Témata
Zdroj: Ness

Nová generace ERP pro české firmy

České podniky se začínají ve zvýšené míře zajímat o možnosti přechodu na nejnovější generaci podnikového informačního systému SAP, tedy na generaci S/4HANA. Důvodem je blížící se konec oficiální podpory pro předchozí generaci SAP ERP 6.0 spolu s očekáváním, že ceny konzultačních služeb dále porostou a nedostatek kvalifikovaných a zkušených odborníků se bude prohlubovat.

Reklama

Společnost SAP již v roce 2020 oznámila, že bude předchozí generaci, tedy SAP Business Suite 7, která je mezi zákazníky nejrozšířenější, podporovat do konce roku 2027 a za příplatek do roku 2030. Firmy mají nejvyšší čas začít se na přechod chystat, protože na základě našich zkušeností může podnik potřebovat i více než rok, aby nový systém SAP S/4HANA řádně naimplementoval. Jednou z možností, jak zkrátit dobu nasazení až o padesát procent, je konverze do cloudového prostředí, kterou společnost Ness svým zákazníkům také nabízí,“ uvádí Tomáš Foltýn, senior local sales manager ve společnosti Ness Czech, která patří mezi přední partnery SAP na českém trhu.

Zodpovědný přístup

Řada zdejších organizací uvažuje o přechodu na novou verzi, nyní však mnoho z nich netuší, kde začít. „Proto máme v nabídce služeb produkt, který pomáhá našim zákazníkům maximálně využít možností, které SAP aktuálně nabízí, aby si mohli nastavit správný směr a kvalitní základ samotné implementace. Přece jen je potřeba k projektu takovéhoto rozsahu přistupovat zodpovědně – nový ERP systém si firmy pořizují na patnáct a více let,“ říká Markéta Eggerthová, ředitelka divize SAP ve společnosti Ness Czech.

Mezi klíčové přednosti systému SAP S/4HANA patří mnohem větší rychlost zpracování dat, díky níž podniky získají přehled o stavu svého podnikání v reálném čase. (Zdroj: Ness)

Rychlejší čerpání byznysových přínosů

Hlavní motivací přechodu na systém SAP S/4HANA je pro většinu firem a organizací možnost rychlejšího čerpání byznysových přínosů, které systém nabízí. Dosluhující systém jim totiž v plnění jejich byznysových cílů obvykle již nestačí. Řeší se také rostoucí cena lidské práce, která u konzultantů společnosti SAP meziročně stoupá zhruba o desetinu. Kromě inflace hraje roli i rostoucí poptávka. Podle údajů personální agentury Grafton Recruitment si konzultant společnosti SAP v Praze může vydělat 75–150 tisíc hrubého měsíčně, v regionech nejčastěji 70–100 tisíc korun.

Reklama

Zájem podniků o digitalizaci

Po službách spojených s implementací systému SAP S/4HANA a po rozšiřovacích aplikacích je na trhu značná poptávka. Za růstem stojí zejména zvýšený zájem podniků digitalizovat své podnikání. V závislosti na složitosti stávajícího systému a na nových požadavcích vyžaduje zavedení systému SAP S/4HANA až dvacet konzultantů, často po dobu více než jednoho roku. Firmy takový počet lidí ve svých týmech obvykle nemají a ve firmách chybí i potřebné znalosti a zkušenosti. Proto oslovují certifikované partnery společnosti SAP,“ říká Tomáš Foltýn.

Komplexní metodologie

Experti ze společnosti Ness Czech doporučují, aby se firmy primárně poohlížely po takovém partnerovi společnosti SAP, který nabízí komplexní metodologie pro přechod na SAP S/4HANA. „Přechod není triviální a jen propracovaná metodologie umožní podnikům plně využít všech možností, které nový systém nabízí. Součástí metodiky, kterou společnost SAP pro implementace poskytuje, jsou pro celou řadu odvětví tzv. best practices, jejichž využití dokáže projekt a jeho následnou údržbu velmi zefektivnit,“ upozorňuje Tomáš Foltýn.

Firmy motivuje fakt, že chtějí lépe řídit chod svého podnikání a kvalitněji se rozhodovat, proto se zajímají o nejnovější generaci podnikového informačního systému SAP, tedy o generaci S/4HANA.

Rychlost zpracování dat

Mezi klíčové přednosti systému SAP S/4HANA patří mnohem větší rychlost zpracování dat, díky níž podniky získají přehled o stavu svého podnikání v reálném čase. Datový model SAP S/4HANA je efektivnější, ale má vyšší nároky na hardwarovou infrastrukturu. SAP S/4HANA dále podnikům umožňuje kvalitnější a rychlejší rozhodování, a to právě díky optimalizovanému datovému modelu a novým analytickým funkcím. Moderní uživatelské prostředí SAP Fiorizase dělá uživatelské prostředí přívětivější a umožňuje přístup do systému i z mobilních zařízení.

Související články
Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Související články
Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Ve třetím podcastu nás prof. Smejkal seznámí s faktem, že bezpečnostní opatření nám mohou být uložena zákonem i s tím, že každý subjekt se může vyskytnout z hlediska kybernetické bezpečnosti ve třech stavech: 1. nedotčený KB, 2. opatření provedena, ale neví, zda a jak fungují, 3. trvalý proces fungujícího ISMS (systému řízení bezpečnosti informací). A nejen to…

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Digitálne dvojča & Factory Twin

Uplatnenie digitalizácie vo výrobe predstavuje revolučnú zmenu. Táto zmena má paradigmatický charakter, pretože sprístupňuje dáta z výroby všetkým výrobným prvkom, čo umožňuje uplatnenie nových systémov riadenia výroby v reálnom čase.

Život v korporátu: Mít zdravý a sebevědomý tým

V době, kdy Michal Řehák, dnešní ředitel divize DNA ve společnosti Ness Czech, žil ještě u svých rodičů, měl příležitost zažít, jak to chodí v rodinné firmě. Jeho rodiče měli více než 30 let menší stavební společnost, takže většinu situací, které rodinná firma přináší, spolu s nimi běžně prožíval. Navíc na střední škole zde strávil každoročně několik týdnů na letních brigádách. Byla to pro něj, jak sám říká, vynikající zkušenost. Přesto, nebo právě proto, hned po absolvování univerzity nastoupil do nadnárodní společnosti Ness, kde se mohl naučit, jak to chodí v korporátu, ale současně uplatnit zkušenosti z rodinné firmy.

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Průmysl 4.0 jako výzva pro výrobní podniky

Pro výrobní firmy zůstává Průmysl 4.0 klíčovým tématem. Pokusme se tedy více objasnit, jaké změny s sebou tento trend nese, jaké přináší požadavky a co naopak výrobním firmám nabízí.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit