Témata
Vydání #12
Prosinec 2013Téma měsíce

Technologie, stroje a řezné nástroje v obrábění, Komponenty obráběcích strojů

Nekonvenční technologie obrábění

Články

Servis

Monozukuri pod taktovkou Okumy

Japonští inženýři představují světový fenomén, díky kterému obdivuhodným a často až neuvěřitelným způsobem dostávají své produkty s vynikajícím inovačním potenciálem a kvalitou zpracování daleko před světový standard a v celé řadě oborů tak nastavují směr vývoje. Tajemství úspěchu se ukrývá ve filozofii vývojářů, konstruktérů, výrobců a managementu, kteří mají ve svém srdci vryty zásady, jako je vzájemná úcta, respekt, poctivost či loajálnost. Historické milníky jejich země je semkly dohromady, vždy pracují jako jeden tým, jedné národnosti, jednoho jazyka. Absolutně nepřipadá v úvahu, že by například konstruktér poptával uplatnění u konkurenční firmy. To by byl jeho konec profesionální a pravděpodobně i společenský. Taková je japonská mentalita.

Zkušenosti Made in Siemens v partnerství se školami

Technické vzdělání - téměř by se dalo říci, že se jedná o jakési módní téma, protože kam se podíváme, všude se o něm hovoří. Pořádají se různé konference, semináře a workshopy, na kterých se snažíme přijít na to, proč nám tak trochu před lety ujel vlak a jak celou situaci s tím, že je na trhu práce nedostatek kvalifikovaných technických pracovníků, nějak rychle a hlavně systémově vyřešit.

Český výzkum jede na dluh

Věda a výzkum patří mezi nejvíce diskutované obory. Jejich stav ovšem nesouvisí pouze se samotnou vědou, ale také se stavem české státní správy. Stále dokola se opakují stejné chyby a podpora průmyslového výzkumu v podnicích se za dva roky podle prognóz ocitne na úrovni rozvojových zemí.

Od dětství mě přitahovaly stroje

Cesta k průmyslovému designu nemusí být vůbec dlouhá, pokud si obor zamilujete a jdete vytrvale za svým cílem. Inženýr Jaromír Chmelař se rozhodl pro techniku už v dětství a vzhledová i koncepční řešení strojů navrhuje již více než pětatřicet let. A zdá se, že by za nic na světě neměnil.

Lasery dávají směr elektronice

Letošní sezónu mezinárodních odborných veletrhů zakončil tradičně v listopadu jeden z mnichovské dvojice Electronica a Productronica, která při zaměření na prvky elektroniky a technologie elektronické výroby se pravidelně ob rok vzájemně střídá. Letos to byla Productronica 2013, která po létech pozvolných miniaturizačních technologií elektronických systémů letos udělala krok, na který se čekalo celé desetiletí.

Výroba kovových prášků

Společnost Safina se specializuje na zpracování materiálů s obsahem drahých kovů a disponuje řadou unikátních technologií. Jednou z oblastí, na níž se zaměřuje, je prášková metalurgie. Safina ročně vyrobí na 15 tun stříbrných prášků. Nově zavádí do výroby i měděné prášky a kromě toho vyvíjí a testuje prášky různých kovů podle individuálních požadavků zákazníků.

Od diskuzí o budoucnosti po největší inovátorskou akci v Česku

Česká inovace spolu s týdeníkem Respekt připravují unikátní seriál diskusí zabývajících se budoucností Česka v nejrůznějších oblastech ekonomiky a společenského života. Odborníci z businessu, státní sféry, zástupci akademické obce i vizionáři budou diskutovat na témata, jako je E-mobilita, školství, cyber security, energetika či moderní bankovnictví a finance. Díky profesionální technice budou moci diváci živě vstupovat do on-line streamů na webu respekt.cz. K dispozici pak budou i profesionální záznamy a sestřihy.

Obor drátů a potrubí se představí v Düsseldorfu

Od 7. do 11. dubna 2014 se již počtrnácté na výstavišti v Düsseldorfu představí přední světové veletrhy Wire & Tube, které představí koncentrovaný souhrn technologií z oblasti výroby a zpracování drátů a kabelů, resp. trubek a rour, a to na celkové čisté výstavní ploše více než 100 tisíc metrů čtverečních. Celkem je očekáváno přibližně 2 500 vystavovatelů.

Realizace podnikatelských plánů

Situace na trhu strojů a technologií se již poměrně zklidnila, čehož byl důkazem i letošní Strojírenský veletrh MSV v Brně, který hojnou účastí nejen vystavovatelů, ale také návštěvníků potvrdil sílu českého průmyslu. Již tradičně se mezi vystavovateli objevila i společnost VB Leasing, aby nabídla firmám snadné a zároveň výhodné financování, které pomůže zvýšit jejich konkurenceschopnost a růstový potenciál.

Jak na podnikání v Brazílii?

V dalším díle našeho putování po zajímavých exportních destinacích navštívíme Brazilii, největší ekonomiku Jižní Ameriky a představíme zdejší trh a perspektivní odvětví brazilského hospodářství.

Co se skrývá za značkou? Mazda, Mitsubishi, Nissan

Další díl našeho seriálu navazující na historickou encyklopedii ostravské rodačky a profesorky Jany Geršlové, vám poodhaluje historická fakta spojená se vznikem světových firem a korporací. Každý měsíc vám předkládáme zkrácené ukázky třech vybraných oborově tříděných značek.

Studium: Investujeme čas a finance správným směrem?

Očekávat, že všichni nezaměstnaní absolventi humanitních oborů najdou své profesní uplatnění ve službách, je mylná představa stále přetrvávající nejen v hlavách našich politiků, ale i rodičů dětí, jež je na studia "měkkých" oborů vysílají. Průmysl spolu se stavebnictvím má v naší zemi tradici a nabízí uplatnění zhruba pro 38 % populace.

Tvorba obráběcího stroje, část 2 - všemocný lidský činitel

Přinášíme vám druhý díl našeho seriálu. V tomto díle se dostáváme na velmi tenký led. Budeme rozebírat skutečnosti, týkající se lidí, kteří jsou nedílnou součástí při tvorbě obráběcího stroje.

EMO Hannover 2013, část 6 - měřicí technika

Hannoverská přehlídka měřidel, měřicích přístrojů a systémů dokumentovala připravenost na řešení požadavků současných výrobních procesů a techniky. Veletrh naznačil i řadu možností dalšího vývoje měřicí techniky. Pojďme se se současným stavem této komodity seznámit podrobněji.

EMO Hannover 2013, část 5 - upínače a vybavení obráběcích strojů

Další část našeho dnešního pohledu na největší světový veletrh v komoditě obrábění - EMO, se věnuje komponentám, jež napomáhají efektivně využívat potenciál stroje nebo obráběcího centra a slouží jako základny pro montážní nebo upínací přípravky.

EMO Hannover 2013, část 4 - řezné nástroje a komponenty II.

Přesto, že se veletrh EMO konal již v září, jeho přesah je velký a my i v tomto vydání přinášíme další sérii profesně zaměřených pohledů na prezentované exponáty v příslušných komoditách. Oblast řezných nástrojů je jednou z největších nomenklatur a proto se nám v minulém vydání nepodařilo do jednoho příspěvku vměstnant vše podstatné, pokračujeme tedy i nyní. Dnes oblast řezných nástrojů ukončíme a to představením závitořezných nástrojů, břitových destiček, materiálů a povlaků a na závěr pak nástrojových a obráběcích systémů.

Metav otevře novou veletržní sezónu

Mezinárodní veletrh výrobní techniky a automatizace Metav se bude konat v polovině března v Düsseldorfu. Již od roku 1980 ve dvouleté periodicitě prezentuje stroje, výrobní systémy, řešení pro kompletní výrobní procesy i doprovázející služby. K jeho stěžejním bodům patří obráběcí a tvářecí stroje, výrobní systémy, přesné nástroje, automatizace materiálových toků, počítačové technologie, průmyslová elektronika a příslušenství.

Nástrojové brusky z Kuřimi

Firma Walter Maschinenbau GmbH patří k významným výrobcům CNC nástrojových brusek a CNC měřicích strojů. Možná méně známá je skutečnost, že výroba strojů této značky je soustředěna na jižní na Moravě v dceřinné společnosti Walter, s. r. o., v Kuřimi. Právě tam jsme se zajeli podívat.

Informační technologie

Postprocesory - základ úspěchu pětiosého obrábění

Ačkoli jsou postprocesory jedním ze základních článků výrobního řetězce, věnuje se jim obecně málo pozornosti.

Trendy

Řezání závitů do kalené oceli

Společnost Grumant představuje novinku ze svého sortimentu, jenž uzavírá řadu závitníků pro kalené oceli. Jedná se o unikátní závitníky nové generace řady EH-CT, jenž mají své kořeny v Japonsku a nyní. Smyslem tohoto článku je ve stručnosti představit jejich hlavní přednosti.

Efektivní hloubení a výroba elektrod

Před několika lety, kdy úroveň HSC frézek a nástrojů stoupla natolik, že umožnila efektivně frézovat také kalené materiály, se výrobci a dodavatelé elektroerozivních hloubiček začali obávat o budoucnost "své" technologie. Aby zamezili poklesu obratu i zisku, většina z nich rozšířila svoje portfolio o stroje na HSC frézování.

Frézy pro těžké hrubovací aplikace

Frézovací řada Lion-Mill společnosti TaeguTec prošla od roku 2011 základním inovačním cyklem, a to v návaznosti na zavedení nových řezných materiálů Gold Rush.

Obrábění plastů a kompozitních materiálů robotem

Využití inovativních lehkých kompozitních materiálů na bázi uhlíkových vláken se rychle rozšiřuje, avšak tyto materiály mají velmi specifické parametry obrobitelnosti. Společnost Stäubli proto vyvinula zajímavé řešení pro rychlé a přesné obrábění kompozitních materiálů pomocí nového robota RX170 hsm a softwarových balíčků šitých na míru danému odvětví.

Toolmanagement do moderní výroby

Každá firma, která realizuje technologii obrábění, spravuje svůj nástrojový park a příslušná data. Disponuje určitým nástrojovým managementem např. v podobě výdajových karet či vytvořený v běžně dostupných počítačových programech, např. MS Excel. Otázkou pak je, zda mu tento stávající systém plně vyhovuje nebo ho hodlá změnit a nalézt profesionálnější řešení.

Novinky laserového předehřevu při obrábění

Stále častější využívání vysokopevnostních slitin a jiných těžkoobrobitelných materiálů, včetně keramických, vyžaduje pro jejich efektivní obrábění i nových technologií. Uplatňují se tu především laserové technologie přinášející lokální povrchové snížení pevnosti a tvrdosti materiálu. Výhodou takového předehřevu materiálu před břitem nástroje je navíc i snížení opotřebení nástroje při obrábění a možnost obrábět i vyšší řeznou rychlostí.

Čínské podnikání

Nedávno založený čínský výrobce dieselových vzduchových kompresorů určených pro trh nákladních vozidel zažívá rychlý růst díky CNC obráběcím strojům Haas. Matt Bailey před časem navštívil sídlo firmy nedaleko Šanghaje, setkal se s ambiciózním ředitelem firmy a vyslechl si jeho příběh o zbohatnutí.

Sofistikované PLC systémy

Automatizační technika zaznamenala v posledních letech značný pokrok na poli hardwarových i softwarových prostředků. Díky miniaturizaci, výkonnosti a dostupnosti pronikla od prvních použití v tehdy moderních výrobních linkách až do běžného života široké veřejnosti.

Výzkum vlivu opotřebení řezného nástroje na velikost řezných sil

Pro optimalizaci řezných procesů se v současné době používá stále komplexnějších simulačních a výpočtových nástrojů. Realističnost výstupů těchto modelů je však závislá na tom, jak realisticky je celý model postaven, tj. jaká zjednodušení byla použita pro modelový popis vlastního procesu i jeho jednotlivých vstupních parametrů. Jedním ze základních parametrů pro popis obrábění je hodnota řezného odporu, o které je obecně známo, že je ovlivňována řadou faktorů.

Nástroje se silnou vrstvou CVD-diamantu

Ultratvrdé diamantové břity nabízejí významné výhody při obrábění moderních, vysoce abrazivních materiálů i při současné úspoře nákladů. Hospodárné obrábění předpokládá mimo jiné použití materiálů břitů optimalizovaných zvlášť pro jednotlivé úlohy. A protože jak samotné aplikace, tak i nástroje pro ně použité vyžadují vždy individuální řešení, vyvinula firma TiroTool diamantové nástroje, které vynikají mimo jiné břity obráběnými laserem a použitím 3D utvařečů třísek.

Nová generace fréz pro hliníkové a neželezné materiály

Pro vysoce produktivní obrábění hliníkových slitin a neželezných materiálů nyní představila společnost Tungaloy novou řadu fréz s označením Tung-AluMill. Tato řada fréz, určených pro frézování vysokými řeznými rychlostmi, byla primárně vyvinuta pro aplikace, jako jsou rohové frézování, helikální rampování pod velkým úhlem a interpolace, přímé a postupné rampování.

Příručka pro technology: Profesionální obrábění kovů … mýtus nebo realita?

Řezné procesy obrábění kovů představují jednu z nejvýznamnějších skupin metod používaných při výrobě obrobků, neboť přinášejí velmi vysokou přidanou hodnotu. Základními užívanými procesy jsou soustružení, vrtání, frézování, vyvrtávání a vystružování a některé další. Cílem využití těchto procesů je výroba obrobků s vysokým stupněm efektivity, tzn. dosažení požadované kvality v daném čase a s vynaložením přiměřených nákladů.

Úspora času a nákladů s technologií MQL

Myšlenka snížit spotřebu chladicího maziva při obrábění není nová. Naopak - technologie minimálního množství maziva (MQL) byla popsána a zavedena již před 20 lety. Stejně jako v mnoha jiných případech, technologie musela projít dlouhou cestou vývoje.

Užitné vlastnosti kuličkových šroubů

Společnost Kuličkové šrouby Kuřim (dále jen KSK) neinvestuje pouze do moderních technologií určených ke zlepšení kvality jednotlivých vyráběných dílů kuličkových šroubů, jak jsme informovali v předchozích článcích, ale i do komponentů souvisejících s funkcí vlastního recirkulačního převodu kuliček v maticích kuličkových šroubů.

Produktivní výroba precizních závitů

Firma Gühring je v povědomí technické veřejnosti vnímána hlavně jako jedna z vedoucích v oboru precizních rotačních nástrojů. Tato firma má však již přes 25 let program s upínací technikou pod názvem GM300, který také zahrnuje i měřicí prostředky a služby.

Vývoj progresivních soustružnických řezných materiálů

V roce 2013 uvedla firma Pramet Tools na trh přelomové soustružnické grady pro obrábění materiálů skupiny P. Do řady s označením T9300 patří tyto řezné materiály: vysoce tvrdý a tepelně stálý T9310, výkonný grade T9315, univerzální člen T9325 a vysoce houževnatý T9335. Ve všech případech se jedná o materiály vyrobené ze slinutého karbidu a opatřené unikátním MT-CVD povlakem.

Nástroje a břitové destičky s novými vlastnostmi

Od doby první myšlenky a realizace vyměnitelné řezné destičky z karbidu wolframu v roce 1927 vykonalo mnoho společností na poli řezných nástrojů obrovský kus výzkumné a kreativní práce pro jejich zdokonalení, zejména v oblasti geometrie břitu a tvarů utvářečů a samozřejmě i vývoje samotných substrátů řezných materiálů. A tak dnešní karbidy pracují za výrazně vyšších řezných podmínek než v době svého prvního použití k účelu obrábění a poradí si se širokou škálou obráběných materiálů.

Výroba

Na všechno ta správná čisticí utěrka

Textilní čisticí utěrky udržují nářadí, stroje a dílnu v čistotě. Na rozdíl od většiny papírových utěrek, které se liší jak druhem papíru, tak i účelem, k jakému jsou určeny, pokrývá čisticí utěrka značky MEWA široké spektrum: hodí se k utírání olejnatých kapalin i kapalin na bázi vody, stejně jako rozpouštědel nebo zbytků barev.

Co všechno dokáže ovlivnit horký vzduch?

Slyšíme-li o úsporách energie v datovém centru, ihned nás napadnou vícejádrové procesory, SSD disky a Blade servery. To je sice správné, ale minimálně stejně efektivní, ne-li dokonce účinnější, jsou jednoduché konstrukční změny v datovém sále v podobě uzavření mezirackové uličky. Správně umístěné stěny a stropní prvky dokážou snížit zatížení chlazení o více než 10 procent.

Produktová data a hledání vlastní cesty

V společnosti Hestego se vytvářejí tři hlavní řady produktů - kapotáže strojů, teleskopické krytování pohyblivých os strojů a produkty zakázkové výroby. Produkty se navrhují na základě správně pochopené myšlenky zákazníků. Nutnou podmínkou pro výrobu prvních kusů produktu je zvládnutí technického řešení a technologie výroby.

Kabely v provozu servomotorových lisů a lisovacích linek

Mezinárodní konkurence v automobilovém průmyslu nestále roste, což vede ke stále větším požadavkům na maximální účinnost, zejména ve výrobě. Vše začíná lisováním ocelového plechu, jehož tloušťka může být až 2,5 mm, do požadovaného tvaru karoserie. V tomto procesu hrají stále důležitější roli inovativní servomotorové lisy od německé společnosti Schuler AG, která celosvětově dodala více než 200 lisovacích linek a lisů s technologií ServoDirect (SDT). Vysoká výkonnost je požadována také od jednotlivých součástí. Společnost Schuler se proto spoléhá na ovládací, silové, datové a sběrnicové kabely skupiny Lapp.

Řezání vodním paprskem šetří náklady

Podniky musí v současné době řešit výrobu komplexně. Výroba musí být pečlivě plánována a stále optimalizována, aby se výrobky firmy udržely na konkurenčním trhu. Speciální zařízení pro řezání vodním paprskem není pouze univerzálně použitelné, ale může též šetřit výrobní náklady i tam, kde se dosud tato technologie nepoužívala.

Objektivní měření kruhovitosti

Kontrola technických parametrů předpokládá nejen využití vhodných přístrojů a metod měření, ale i optimálních postupů provádění, které zajistí maximální věrohodnost získaných výsledků. I při měření kruhovitosti se vyskytuje řada faktorů, které ovlivňují objektivnost a přesnost výsledků kontroly.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit