Témata
Reklama

Hydraulické a pneumatické pohony ve strojírenství

25. 06. 2014

Možná by se zdálo, že hydraulické a pneumatické pohony jsou v dnešní době trochu opomíjeny a jejich vývoj se zastavil, ale to ani zdaleka není pravda. Obě tyto skupiny pohonů mají svá pro a proti, ale nepochybné je, že v moderním strojírenství hrají důležitou roli.

Hydraulické pohony pracují na principu přenosu pracovní kapaliny. Dělí se na pohony hydrodynamické, které využívají kinetickou energii kapaliny, a hydrostatické, využívající fyzikální nestlačitelnost kapalin – tedy tlakovou energii kapalin.

Reklama
Reklama
Reklama

Hydrostatické pohony

U hydrostatického pohonu pracovní kapalina získává tlakovou energii pomocí hydrogenerátoru, který přeměňuje mechanickou energii na tlakovou. Zdrojem mechanické energie zpravidla bývá elektromotor nebo spalovací motor. Použití hydrostatických pohonů lze rozdělit podle pohybu výstupního členu: na pohony s rotačním výstupem, s přímočarým výstupem (lineárním) a s kyvným výstupem.

Hydrostatické pohony

Mezi hlavní výhody hydrostatických pohonů lze kromě jejich jednoduchosti, přesnosti a snadné údržby považovat hlavně to, že i při relativně malých zástavbových rozměrech mohou vyprodukovat velký výkon, což je nespornou výhodou například oproti elektrickým motorům. Další výhodou je možnost jejich umístění v prostředích s nebezpečím výbuchu. Využití nacházejí například u obráběcích strojů, lisů, zemědělských a stavebních strojů a manipulační techniky.

Nevýhodou hydrostatických pohonů je vyšší cena, která je odvislá od přesnosti výroby, a také jejich citlivost na nečistoty v pracovní kapalině. Je dokázáno, že až 80 % selhání hydrostatických systémů souvisí s kontaminací hydraulické kapaliny. Proto společnost Brammer spolupracuje s renovovanými výrobci a nabízí jak monitorovací, tak čisticí zařízení nezbytná pro správnou funkci stroje. Hydrostatické pohony jsou dále závislé na externích podmínkách, kde proměnná teplota vyvolává změnu viskozity kapaliny, a tím se mění průsaky i otáčky motoru. Z ekologického hlediska je velkou nevýhodou možnost znečištění při úniku pracovní kapaliny.

Pneumatické pohony

Pneumatické pohony využívají energii stlačeného vzduchu. Vzduch o atmosférickém tlaku je nasáván kompresorem, kde je následně stlačován na požadovaný tlak. Na výstupu z kompresoru bývá zpravidla regulační člen, který zajišťuje požadované nastavení tlaku v rozvodu. Poté je stlačený vzduch distribuován potrubním rozvodem až k odběrným místům, kde je dále regulován. Pneumatické pohony jsou z velké části používány pro lineární, otočný nebo kyvný pohyb. Pneumatika si i přes vysoké náklady na provoz své místo ve výrobě našla, a to například v potravinářství, kde se hojně využívá a splňuje podmínku čistoty provozu na rozdíl od hydraulických systémů. Dále nalézá uplatnění v oblasti automobilového průmyslu a při manipulaci s materiálem, kde lze využít uchopovací hlavice nebo vakuové přísavky vhodné k uchopení výrobku různých materiálů a tvarů.

Pneumatické pohony

Mezi hlavní výhody pneumatických pohonů patří jejich rychlost, čistota provozu a možnost použití v prostředích s nebezpečím výbuchu.

Nevýhodou pneumatických pohonů jsou hlavně vysoké náklady na výrobu stlačeného vzduchu, a proto Brammer nabízí svým zákazníkům ve spolupráci s preferovanými dodavateli v rámci projektů úspor nákladů například audity nežádoucích úniků stlačeného vzduchu včetně detailní analýzy s vyčíslením úspor po odstranění úniků. Stlačený vzduch se musí upravit nejen v kompresorové stanici, ale také před každým odběrným místem z důvodu kondenzace vody v rozvodech a přítomnosti pevných částic, které snižují životnost výrobků. 90 % všech poruch pneumatických prvků připadá na nedostatečnou nebo nevhodnou filtraci stlačeného vzduchu, proto i na tyto problémy má společnost Brammer řešení díky spolupráci s renomovanými výrobci.

Trendy

Hydraulické a pneumatické komponenty jsou již řadu let normovány například ISO normou. Také díky tomu budou výrobci nuceni k vývoji kvalitnějších výrobků. Bude kladen větší důraz na použití nových materiálů pro výrobu a s tím spojenou delší životnost vyráběných dílů. Moderním trendem u hydraulických i pneumatických pohonů je jejich přesnější regulace a precizní řízení pomocí elektroniky. Tímto směrem se budou ubírat jistě všichni světoví výrobci. Samozřejmě to vše s ohledem na životní prostředí. Společnost Brammer pružně reaguje na požadavky zákazníků ve výše zmíněných oblastech a nabízí technickou pomoc s vytipováním vhodného řešení spojenou s rychlou dodávkou umožňující zefektivnění výroby bez zbytečných ztrát.

Ing. Tomáš Horníček

Bramer Czech

vera@jwa.cz
www.brammer.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 140723
Datum: 25. 06. 2014
Rubrika: Monotematická příloha / Fluidní technika
Autor:
Firmy
Související články
Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Rychlospojky - s plochými čely, bezúkapové, nebo oboustranně uzavíratelné?

Bezúkapové provedení, Clean Break technologie, s plochými čely, oboustranně nebo jednostranně uzavíratelné – to jsou pouze některé z dostupných technologií a možností při výběru rychlospojek. V čem se liší? A jaké výhody pro uživatele jednotlivé technologie přinášejí?

Hydropneumatické odpružení

Hydropneumatické odpružení je rychlejším a cenově příznivějším řešením díky stavebnicovým/modulárním regulačním systémům. Hydropneumatické systémy odpružení nápravy vozidla nebo kabiny vozidla zvyšují komfort a výkonnost vozidel.

Související články
Hydraulika & pneumatika

Hydraulika je technická disciplína zaměřená na využití mechanických vlastností tekutin nejen pro technické účely. Pneumatika je technický obor zabývající se přeměnou stlačeného vzduchu na mechanický pohyb.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Proporcionální technika

Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku, sekce České strojnické společnosti, pořádá odborný seminář na téma Proporcionální technika. Půjde o proporcionální techniku v oboru hydrauliky. Představeny budou proporcionální ventily a servoventily pro řízení tlaku a průtoku pracovní kapaliny v hydraulických obvodech, včetně ukázek jejich aplikace v hydraulických mechanismech.

Hromadná výroba? To nestačí!

Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

Digitalizací k efektivitě

Pokud bychom hledali nejvíce skloňované téma současné doby ve vztahu k průmyslu, jednoznačně se shodneme, že je to oblast kyberneticko-fyzických systémů zosobněných v německé iniciativě Industrie 4.0. Její autoři s tímto konceptem na hannoverský průmyslový veletrh přišli a od té doby uplynulo pět let, které se na této strategii podepsaly – probíhající revoluce se vztyčenou zástavou s vyobrazením digitalizace průmyslové výroby a s pokročilou automatizací a robotizací.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Valné shromáždění evropské komise fluidní techniky

Ve dnech 13. a 14. června 2019 se v Českém Krumlově konalo Valné shromáždění Evropské komise pro fluidní techniku CETOP, jehož hostitelem byla Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku (CAHP), člen organizace CETOP. Účastníky setkání uvítal prezident CAHP Bohdan Gajdušek.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit