Témata
Reklama

Podnikové informační systémy 3

15. 06. 2005

V minulém vydání jsme vás seznámili s dalšími odpověďmi na naše otázky od zástupců čtyř nejznámějších firem v oboru podnikových informačních systémů. První série se týkala především údajů o firmách a základním produktovém portfoliu, v druhé sérii jsme se začali zabývat implementací systému. V tomto vydání se zaměříme na další vlastnosti systémů nesoucích jednotné označení ERP (Enterprise Resource Planning).

Pro úspěšné řízení firmy, oddělení nebo velkého podniku potřebují mít příslušní pracovníci aktuální a přesné podnikové informace. K tomu, aby jejich získávání nebylo zdlouhavým procesem s nejistým výsledkem, slouží podnikový informační systém, který prováže dílčí agendy zpracovávané v každé firmě, komplexně podpoří hlavní podnikové procesy a poskytne potřebné informace včetně nezbytných souvislostí.
Reklama
Reklama
Reklama

Představitelům jednotlivých společností dodávajících na český trh informační systémy jsme tentokrát položili následující otázky:

Otázka 1: Jak dlouho trvá funkční zavedení informačního systému včetně proškolení uživatelů?
Otázka 2: Při využívání IS může zákazník narazit na různé problémy, ať už uživatelského nebo technického rázu. Jakým způsobem řešíte zákaznickou podporu?
Otázka 3: Pokud zákazník po určité době využívání IS zjistí, že by jej potřeboval rozšířit o některé další moduly, které jsou ve vaší standardní nabídce, za jakých podmínek je to možné?
Otázka 4: Jak je to v případě rozšíření IS o moduly, které prozatím v nabídce nemáte? Jste schopni i v řešení takto specifických požadavků vyjít zákazníkovi vstříc, nebo jde o uzavřený systém?
Otázka 5: Můžete uvést příklady takovýchto individuálních řešení? (Pokud možno ve strojírenství a průmyslu.)

Ing. Jaromír Holub

manažer značky LCS Noris,
LCS International, a. s.
Ad 1: Informační systém LCS Noris je určen pro velké firmy a doba implementace je závislá na rozsahu zakázky, tedy počtu dodávaných modulů, počtu uživatelů, nutnosti integrace s jinými informačními systémy a na specializovaných dovývojích. V průměru jde o 3 až 4 měsíce. Tento čas je včetně školení, která často probíhají průběžně již v období implementace.
V případě LCS Noris Now je doba implementace 1 měsíc (u modulů Ekonomika, Logistika a Majetek). Zejména pro středně velké rychle rostoucí firmy je vhodné začít se systémem LCS Noris Now, který umožňuje rychlý start a rozložení vstupních investic na delší období.
Ad 2: V rámci předplatného údržby IS dostává zákazník nejenom upgrade, který řeší zejména legislativní změny v systému, ale také různá vylepšení a nové funkce dle připomínek partnerů a zákazníků. Tyto změny si zákazník může stahovat z našeho extranetu nebo si může objednat jejich aplikaci od nás či partnera. Běžné provozní dotazy se řeší na základě servisní smlouvy s pomocí hot line, dotazu na extranetu nebo formou e-mailu. Pokud je třeba servisní zásah, je možné si vyžádat návštěvu našeho pracovníka nebo využít pro úpravu vzdálený přístup. Zákazník může mít sjednanou podporu buď u partnera sítě LCS Noris Open nebo přímo od LCS, to záleží na dohodnutých podmínkách.
Ad 3: LCS Noris je otevřený informační systém, který lze dále rozšiřovat o další moduly a specializovaná branžová řešení, a to formou dokupů dle platného ceníku. Forma nasazení tohoto nového modulu je vždy otázkou dohody se zákazníkem. Dokupy dalších modulů ze široké nabídky LCS Noris jsou rovněž možné i pro IS LCS Noris Now.
Ad 4: Tyto případy jsou častější u velkých zakázek a díky otevřenosti systému LCS Noris je možné buď vyvinout potřebnou funkcionalitu pro zákazníka na míru, nebo jako součást některého z branžových řešení sítě LCS Noris Open - záleží na tom, které oblasti je požadavek blíže. Druhou možností je, že si zákazník pokryje tuto specifickou činnost jiným systémem, který se s LCS Noris propojí tak, aby nebylo nutné duplicitní zadávání dat a systém fungoval jako jeden integrovaný celek. Při výběru vhodného řešení bereme v úvahu zejména efektivnost pro zákazníka a bezproblémový provoz systému.
Ad 5: Jako příklad z oblasti výroby bych uvedl dovývoj, který řeší propojení snímačů čárových kódů s modulem Řízení výroby ve firmě Alfatex nebo dovývoj ve firmě Sico Rubena, kde bylo vytvořeno rozhraní pro snímače lisu pro přenos počtu vyrobených kusů. V téže firmě jsou rovněž vyvinuty průmyslové terminály, které umožňují sledovat výrobní příkazy (konkrétní stroj, výrobek i pracovníka). Lze tedy jednoduše sledovat zmetkovost a poskytovat výstupy v LCS Noris pro mzdy. Tyto dovývoje byly realizovány ve spolupráci s firmou Quort System v rámci sítě LCS Noris Open.
Zajímavé dovývoje jsou určitě také ve firmě Pražské služby, kde řeší propojení informačního systému LCS Noris s geografickou komponentou v prostředí ArcView, která přímo zobrazuje umístění zákazníků a sběrných nádob v branžovém řešení Svoz odpadu.

Ing. Petr Hampejs

produktový manažer Microsoft Business Solutions - Navision,
Microsoft, s. r. o.
Ad 1: Doba implementace informačního systému Navision je velmi individuální a vždy závisí na společném plánování implementačního partnera a zákazníka, u něhož bude nový systém zaváděn. Ovlivňujících faktorů může být mnoho - velikost zákazníka, složitost procesů, nutnost rozsáhlých programových úprav, vytížení klíčových zaměstnanců zákazníka ostatními činnostmi, požadavek rozložení investic atd. Pokud situaci trochu zjednoduším, je možno za kritický prvek ovlivňující délku implementace považovat velikost zákazníka/projektu. Standardní doba implementace pro jednodušší projekty je 1 až 3 měsíce, pro ty větší potom 3 až 6 měsíců. Součástí implementace Navision je samozřejmě také školení uživatelů. To v případě větších projektů probíhá dvoukolově. Na začátku projektu se školí klíčoví uživatelé tak, aby byli schopni co nejlépe nadefinovat požadavky na nový informační systém, resp. rozvoj svých oblastí. Před koncem projektu je pak načasováno školení koncových uživatelů, nejlépe tak, aby uživatelé plynule přešli z posledních školení přímo do ostrého provozu.
Ad 2: Před spuštěním informačního systému Navision do ostrého provozu je mezi zákazníkem a partnerem podepsána servisní smlouva, která definuje pravidla, podle nichž budou řešeny požadavky zákazníka. Zpravidla jsou zde vyjmenovány následující oblasti - hot line požadavky, řešení problémů (chyb) při běhu informačního systému, změnové požadavky a konzultace u zákazníka. V rámci jednotlivých oblastí jsou stanoveny reakční doby, do kterých musí být daný požadavek vyřešen, resp. musí být začít řešen. Z uvedeného vyplývá, že za podporu provozu je primárně odpovědný partner, který spravuje licenci daného zákazníka. Pokud partner narazí na problém, se kterým potřebuje pomoci, obrací se na tým podpory Microsoftu ČR, za kterým dále stojí globální servisní oddělení společnosti Microsoft a vývojové produktové skupiny.
Ad 3: Požadavky na rozšíření a rozvoj systému se vždy řeší v rámci příslušné servisní smlouvy. Zákazník kontaktuje partnera a konzultuje s ním požadované rozšíření. Pokud daná funkčnost existuje jako modul systému Microsoft Navision, resp. partnerský add-on, jedná se pouze o rozšíření uživatelské licence dalším modulem. V takovém případě musí partner zadat do společnosti Microsoft požadavek na doplnění licence. Po jejím vytvoření, dodání zákazníkovi a jejím nainstalování je dodatečná funkčnost zpřístupněna k používání. Zde je nutno uvést, že rozšíření je možné jak co se týče funkčnosti aplikace, tak počtu uživatelů, kteří současně přistupují do systému.
Ad 4: Jednou z obrovských výhod systému Navision je jeho přizpůsobivost. Partner (díky patřičnému vyškolení) skrze integrované vývojové prostředí C/SIDE má v rukou kód celé aplikace, a tím i možnost jednotlivá řešení udělat ještě více uživatelsky přívětivá, případně k nim doplňovat dílčí funkčnosti nebo programovat zcela nové moduly. Zákazníci této možnosti rozvoje a pružnosti systému často využívají, protože jim umožňuje udržovat nebo získávat unikátní konkurenční výhody díky odlišnosti procesů od běžného standardu. V rámci servisní smlouvy bývá definována pasáž, která se věnuje právě problematice rozvoje systému.
Ad 5: Specifických řešení v Navision je opravdu mnoho. Osobně jsem se například podílel na vytváření řešení pro zpracování a výrobu fotografií ve společnosti FotoStar. Mnoho našich partnerů se zaměřuje přímo na sektor strojírenského průmyslu. Z jejich zajímavých řešení je možno uvést např. firmy Dako-CZ, Umoe Schat-Harding, AEG components a Hawle Armatury.

Ing. Pavel Motan

obchodní ředitel,
Q-gir, s. r. o.
Ad 1: Doba zavedení se liší v závislosti na velikosti firmy i na počtu použitých modulů. V přednastavené verzi (např. u nás již zmiňovaný K2 Expres) lze naimplementovat v řádu týdnů. Běžná implementace IS K2 trvá od uzavření smluvního vztahu do uvedení systému do ostrého provozu zpravidla půl roku. Zvládli jsme to ale i za měsíc. Vždy záleží na míře součinnosti zákazníka.
Ad 2: Primárně se snažíme předcházet těmto situacím tím, že poskytujeme zákazníkům a uživatelům právě výše zmíněné školení na používání informačního systému K2.
Hlavními styčnými místy našich zákazníků jsou projektoví vedoucí, resp. hlavní konzultanti, kteří vedou celou implementaci a nadále jsou zodpovědní za starostlivost o daného klienta. To je jedna cesta. Další cestou - a druhým kontaktním místem - je náš zákaznický servis, kde jsou přijímány požadavky, a ty jsou jasně definovanou procesní cestou předávány dále ke zpracování konzultantům, jejich asistentům či programátorům. Základní otázky řešíme telefonicky či prostřednictvím elektronické pošty, složitější pak výjezdem konzultanta.
Ad 3: Je to možné za standardních licenčních podmínek a na základě dohody se zákazníkem, včetně dohody o ceně, která se odvíjí od počtu uživatelů, stávajícího řešení aj. Pro vaši představu - rozšiřování stávajících řešení a smluv tvoří cca 10 % z obratu společnosti.
Rád bych zde zdůraznil, že naši zákazníci mají k dispozici aktuální informace o novinkách týkajících se rozšiřování funkčnosti, které jim aktivně předkládáme na základě našich zkušeností s využíváním IS K2 v jednotlivých společnostech. Nutno dodat, že se našimi zákazníky necháváme inspirovat a některá řešení a funkcionality v IS K2 vyplynuly právě z jejich potřeb a postupně se staly standardem Informačního systému K2.
Zejména naši stávající zákazníci jsou pro nás bezednou studnicí zkušeností a informací z praxe. Myslíme si, že se nám i díky nim daří držet IS K2 svou funkčností stále na špici mezi informačními systémy, dnes už nejen v České republice.
Ad 4: Informační systém K2 je otevřený systém a díky své architektuře je připraven pro spolupráci i se subsystémy, které nepocházejí z naší programátorské dílny. Samozřejmě jsme v průběhu našeho třináctiletého působení na trhu zaznamenali mnoho sofistikovaných požadavků ze strany zákazníků. Řadu z nich jsme začlenili do standardu IS K2, ale jsou i takové, které do standardu nikdy patřit nebudou a na kterých spolupracujeme s dodavateli takovýchto řešení. Jako jeden z hlavních příkladů bych zmínil optimalizaci tras pro logistické společnosti.
Chtěl bych zdůraznit, že se nebojíme řešit i požadavky, na které nemáme sami řešení. Na druhou stranu bych rád podotkl, že se nám to nestává příliš často.
Ad 5: Můžu říct, že každé řešení je individuální. Ve většině implementací se setkáváme se specifickými představami a požadavky zákazníků. Snažíme se samozřejmě vycházet maximálně vstříc, protože i pro nás jsou některé požadavky či připomínky našich zákazníků přínosné. Jak jsem již uvedl výše, snažíme se z nich poučit a některé i zapracovat do dalších verzí IS K2. Na druhou stranu vedeme se zákazníky diskuzi o významnosti daného požadavku a navrhujeme případně jiné, efektivnější varianty řešení. Úspěšné přizpůsobení IS K2 potřebám zákazníka, analýza, v jejímž rámci se toto specifikuje, i implementace IS K2 je otázkou diskuse, komunikace, kooperace a součinnosti obou zainteresovaných stran. Jak zákazníka, tak i dodavatele - poskytovatele řešení.
Jako konkrétní příklad uvedu společnost Linde Pohony, kde je prostřednictvím IS K2 individuálně řešena problematika evidence docházky zaměstnanců s přímou vazbou na detailní sledování využití pracovní doby, včetně odvádění výroby výkonnými pracovníky výroby a plánování výroby podle principů koncernu Linde ve vazbě na dlouhodobé plány dodávek. Jako druhý příklad uvedu společnost Hobra - Školník, kde se díky IS K2 sledují stavy technologií v průběhu kontinuálního procesu výroby filtračních desek provázané na evidenci výrobních dávek polotovarů a finálních výrobků. Zároveň je zde realizováno sledování stavu rozpracované výroby prostřednictvím technologií čárového kódu.

Ing. Martin Bednár

generální ředitel SAP ČR
Ad 1: V případě řešení mySAP Business Suite a mySAP All-in-One jsou to minimálně 3 měsíce, v případě SAP Business One to může být řádově i méně. Zde je nutné si uvědomit, že implementace většinou znamená i změnu existujících procesů a zavedení nových postupů uvnitř podniku, a to potřebuje nějaký čas.
Ad 2: Vedle klasické zákaznické podpory našich či partnerských pracovníků na místě nabízíme také podporu on-line, která umožňuje vyřešit většinu problémů vzdáleně a šetří tak zákazníkovi čas i peníze.
Ad 3: Zákazník si většinou v rámci daného řešení kupuje celou sadu modulů a podle svých potřeb a obchodního rozvoje může zprovozňovat další a další moduly, což má v ceně zakoupeného řešení. Pokud potřebuje další, specifické moduly neobsažené v původním řešení, díky otevřenosti systémů SAP to není žádný technický problém.
Ad 4: SAP v žádném případě není uzavřený systém, jeho více než třicetiletá historie je de facto postavena na vývoji řešení vycházejících výlučně z potřeb konkrétních zákazníků a posléze integrovaných do standardní nabídky, která je dostupná všem. Tento přístup funguje v SAP dodneška a jeho důkazem je právě 27 odvětvových řešení reflektujících požadavky podniků z konkrétních průmyslových oblastí.
Ad 5: Příkladem může být IS-U/CCS, tj. systém péče o zákazníka pro odvětví utilit, který zohledňuje specifické výzvy utilitních podniků (například dodavatelů elektrické energie) v oblasti řízení vztahů se zákazníky. Ti se musejí vyrovnat s existencí statisíců až milionů neanonymních zákazníků, různými odběrovými tarify, různými skupinami zákazníků apod. Tento systém byl vyvinut na základě potřeb dodavatelů energií a dnes je dodáván v rámci odvětvově specifického řešení mySAP for Utilitites energetickým společnostem po celém světě.
Za odpovědi všem děkuje
Jiří Čumpelík
Reklama
Vydání #6
Kód článku: 50601
Datum: 15. 06. 2005
Rubrika: Informační technologie / Řízení výroby
Autor:
Firmy
Související články
Adaptivní plánování umožnilo významně zvýšit výrobu

Společnost AVL Moravia, která patří do rakouského koncernu AVL, je výrobcem testovacích zařízení do automobilového průmyslu a komponent pro mateřskou firmu. Implementace systému pokročilého plánování PSIpenta Adaptive přinesla firmě 70% zvýšení obratu při současném nárůstu počtu zaměstnanců jen o 20 % a snížení stavu zásob materiálu o 40 %.

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Související články
Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Udržitelnost v oblasti procesní výroby

Každý chce mít udržitelné produkty a prodejci stále více tlačí na výrobce, aby dodávali zboží vyhovující novým preferencím zákazníků, kteří žádají ekologičtější a čistší varianty.

Práce s daty umožňuje předvídat budoucnost

Každý byznys potřebuje plánovat. Potravinářský průmysl potřebuje plánovat inteligentně. V tomto odvětví panuje tvrdý konkurenční boj a produkt, který poměrně rychle podléhá zkáze, je jenom dalším důvodem, proč celý systém musí fungovat bezvadně, rychle a efektivně.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Budoucnost zkušebnictví

Společnost AV Engineering, a. s., je v ČR známa především ve spojení s produkty PTC - PTC Creo, Windchill nebo Vuforia a Thingworx. Její dceřiná společnost AV R&D, s. r. o., se zabývá zakázkovým vývojem výrobků, technickými výpočty, simulacemi a v neposlední řadě také zkouškami a testováním výrobků.

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Nejčastější problémy v řízení skladového hospodářství

Ať už se jedná o materiál potřebný pro výrobu, o polotovary nebo o uskladněné hotové výrobky, řízení skladových zásob je ve výrobních podnicích důležitou součástí firemních procesů, která s sebou nese také nemalé náklady.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit