Témata
Vydání #7,8
Červen 2012Téma měsíce

Pneumatické a hydraulické prvky

Strojírenství & Zdravotnictví

Články

Servis

Nasazení řídicího systému v teplárně Náchod

Koncem května tohoto roku dokončila společnost ZAT v teplárně Náchod výměnu vstupně výstupních modulů v demi-stanici. Implementovaly se zde moduly B&R s převedením řízení pod nový řídicí systém SandRA, které tak navázalo na implementaci nového řídicího systému z podzimu loňského roku.

NPE 2012 a plastové materiály

V Orlandu na Floridě se na sklonku jara konala největší událost roku v průmyslu plastů - trienale NPE 2012, která současně oslavila 75. výročí založení SPI (Society of the Plastic Industry). Poprvé po 40 letech se National Plastics Exhibition, tento vrcholný veletrh amerického plastového průmyslu, nekonal v červnu v Chicagu, ale o něco dříve na Floridě, mimo centra automobilového průmyslu, plastů a strojírenství amerického Středozápadu.

Co se skrývá za značkou? Bosch, Siemens, Zeiss

Takové nese jméno historická encyklopedie profesorky Jany Geršlové, která vyšla ve vydavatelství Professional Publishing a my s jeho laskavím svolením budeme zkrácené ukázky vybraných oborově tříděných značek postupně na stránkách časopisu zveřejňovat. Na adrese http://www.mmspektrum.com/co-s... pak naleznete bližší informace o této knize vč. odkazu, kde je možné ji objednat.

20 let na českém trhu řezných nástrojů

Česká pobočka společnosti Iscar ČR, s. r. o., která je přímým výhradním zastoupením izraelské firmy Iscar Ltd. pro český trh, slaví v letošním roce 20. výročí svého založení.
Při této příležitosti jsme požádali o rozhovor Ing. Zdeňka Roubíčka, jednatele společnosti Iscar ČR, s. r. o.

Jak si zatopit špinavou vodou

Připouštím, že název článku je poněkud nadnesený, ale svým způsobem je to možné. Vtip je v tom, že je potřeba prát ve velkém a ze znečištěné vody následně separovat olej, kterým se potom topí pod kotlem. Alespoň tak to funguje v závodě společnosti MEWA ve Vídni, který obstarává servis čisticích utěrek a pracovního oblečení pro průmysl.

Několik manažerských postřehů…zapojení nových kolegů do procesu firmy

V minulém vydání MM Průmyslového spektra jsme spustili nový seriál nazvaný Manažérské postřehy…, který již svým názvem napovídá, čím se bude zabývat. Jeho autorem je ing. Martin Belza, dlouholetý vrcholový manažér celé řady společností, jenž o zde získané zkušenosti se bude v tématických vstupech dělit s našimi čtenáři.

Postřehy z veletrhu Automatica

Letošní mnichovský veletrh Automatica 2012 se těšil značnému zájmu vystavovatelů (720) i návštěvníků (31 000). Téma automatizace výroby se poměrně rychle dostává po předchozí hospodářské krizi opět do popředí, jak ostatně ukazují i statistiky VDMA, německého oborového svazu výrobců strojů a zařízení. Podle těchto údajů, bylo už v roce 2010 - necelý rok po poklesu světové ekonomiky, dodáno v rámci celého světa přes 118 000 robotických jednotek, což je dvakrát tolik co v roce 2009, o dalších 18 % narostly dodávky v roce 2011 a prognóza pro roky 2012 až 2014 uvažuje s dalším 6% nárůstem nových ročních aplikací až na počet 167 000 jednotek. Na celém světě by tak mělo být v roce 2014 už kolem 1,3 mil. průmyslových robotů a kolem 17 mil. servisních robotů.

Informační technologie

CAD/CAM software ve výrobě výtahů

Ostravská firma Liftcomp, a. s., má již dvacetiletou tradici ve výrobě výtahů. V roce 2010 byla otevřena nová hala a Liftcomp díky tomu rozšířil výrobní kapacity a zakoupil nové CNC stroje, aby mohl lépe uspokojit poptávku svých zákazníků a většinu komponent výtahů a zvedacích plošin si vyrábět sám.

PLM u Sečské přehrady

Siemens PLM Connection 2012, setkání uživatelů PLM softwaru Siemens, se uskutečnilo od 3. do 5. června v hotelu Jezerka u Sečské přehrady. Deštivé počasí, které v těchto dnech panovalo, patrně nikoho nevylákalo k toulkám podél jezera, nicméně zajímavý program setkání k tomu ani nesváděl.

Komerční příloha

Projekt Svazu strojírenské technologie zaměřený na podporu rozvoje tech školstvi

V březnu 2011 Svaz strojírenské technologie zahájil realizaci projektu s názvem "Získání dovedností v programování na CNC obráběcích strojích pro studenty středních odborných škol a učilišť" financovaného z Evropského sociálního fondu prostřednictvím operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, jehož vyhlašovatelem byl Jihočeský kraj.

Letecký průmysl

Designérské vize se stávají skutečností

Jan Čapek je předním českým designérem. Vystudoval obor broušení a rytí drahých kamenů na Střední uměleckoprůmyslové škole v Turnově, poté absolvoval studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v ateliéru Kov a šperk a v ateliéru Design výrobků. Mezi nejoceňovanější a nejznámější objekty Jana Čapka patří návrhy PET lahví pro Karlovarské minerální vody, a to zejména láhve minerální vody Mattoni.

Management

Nezávislá kontrola - nástroj pro minimalizaci technických rizik projektů

Nejčastějším případem projektu, kde se setkáváme s velkým množstvím technických rizik, je investice do výstavby nového technologického celku, a to bez ohledu na to, o jaké průmyslové odvětví se jedná.

Trendy

3D CAD technologie zjednodušuje náhrady kolenního kloubu

Mezi obvyklé možnosti chirurgických zákroků pro pacienty trpící silnými bolestmi kolene způsobenými artrózou patří totální náhrada kolenního kloubu nebo částečná obnova povrchu chrupavek. Druhý z uvedených postupů - který je v mnoha případech vhodnější, protože je méně invazivní - dříve vyžadoval chirurga s mnoha zkušenostmi a manuální provádění tohoto zákroku, což v praxi znamenalo nízkou dostupnost zákroku pro řadu pacientů.

Kostní implantáty na míru - prodlužme si mládí

Žijeme v době, ve které se stává úprava nebo výměna "běžných" částí těla či závažnějších orgánů běžnou realitou a finančně dostupnou pro stále širší populaci. Tyto technologie jsou dnes používané díky prudkému rozvoji výpočetní techniky, zobrazovacích a simulačních programů, moderních materiálů a nových výrobních technologií.

Malá a přesná obráběcí centra

Výrobky firmy Sugino Machine, které nabízí společnost CNC invest, na trhu zasahují do širokého spektra oborů a průmyslových odvětví. Je to více než šest významných průmyslových odvětví, do kterých jsou stroje Sugino vyváženy po celém světě, kam jsou stroje Sugino vyváženy.

Péče o mobilní hydraulická zařízení

Zatímco přínosy kvalitní péče o oleje v průmyslu jsou veřejnosti poměrně známé, zajištění špičkové péče o oleje v mobilních zařízeních běžné není. Přitom pořizovací náklady mobilních zařízení, například pro oblast stavebnictví, doly, těžbu dřeva aj., se pohybují v podobných cenových relacích jako výrobní zařízení pro průmysl. Také ztráty způsobené prostojem v nejméně vhodný okamžik se bez problémů mohou vyšplhat do výše statisíců korun.

Efektivní šroubové kompresory pro náročná prostředí

Maximální efektivita, nejvyšší účinnost i výkon ve své třídě. S takovými vlastnostmi se trhu představila nová řada kompresorů GA, kterou od letošního jara nabízí společnost Atlas Copco. Nové rotační šroubové kompresory se vstřikem oleje se vyrábějí v rozsahu příkonů od 30 do 90 kW. Jsou vhodné pro ta nejnáročnější prostředí a i přes minimální provozní náklady a nízké požadavky na údržbu zajišťují majiteli dlouhou a bezproblémovou životnost.

Nové šroubové kompresory a pneumatické nářadí

Používání stlačeného vzduchu jako moderní pohonné energie nachází uplatnění téměř ve všech oborech lidské činnosti. Společnost Schneider Bohemia nabízí kompletní řešení v této oblasti.

Rychlospojky pro bezporuchový provoz zdravotnické techniky

Především pro výrobce zdravotnické techniky jsou určeny zcela nové rychlospojky s antiseptickými vlastnostmi, s nimiž na český trh přichází divize Lin-Tech společnosti Hennlich Industrietechnik, která na českém trhu výhradně zastupuje společnost Walther-Präzision. Ta novinku představila na nedávném veletrhu Medtech ve Stuttgartu.

Řízení minimalizace znečištění hydraulických systémů

Hydraulické systémy tvoří nedílnou součást řady výrobních a provozních zařízení, což znamená, že jakákoliv znečištění hydraulické kapaliny může mít významný dopad na jejich činnost. Přibližně 75 % všech poruch hydraulických systémů ve skutečnosti nějakým způsobem souvisí s kontaminací.

HumMod Golem Edition

Fyziologie je v dnešní době jedním z nejprogresivnějších oborů zkoumajících fungování biologických organizmů. Snaha vysvětlit děje, kterými organizmus reaguje na aktuální stav a podmínky okolí, se více a více posouvá k exaktnějším metodám podložených fyzikálními zákony přírody. HumMod Golem Edition, rozsáhlý matematický model fyziologických procesů v lidském těle, se snaží tyto děje podchytit.

Plný výkon s poloviční energií

Vysoká úspora energie při dodržení maximální funkcionality a s použitím osvědčených bezpečnostních prvků: tyto požadavky na nové řešení pohonu ohraňovacího lisu dokázal Rexroth realizovat s pomocí hydraulického pohonu s otáčkově řízenými čerpadly - Sytronix.

Hydrostatické pohony

Společnost Hydro-Gear je světovým lídrem v oblasti designu a výroby hydrostatických pohonů. Ve spolupráci s výrobci zařízení po celém světě vyrábí rozsáhlou řadu vysoce výkonných a účinných hydrostatických převodovek a náprav, redukčních převodovek, variabilních pístových čerpadel, hydromotorů kol a elektrických pohonů. Portfolio této společnosti zahrnuje výrobky od spotřebních po komerční aplikace.

Revoluční 3D laparoskopie vstupuje do chirurgie

Už jsme si zvykli, že 3D technologie jsou všude kolem nás a postupně pronikají snad do všech oblastí zábavního průmyslu. S jejich praktickým využitím se však setkáváme spíše výjimečně, přitom v řadě oborů může mít tato technologie převratné výsledky. Přesně to se potvrzuje v případě nejnovějšího 3D laparoskopického přístroje EinsteinVision společnosti B. Braun, která na jeho vývoji pracovala řadu let.

Medicínská výroba na strojích domácího výrobce

Univerzální obráběcí stroje, výkon i rychlost, široké portfolio, špičková kvalita, výzkum a vývoj, tradice, to jsou hesla, která se odrážejí v názvu českého výrobce strojů, společnosti Kovosvit MAS, a.s.

Produktivní obrábění pro lékařské účely

Firma Gühring je dnes celosvětově známá svými precizními rotačními nástroji pro nejrůznorodější aplikace v téměř všech průmyslových odvětvích. Poněkud méně známá je však v oboru pro medicínské a lékařské účely. Pro tento obor vlastní certifikát pro produkci a prodej medicínských nástrojů a systémů EN ISO 13485.

Úsporné pneumatické válce

Požadavky zákazníků na zlepšení energetické účinnosti, zkrácení prostojů a doby montáže i na zlepšení vzhledu výrobků vedly společnost Norgren k vývoji pneumatického válce IVAC, který v porovnání s běžnými pneumatickými systémy může přispět ke snížení spotřeby energie až o 50 %.

Vyšší rychlost a přesnost dávkovacích ventilů

Společnost EFD představila inovativní zařízení pro další zvýšení přesnosti a rychlosti dávkovacích ventilů nazvané BackPack aktuátor. Nový aktuátor dvoj- až trojnásobně zvyšuje rychlost EFD ventilů a tím umožňuje vyrobit více produktů v kratším čase.

Pneumatika a komunikace

Jak souvisí stlačený vzduch s komunikací? Komunikace je jedním z nejpoužívanějších výrazů současnosti. Svět je plný informací, které je nutné přenášet. Jak se tento fenomén projevuje v pneumatice?

Výroba

Promyšlené investice do strojírenské výroby

Strojírenská společnost Brück AM v Zámrsku na Orlickoústecku realizovala za loňský rok ve své historii rekordní obrat ve výši 845 milionů korun s čistým ziskem 6 milionů. V porovnání s rokem 2010 to představuje 52procentní navýšení. S růstem hlavních ekonomických ukazatelů počítá firma i letos.

Výhody vrtáků s VBD

Vrtání můžeme považovat za jednu z nejběžnějších operací a rozhodně zaujímá významnou pozici ve světě třískového obrábění. S vrtáním pak souvisí vystružování, vyhrubování, vyvrtávání a další speciální dokončovací operace jako válečkování a honování.

Systém pro automatický výdej nástrojů

Proces nákupu nástrojů může být v mnoha malých i středních výrobních podnicích výraznou administrativní zátěží. Systém Tool-O-Mat může tuto administrativní zátěž výrazně snížit a uspořit náklady s tímto spojené.

Nový standard pro hrubování

Firma Haimer vyvinula speciální upínací systém Safe-Lock pro vysoce výkonné obrábění. Tento patentovaný systém se již několik let osvědčuje v různých aplikacích a nalézá stále více licenčních partnerů.

Na údržbě závisí fungování samotné výroby

Facility management je komplexní obor, který nachází uplatnění v mnoha odvětvích. Většinou je spojován se správou administrativních budov, neměli bychom však zapomínat ani na průmyslové areály, pro něž jsou služby jako speciální průmyslové úklidy, údržba strojního zařízení či olejové hospodářství součástí každodenního provozu.

Soustružnické centrum snižuje výrobní náklady

Pro řadu subdodavatelů v automobilovém průmyslu a malé výrobní společnosti pokračuje tlak na cenu i v letošním roce. Hlavní důvody lze spatřovat ve zvyšování cen materiálů, energií a ve snižování cen v komoditě automobilového průmyslu.

Brno získalo nejvýkonnější rastrovací mikroskop v ČR

Ústav přístrojové techniky AV ČR v Brně uspořádal dne 30. května 2012 tiskovou konferenci, na které byl představen a následně slavnostně uveden do provozu moderní elektronový mikroskop Magellan.

Technologie pro lehké automobilové konstrukce

Snižování dopadů automobilů na životní prostředí žádá stále lehčí konstrukce; úspora 100 kg hmotnosti sníží spotřebu paliva o 0,3 l a o 7,5 g emisí CO2 na 100 km. Také elektromobily potřebují lehčí díly, např. z uhlíkových kompozitů, aby pro vyšší dojezd vyvážily těžké baterie, jejichž vylehčování se zatím mnoho nedaří.

Filtrace kvalitně a bez kompromisů

Je na místě snižovat kvalitu stlačeného vzduchu jen kvůli nákladům na výměnné filtrační vložky? Richard Moore ze společnosti Parker Hannifin a její divize Domnick Hunter Industrial se v následujícím článku zaměřil na důležitost volby filtrace stlačeného vzduchu z hlediska dosažené kvality vzduchu, provozních nákladů a také pořizovacích nákladů.

Příručka pro technology: Proces obrábění kovů - životnost nástrojů

V předchozích článcích jsme hovořili o vlivu tribologických jevů (kdy se třísky smýkají a klouzají přes plochu čela), o mechanických vlivech (řezné síly) a chemických/tepelných agresivních vlivech (způsobených vysokými řeznými teplotami) na životnost nástrojů. Všechny uvedené jevy způsobují opotřebení nástroje.

Větší bezpečnost procesu obrábění

Při výrobě zápichů na rotorových hřídelích turbin a generátorů vyrobených z ušlechtilé oceli dochází při volbě špatného upichovacího nože k vměstnávání třísky do vytvářené drážky a často dojde k vyštípnutí ostří, nebo ke zlomení vyměnitelné břitové destičky. U nově vyvinutého nástroje se tvoří krátké třísky, což je vhodné zejména pro zlepšení stability procesu obrábění.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit