Témata
Reklama

Profika zve na svůj tradiční Open House, k vidění budou stroje i ukázka obrábění

Ryze česká společnost Profika i letos pořádá Den otevřených dveří. Tradiční Open House nabídne ukázku CNC strojů od dvou známých jihokorejských výrobců Hanwha a Hyundai Wia i demonstraci samotného obrábění. K vidění budou i in-house vyvinuté robotické buňky firmy Profika. Na akci v Benátkách nad Jizerou jsou ve středu 15. května zváni všichni příznivci obráběcích technologií i zájemci o automatizaci. Samozřejmostí je výborné občerstvení a zábavný doprovodný program.

Komerční článek

Na co se mohou těšit fanoušci technologií pro strojírenství? „Představíme například dlouhotočný CNC soustruh XD26III spolu se souřadnicovým měřidlem pro automatickou kontrolu dílů a zpětnou úpravu nástrojových korekcí. Ukážeme také digitální továrnu spojující v jednom informačním systému obráběcí stroje i robotické buňky,“ uvádí Jakub Kaufman, který ve společnosti Profika zodpovídá za rozvoj robotizace. Právě on byl u vývoje už tří robotických buněk, které lze přizpůsobit různému provozu na míru.

Na Open House jsou zváni příznivci robotizace i obráběcí techniky. (Zdroj: Profika)

Odborníci Profiky budou celou dobu k dispozici a zodpoví veškeré otázky ohledně přítomné techniky či obrábění. Zvažujete koupi obráběcího stroje či zavedení robotizace do vašeho podniku, ale jste nervózní z toho, zda se velká investice vyplatí? Nebojte se zeptat. Experti z Profiky rádi poradí a nabídnou vám kalkulaci návratnosti. Na Open House budete moci probrat i financování, přítomni budou odborníci (nejen) na evropské dotace, kteří vědí, jaké podmínky a postupy jsou pro pořízení technologie nejvýhodnější.

Návštěvníci si prohlédnou špičkové stroje a k dispozici jsou jim odborníci z Profiky. (Zdroj: Profika)

Akci doprovodí zábavný program a skvělý catering. Těšit se můžete například na Color Sushi od Lukáše Neckáře, lahůdky z grilu, pivní speciality, vynikající kávu, koktejly. Samozřejmostí je živá hudba a jako doplněk si Profika letos připravila HOPsej show s možností vyzkoušení. Nejen na děti čeká skákací hrad.

Kdy: středa 15. května 2024 mezi 9. a 16. hodinou

Kde: Showroom Profiky na adrese Průmyslová 1006, Benátky nad Jizerou

Svou účast, prosím, potvrďte na mailové adrese tlamichova@profika.cz či prostřednictvím kontaktního formuláře.

Související články
Automatizace se vyplatí i malým firmám

Malé a střední podniky se zdráhají robotizovat. Často si mylně myslí, že jde o obrovské náklady, které se vyplatí jen pro velké série. Profika in-house vyvinula už tři robotické buňky. Každou z nich lze přizpůsobit konkrétnímu provozu i typu produkce, a tím ji zefektivnit.

Za skvělými stroji do Benátek

Profika. Pokud uslyšíte nebo uvidíte toto slovo, naskočí vám ihned asociace: moderní obráběcí centra a vše kolem nich. Pokud jste však měli – podobně jako naše redakce – to potěšení přijet letos 30. května do Benátek na Jizerou, bezesporu jste zjistili, že Profika neznamená „jen“ stroje, ale i velmi příjemné lidi, kteří se svým hostům dokážou postarat i o profesionální catering a zábavu. To vše bylo totiž součástí letošního Open House zmíněné firmy.

Pomoc s robotizací pro začátečníky

Množství firem, které využívají robotizaci, stoupá. Odpovídá to nedostatku kvalifikovaného personálu i stále vyšším požadavkům na kvalitu výroby i ve velkých sériích. Robotizace dokáže zvýšit efektivitu výroby a výrazně eliminovat chyby, kterých se může dopouštět lidská obsluha.

Související články
Robotizace a automatizace:
řešení na míru

Česká společnost Profika se na tuzemském trhu pohybuje dlouhodobě, letos slaví 30. výročí. Za tu dobu se stala jedním z největších odborníků na CNC stroje a rovněž výhradním dealerem pro spolehlivé jihokorejské značky Hyundai WIA a Hanwha Precision Machinery. Profika má svou vlastní divizi robotiky, která vyvíjí automatické robotické buňky. Nově rovněž dokáže poskytnout robotizaci přímo na míru. Podle Jakuba Kaufmana, experta na CNC stroje a robotizaci této společnosti, je pro celou řadu firem automatizace nutností, která jim přinese řadu benefitů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Trendy pro MSV:
Chytré stroje

Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní se připravuje další ročník a s ním i řada vystavovatelů. Pro náš seriál vybíráme ty nejfundovanější z nich, abychom se jich zeptali na zajímavosti a trendy v jejich oborech. Tentokrát jsme oslovili Jakuba Kaufmana, experta na CNC stroje a robotizaci ze společnosti Profika.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Robot s dvojitým uchopovačem zrychlil obsluhu CNC stroje

Osvald Jensen A/S je dánská rodinná firma dodávající strojírenské produkty pod vlastní značkou. Ve své továrně v Dánsku firma vyvíjí a vyrábí součástky do převodovek pro široké spektrum využití. Zaměřuje se na produkci vysoce kvalitních šnekových převodovek, převodových ústrojí a ozubených kol nejrůznějších velikostí.

Multifunkční obráběcí centra

Tento typ obráběcích center patří do bouřlivě se rozvíjející skupiny CNC obráběcích strojů. Představuje typ obráběcího stroje, který reflektuje rostoucí požadavky uživatelů na obrobení součásti při jednom upnutí. Ve své podstatě jde o CNC stroje sdružující dvě základní operace třískového obrábění, a sice soustružení a frézování, do jednoho stroje. Kromě tohoto atributu mají tyto stroje i jiné vlastnosti, které budeme dále diskutovat.

Virtuální stroj pomáhá vyhnout se poškození

Kolize během obrábění jsou vždy nákladnou záležitosti. Tím, jak se výroba vybavuje stále vyšší úrovní automatizace a s rozšiřováním aplikací internetu věcí (IIoT) nabývá prevence chyb na složitosti i časové náročnosti. Japonský výrobce CNC strojů Okuma , který si jako jediný na světě vyrábí veškeré klíčové komponenty obráběcích strojů sám, vyvinul digitální řešení, které slouží k přípravě, simulaci a otestování celého procesu obrábění před jeho zahájením. Během vlastního obrábění provádí systém Collision Avoidance Systém (CAS) velmi přesnou virtuální simulaci s předstihem v řádu milisekund před vlastním řezáním. Jakékoli kolize, které by mohly nastat, jsou tak zablokovány předtím, než mohou způsobit vážná poškození - šetříc čas a peníze provozovatele stroje.

Vytvořit si náskok v těžkých podmínkách

Společnost F. Zimmermann vyvíjí kompaktní, výkonnou a cenově výhodnou portálovou frézku, pomocí níž mohou uživatelé velmi flexibilně obrábět hliník i vysoce pevnou ocel.

Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit