Témata
Zdroj: Uniqa

Nároky na výkon funkce manažera neustále rostou, stejně tak jako rostou nároky na jakoukoli oblast podnikání. Osobnostní i profesní předpoklady manažerů mají vliv na to, jak firma obstojí v dnešním vysoce konkurenčním prostředí. Proto podstatou soutěže Manažer roku je sdílení příkladů dobré praxe a ocenění nejlepších manažerů. Na názory a zkušenosti z této oblasti jsme se zeptali Ing. Lucie Urválkové, místopředsedkyně představenstva a CFO finanční skupiny Uniqa v ČR a SR, nositelky ocenění Manažerka roku 2022.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Jaký byl váš první či nejsilnější pocit, když jste se dozvěděla, že jste byla jmenována Manažerkou roku 2022?

L. Urválková: Popravdě jsem tomu v prvním okamžiku nechtěla úplně věřit, protože v této soutěži jsem se ucházela o úspěch úplně poprvé a nečekala jsem, že hned v premiérovém kole získám titul. Nicméně pak se dostavila opravdová vlna radosti. Můj život je v zajetí termínů, čísel, reportů, výkazů, KPIs, a to v kvapíkovém tempu – každý manažer to zná. Pokud do toho získáte takové ocenění, znamená to zastavení, příjemné zjištění, že vaše práce má smysl a že si to okolí uvědomuje. To je euforický okamžik, a ten přebije tu každodenní porci nároků na vaši pozornost, disciplínu, výkon a výsledky. Je to osobní milník, za který jsem nesmírně vděčná, protože mi dodal další porci energie.

Manažer nemusí umět všechno, ale musí najít ty správné lidi, aby společně dali dohromady smysluplný výsledek, jehož podobu manažer určuje,“ říká Lucie Urválková. (Zdroj: Uniqa)

MM: Co bylo podle vás hlavním důvodem tohoto ocenění, respektive proč komise vybrala právě vás – souvisí to s vaší profesí, nebo spíše s manažerskými kvalitami bez ohledu na oblast, kde působíte?

L. Urválková: Lepší by asi bylo zeptat se komise samotné. Podle mě by to ale měl být mix všeho, co je pro výkon funkce potřebné. Samozřejmostí je profesní kvalifikace a speciální znalosti v oblasti financí, kde působím. Další v pořadí jsou manažerské schopnosti, tedy ochota ukazovat kolegům směr a řídit jejich pracovní příspěvek pro vytyčený cíl. Podle mě jsou však součástí úspěchu manažera i jeho lidské vlastnosti a to, jak je promítne do každodenní rutiny.

MM: Jaké jsou podle vás tři nejdůležitější vlastnosti dobrého manažera?

L. Urválková: Manažer plní roli vzoru pro ostatní, měl by tedy být rozvážný, ale také ambiciózní, cílevědomý a houževnatý. To považuji za první předpoklad úspěchu. Druhou podmínkou je smysl pro tým, ten si musí umět vytvořit, rozvíjet ho a stabilizovat. A zajímat se o lidi v něm. Manažer nemusí umět všechno, ale musí najít ty správné lidi, aby společně dali dohromady smysluplný výsledek, jehož podobu manažer určuje. A třetí faktor je podle mě vizionářství – koukat dopředu, předjímat vývoj a určovat směr dalšího postupu. Být o krok napřed. Pokud dokáže manažer všechny tři „ingredience“ naplnit, stává se opravdovým lídrem.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Můžete našim čtenářům v krátkosti přiblížit svoji profesní dráhu?

L. Urválková: V devadesátkách mě uhranul marketing, který jsem vystudovala na Slezské univerzitě v Karviné. Po státnicích jsem nastoupila do KPMG, kde se mi hodily ty první důležité vlastnosti – houževnatost, cílevědomost, ale také pokora a respekt k autoritám. I já jsem začínala přípravou podkladů na jednání u kopírky a rutinními každodenními operacemi. Přitom jsem ale měla oči otevřené a byla jsem ochotná dávat práci více, než kolik zahrnovala pracovní doba. Postupně jsem se vypracovala na auditorku, udělala si auditorské zkoušky, stala jsem se poradkyní finančních společností – napřed v tuzemsku, pak i s mezinárodním přesahem. Na marketing jsem už nemyslela a zaměřila se na oblast financí. V roce 2007 jsem dostala nabídku na pozici finanční ředitelky v pojišťovně Uniqa. Už tentýž rok jsem se stala CFO a členkou představenstva. V roce 2014 přibyla stejná role CFO i ve slovenské Uniqa a pozice místopředsedkyně představenstva Uniqa v ČR a SR. Před dvěma roky jsme završili fúzi se společnostmi AXA v ČR a SR. Z pojišťovny se stala silná finanční skupina zahrnující vedle pojišťovny i penzijní a investiční společnosti. Moje role tedy ještě posílila.

MM: Dnes jste místopředsedkyní představenstva a CFO finanční skupiny Uniqa v ČR a SR. Co je na této společnosti z vašeho pohledu nejvýznamnější?

L. Urválková: Rozšířením záběru o penze a investice jsme se stali relevantnějším partnerem ve finančních službách pro naše klienty. Naším cílem je poskytovat nejen finanční služby, ale i doprovodný užitečný servis pro každý den a „překvapit“ zákazníky tím, co všechno umíme nabídnout nad rámec financí. Našimi dalšími atributy musí být rychlost a jednoduchost – hlavní požadavky dnešní dynamické doby. Uvědomujeme si, že dosavadní úspěchy nejsou zárukou budoucího úspěchu – proto procházíme transformací a technologickou proměnou v zájmu toho, abychom naplnili naše cíle.

Lidem ve skupině Uniqa nyní, vedle běžného provozu, zaplňuje veškerý čas transformace a digitalizace v zájmu budoucí schopnosti vyhovět potřebám a očekáváním zákazníků. (Zdroj: Uniqa)

MM: Jak ze své pozice vidíte současnou dobu, potažmo budoucnost pojišťovnictví v kontextu s ekonomickou situací u nás a v Evropě?

L. Urválková: Doba je dynamická a proměnlivá. Poslední roky nás navíc přesvědčily, že plánovat a prognózovat je obtížné, protože mohou přijít naprosto neočekávané události. To nás už naučil covid, válka na Ukrajině nebo nebývale vysoká inflace. Takže pojišťovnictví založené na kalkulaci rizik a jejich pravděpodobnosti má mimořádně složitou pozici. Zvláště s ohledem na to, že většina situací je dílem mnoha okolností, podmínek a faktorů, které musí pojistitelé brát v úvahu a žádné podstatné nevynechat. Takže jestli si někdo myslí, že pojištění je nuda a konzervativní obor, strašně se mýlí. Jeho úloha roste stejně jako roste komplexita života i ekonomických podmínek okolo nás.

MM: Co plánujete vy osobně a také vaše společnost pro nejbližší i pro vzdálenější budoucnost?

L. Urválková: Já osobně plánovat musím s ohledem na prací zaplněný kalendář. Vždy si ale najdu čas na osobní rozvoj, například prohlubování znalosti angličtiny nebo schůzky s koučem. Věnuji se moc ráda i mentoringu juniornějších kolegyň. Ale největší porci volného času věnuji své rodině, a hlavně našemu synovi. To je náš hlavní cíl do budoucna – vychovat z něj slušného a šťastného člověka. V naší skupině Uniqa nám nyní zaplňuje veškerý čas vedle běžného provozu transformace a digitalizace v zájmu budoucí schopnosti vyhovět zákaznickým potřebám a očekáváním, o nichž jsem hovořila výše.

MM: A jak obecně vidíte budoucnost českého průmyslu?

L. Urválková: Nejsem odborník na průmysl, ale vnímám ho jako tradiční silné zaměření české ekonomiky. Čeká ho však významná proměna, aby byl schopen vyhovět budoucím požadavkům a obstát v konkurenci. Hlavním úkolem by mělo být navýšení kvalifikované přidané hodnoty a odklon od povahy „montoven“. To by prospělo naší proexportní ekonomice. Velké úkoly vidím v digitalizaci a technologickém pokroku. Naší výhodou, ale i prokletím – podle toho, jakou žijeme etapu, je naše navázání na německou ekonomiku. Ta momentálně není v nejlepší kondici. I Němci narážejí na limity své průmyslové výroby, která je stále ještě poplatná spíše 20. století, a čekají na ni tedy mnohé doslova revoluční výzvy. Každopádně my si musíme dát ostrý budíček, abychom stihli rozjezd ještě včas, což je však v těžkopádných podmínkách pro podnikání a bez jasné vize pro budoucnost celé naší země dosti obtížné.

Vydání #11
Kód článku: 231112
Datum: 15. 11. 2023
Rubrika: Redakce / Rozhovor
Související články
O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Související články
Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Byznys je o přidané hodnotě

Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

Reformy nestačí. Je nutná transformace

Je současná ekonomická krize příležitostí k progresu národního hospodářství? Bude avizovaná 7% inflace v tomto roce velkou hrozbou? Proč by se čísla měření životní úrovně ČR neměla srovnávat s některými státy EU? Je iniciativa českých podnikatelů k druhé transformaci české ekonomiky oprávněným voláním po změnách? Na tyto a další otázky odpovídala v rozhovoru pro MM Průmyslové spektrum hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

V on-line byznysu chybí lidská chemie

Online platforma se i díky pandemii koronaviru stala hitem posledních tří měsíců. Někteří podnikatelé dokonce tvrdí, že se velká část byznysu a obchodování přesune do online prostředí. Bude tento fenomén přetrvávat, změní se konečně české montovny na podniky s přidanou hodnotou, a proč by Čechům mohla i krize prospět? Na to jsme se zeptali ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Fórum výrobních manažerů

Co vám v současné době dělá především v operativě řízení firmy největší vrásky na čele? Jsou to ceny energetických a materiálových vstupů, nedostatek surovin, plnění termínů zakázek, personální otázka či něco jiného? A jak se s tím potýkáte? Co se vám již podařilo stabilizovat?

Fórum výrobních manažerů

Silné rozkolísání cen energetických a materiálových vstupů stále není ustáleno, a bohužel se nezdá, že by tomu tak mělo v blízké budoucnosti být. Jak se vám daří tato skutečnost ve střednědobém výhledu promítat do stability vaší firmy? Byli jste již nuceni tento fakt zohlednit do cen vašich produktů? Spatřujete zde určitou nápomocnou roli státu?

Fórum výrobních manažerů

Jakým způsobem se projevuje navýšení energetických a materiálových vstupů v ekonomice vaší firmy? Daří se vám tento fakt promítat do cen vašich produktů? Je tato situace pro vás střednědobě udržitelná a jak by se podle vás měl stát v takových případech zachovat?

Fórum výrobních manažerů

Jak v celkovém kontextu současné doby hodnotíte z hlediska fungování a výsledků vaší firmy právě končící letošní rok a s jakými očekáváními vstupujete do roku příštího?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit