Témata
Reklama

Software zjednodušuje výrobu střižných nástrojů

07. 06. 2017

Příběh společnosti Atlantic Tool & Die začíná 1. června roku 1937, kdy čtyři společníci v čele s Ernestem Mehwaldem založili malou dílnu na Fulton Road ve státě Ohio v USA. Byli to emigranti z Evropy, ale všichni čtyři byli velmi schopnými konstruktéry, a navíc vysoce kvalifikovanými pro výrobu forem. Proto tedy není divu, že se jejich malá dílna do roku 1942 rozrostla a přestěhovala se do větších prostor.

Postupem času se výhradním majitelem společnosti Atlantic Tool & Die (ATD) stala rodina Mehwaldů a Firma se předávala z otce na syna. Nejstarší syn Ernesta Mehwalda, Frank, nakonec přiměl firmu k tomu, aby se začala zabývat výrobou lisovacích forem. V roce 1965 společnost začala se základními lisovacími operacemi a již v roce 1966, hlavně díky tomu, že nakoupila nové lisy a další vybavení, musela najít pro své podnikání větší prostory. Přestěhovala se tedy do svého nynějšího sídla ve Strongsvillu, kde vybudovala vlastní výrobní areál o velikostí 28 000 čtverečních metrů. V roce 1986 se začala zaměřovat na japonské automobilky a hlavně z tohoto důvodu se právě kvalita stala základním kamenem, na němž je fungování celé společnosti postaveno.

Reklama
Reklama
Reklama
Firma ATD se zaměřuje mimo jiné na dodávky pro japonské automobilky.

Firma ATD je dnes dodavatelem kvalitních kovových výlisků, postupových střižných nástrojů a zabývá se také lisováním, svařováním, montáží a výrobou potrubí. Poskytuje služby pro celou řadu výrobních odvětví včetně automobilového průmyslu, na který se zaměřuje nejvíce. Aby byla schopna pokrýt širokou škálu výrobních požadavků, zaměstnává 650 zkušených lidí po celém světě. Provozuje čtyři lisovací a montážní haly v Ohiu, výrobní halu v Texasu a Mexiku, nástrojárnu a výrobní halu v Číně, konstrukční a inženýrské zázemí v Kostarice a obchodní oddělení v Tokiu. Firma každoročně vyrobí stovky forem, ale její průměrná výroba lisovaných dílů se pohybuje v milionech kusů ročně.

Software pro výrobu

Při takovém objemu výroby je již nutností spolehnout se na dobré softwarové řešení výroby. Bez něho by to prostě nešlo. Společnost vyzkoušela několik různých řešení, ale většinou narazila na problém, že softwarové vybavení neodpovídalo vývoji v jejich oboru. Až jednou, na počátku devadesátých let, zakoupila řešení VISI od Vero Software, které nabízelo komplexní řešení pro celý okruh postupových nástrojů a lisovacích forem, které vyrábí. Jason Andras, jenž pracuje na ředitelství ve Strongsvillu v Ohiu a velmi úzce spolupracuje s devítičlenným konstrukčním týmem v Kostarice, vysvětluje: „Postupem času se lisování stávalo stále komplexnějším, a my jsme museli najít způsob, jak to zvládnout. Potřebovali jsme mít software, který bude dostatečně komplexní, aby dělal to, co potřebujeme, ale zároveň jednoduchý na ovládání, aby si i zaměstnanci, kteří nejsou zrovna konstruktéři, dokázali představit, co přesně je potřeba vyrobit. To vše nám splnil software VISI. Už jsme ani nevěřili, že vhodný software najdeme, ale hned od začátku zavedení VISI bylo jasně patrné, že s ním naši zaměstnanci dokážou pracovat rychleji a kvalitněji, než s předcházejícím softwarem. Bývalý software, který jsme používali, byl limitující v simulacích a vytváření ploch, což je však pro nás při výrobě postupových nástrojů prakticky to nejdůležitější.“

Firemní chloubou je výroba nástrojů pro postupové lisy.

Jednoduchá tvorba složité geomerie

Simulace toho, co jsme dokázali v podobě sekvenčních tvarů, byla výzva,“ pokračuje J. Andras. „Pokud jde o modelování tvarů a ploch, ještě jsem se nesetkal s nikým, kdo by dokázal dělat to samé, co naši konstruktéři dělají ve VISI. Jednoduchost, s jakou můžeme vytvářet složité povrchy, je pro nás velmi důležitá.“

VISI přináší dynamickou a flexibilní strukturu, ve které jsou konstruktéři schopni manipulovat se „solidy“, plochami, drátěnými modely, anebo kombinovat všechny tři dohromady. Technologie pro tvorbu povrchů nabízí pestrou sadu nástrojů a metody přizpůsobené volné tvorbě geometrie. Pro modelování ploch VISI nabízí spoustu užitečných a pokročilých funkcí a příkazů, pomocí nichž dokážou konstruktéři upravovat a opravovat importovaná data a rychle vytvářet složitá data ve 3D.

Automatické funkce zrychlují návrh

Vzhledem k tomu, že se společnost ATD primárně zaměřuje na postupové nástroje, využívá velmi často VISI pro rychlý návrh pásu a díky tomu může opravdu rychle reagovat na poptávky zákazníků. Dnes ráno jsem strávil spoustu času telefonováním se zákazníkem, protože samozřejmě očekával, že bude mít návrh pásu hotový během několika hodin,“ říká Andras. „Naši zákazníci požadují rychlou opověď, pokud jde o náklady a návrhy. Jsem si jistý, že kdybychom nemohli využívat VISI a jeho funkce, tak bychom jen těžko dokázali zákazníkům tak rychle vyhovět. Ve VISI dokážeme velmi rychle vytvářet jak rozvinutí polotovaru, tak efektivní rozvržení 3D pásu s automatickým zarovnáním, rotací a optimalizací, nebo je k dispozici automatický 2D pás, který je efektivnější jak v oblasti konstrukce razníku, tak celého rozložení pásu.“

VISI nabízí celou řadu automatických i poloautomatických funkcí, které konstruktérům usnadňují a hlavně urychlují práci, třeba při konstrukci střižných razníků. Jakmile jsou razníky vytvořeny, mohou být dynamicky přesunuty do dalších fází pásu jednoduchým přetažením. Stejně tak je bezproblémové a jednoduché umístění jednotlivých fází na pás nebo snížení nebo zvýšení počtu kroků celého pásu. Navíc může být 3D pás simulován kdykoliv během návrhu, takže ho lze snadno otestovat prakticky v kterémkoliv kroku.

Za návrhem každého nástroje stojí software VISI.

Manažer sestav a detekce kolizí

Další oblíbenou a často využívanou funkcí softwaru VISI je Manažer sestav,“ vysvětluje Andras. „Ten konstruktérovi umožňuje rychle vytvořit základní pevnou konstrukci založenou na uspořádání všech podpůrných normalizovaných desek spolu s uspořádáním vedení. Protože má zároveň přístup k parametrům každé desky, je možné nástroj modifikovat velmi rychle a hlavně velmi přesně. Sestava nástroje také obsahuje důležitá data, která jsou potřebná pro práci s lisem, včetně zdvihu lisu, pásu, výšky razníku, potřebné síly lisu a dalších informací. A v neposlední řadě bych vyzdvihl funkci Detekce kolizí – to je věc, bez níž bychom se také neobešli. Dokáže poskytnout včasné varování, že by se nástroj mohl dostat do velmi reálných problémů, které jsme třeba nepředpokládali. I díky VISI jsme firmou, která je schopná vyrábět nejen formy, ale i postupové střižné nástroje světové třídy, které nejenže splní požadavky našich zákazníku na kvalitu, ale dokonce překročí jejich očekávání!“

Nexnet

j.konarik@nexnet.cz

www.visicadcam.cz

Reklama
Související články
Efektivní programování tvarově podobných dílů

Firma Alcon Components využívá Edgecam a Manažer strategií ve výrobě brzdových systémů pro závodní speciály a vojenská vozidla.

Revoluce pokračuje: Nová strategie soustružení

CAD/CAM systém Edgecam od Vero Software v nové verzi 2015 R1 obsahuje mnoho důležitých vylepšení a nových funkcí.

Plnou parou vpřed

Edgecam umožnil výrobci modelů vlaků, společnosti 17D miniatures, nabídnout výrobu dílů jednotlivým nadšencům i dalším firmám, které modely vlaků také vyrábějí. Toho dosáhli během několika málo měsíců od instalace Edgecamu.

Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Návrh i výroba forem v jednom softwaru

Firma Onni-Stamp byla založena v roce 1980 v Itálii. Zabývá se navrhováním a výrobou forem pro vstřikování plastů. Díky nejnovějším technologiím a vysoce kvalifikovaným zaměstnancům i s více než třicetiletou praxí v oboru dokázala společnost rozšířit portfolio svých zákazníků z Itálie na celý evropský trh. Firma je klasickým příkladem italského rodinného podnikání, ale svou intenzivní výzkumnou a vývojovou činností mnohé výrobce forem převyšuje.

Nová strategie hrubování zefektivnila výrobu ozubených kol

Jeden z předních výrobců v oblasti technologie převodů ve Spojeném království ušetřil „neuvěřitelných“ 45 hodin – tj. celý týden výrobního procesu frézování – při výrobě série 30 ozubených kol z kalené nástrojové oceli díky použití strategie Waveform hrubování v Edgecamu.

Návrh forem v softwaru VISI

Každý, kdo hlasoval v posledních volbách v Anglii a v loňských amerických prezidentských volbách, s největší pravděpodobností svůj hlas vložil do volební schránky, která byla vyrobena u firmy Crossen Engineering LTD.

CAD/CAM software zefektivnil výrobu PVD povlakovacích zařízení

Společnost Island e-Beam, LLC, z Bradentonu se jako jedna z nemnoha firem na světě zabývá výrobou zdrojů elektronových paprsků a zařízení pro napařování materiálů (fyzikální depozici vrstev). Aby bylo možné v tak náročné oblasti uspět, je nutné provádět špičkový aplikovaný výzkum a také mít dlouholeté zkušenosti. To je také důvod, proč podobné produkty mnoho firem nevyrábí.

3D technologie při unikátní operaci lebky

Do nemocnice v mexickém státě Querétaro byl jednoho dne převezen pacient s prostřelenou lebkou. Levá část jeho lebky byla nenávratně poškozena, ale pacient přežil a po roce rehabilitace se tým ošetřujících lékařů rozhodl navrhnout tohoto pacienta do unikátního projektu revoluční lebeční protézy. Bylo velmi důležité, aby se implantát stal přirozenou součástí lidského těla, umožňoval fúzi kostní tkáně a proudění tekutin v lebeční dutině.

ANSYS SpaceClaim - efektivní, rychlé a snadné modelování

ANSYS SpaceClaim je v současné době odborníky označován za světovou jedničku v rychlosti a inovaci pro 3D objemové modelování. Konstruktérům a designérům poskytuje naprostou svobodu a volnost v modelování a úpravách 3D modelů a sestav.

Edgecam pomáhá připravit závodní vozy pro Rallye Dakar

„Edgecam hrál klíčovou roli při přípravě našeho vozu na rallye a díky němu můžeme posouvat hranice,“ tvrdí Glyn Hall, výkonný ředitel společnosti Hallspeed, která vyrábí součástky pro závodní vozy Toyota na Rallye Dakar.

VISI ve výrobě střižných nástrojů

Parametrický CAD/CAM systém, který byl dříve ve společnosti Franz Pauli Gmbh & Co. používán, byl ideální pro klasické strojírenství, ale ne už tak dobrý pro výrobu nástrojů. Firma se proto rozhodla pro zakoupení softwaru VISI, který nabízí kombinaci plně integrovaného plošného a objemového modeláře, tvorbu nástrojů ve 3D a v neposlední řadě také rozsáhlých dvou-, tří- a pětiosých obráběcích strategií se specializací na vysokorychlostní obrábění.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit