené příležitosti ke zlepšování provozních operací či vytváření přidané hodnoty a usnadňuje odpovědi na otázky, jak řešit nedostatek pracovníků s odpovídajícími schopnostmi.

Digitalizace firemních procesů - co je na tom nového?

Počátky digitalizace výroby sahají hluboko do minulého století, dokonce do dob, kdy o osobních počítačích neměl nikdo ani ponětí. Vzpomeňme například na NC řízení strojů nebo na výpočetní střediska s velkými sálovými počítači, na nichž běžela podniková agenda.

Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Jako by byli přímo u stroje

Zlatá medaile udělená exponátu na MSV v Brně patří k neprestižnějším technologickým oceněním. Letos se jejím nositelem v kategorii Inovace v automatizační technice a Industry 4.0. stal tým z Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky (ÚVSSR) Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Ocenění bylo konkrétně uděleno za inovativní využití neuronových sítí při konfiguraci řízení obráběcích strojů s využitím virtuální reality.
MM Půmyslové spektrum mělo možnost vidět působivou demonstraci řešení v činnosti v rámci expozice na MSV a současně se o něm dozvědět mnoho zajímavého od jeho tvůrců Ing. Michal Holuba, Ph.D., a Ing. Jana Vetišky, Ph.D.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit