Témata
Reklama

Průmyslová údržba na veletrhu

Každý výrobek prochází během svého technického života několika etapami, které výrazně ovlivňují jeho osudy. Jsou to projekt výrobku, výroba, provozní užívání výrobku, vyřazení a likvidace. Každá etapa dává výrobku určité rysy a charakteristické vlastnosti, které jsou v následující etapě dále rozvíjeny, využívány a udržovány, nebo také znehodnocovány.

Pro každý výrobek platí, že výchozí vlastnosti, které získal ve výrobních etapách svého technického života, se během jeho užívání mění. Na trend i rychlost těchto změn mají vliv především způsob užívání výrobku a péče o něj. Problematika péče o stroje, tj. výrobky, které lze označit jako mechanické systémy, je rozsáhlá a má interdisciplinární charakter. Pro různé potřeby je rozčleněna do několika oblastí, kterými jsou např. technologie údržby a oprav strojů, technická diagnostika, technická logistika, zkoušení a hodnocení jakosti strojů, spolehlivostní zkoušky strojů.
Ve stejném duchu se prezentuje i nový veletrh průmyslové údržby Maintain, který se konal ve dnech 18. - 20. října 2005 v německém Mnichově. Tento veletrh je primárně určen pro vedoucí manažery firem, vedoucí výrobních provozů, manažery kvality, ale i další pracovníky technických oddělení ze strojírenského, automobilového či tiskařského průmyslu, z oblastí zpracování kovů, potravinářství, chemie, ale i dalších odvětví. V oborovém členění veletrhu lze najít:
  • služby a management pro údržbu průmyslových objektů, strojů a zařízení;
  • outsourcingové nabídky;
  • přístroje na snižování nákladů na údržbu a opravu strojů a zařízení;
  • systémy dálkové údržby;
  • termografii a senzoriku, průmyslové kamery a další.
  • Protože šlo o první ročník v tuzemských podmínkách velmi neobvyklého veletrhu, vydali jsme se na jeho návštěvu a o rozhovor požádali osoby nejzasvěcenější - generálního ředitele Mnichovských veletrhů Norberta H. Bargamanna a jeho kolegu, vedoucího projektové skupiny pro vyhledávání nových obchodních příležitostí a průzkum trhu Markuse Geisenbergera.

    MM:

    Jaké důvody vás vedly k uspořádání veletrhu Maintain?
    N. Bargamann: Jaké důvody? Samozřejmě obchodní, ale je potřeba to rozvést. V minulém roce jsme se začali rozhlížet po nových obchodních příležitostech a několika průzkumy jsme zjistili, že problematika údržby je v oblasti průmyslu velmi zajímavým tématem. Přípravy si vyžádaly měsíce práce celého týmu, spoustu důležitých rozhovorů s potenciálními vystavovateli, které nám potvrzovaly naše správné rozhodnutí. Potenciální vystavovatelé s sebou samozřejmě přivádějí i potenciální návštěvníky, čímž se nám povedlo zároveň objevit zcela novou komunitu lidí zainteresovaných na průmyslové údržbě.
    Nečekaný zájem byl samozřejmě výzvou, a proto jsme vyvinuli zcela nový produkt, a to doslova od nuly včetně nomenklatury, loga i celé firemní identity. Společníkem a strategickým partnerem se stala organizace DKIN (Německé společenství pro údržbu), ale i další uskupení, která se touto problematikou přímo zabývají. V Evropě navíc existují jen dva konkurenti. Jsou jimi veletrhy zabývající se údržbou a servisem ve Francii a Švýcarsku.

    MM:

    Jak silná je oblast průmyslové údržby v současném Německu ve srovnání s výrobními sektory?
    N. Bargamann: Na tuto otázku není snadné odpovědět. Je to i proto, že sektor údržby, přesněji průmyslové údržby, není příliš dobře zdokumentován. Do jisté míry je to způsobeno tím, že vstupy a výstupy údržby není možné jednoznačně rozpoznat a identifikovat, jako je tomu například v automobilovém průmyslu, a stejně tak lze do procesu údržby špatně zařadit i jednotlivé pracovníky. V tomto oboru je totiž možné na jedné straně najít dělníky se špinavýma rukama a mistry v modrých pláštích, ale na straně druhé i pracovníky v bílých košilích s kravatou, kteří obsluhují počítače, kamery i ostatní zařízení. Další komplikací pak je, že údržba jako taková je součástí prakticky všech odvětví. I podle jednotlivých německých organizací aktivně činných v oblasti údržby (DKIN, GFIN) se velikost tohoto sektoru značně liší.
    O rostoucím významu údržby tak lze usuzovat především na základě přístupu výrobních společností, kde se údržba stává kritickým elementem ve výrobním procesu. Měřítkem přínosu jsou zde většinou prostoje. V případě automobilového průmyslu se např. u automobilky Mercedes-Benz odhaduje cena minutového prostoje výrobní linky na ztrátu rovnající se prodeji jednoho vozidla třídy S-klasse (1,5 - 3 miliony korun, pozn. redakce). Dalšími faktory, které tak vstupují do hry, jsou i kvalifikace pracovníků a kvalita jejich práce.

    MM:

    Dnes je středa, druhý den veletrhu, můžete alespoň rámcově zhodnotit jeho dosavadní průběh?
    N. Bargamann: Na ucelené hodnocení je zatím ještě brzy. Podle dílčích údajů jsme ovšem velmi spokojeni. Účast vystavovatelů, ale i návštěvníků předčila naše očekávání. Se zájmem o svou prezentaci přišlo více než 160 společností, které vystavují na celkové ploše přesahující 6000 m2.
    Co se týče návštěvníků, jsou zde lidé nejen z okolních zemí, ale např. i Maďarska, Slovinska, Itálie a Švýcarska. Prozatím přišlo velké množství návštěvníků z více než dvaceti zemí světa, a to včetně Japonska a USA. Pro návštěvníky je zde připravena otevřená možnost účasti na odborných seminářích a konferenci.

    MM:

    Veletrhu Maintain se účastní vystavovatelé pouze ze šesti zemí. Kdy očekáváte příchod dalších partnerů z EU a zámoří?
    M. Geisenberger: Samozřejmě že v příštím roce. Kromě účastníků z Rakouska, Dánska, Německa, Švédska, Švýcarska a Velké Británie vidíme pro příští rok velký potenciál v účasti dalších evropských zemí. Patří sem např. Česká republika, Itálie, ale i další země EU, stejně jako země Středního východu.

    MM:

    Jak vidíte budoucnost veletrhu Maintain?
    M. Geisenberger: Úspěšně, myslím, že úspěšně. Máme velký potenciál ke zlepšování, jsme schopni do dalšího ročníku více než zdvojnásobit počet vystavovatelů, a to víme nejen díky pozitivnímu ohlasu těch současných. Stejný pozitivní ohlas se nám dostává i od návštěvníků, kteří se profilují z přesné cílové skupiny zaměřené na oblast průmyslové údržby. Tento profil návštěvníků a vysokou odbornost jejich dotazů kladně hodnotí i všichni vystavovatelé.

    MM:

    Co přesně znamená logo veletrhu Maintain?
    M. Geisenberger: Nejdříve pár slov k barevné kombinaci. Většina akcí v průmyslovém sektoru používá v současnosti kombinaci červené s modrou. Od toho jsme se chtěli samozřejmě lišit. Zvolili jsme černou se zelenou, přičemž zelená je nejen barvou pozitivní a uklidňující, ale i barvou s jasným vztahem k ekologii a životnímu prostředí - tedy stejně jako průmyslová údržba . Kroužky v logu symbolizují výrobní proces. Pokud se podíváte na bílé, je zřejmé, že proces je nějakým způsobem narušen; díky technologiím a nástrojům prezentovaným na veletrhu Maintain lze opětovně nastartovat vyrovnanou výrobu - což představuje linie zelených kroužků.

    MM:

    Děkujeme za rozhovor.
    Po skončení veletrhu jsme obdrželi závěrečnou tiskovou zprávu, která ve stručnosti shrnuje některé statistické údaje: veletrhu Maintain 2005 se zúčastnilo celkem 163 vystavovatelů ze šesti zemí. Expozice mnichovského výstavního centra M,O,C navštívilo 4147 odborně zaměřených návštěvníků z 26 zemí světa. Více než 11 % zájemců přijelo ze zahraničí, přičemž silné zastoupení mělo Rakousko, Česká republika, Švýcarsko, Maďarsko a Polsko.
    V rámci hodnocení se 87 % návštěvníků vyjádřilo termínem "výborný" a 86 % všech plánuje jeho návštěvu i v příštím roce.
    Na závěr proto předesíláme, že další ročník veletrhu průmyslové údržby Maintain 2006 se bude konat 17. - 19. října 2006 rovněž v Mnichově. Bližší informace o veletrhu získáte na webové adrese www.maintain-europe.com nebo www.expocs.cz.
    Za MM rozmlouvali
    Pavel Růžička a Jiří Čumpelík
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Vydání #11
    Kód článku: 51145
    Datum: 23. 11. 2005
    Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Na evropské trhy s finanční podporou

    První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

    MSV ve znamení sofistikovaných řešení

    Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

    MSV ve znamení speciálních nástrojů

    Na naše otázky tentokrát odpovídá Vavřinec Pečinka, majitel společnosti ANAJ Czech.

    Související články
    MSV ve znamení monitorovacích zařízení i výroby plastů

    Na naše otázky tentokrát odpovídají Ing. Jakub Červeň Sales Manager firmy 4dot a Ing. Markéta Havlíková marketing a komunikace A.M.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Düsseldorf pro klíčové hráče oborů drátů a trubek

    Nová multifunkční hala pro 10 tisíc lidí, která je letošní novinkou veletrhů wire a Tube, ale i nesčetné zajímavosti z oborů dráty, kabely, trubky a roury. To je příslib veletržního dua wire a Tube.

    Budoucnost průmyslových technologií objevíte v Brně

    Nadcházející 62. Mezinárodní strojírenský veletrh ukáže ještě více z digitalizace průmyslu, přičemž jeho nosným oborem bude tradičně obrábění a tváření. Očekává se návštěva 80 tisíc odborníků z více než 1 600 firem. Veletrh proběhne od 5. do 9. října 2020 na brněnském výstavišti.

    Průvodce světem technologických inovací

    Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

    Nové technologie jako motor inovací - 2. část

    Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

    Nové technologie jako motor inovací

    Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

    Düsseldorf se chystá na Káčko

    K Düsseldorf - tento název je již 67 let symbolem největšího světového setkání v oblasti průmyslu plastů a kaučuku. Každé tři roky se v Düsseldorfu scházejí vystavovatelé a návštěvníci ze všech kontinentů, aby se seznámili s nejnovějšími výsledky vývoje v tomto dynamickém a inovativním průmyslovém odvětví.

    Téma budoucnosti: Aditivní výroba

    Aditivní výroba je velkým tématem budoucnosti. Klasické výrobní technologie stále více nahrazuje trojrozměrný tisk, který se již dnes úspěšně používá v mnoha náročných průmyslových oborech.

    Řezné nástroje v Brně

    Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je letos netrpělivě očekáván mimo jiné i zájemci o novinky a trendy v oblasti řezných nástrojů, materiálů a jejich povlaků pro obrábění, stejně jako například v oblasti maziv či řezných kapalin.

    Moskva ve znamení trubek a drátů

    Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

    Budoucnost textilního průmyslu

    Přední světoví odborníci ze světa technologií na zpracování textilu a pružných materiálů se ve dnech 14.–17. května sejdou v německém Frankfurtu. Jako tradičně bude i letos cílem jejich cesty veletrh Texprocess.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit