Témata
Reklama

Z galerie světových podnikatelů: Werner von Siemens

"Za okamžitý zisk neprodám budoucnost." Tak znělo životní krédo muže, který sice žil v 19. století, ale jehož jméno úspěšně kráčí po průmyslových magistrálách i ve století jednadvacátém.

Kdo byl onen muž s příjmením, které je totožné s názvem největšího německého elektrotechnického koncernu, muž, který bývá právem označován za průkopníka v oboru vývoje a výroby polovodičů, výpočetní techniky, audio- a videosystémů a jaderné technologie - a tedy i za zakladatele průmyslového gigantu, který se již několik let úspěšně podílí také na českém hospodářském rozvoji?
Reklama
Reklama
Reklama

Začátky

Zní to jistě neuvěřitelně, ale mladý Werner, budoucí slavný podnikatel, pocházel z velmi nuzných poměrů. Narodil se nedaleko Hannoveru v roce 1816, tedy po napoleonských válkách, kdy panoval hlad nejen biologický, nýbrž i technický a obchodní. Jeho otec patřil k malým sedlákům s velkou rodinou. Jen uvažme, že musel živit ženu a 14 dětí! Werner toužil po vzdělání, konkrétně se zajímal o berlínskou Akademii architektury, ale chyběly prostředky. A tak se jako 18letý vydal pěšky, sice také do Berlína, ale tam, kde nemusel nic platit - do pruské vojenské akademie, kde vystudoval obor dělostřelectva a ženijního vojska. Zde získal na svou dobu vynikající vědomosti z matematiky, chemie a fyziky.
Když se po třech letech jako novopečený poručík vrátil do rodné vesnice na dovolenou, čekala ho smutná situace. Rodiče byli nemocní, matka po roce zemřela, po ní brzy odešlo šest sourozenců a nakonec i otec. Mladý Werner v sobě po těchto tvrdých úderech osudu objevil vedle technického talentu i mimořádně velký cit, možno říci smysl pro rodinnou soudržnost. I odtud pramenila skutečnost, že mladší sourozence intenzivně podporoval, a když pak s mechanikem Johannem Georgem Halskem založil v roce 1847 továrnu na výstavbu telegrafních stanic s firemním označením Siemens & Halske, byli to právě jeho mladší bratři Wilhelm, Carl a Friedrich, jimž prostřednictvím svého úspěšného podniku otevřel cestu do obchodního světa.

Sourozenci

Tak například Wilhelm Siemens, jenž byl o sedm let mladší než Werner, odešel do Londýna, aby zde obchodně uplatnil bratrovy vynálezy v oboru galvanoplastiky. Nutno poznamenat, že to byl právě on, kdo v roce 1847 vynalezl regenerativní parní stroj, aby pak o tři roky později převzal zastoupení firmy Siemens & Halske ve Velké Británii a stal se uznávaným velkoprůmyslníkem, i když Wernerovy úrovně samozřejmě nikdy nedosáhl. Totéž platí i o Friedrichu Augustovi Siemensovi, který se narodil deset let po Wilhelmovi. Stal se rovněž předním německým technikem a vynálezcem. Intenzivně se zabýval zdokonalováním a také ekonomizací tepelných hutnických procesů, zejména regeneračním předehříváním vzduchu pro hutnické pece a zlepšováním provozu sklářských pecí. Carl Siemens se pak stal úspěšně si počínajícím šéfem pobočky v Moskvě.

Technické úspěchy

Ale vraťme se k hlavní postavě rodu Siemensů, kterou byla bezesporu osobnost Wernera Siemense. Ještě po dobu vojenské kariéry udivoval odbornou veřejnost svými pokusy s galvanickým pokovováním s použitím stříbra a zlata. Později, ať už to byla konstrukce ručičkového telegrafu anebo jeho vlastní projekt první elektrické lokomotivy na světě, vždy šlo o vyjádření jeho nesmírného technického talentu, podnikavého smyslu pro využití techniky v obchodě a zároveň jeho neuhasitelné žízně po dobývání nových horizontů, kde budoucnost mu byla vším a zisk vnímal pouze jako přechodnou záležitost ve formě prostředku k dosažení vytyčených cílů.
Pak následoval jeden úspěch za druhým. V roce 1848 Siemensova firma dokončila telegrafní spojení mezi Frankfurtem a Berlínem o celkové délce 500 kilometrů. O dva roky později telegraficky propojila evropský kontinent s britskými ostrovy a v roce 1855 se pustila do obrovské zakázky představované ruskou telegrafní sítí o délce 10 000 kilometrů, spojující Finsko s Krymem. A byl to opět Siemens, kdo jako první vybudoval indo-evropskou telegrafní linku, když propojil Londýn s Kalkatou. Kvalita této stavby konkrétně znamenala, že zpráva vyslaná z kteréhokoliv konce trasy překonala 12 000 kilometrů dlouhou trasu během pouhých 20 minut.
Ačkoliv se Siemens doslova utápěl v řešení obchodních nabídek, které se na jeho firmu sesypávaly jako roj sršňů, přesto stále nacházel čas na vynálezy a objevy. Z nejznámějších to byl především princip elektrického dynama. Pak následoval telefon, pouliční osvětlení a tramvaj, kterou Berlíňané právě díky Siemensovi poprvé spatřili na ulicích svého města v roce 1879.

Motivace spolupracovníků

Werner Siemens byl také mužem se silným sociálním cítěním, což samozřejmě vyvěralo ze shora zmiňované skutečnosti jeho chudých poměrů a péče, kterou věnoval všem členům své rodiny. Proto není divu, že už v roce 1858 zavedl pro své zaměstnance prémii, která vycházela z podílu na zisku. V roce 1872 předběhl ostatní podnikatele, když zavedl penzijní fond. Bratru Carlovi v této době psal: "Peníze, které vydělám, by mě pálily v ruce jako rozžhavené železo, kdybych svým loajálním zaměstnancům neposkytl jejich očekávaný podíl."
Werner Siemens byl vlastně vůbec jedním z prvních prozíravých manažerů velkého formátu, kdo si uvědomil, že spokojená a motivovaná pracovní síla bude mnohem produktivnější a zároveň méně náchylnější k přechodu ke konkurenci. Později pro své zaměstnance ještě zavedl bezplatnou lékařskou péči a také zkrátil pracovní dobu. A ještě jeden zajímavý údaj pro dokreslení způsobu, jakým tento muž měnil německou a svým způsobem i evropskou mentalitu - v roce 1890, tedy na sklonku svého života (zemřel 6. února 1892), Siemens zaměstnával 5500 pracovníků, přičemž prodej jeho produkce a služeb činily 6,6 milionu marek v zahraničí a 23 milionů marek na domácím trhu.
Werner Siemens byl ve svém životě dekorován mnoha tituly a poctěn řadou vyznamenání. V roce 1888 ho německý císař Fridrich III. povýšil do šlechtického rodu. I když se pak musel podepisovat jako Werner von Siemens, v jádru zůstal prostým člověkem, kterému šlo jak o technický pokrok, tak i o blaho jeho zaměstnanců.

Zastoupení v Čechách

Firma Siemens má svou tradici i v Čechách. První zastoupení u nás otevřela v Praze a v Brně už v roce 1890. A dodnes je v Národním technickém muzeu v Praze pečováno asi o 300 atraktivních historických exponátů, kterou nesou značku Siemens. Najdeme mezi nimi skutečné unikáty - například telefonní přístroj z roku 1870, telefonní přístroj z roku 1877, diferenciální obloukovou lampu z roku 1879, traťové hradlo z roku 1894, amatérskou filmovou kameru a projektor z roku 1933, elektronkové rozhlasové přijímače a mnohé další.
Od začátku 20. století začal koncern Siemens budovat širokou síť zastoupení a výroby, ve které bylo ve 30. letech zaměstnáno téměř 2000 lidí. Jistě není bez zajímavosti, že v roce 1919 zapojil Siemens Prahu do tehdy nejmodernější evropské telegrafní sítě. K oživení aktivit došlo koncem šedesátých let, což vyvrcholilo v roce 1970 otevřením technicko-poradenské kanceláře. Nové potřeby a možnosti českého trhu po roce 1989 vedly vedení Siemensu i k založení vlastních samostatných firem, popřípadě společných podniků, a to jak výrobních, tak prodejních a servisních.
Vynikajících výsledků dosahuje Siemens v České republice nejen díky výborné kvalitě výrobků, ale i díky filozofii firmy: zákazník-partner musí být vždy spokojen. Siemens prakticky jako jediná společnost na světě pokrývá svou výrobou celé spektrum elektrotechniky a elektroniky. Dodává veškerou elektrotechnickou výzbroj, silnoproud i slaboproud, jak pro komplexní investiční projekty v průmyslu, zdravotnictví, komunikacích a službách, tak pro dílčí řešení. Siemens má velmi dobré renomé i v oblasti zařízení pro výrobu, přenos a rozvod energie. Uznání si získal například spalovací plynovou turbínou, která se v současné době vyznačuje nejvyšší účinností na světě. V České republice je první taková turbína instalována v teplárně Červený mlýn v Brně. Její součástí je i řídicí systém, který se již osvědčil například v elektrárně Dětmarovice.

Výroba v ČR

Výrobní základna společnosti Siemens v České republice zahrnuje vedle produkce elektromotorů mimo jiné také výrobu telefonních ústředen, dále též kabelových svazků pro automobily, kabelů pro telekomunikace, elektroniky pro automobilový průmysl a pro domácí spotřebiče. Siemens je nesporně významným nositelem přenosu moderních technologií do České republiky i poskytovatelem pracovních příležitostí. Má tedy pevné místo v české ekonomice, a to především díky tomu, že nabízí systémové přístupy. Zajišťuje ovšem i přísun moderních technologií a know-how, čímž pomáhá modernizovat české národní hospodářství, zvyšovat konkurenceschopnost českých výrobků a zlepšovat infrastrukturu. Zároveň nelze přehlédnout skutečnost, že aktivity koncernu výrazně přispívají k českému exportu - jednak nákupy v České republice pro celosvětové potřeby koncernu, jednak i vývozem z vlastních výrobních jednotek z České republiky. Aktivity společnosti jsou harmonicky vyvážené a jsou důkazem o jejím zaměření na dlouhodobou partnerskou spolupráci s českým hospodářstvím.
Dnes výrobní základna společnosti Siemens v České republice zahrnuje vedle produkce elektromotorů mimo jiné také výrobu telefonních ústředen, kabelových svazků pro automobily, kabelů pro telekomunikace, elektroniky pro automobilový průmysl a pro domácí spotřebiče. Siemens je nesporně významným nositelem přenosu moderních technologií do České republiky i poskytovatelem pracovních příležitostí. Má tedy pevné místo v české ekonomice, a to především díky tomu, že nabízí systémové přístupy.
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 50707
Datum: 18. 07. 2005
Rubrika: Management / Ekonomika
Autor:
Firmy
Související články
Silný výkon českého zpracovatelského sektoru

Od začátku roku na internetových stránkách www.mmspektrum.com ve speciální sekci přinášíme ve spolupráci se společností IHS Markit měsíční reporty indexu nákupních manažerů (PMI), který je nejvíce sledovaným obchodním průzkumem na světě a je pro svou schopnost poskytovat aktuální, přesné a často jedinečné měsíční indikace ekonomických tendencí oblíben mezi zástupci relevantních institucí a firem. Tento text přináší shrnutí prvního pololetí a výhled na další období.

Jaké má české strojírenství potenciál?

Analytická a výzkumná společnost CEEC Research opět po roce realizovala průzkum, který se zabýval mapováním potenciálu českého strojírenství. Vznikla Studie českého strojírenství 2017/H2, která přináší výsledky 101 uskutečněných osobních a telefonických interview realizovaných s klíčovými představiteli vybraných strojírenských společností. Studie byla slavnostně představena opět v prostorách Pražského hradu, tentokrát v Míčovně, za účasti generálních ředitelů českých firem, zástupců profesních svazů a organizací a politické sféry.

Investiční plán pro Evropu představen v Praze

Na pražském Žofíně se uskutečnila mezinárodní konference pod názvem Investiční plán pro Evropu, jež byla realizována Zastoupením Evropské komise ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Evropskou investiční bankou (EIB). Cílem setkání bylo přiblížit tzv. Junckerův balíček určený k posílení investic a tvorbě nových pracovních míst v Evropě. Konference se konala při příležitosti slavnostního otevření pražské kanceláře Evropské investiční banky, která chce posilovat svou přítomnost ve všech členských zemích EU.

Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Fórum výrobních manažerů

Co vám v současné době dělá především v operativě řízení firmy největší vrásky na čele? Jsou to ceny energetických a materiálových vstupů, nedostatek surovin, plnění termínů zakázek, personální otázka či něco jiného? A jak se s tím potýkáte? Co se vám již podařilo stabilizovat?

Byznys je o přidané hodnotě

Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

Fórum výrobních manažerů

Silné rozkolísání cen energetických a materiálových vstupů stále není ustáleno, a bohužel se nezdá, že by tomu tak mělo v blízké budoucnosti být. Jak se vám daří tato skutečnost ve střednědobém výhledu promítat do stability vaší firmy? Byli jste již nuceni tento fakt zohlednit do cen vašich produktů? Spatřujete zde určitou nápomocnou roli státu?

Fórum výrobních manažerů

Jakým způsobem se projevuje navýšení energetických a materiálových vstupů v ekonomice vaší firmy? Daří se vám tento fakt promítat do cen vašich produktů? Je tato situace pro vás střednědobě udržitelná a jak by se podle vás měl stát v takových případech zachovat?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit