Témata
Zdroj: Veletrhy Brno

MSV 2023: Zlaté medaile pro ty nejlepší

15. 11. 2023

Letošní Mezinárodní strojírenský veletrh je již minulostí, ale vzpomínky na tento velice zdařilý ročník rozhodně přetrvávají. Minimálně do podzimu roku 2024, kdy se, jak pevně věříme, můžeme těšit na další, již 65. ročník této významné strojařské akce. A jako obvykle i letos se první den konalo slavnostní zahájení, jehož součástí byly nejen projevy osobností, ale především tradiční udílení Zlatých medailí.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama
Prestižní soutěž Zlatá medaile MSV oceňuje nejinovativnější exponáty, z těch, které jsou v konkrétním roce na veletrhu prezentovány. Tradice soutěže sahá až do roku 1964. Letos o výsledcích rozhodovala 14členná odborná komise pod vedením děkana Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně Jiřího Hlinky. Komise udělila inovativním exponátům šest Zlatých medailí a jednu zvláštní cenu. Vítězné exponáty mají ve všech případech mimořádně vysokou úroveň, splňují parametry světové soutěže a zaslouží si pozornost odborné i laické veřejnosti.
Ceremoniál vyhlášení výsledků a předání cen proběhl v rámci slavnostního zahajovacího večera v Rotundě pavilonu A. Zlaté medaile oceněným předali premiér Petr Fiala, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, rektor VUT v Brně Ladislav Janíček a generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jan Kubata. Jménem Ukrajiny zde promluvil Vitalii Usatyi, Chargé d‘affaires a.i., z Velvyslanectví Ukrajiny, neboť Ukrajina byla partnerem letošního ročníku veletrhu. (Zdroj: Veletrhy Brno)
V kategorii „Inovace prokazatelně vzniklá ve smluvní spolupráci firem s výzkumnými organizacemi“ zvítězilo letadlo TL-5000 Sparker výrobce TL-Ultralight a vystavovatele VUT v Brně, Fakulty strojního inženýrství. Ocenění bylo uděleno konkrétně za vývoj a postavení prototypu letadla dosahujícího špičkových parametrů. (Zdroj: Veletrhy Brno)
Zlatou medaili v kategorii „Inovace výrobního stroje“ získala zdravotní jednotka chladicí kapaliny Freddy Ecovac CHU britského výrobce Freddy Products a vystavovatele, společnosti BIKO. Ocenění bylo uděleno za průmyslový bezobslužný vysavač Freddy Ecovac s dvoustupňovou filtrací s automatickým provozem, který vyniká výjimečným uživatelským komfortem díky své mobilitě a flexibilní dodací lhůtou customizované konstrukce dle požadavků zákazníka. (Zdroj: Veletrhy Brno)
V kategorii „Inovace ve zpracovatelské technologii“ komise ocenila exponát GW Kompakt 10-30-50-100 1F výrobce a vystavovatele Goldman water. Ocenění bylo uděleno za plně automatizovanou kompaktní úpravnu vody reverzní osmózou. (Zdroj: Veletrhy Brno)
Zlatou medaili za inovaci v automatizační technice a Industry 4.0. získal Sanezoo Unity – kamerový systém pro inteligentní vizuální kontrolu výrobce a vystavovatele Sanezoo Europe. Ocenění bylo uděleno za inovativní vícekamerový způsob snímání obrobků, zpracované vícekanálovým učením hlubokých neuronových sítí. (Zdroj: Veletrhy Brno)
V kategorii „Inovační komponenty ve strojírenství“ uspěl exponát Micro Screw – miniaturní kuličkový šroub výrobce a vystavovatele KSK Precise Motion. Ocenění bylo uděleno za produkt s vysokou přidanou hodnotou pro zákazníka i výrobce, který lze použít napříč obory, jako je letecký, dopravní průmysl, zdravotnictví či přesné elektronové mikroskopy. (Zdroj: Veletrhy Brno)
Nejlepší inovací v transportu a logistice byl exponát Super Piezo Inkjet výrobce Markem-Imaje a vystavovatele Ondrášek INK-JET System. Ocenění bylo uděleno za unikátní řešení technologie potisku s vysokou rychlostí. (Zdroj: Veletrhy Brno)
Zvláštní cena komise putovala do společnosti Tajmac-ZPS, VUT v Brně a Intemac Solutions za prototyp řídicí jednotky pro kompenzaci teplotních deformací stroje pomocí algoritmů umělé inteligence. (Zdroj: Veletrhy Brno)
Reklama
Reklama
Reklama
Život ve znamení jádra, pozn. redakce), který celý svůj profesní život věnoval rozvoji české a slovenské jaderné energetiky.
Málokdo z dnešní generace si vzpomíná, že jsme si jaderné bloky dělali sami. Vyráběli, stavěli, organizovali výstavbu. Je to práce pro srdcaře. Vnímali jsme to jako jakousi vlasteneckou úlohu, protože jsme začínali s jádrem v době, kdy energie nebyl dostatek. Rád bych poděkoval za cenu, kterou vnímám jako ocenění všech těch stovek, a mnohdy i tisíců vynikajících spolupracovníků slovenského a českého průmyslu i těch, kteří se spolupodíleli na koordinaci výstavby,“ řekl František Hezoučký při převzetí ocenění a na závěr zdůraznil: „Dělali jsme si to sami, ale už to neumíme. My jsme ztratili kontinuitu. Jestli můžu o něco poprosit, neztrácejme kontinuitu v těch dalších oborech.
(Zdroj: Veletrhy Brno)" />
Život ve znamení jádra, pozn. redakce), který celý svůj profesní život věnoval rozvoji české a slovenské jaderné energetiky.
Málokdo z dnešní generace si vzpomíná, že jsme si jaderné bloky dělali sami. Vyráběli, stavěli, organizovali výstavbu. Je to práce pro srdcaře. Vnímali jsme to jako jakousi vlasteneckou úlohu, protože jsme začínali s jádrem v době, kdy energie nebyl dostatek. Rád bych poděkoval za cenu, kterou vnímám jako ocenění všech těch stovek, a mnohdy i tisíců vynikajících spolupracovníků slovenského a českého průmyslu i těch, kteří se spolupodíleli na koordinaci výstavby,“ řekl František Hezoučký při převzetí ocenění a na závěr zdůraznil: „Dělali jsme si to sami, ale už to neumíme. My jsme ztratili kontinuitu. Jestli můžu o něco poprosit, neztrácejme kontinuitu v těch dalších oborech.
(Zdroj: Veletrhy Brno)" />
Od roku 2006 se z iniciativy Romana Dvořáka, šéfredaktora strojírenského časopisu MM Průmyslové spektrum, na závěr ceremoniálu uděluje Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy. Toto ocenění vždy patří osobnosti, která se za svůj profesní život zásadním způsobem zasloužila o rozvoj technického oboru, v němž působila či nadále působí. Letošním nositelem se stal docent František Hezoučký (viz článek Život ve znamení jádra, pozn. redakce), který celý svůj profesní život věnoval rozvoji české a slovenské jaderné energetiky.
Málokdo z dnešní generace si vzpomíná, že jsme si jaderné bloky dělali sami. Vyráběli, stavěli, organizovali výstavbu. Je to práce pro srdcaře. Vnímali jsme to jako jakousi vlasteneckou úlohu, protože jsme začínali s jádrem v době, kdy energie nebyl dostatek. Rád bych poděkoval za cenu, kterou vnímám jako ocenění všech těch stovek, a mnohdy i tisíců vynikajících spolupracovníků slovenského a českého průmyslu i těch, kteří se spolupodíleli na koordinaci výstavby,“ řekl František Hezoučký při převzetí ocenění a na závěr zdůraznil: „Dělali jsme si to sami, ale už to neumíme. My jsme ztratili kontinuitu. Jestli můžu o něco poprosit, neztrácejme kontinuitu v těch dalších oborech.
(Zdroj: Veletrhy Brno)
Na slavnostním večeru k zahájení letošního MSV samozřejmě, kromě špičkové techniky, nesměly chybět ukázky špičkového umění. První ukázka se nesla ve znamení Ukrajiny. Představovalo ji kvarteto krojovaných hudebnic, které přednesly sérii dojemných starých ukrajinských písní a doprovázely se na tradiční lidové nástroje – bandury. (Zdroj: Veletrhy Brno)
Druhým umělcem, který svým zpěvem ozdobil úvodní večer MSV, byl český divadelní herec a muzikálový a operní zpěvák Radim Schwab. (Zdroj: Veletrhy Brno)
Související články
MSV: Inovace napříč obory

Úctyhodný, již 64. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu se uskuteční letos ve dnech 10.–13. října na brněnském výstavišti. Desítky tisíc návštěvníků se seznámí s průmyslovými technologiemi a inovacemi, které představí vystavovatelé z celého světa. Společně s MSV se budou konat i specializované veletrhy Transport a logistika a také Envitech.

Trendy pro MSV:
Nové směry rozvoje

Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní se připravuje další, již 63. ročník, a s ním i řada novinek a zajímavostí. V termínu 4.–7. října 2022 se však v Brně sejdou nejen na slovo vzatí profíci z oblasti strojírenství. Společně s MSV se budou konat i specializované veletrhy IMT, Plastex, FOND-EX, Welding a Profintech.

Automatizace v Brně

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně odstartuje již za necelé čtyři měsíce. Zastoupeny zde budou všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Proto i v letošním roce se v jeho prostorách setkají mimo jiné firmy z oblastí automatizace a pneumatických prvků.

Související články
Plasty, pryže a kompozity v Brně

V sudých letech se na brněnském výstavišti společně s MSV koná specializovaný veletrh plastů, pryže a kompozitů Plastex. Letošní rok je sice rokem lichým, přesto ani letos nebudou firmy z tohoto oboru chybět.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Zlatá medaile MSV

Současná podoba udělování Zlatých medailí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, o něž se v soutěži ucházejí přihlášení vystavovatelé se svými exponáty, odráží snahu nalézt taková objetivizující pravidla, která odpovídají hlavnímu záměru soutěže – tedy oceňovat inovativní produkty. Tím se rozumí výrobky, technologie nebo služby, které jsou mimořádně významné svým progresivním řešením, technickými parametry a technologickými možnostmi a ocenění si zaslouží, poněvadž snesou srovnání se špičkovými řešeními přinejmenším na evropské úrovni, ještě lépe na úrovni světové.

Reálný veletrh pro reálný život

Jak říká Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu: Reálný život je zábavnější než ten virtuální. V případě prestižního strojírenského veletrhu platí tato slova dvojnásobně. Lidé se po loňské absenci této akce těší jak na osobní kontakty, tak i na to, že vystavované exponáty budou moci vidět na vlastní oči. Co konkrétně tedy můžeme letos ve dnech 8.–12. listopadu očekávat?

Kdo není na MSV, jako by nebyl

61. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně je již vzpomínkou. I tentokrát se potvrdilo, že se z něj v průběhu let stala nejrenomovanější oborová událost. Veletrh jako obvykle reagoval na aktuální trendy v oboru, takže letos probíhal především ve znamení digitalizace průmyslu, ale také cirkulární ekonomiky a dalších převratných novinek. Zajímavostí byla skutečnost, že role partnerské země se tentokrát ujala sama Česká republika. Veškeré státní instituce se zde spojily do jedné společné „České národní expozice The Country For The Future”.

Ohlédnutí za MSV 2018

Jubilejní strojírenský veletrh v Brně se i letos nesl ve znamení inovací, technických i technologických novinek (často také světových premiér), ale hlavně v duchu oslav stého výročí založení Československé republiky, takže se také vzpomínalo na historické úspěchy v technice v expozici 100RIES. A není tedy divu, že partnerskou zemí bylo letos Slovensko. Na následujících řádcích přinášíme malé ohlédnutí za veletrhem, kde připomeneme některé exponáty, které v očích naší redakce za zmínku a vzpomínku stojí.

MSV v roce dvojích kulatin

Mezinárodní strojírenský veletrh, nejvýznamnější průmyslová událost ve střední Evropě, je opět přede dveřmi. Redakce MM Průmyslového spektra se proto setkala s Jiřím Kulišem, generálním ředitelem Veletrhů Brno.

Přípravy na Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 vrcholí

Od 8. do 12. listopadu se na brněnském výstavišti uskuteční 62. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Na společné tiskové konferenci to potvrdili český ministr průmyslu a obchodu, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno a generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR. Na letošním strojírenském veletrhu, jehož hlavním tématem je digitalizace průmyslu, se bude prezentovat celkem 1 016 firem z 35 zemí.

Jak se dělá veletrh: Vnímat přání vystavovatelů

Ve dvou předchozích dílech našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme hovořili se dvěma řediteli MSV v Brně. Tentokrát jsme oslovili třetího – Lukáše Helana, obchodního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

Jak se dělá veletrh: Logistika a výstavba stánků

V minulém dílu našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme tuto (ale nejen tuto) otázku položili řediteli Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, abychom se na MSV podívali více ze šířky. Tentokrát jsme se zaměřili na řešení praktických problémů, a oslovili jsme proto Michala Čechuru, ředitele realizace expozic tohoto prestižního veletrhu.

Jak se dělá veletrh: Tradice i novinky

Je s podivem, že ačkoli Karel Čapek ve své knížce „Jak se co dělá“ zmínil mnohé zajímavé oblasti lidského konání, veletrh nikoli. Kdyby to byl udělal, určitě bychom dnes museli napsat něco jiného, tento mistr pera by jej určitě popsal zcela dokonale. Protože se však Karel Čapek nad otázkou „Jak se dělá veletrh?“ nezamýšlel, uděláme to ve třech dílech našeho seriálu rozhovorů my. V prvním díle se můžete dočíst, jak to vidí Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Veletrh a mladí lidé? Samozřejmě ano!

Zahájení 63. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu je již otázkou pouhých několika dní. Abychom se z úst nejpovolanějších dozvěděli, co můžeme na této prestižní akci letos očekávat a na co se můžeme těšit, oslovili jsme Ing. Tomáše Moravce, nového generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit