Témata
Zdroj: Asseco Solutions

Made in Česko: Tvůrci ERP, kteří na vavřínech neusínají

Ranná 90. léta. To bylo období, kdy po 40letém nuceném podnikatelském abstinování zkoušel podnikat téměř každý. Výjimku netvořili ani lidé z oblasti IT. Firem, které věřily, že výpočetní technika je pro ně správnou cestou, vzniklo tehdy úctyhodné množství. Jen málo z nich však dnes najdeme v obchodním rejstříku. Jednou z těch, které nejenže přežily, ale po celých těch více než 30 let stoupaly vzhůru, je dnešní Asseco Solutions ČR, tvůrce ryze českých softwarových produktů – ERP systémů Helios.

Tento článek je součástí seriálu:
Made in Česko
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

Firma, která se původně nazývala LCS International, vznikla v roce 1990 jako klasická „garážovka“.

Tehdy se začala prosazovat ‚písíčka‘ a my jsme věřili, že mají velký potenciál rozvoje,“ vzpomíná Jiří Šach, jeden z původních majitelů. „Počátky firmy se datují do doby ekonomické transformace v ČR. My jsme v té době předvídali, že brzy vznikne množství firem, které budou podstatně pružnější než dosavadní socialistické kolosy a že výpočetní technika a ekonomický software, vyvinutý podle jejich potřeb, bude pro ně přesně tím, co budou ke své činnosti potřebovat.

Firma si brzy dovolila luxus – najala prvního zaměstnance. Po něm následovalo několik dalších. Jedním z těch, kteří sem nastoupili již v roce 1993, byl, ještě jako vysokoškolák, Jiří Hub, současný výkonný ředitel a předseda představenstva firmy, která je dnes členem nadnárodní skupiny Asseco.

Řešení Helios Nephrite dnes využívá například vydavatelský dům Albatros Media, systém Helios iNuvio pak společnost Koma Modular. (Zdroj: Asseco Solutions)

Nový směr: ERP

Vraťme se však zpět k počátkům. LCS prodávala více a více počítačů a již od roku 1991 mohla přijímat další zaměstnance.

V následujícím roce LCS již počítače dovážela, sestavovala i prodávala, ale současně už také vyvíjela a prodávala vlastní software. A právě tehdy vznikl první systém, od něhož je dnes odvozen název všech úspěšných českých systémů z dílny této firmy – Helios.

Postupně se začalo uvažovat o změně zaměření a profil firmy se zvolna měnil v souvislosti s měnícími se potřebami českého trhu. V oblasti hardwaru se objevovalo čím dál více konkurence, s níž bylo čím dál obtížnější soupeřit. Zhruba v roce 1996 tak firma velkoobchod s hardwarem opustila a vedení firmy se rozhodlo nadále věnovat výhradně oblasti softwaru, konkrétně podnikovým informačním systémům.

V druhé polovině 90. let nastal také další zásadní zlom. Majitelé se stáhli z vlastního řízení, jmenovali prvního generálního ředitele a začal fungovat skutečný management.

V roce 1996, po uvedení na trh druhého produktu, systému Noris pro velké firmy, obrat skokově vzrostl téměř na dvojnásobek. Firma se brzy také začala prezentovat na prestižních akcích, jako byl například veletrh Invex. Zde monumentální stánek firmy v roce 2005. (Zdroj: Asseco Solutions)

Na cestě k povědomí potenciálních zákazníků postupovala LCS pomalu, ale jistě. V roce 1996, po uvedení na trh druhého produktu, systému Noris pro velké firmy, pak obrat skokově vzrostl téměř na dvojnásobek.

Většina firem, které mají růstový potenciál, zpravidla dříve či později přistoupí k akvizici jiné firmy. LCS se koncem 90. let pro tento způsob expanze také rozhodla. Menší hradecká společnost Softprofes, která se, podobně jako LCS, zabývala vývojem a prodejem podnikového softwaru, sama oslovila pražskou „konkurenci“ s návrhem spojení. Nejprve tak došlo k vytvoření společné firmy, do níž LCS investovala peníze a Softprofes své know-how v podobě systému pro malé firmy.

Jednalo se o přátelské převzetí,“ vzpomíná Jiří Hub. „Společnost Softprofes měla své zavedené firemní procesy. Pokud jsme chtěli realizovat změny, musely být jemné a postupné, aby se nenarušil běh firmy a nedošlo k poklesu produktivity. Jsem přesvědčen, že se nám to podařilo,“ dodává.

Reklama
Reklama
Reklama

Vyvíjet se znamená žít

V roce 2006 přistoupila společnost k dalšímu kroku – sjednocení názvů všech svých produktů pod jedinou značku: Helios. Systémy byly následně rozděleny na produktové řady navazující na barevné rozlišení jejich předchůdců. Název prvního systému Helios, určeného pro středně velké firmy, se změnil na Helios Orange, z Norisu, systému pro velké firmy a korporace, se stal Helios Green a z produktu LCS SIS pro malé firmy Helios Red. Všechny tři systémy byly ve svých segmentech řadu let neobyčejně úspěšné. Každý z nich získal postupně řadu prestižních ocenění, přičemž Helios Orange byl po řadu let nejprodávanějším ERP na českém trhu.

Psal se rok 2009 a LCS International se v rámci fúze začlenila do nadnárodní skupiny, přičemž změnila název na současný Asseco Solutions. (Zdroj: Asseco Solutions)

Uběhlo dalších několik let, psal se rok 2009 a LCS International se v rámci fúze začlenila do nadnárodní skupiny, přičemž změnila název na současný Asseco Solutions a postupně se stala nezpochybnitelným lídrem v oblasti podnikových informačních systémů. K nim se postupem doby přidaly i další ERP systémy, a navíc řada souvisejících softwarových produktů, nejen z dílny Asseco Solutions, ale i z produkce její partnerské sítě. Vznikly též specializované systémy pro veřejnou správu, takže firma již dokonale pokrývala všechny oblasti českého trhu s ERP.

Reklama

Nové, moderní, sofistikované

Nicméně jak známo, změna je život a stagnace smrt. A v oblasti informačních technologií to platí 10násobně. Tvůrci systémů Helios proto neusnuli na vavřínech a vyvíjeli další, ještě modernější a sofistikovanější produkty, než byly zmíněné tři systémy Helios.

Na podzim roku 2020 přišla společnost Asseco Solutions na trh s novým produktem z rodiny systémů Helios. Nese název Helios Nephrite, je následovníkem systému Helios Green a stejně tak je určen především velkým firmám, a to na českém a slovenském trhu. Systém využívá moderních technologií a obsahuje celou řadu inovací a vylepšení. Přitom staví na 30 letech zkušeností s rozvojem systémů pro tento specifický a zákaznicky náročný segment.

V roce 2020 přišlo Asseco Solutions na trh s novým produktem, Helios Nephrite. Ten je následovníkem systému Helios Green a stejně tak je určen především velkým firmám. (Zdroj: Asseco Solutions)

Vnímáme Heilos Nephrite jako pomocníka a zároveň vizionáře, který rozumí technologiím, a dokáže tak přinést ty nejlepší podklady pro rozhodování,“ vysvětluje Jiří Hub. „To je totiž stěžejní pro naši cílovou skupinu, kterou tvoří zejména výkonní a finanční ředitelé, personalisté či ředitelé IT. Chceme jim prostřednictvím dokonalého softwaru umožnit, aby se při své práci mohli soustředit na to, co je opravdu důležité. A právě to jim Helios Nephrite umožňuje. Lze se na něj dokonale spolehnout a je dostupný doslova odkudkoli.

V témže roce byl uveden na trh i nový systém pro organizace veřejné správy, které řeší obsáhlejší agendu, než bylo v minulosti běžné – informační systém Helios Pantheon.

Na rozdíl od systémů, které vznikaly v minulosti, například od jeho „staršího bratra“, systému Helios Fenix, nabízí uživatelům širokou škálu dalších funkcionalit, které dříve v oblasti veřejné správy nebyly vyžadovány. Mezi ně patří například controlling či business intelligence.

Úkolem systému Helios Pantheon je podle slov Jiřího Huba zejména uživatelům v maximální míře zjednodušit dodržování předpisů a poskytnout jim relevantní a přesná data. Dále je jeho cílem propojit další informační systémy tak, aby uživatelé nemuseli dělat jeden úkon vícekrát.

Kromě systému pro veřejnou správu Helios Pantheon byla v roce 2021 uvedena samostatně na trh i spisová služba Spiska. Tu využívá například vedení města Choceň. (Zdroj: Asseco Solutions)

Další událost na sebe nenechala dlouho čekat. Od září 2021 produktovou řadu Helios oficiálně doplnila nová generace ERP pro malé a střední firmy – Helios iNuvio. Cílem producenta bylo plně jím nahradit jeho předchůdce, systém Helios Orange, který byl po desetiletí špičkou na trhu ERP pro segment SME.

Rodina systémů Helios je tedy prozatím kompletní. Jaké novinky budou následovat? Uživatelé se musí nechat překvapit, ale měli by vědět, že lidé v Asseco Solutions na vavřínech nikdy neusínají...


Vydání #4
Kód článku: 240431
Datum: 03. 04. 2024
Rubrika: Servis / Software
Související články
Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Na cestě ke zrození stroje, část 8. Logistika

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Související články
Nevyléčitelná nemoc českého průmyslu

V současnosti je realita České republiky, jako malé exportní země, která nemá mnoho domácích firem se svými vlastními finálními výrobky prodejnými do celého světa velmi nebezpečná, neboť zkrachují-li naši odběratelé, zkrachujeme s nimi. Jsme pouze zemí nádeníků a hrozí nám novodobé nevolnictví. Z pozice subdodavatele je dnešní výše přijímaného státního dluhu nesplatitelná.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Německo

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na náš klíčový exportní trh.

Připravme se na budoucnost, Část 6. Jan Mašek, RedButton

Inovační guru, profesor Ján Košturiak, připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, již chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery tak i příp. s představiteli státu diskutovat? Část 2.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit