Témata
Reklama

Ač to bude pro mnoho Čechů překvapením, Rakousko se v objemu produkce obráběcích a tvářecích strojů řadí o dost příček nad nás. V loňském roce zde byly v této komoditě vyrobeny stroje za 1,1 miliardy USD, zatímco naše produkce byla téměř poloviční – 626 mil. USD. Bezesporu velký podíl na této skutečnosti u našich jižních sousedů má firma WFL Millturn Technologies GmbH & Co. KG, která se řadí mezi největší rakouské výrobce a celosvětově patří mezi špičku v multifunkčních obráběcích centrech větších velikostí.

Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Firma WFL má své sídlo a výrobu ve městě Linz (Linec). Právě zde se nedávno konaly zákaznické dny nazvané Technologie Meeting 2015, jež firma pořádá každé dva roky. Redakce MM Průmyslového spektra využila pozvání zástupce WFL pro Českou republiku a Slovensko firmy Ludačka Machine Tools, k účasti na této akci a přináší vám z ní reportáž.

Sídlo WFL Millturn Technologies GmbH & Co. KG se nachází v průmyslové zóně rakouského města Linec. Zde se každé dva roky konají zákaznické dny referující o nejnovějších inovačních výsledcích tohoto světoznámého výrobce multifunkčních obráběcích strojů. Nejinak tomu bylo i letos.
Reklama
Reklama
Reklama

Ohlédnutí zpět

Historie společnosti není tak dlouhá – datuje se k roku 1948, kdy rakouské ocelárny Voest-Alpine zavádějí výrobu obráběcích a tvářecích strojů pro své vlastní provozy. V roce 1950 již dochází k běžnému komerčnímu prodeji strojů, konkrétně konvenčních soustruhů, kterých se prodalo na padesát tisíc. O čtvrtstoletí později v roce 1974 dochází k převzetí oceláren německou společností Weipert a začínají se vyrábět těžké soustruhy. Tento fakt zaměření na větší stroje udal směr vývoje společnosti na další období až po současnost. V roce 1982 byl vyvinut první multifunkční stroj, který zároveň dostal obchodní název používaný až do současnosti – MillTurn. Jednalo se o soustruh WNC 500S s naklápěcí hlavou, umožňující reálné soustružení ve 4 osách a 5osé frézování. Postupem času se vyvíjely nové a nové typy strojů. Rok 1993 byl ve znamení restrukturalizace a částečné privatizace státní firmy Voest-Alpine německou společností Autania AG a firma získala současný název WFL Millturn Technologies. V současné době se představuje jako přední dodavatel v oblasti kompletního obrábění. Je údajně jediným výrobcem na světě, který se zaměřuje výhradně na vývoj a výrobu multifunkčních soustružnických, brousicích, frézovacích a vyvrtávacích center.

Technologie Meeting 2015

Letošního ročníku této akce se během čtyř dnů zúčastnilo na 900 návštěvníků ze třiceti zemí světa, z ČR a SK do Lince přijelo 36 zájemců o moderní stroje. Byla zde prezentována nová technologická řešení, a to jak formou ukázek na strojích, tak i odbornými přednáškami. Zajímavostí je, že témata přednášek se neopakovala, jak tomu bývá na obdobných akcích, ale každý den měli návštěvníci možnost zhlédnout přednášky nové, zaměřené na klíčové oblasti. Na showroomu, který se nachází přímo v montážní hale, bylo prezentováno celkem devět strojů s technologiemi, jež prezentují současný kompletní výrobní sortiment. Jediný závod firmy WFL se nachází v Linci, kde je i její centrála. V těchto prostorech dochází „pouze“ k montáži. Strategií firmy totiž není vyrábět, ale všechny komponenty si nechat na zakázku dodat v rozloženém stavu a následně je smontovat a mít tak finální kvalitu stoprocentně pod kontrolou. To se týká i frézovacích vřeten a sklopných os, které jsou srdcem stroje, a WFL je patřičně pyšné na své know-how. WFL dodává zákazníkům vše na klíč včetně technologií. Koncentruje se zejména na oblast energetiky, letectví, přesného strojírenství a tiskařského či papírenského průmyslu.

Titan 5553 (Ti5Al5V5Mo3Cr) patří mezi nejhůře obrobitelné materiály. Používá se zejména pro výrobu podvozků v leteckém průmyslu. Na stroji M120 MillTurn s obráběnou délkou 6 500 mm byly prezentovány možnosti obrábění titanových dílů, včetně nástrojů pro vnitřní hluboké soustružení pomocí speciálních antivibračních tyčí o průměru 220 mm a délce přes 2 metry na samostatném suportu.

Celé spektrum high-tech strojů MillTurn od typu M35 po M150 umožňuje efektivně, s nízkými náklady a komplexně obrobit díly téměř všech velikostí. Do strojů jsou integrovány prakticky orientované nové technologie, jako kompletní obrábění vnitřních a vnějších průměrů, obrábění ozubení, hluboké vrtání, drážkování a protahování i aditivní výroba pomocí vysoce výkonných laserů, laserové kalení či mechanické zpevňování povrchu součásti. Požadavky, které ještě před lety zněly jako čirá fantazie, jsou dnes standardní nabídkou pro kompletní obrábění. Ve složitých aplikacích klade firma WFL především důraz na uživatelsky optimalizované a ekonomické řešení. Stroje WFL jsou osazeny řídicím systémem Sinumerik. Jelikož však v komerčně nabízené konfiguraci neumožňuje to, co vyžadují jejich stroje, systém si proto ze 60 % upravují. Dávají tak zákazníkům celou řadu cyklů pro jednoduché a parametrické programování zdánlivě složitých technologií. Pojďme se nyní blíže zaměřit na některé vystavené stroje.

Technologie mechanického zpevňování povrchu přináší zlepšení drsnosti a zvýšení tvrdosti povrchu. Tato technologie se používá např. v kritických oblastech podvozků letadel pro snížení rizika únavových trhlin na přechodových rádiusech. Využitelné je všude tam, kde jsou dynamicky namáhané tvarové součásti s požadavkem na vysokou bezpečnost. Nahrazuje tzv. kuličkování (shot peening).

Aktuálně největším vyráběným stroje WFL je Millturn 150 s obráběným průměrem obrobku 1 500 mm a délkou osm metrů. Soustružnická i frézovací vřetena jsou naháněna nepřímo přes převodovku, tudíž se dosahuje potřebného velkého krouticího momentu. Mechanická frézovací vřetena jsou v tomto segmentu strojů též unikátem, přinášejí zásadní konkurenční výhodu pro silové obrábění a velkou životnost. Stroje všech velikostí mají šikmé lože zhotovené z jednoho odlitku, dokonce i ve velikosti osm metrů. Na M50 byla představena vylepšená technologie obrábění šroubu extrudéru speciálním programovým nástrojem. Koncept LED osvětlení pracovního prostoru M50 byl ukázkou inovovaného počinu v oblasti ekodesignu.

Pozornost přítomných oprávněně poutal další z řady největších prezentovaných strojů – typ M120 MillTurn pro obráběný průměr obrobku 1 200 mm a délku 6 500 mm. WFL se se svými technologiemi tenkostěnného obrábění, soustružení, frézování a hlubokého vrtání specializuje na sériové obrábění podvozků letadel, a to zejména z výkovků. Při přesném obrábění mimo osu se používá lícní deska, která přináší technologické možnosti, jež jsou standardem u větších horizontálních strojů. Pro představu uveďme, že v prezentované konfiguraci včetně technologií se cena takového stroje M120 pohybuje kolem 4,5 mil EUR. Horní hlava stroje M120 je konstrukčně přizpůsobena tak, aby na ní mohla být v automatické výměně upnuta celá řada technologických agregátů přes unifikované a patentované prizmatické upínání. Konstrukčně spolupracují např. s italským výrobcem D´Andrea, který pro ně lícní desky vyvíjí a dodává v rozložených podsestavách. Stroj má speciální řešení zásobníku nástrojů a je nadstandardně vybaven laserovou nástrojovou sondou. Filozofií WFL však není měřit nástroje, ale obrobky, na kterých se odehrává finální přesnost. Stroj dokáže změřit celou řadu veličin obrobkovou sondou včetně vystavení a vytištění protokolu na integrované tiskárně, tudíž není třeba jít s dílcem následně do měrového střediska.

Aditivní technologie integrovaná do obráběcího stroje. To je zatím to nejnovější, s čím rakouští konstruktéři přišli a vtělili to do podoby stroje MillTurn M80. Desetikilowatová laserová hlava umožňuje laserové spékání kovů a tepelné úpravy během výrobního procesu. Vše na jednom místě při jednom upnutí.

Další z vystavených strojů, M65 MillTurn, se řadí mezi nejpopulárnější stroje WFL na trhu. Představuje 15 % z celkové roční produkce, která v průměru činí 75 až 90 strojů. Na spodní ose pro pojezd koníku a lunet má kluzné vedení, shodně jako velké stroje. Určen je pro výrobu leteckých motorů a menších podvozků, nejrozšířenější provedení stroje je v délce 4,5 metru. Představovaný M65 má brusný kotouč, který však není náhradou broušení na rozměr, slouží pro dokončení kvality povrchu a eliminaci házivosti. Stroj má speciální stěrače, takže nedochází k zadírání brusného prachu ve vedení.

Mezi nejmenší stroje vedle konstrukčního unikátu M35G s protivřetenem patří i M50 s obráběným průměrem 670 mm a osou Y 400 mm – shodnými parametry, jakými disponuje největší multifunkční obráběcí stroj našeho výrobce Kovosvit MAS Multicut 630. Na této ukázce si čtenář může udělat srovnání odlišnosti obou výrobců.

M80 MillTurn. Nejmladší stroj s největším podílem inovací a se právem řadí mezi TOP zdejší produkce. Je konstruován pro statisticky největší objem vyráběných dílů do průměru 1 000 mm. Zástavbové řešení zásobníku nástrojů je až pro 200 pozic. Jsou zde dva řetězové zásobníky po 100 pozicích a mezi nimi se pohybuje manipulátor, který dodává nástroje do vřetena podél celého stroje. Stroj M80 je osazen laserovou 10kW hlavou pro zakalení a práškové spékání aditivní technologií. Upíná se shodně jako ostatní technologické agregáty do prizmatického držáku. Tímto krokem se multifunkčnost strojů povyšuje na další úroveň. Odebrat výrobek a na navazující technologii jej přemístit jinam, je časově velmi náročné, nemluvě o přesnosti, o nutnosti nového ustavení. Snahou je eliminace zásahu lidského faktoru. Na jedno upnutí u strojů tohoto typu je možné např. předhrubovat zuby, zakalit a poté obrobit načisto technologií odvalování s nástroji do modulu 10 opět s prizmatickým systémem. Zároveň je možné na stávajícím dílci vytvářet přidané tvary laserovým spékáním kovových prášků. A samozřejmě v rámci technologie se může během obrábění zušlechťovat.

Takto konstruované špičkové produkty si vytvářejí svůj vlastní trh. V tomto případě to není o konkurenčním boji, kdy si zákazník vybírá řešení podle ceny, ale o tom, že zákazníkovi dodáte něco nového, na trhu dosud neznámého, co on začne využívat. To je bohužel obecný problém českých výrobců obráběcích strojů, kteří s převratnými multifunkčními konstrukčními řešeními nepřicházejí.

Pozdrav čtenářům MM Průmyslového spektra ze zákaznických dnů Technologie Meeting 2015 posílají zleva Zbyněk Ludačka, který zastupuje WFL na českém a slovenském trhu, dále pak ředitel marketingu Dieter Schatzl a úplně vpravo Roland Osen, jenž je zodpovědný za prodej WFL v teritoriu střední a východní Evropy.

Na zákaznických dnech firmy WFL v Linci byly prezentovány složité a unikátní zákaznické i referenční dílce, jejichž finanční hodnotu lze podle slov ředitele svazu SST Ing. Paclíka odhadnout na úroveň malé konzolové frézky, kterou nejmenovaný český výrobce vyrábí v téměř nezměněném stavu již 40 let. Zde se jasně projevuje rozdíl. Přidaná hodnota je v hlavě konstruktéra, aplikačního inženýra, ve vývoji, v rozvoji technologie, v precizní montáži. Bohužel musíme konstatovat, že Rakousko nás předběhlo jak v objemu výroby, tak i v produktivitě – mimo jiné proto, že se soustředí na výrobu s vysokou přidanou hodnotou, jaké jsme byli svědky ve firmě WFL.

Roman Dvořák, Linz, Rakousko

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Technologie soustružení na CIMT 2015

Na veletrhu CIMT bylo možné vidět různé typy a velikosti výrobních zařízení. V tomto článku se budeme věnovat strojům provádějícím primárně soustružnické operace. Svislé soustruhy a svislá obráběcí centra na rotační součástky jsou v Číně, ale i v Indii, specifickou skupinou. Z hlediska výroby lze konstatovat, že je vyrábí každá firma mající ve výrobním programu více než dva typy obráběcích strojů. Samozřejmě vedle těchto existují firmy, které se na svislé soustruhy specializují.

Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Perspektivy asijských trhů

Čína se v roce 2009 stala největším výrobcem obráběcích a tvářecích strojů na světě a o dva roky později dosáhla své dosavadní největší produkce v historii v hodnotě 29,5 mld. dolarů. Od té doby tři roky po sobě dochází k postupnému poklesu až na loňský objem 23,8 miliardy dolarů v poměru 6:4 ve prospěch obráběcích strojů. Vzhledem k povaze čínského trhu obráběcích strojů a ochazování jeho hospodářství lze očekávat další pokles v produkci a spotřebě i v letošním roce 2015.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit