Témata
Reklama

Bezmazné kompresory Atlas Copco certifkované dle normy ISO 22000

27. 04. 2018

Vzduchové kompresory, které vyrábí společnost Atlas Copco, získaly jako vůbec první na trhu certifikaci ISO 22000. Ta je klíčovou normou kontrolující kvalitu v potravinářském a nápojářském průmyslu. A pro klienty z oboru zárukou, že zařízení, jež ve výrobě využívají, a které je pro kvalitu finálních výrobků klíčové, splňuje ta nejnáročnější kritéria pro bezpečnost a čistotu potravin.

Norma ISO 22000 se zabývá základními bezpečnostními riziky, která existují při výrobě potravin: biologickými, chemickými i fyzikálními. Povinná je pro všechny společnosti zapojené v potravinářském řetězci, bez ohledu na jejich velikost či odvětví. Od zemědělské prvovýroby, přes zpracovatele potravin, sklady, dopravce, ale i další dodavatele služeb či materiálu.

Ke kontaktu stlačeného vzduchu s potravinami či jejich obaly dochází běžně v mnoha bodech výrobního procesu. Třídění, míchání, provzdušňování, nafukování a vycpávání jsou jen zlomkem z činností, kdy se dostává do interakce s potravinovým řetězcem,“ vysvětluje Jaroslav Jedlička, Business Line Manager divize Bezmazných kompresorů z Atlas Copco. Právě s ohledem na čistotu se v potravinářství využívají téměř výhradně bezmazé typy kompresorů. „Zařízení se vstřikem oleje nikdy spolehlivě nedosáhne takové čistoty vzduchu, hrozí kontaminace olejovými aerosoly či výpary,“ doplňuje Jaroslav Jedlička.

Právě čistota a bezpečnost jsou v potravinářském provozu na prvním místě. Proto Atlas Copco jako první výrobce stlačeného vzduchu nabízí svým klientům kompresory odpovídající certifikaci ISO 22000. „Jsme si vědomi toho, že certifikace ISO 22000 je pro mnohé naše zákazníky zcela klíčová. Proto jsme chtěli, aby naše zařízení splňovalo stejně náročné požadavky. Zavedli jsme stejný systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) i totožné bezpečnostní postupy, jako mají špičkové potravinářské společnosti“ popisuje Jaroslav Jedlička.

Pro klienty z oblasti potravinářství představuje tato certifikace nezávislé potvrzení toho, že jejich kompresory byly navrženy a sestaveny v kontrolovaném, čistém a bezpečném prostředí. A splňují vysoké požadavky na absolutní kvalitu čistého stlačeného vzduchu.

Belgický závod, v němž se bezmazé kompresory Atlas Copco vyrábějí, je historicky prvním výrobcem stlačeného vzduchu, který certifikaci ISO 22000 získal. „Využili jsme možnosti, že certifikaci mohou získat i dodavatelé, kteří se nepodílejí přímo na výrobě, ale jejichž zařízení je součástí potravinářského provozu,“ vysvětluje Jaroslav Jedlička. Zároveň Atlas Copco nabízí svým klientům konzultace při zavádění ISO 22000 v jejich provozu. „Naši odborníci pomohou i s aktualizací podle nové revize, která by měla vyjít v letošním roce,“ dodává.

Zdroj: Tisková zpráva

Zpracováno redakcí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Firmy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit