Témata
Vydání #5
Květen 2017Téma měsíce

Řezné nástroje v třískovém obrábění. Nové trendy v PVD a CVD povlakování

Články

Servis

Tradice obráběcích strojů pokračuje

Je to téměř rok, co se jihočeský Kovosvit MAS dostal do vážných, až existenčních problémů. V září 2016 pak změnil majitele, firmu koupila společnost Industry Innovations , resp. Czechoslovak Group. V jaké kondici se nachází, na jaký segment výroby cílí a jaká je jeho nová obchodní strategie, na to jsme se zeptali současného generálního ředitele Kovosvitu MAS, a. s., Ing. Libora Kuchaře.

Budoucnost tkví v multifunkčnosti

Hnacím motorem zlepšování výrobních procesů je především snižování průběžných časů výroby a výrobních nákladů, zlepšování kvality výroby a v neposlední řadě i zjednodušení organizace celého výrobního procesu. K dosažení tohoto kýženého cíle existuje společný jmenovatel v podobě sdružování jednotlivých operací do jednoho obráběcího stroje, pro nějž se již před lety vžilo označení multifunkční obráběcí stroj.

IA ČR - Garant rozvoje techniky a konkurenceschopnosti

Inženýrská akademie ČR sdružuje členy, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín, vzdělávání, výzkumu, vývoje a inovací s cílem uspokojovat potřeby společnosti v těchto oblastech. Náš seriál vám představuje její odborníky, tentokráte z oblasti technologie obrábění.

Ztráta selského rozumu, Část 2.

Mnoho vedoucích pracovníků často přemýšlí o tom, proč se jejich firmám nedaří tak, jak by si představovali majitelé a také oni sami. Najímají drahé poradce, kteří nepřejímají přímou odpovědnost za dopad jejich rad na chod podniku, a proto pak povolují uzdu své fantazii včetně drahých experimentů. Výsledek je žádný anebo žalostný. Naštvaní zaměstnanci jsou jednou nohou na odchodu. A přitom by stačilo podle našeho mínění tak málo. Návrat ke kořenům lidských hodnot a hlavně používání zdravého – tzv. selského – rozumu. Náš cyklus příspěvků v MM Průmyslovém spektru nabízí několik úvah na toto téma. Vycházíme z vlastních dlouholetých zkušeností z řízení tvůrčích pracovníků a také z psychologické praxe.

Dny vyvažovací techniky

Společnost Carl Schenck, spol. s r. o., uspořádala ve dnech 19. a 20. dubna v Brně Dny vyvažovací techniky. Jednalo se o zákaznické dny, jejichž součástí byl celodenní seminář na téma vyvažování, který proběhl na brněnském výstavišti v prostorách Kongresového centra a na nějž druhý den navázala praktická část spojená s prezentací vyvažovacích strojů a s prohlídkou firemních prostor.

V týmu se to lépe táhne

Celosvětově známý prodejce nástrojů WNT, který patří do velkého holdingu Plansee, se v rámci tohoto holdingu nyní spojil s výrobcem nástrojů Ceratizit. Zeptali jsme se jednatele společnosti WNT Česká republika Antonína Holuba mimo jiného na to, co od spojení očekává a co to bude znamenat pro uživatele.

Investiční plán pro Evropu

V plzeňském science centru Techmania se 19. dubna uskutečnila stejnojmenná konference, jejímž cílem bylo seznámit přední podnikatele a představitele veřejné správy s možnostmi financování, které se v rámci Evropské unie nabízejí pro rozvoj podnikání a infrastruktury.

Využití nanotechnologií v běžném životě i průmyslové praxi

Sál Jana Kašpara Krajského úřadu v Pardubicích zaplnili 12. dubna zájemci o využití nanotechnologií v běžném životě i v průmyslové praxi. Své novinky představilo přes dvacet firem a výzkumných a vzdělávacích institucí.

MSV 2017 představí klíčové oborové vystavovatele

V minianketě k tématu vydání oslovujeme ve spolupráci s Veletrhy Brno zástupce klíčových oborových vystavovatelů na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (MSV). Na otázky odpovídají jednatel firmy M&V Ing. Daniel Mikuš (řezné nástroje v třískovém obrábění) a statutární ředitel firmy Liss Ing. Robert Lovecký (nové trendy v PVD a CVD povlakování).

Podpora investic do strojů a zařízení

Rekordních 12,3 miliardy korun poskytla v roce 2016 společnost Société Générale Equipment Finance (SGEF) firemním klientům v České republice a na Slovensku. Meziročně zvýšila objem poskytnutého financování o sedm procent. V oblasti nebankovního firemního financování dosáhl SGEF poprvé ve své historii 20% podílu na trhu.

Employer_Branding_IV: První kroky k získání zaměstnanců

V tomto díle se zaměříme na pravděpodobně nejrozšířenější nástroje v employer brandingu, a to kariérní stránky a sociální sítě. Ne vždy je jejich využití tak jednoznačné a jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Zkoušky první plovoucí jaderné elektrárny pokračují

V Petrohradě se ke svému uvedení do provozu připravuje plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov, která bude zásobovat elektřinou, teplem a vodou odlehlé oblasti východní Sibiře. Do letošního listopadu mají probíhat zkoušky samotného plavidla i dvojice malých reaktorů. Komerční provoz by měl začít v roce 2019, poté co plavidlo urazí téměř 8 000 kilometrů na své místo určení.

Obrábění odlitků diamantovými nástroji

Společnost KSM Castings CZ z Hrádku nad Nisou patří k nejmoderněji vybaveným výrobním závodům na severu Čech. Zabývá se vývojem a výrobou odlitků z lehkých kovů pro automobilový průmysl. Firma vznikla v roce 1996 a její počátky jsou spojeny se skupinou Thyssen. Od roku 2005 je závod součástí mezinárodní skupiny KSM Castings Group.

Informační technologie

Efektivní programování tvarově podobných dílů

Firma Alcon Components využívá Edgecam a Manažer strategií ve výrobě brzdových systémů pro závodní speciály a vojenská vozidla.

Odborná příloha

Inovativní nástroje pro zapichování a upichování

Již od roku 1969 se německá společnost Paul Horn GmbH prosazuje s produkty, které se vyznačují především svými technologickými vlastnostmi, vysokou výkonností a spolehlivostí. Zejména nástroje pro zapichování, upichování, podélné soustružení a frézování drážek dnes zaujímají na trhu přední pozici.

Trendy

Simulací ke zlepšení efektu mazání a chlazení

Optimalizace třískového obrábění moderní metodou simulace strategie mazání a chlazení je dnes podrobena systematickému výzkumu. Použitím simulace procesu třískového obrábění a simulace proudění chladicího média se značně sníží náklady na výzkum a vývoj.

Adaptace utvařeče na řezném nástroji pro konkrétní podmínky obrábění

Při obrábění řeznými nástroji se často stává, že z nějakého důvodu nevyhovuje tvar nebo velikost třísek odcházejících z místa řezu. Zvlášť citelně bývá tento fakt pociťován, pokud tříska z různých důvodů narušuje automatizovaný výrobní proces a je příčinou četného přerušování výrobního cyklu před dosažením plánované trvanlivosti břitu, což má v konečném součtu za důsledek snížení produktivity a zvýšení výrobních nákladů.

Tvoří ideální špony a usměrňuje je pomocí nejnovější vysoce efektivní vysokorych

V průmyslovém odvětví zpracování lisovacích forem a dílů se objevují další požadavky na zkrácení doby zavádění výroby. Aby bylo možné dosáhnout vysoce efektivního obrábění, je velmi důležité zvýšit objem odebíraných třísek, obzvláště při procesu hrubování.

Srovnání řezacích a tvářecích závitníků

Pro řezání vnitřních závitů se používají jak závitníky řezací, tak také závitníky tvářecí. Nabídka těchto nástrojů je velká. Ale která technologie přináší nejlepší výsledky?

Revoluce v soustružení - netradiční použití zavedeného procesu

Soustružení je zavedený proces, který už se zdál být takřka navždy neměnný. Ale ti, kteří si mysleli, že jejich proces je neotřesitelný jako skála – dovedený k dokonalosti a se skvěle doladěnými parametry umožňujícími dosažení maximální výkonnosti a ziskovosti –, se musí zamyslet znovu. Co kdyby existoval nový způsob soustružení, který zpochybňuje zakořeněné a předpojaté představy o tomto dlouhá léta využívaném procesu? Nadešel čas připojit se k právě probíhající revoluci v soustružení, prolomit stávající výrobní překážky a užívat si nově nalezenou produktivitu.

Budoucnost nástrojových materiálů bez kritických kovů

V současné době jsou nejrozšířenějšími nástrojovými materiály slinuté karbidy a nástrojové oceli. Slinuté karbidy, tedy cermety tvořené vysokým podílem karbidů, převážně karbidu wolframu, a dále TiC, TaC a NbC, a kobaltem jako pojivem jsou využívány především pro výrobu výměnných břitových destiček pro strojní obrábění, případně vrtáků do zdiva a betonu. Díky výborné otěruvzdornosti a velmi dobré lomové houževnatosti jsou v poslední době tyto materiály využívány pro různé aplikace, jako je obrábění ocelí, litin i neželezných kovů.

Dokonalé povrchy řezných nástrojů

Leštění řezných hran nástrojů je čím dál žádanějším procesem v oblasti strojírenství. Stalo se již zřejmým faktem, že stav řezných hran má obrovský vliv na životnost nástroje a řeznou charakteristiku. Existuje dnes zajímavá alternativa dobře známým procesům, jako je broušení nebo tryskání. Je to úprava řezných hran pomocí vlečného omílání.

Jedna řada výkonných nástrojů pro různé úlohy

Cenově dostupný vysoce kvalitní proces vrtání a prodloužená životnost nástroje jsou velkými výhodami pro obsluhu strojů. Nová platforma Top Cut 4 pro vrtání s výměnnými břitovými destičkami od firmy Widia je zacílena na koncové uživatele, kteří obrábějí široké spektrum obrobků a potřebují provádět nejrůznější vrtací operace v různých materiálech.

Tooling 4.0 - nová koncepce obrábění a nástrojů

Současnou výrobu nástrojů charakterizuje intenzivní cenová a technická konkurence, která iniciuje další výzkum i vývoj nových metod a prostředků přinášejících pokrok v oboru. Přínosem v tomto směru by měla být i nová koncepce obrábění a vybavení nástroji nazvaná Tooling 4.0 (Nástroje 4.0). Nový systém, doplněný industrializací operací, by měl zmenšit neproduktivní činnosti a zkrátit výrobní procesy omezením počtu variant součástí nástrojů i procesů.

Nové vertikální centrum Acura

Vertikální obráběcí centra Hedelius jsou technické veřejnosti známá pro svou vysokou spolehlivost, univerzálnost a ergonomii, ale také proto, že jsou kompletně vyráběna výhradně z německých komponentů.

Hospodárné čištění dílů po obrábění

Čím je geometrie součástek komplikovanější, tím je obtížnější dodržet náklady na čištění součástek v určitém rozmezí. Oproti tomu následné procesy přinášejí stále méně překážek. Tři nově vyvinuté technologie čištění ukazují, jak lze toto dilema řešit.

Nová metodika hodnocení řezných vlastností nástrojů

Řezivost nástrojů je termín obdobný základním technologickým vlastnostem zpracovávaných technických materiálů, jako jsou například svařitelnost, slévatelnost či tvařitelnost. Podobně jako u jiných technologií je nutno vztáhnout tuto charakteristiku k požadovanému kritériu, to je k hlavnímu sledovanému cíli a základním podmínkám zkoušek. To znamená, jakou požadovanou práci či dosaženou kvalitu produkce od řezného nástroje očekáváme a s jakou spolehlivostí či rizikem tyto výkony chceme opakovat a používat.

Termostabilní koncept obráběcích strojů - 1. část

Termostabilní koncept obráběcích strojů firmy Okuma je systém regulace či chcete-li potlačování dilatací stroje způsobených změnami teploty jeho struktury. I když změny teploty je možné omezit vhodnou konstrukcí stroje, nelze jim zcela zabránit. Stroj pracuje v určitém prostředí, které obecně nemá konstantní teplotu.

Technologie pro obrábění ocelí a litin

Soustružení ocelí je stále jedním z nejvyužívanějších výrobních procesů na světě. Uvedením technologie Duratomic třídy TP2500 v roce 2007 se značka Seco dostala na vedoucí pozici v tomto oboru. V uplynulých 10 letech pak pokračoval rozsáhlý výzkum dalších možností této technologie a vývoj nových povlaků.

Vysokoteplotní lubrikanty na bázi vanadu tvořené PVD procesem

Přítomnost vanadu v povlaku mění jeho vlastnosti a největší vliv má na koeficient tření, jehož snížením lze prodloužit životnost nástroje. V naší práci popisujeme, jakými jevy k tomu dochází a jak se změní chování povlaku s přítomností vanadu. Nakonec shrneme výsledky řezných zkoušek odpovídajících rychlořeznému obrábění.

Pokročilé výdejní systémy pro zvýšení produktivity na pracovištích

Průmyslové využití pokročilých skladovacích a výdejních systémů ve výrobním průmyslu se traduje již více než 20 roků. Zatímco zpočátku si tento systém přisvojoval především průmysl v USA, dnes je seriózně využíván v počtech desítek tisíc kusů po celém světě a toto množství díky benefitům nových systémů neustále roste.

Premiérový zapichovací program zvyšuje přesnost a produktivitu

Techničtí odborníci, kteří pracují s obráběcími technologiemi, se musejí dále vzdělávat, aby byli schopni udržet krok se současným rozvojem vědy a techniky. Pravým důvodem je na jedné straně obrovský rozvoj nových konstrukčních materiálů – nelegovaných či legovaných ocelí, litin, slitin, nerezových ocelí, neželezných kovů a v poslední době kompozitních materiálů – a na straně druhé různorodost technologií při využívání obráběcích nástrojů.

Výdejní systém pro snadné řízení zásob nástrojů

Technologie závislé na internetu jsou v dnešní době již běžnou záležitostí. Tyto informační technologie shromažďují, analyzují a kontrolují data z bezdrátově připojených zařízení přes stávající síťovou infrastrukturu, což vede ke zvýšení účinnosti, přesnosti a vylepšení ekonomiky i díky snížení lidských zásahů a chyb. Společnost Tungaloy přichází s inteligentním výdejním systémem Matrix s nepřetržitým dohledem nad správou a řízením nástrojů s implementovanými analytickými dovednostmi.

Jarní novinky pro vrtání, frézování a soustružení

Nabídka Dormer Pramet se od 1. dubna 2017 opět rozrostla o nové řady produktů v oblasti frézování, soustružení a obrábění otvorů. Tento článek blíže představí ty nejzajímavější z nich.

Výroba

Průmyslové lepení je především "Hotmelt"

Lepení je jedna z nejběžnějších metod spojování materiálu – každý ho známe z domova.

Trendy ve výrobě plochých polotovarů tvářených za tepla

Využití plechových dílů tvářených za tepla patří dnes již běžně k produkci karoserií osobních automobilů a od jejich prvního nasazení nás dělí bezmála dvacet let. Tento trvalý trend souvisí s požadavkem na maximální zužitkování pohonných hmot a s tím spojené i redukce samotné hmotnosti karoserie. Dalším aspektem jsou limity snižující objemy škodlivých exhalací při spalování paliva, které nutí dlouhodobě producenty osobních i užitkových vozidel hledat alternativní konstrukční řešení. Emisní limity nastavené Evropskou unií, platné od roku 2020, stanovují průměrnou emisi všech modelů v nabídce na 95 g CO2.km-1. To odpovídá spotřebě 3,54 litru nafty či 4,06 litru benzinu na sto kilometrů.

Madla s vyšší přidanou hodnotou

Sklopná madla a ruční kolečka v hygienické bílé nebo v ušlechtilé kombinaci kovů – to jsou nové produkty reagující na potřeby uživatelů.

První krok od ohraňovacího lisu k servo-elektrické ohýbačce

Požadavky na trhu se mění a zpracovatelé stále více čelí situacím, kdy jsou velké série a objemy nahrazeny potřebouči poptávkou vyrábět malé série, navíc postavené na bázi just-in-time dodávek.

Data jsou k ničemu, dokud se z nich nevytvoří informace

„Data jsou k ničemu, dokud se z nich nevytvoří informace,“ říká Ing. Jan Klement, technický ředitel SKF CZ, ve společném rozhovoru s aplikačním inženýrem SKF Ing. Jiřím Kubicem.

Absorbér energie, izolace nebo kreativní materiál?

Vypadá jako polystyren, ale není to polystyren. Rozdíl poznáte nejpozději ve chvíli, kdy jej vezmete do ruky. Řeč je o expandovaném polypropylenu, materiálu, který pod obchodním názvem Arpro vyrábí globálně působící japonská společnost JSP. Vnitřní struktura dílů z něj vyrobených na první pohled připomíná díly z pěnového polystyrenu, ale jejich vlastnosti jsou zcela rozdílné.

Větší efektivita - nižší náklady

Průmysl 4.0 – čtvrtá průmyslová revoluce je v plném proudu a hraje stále větší roli i u skladování plechů. Aby firma mohla flexibilně reagovat na aktuální požadavky trhu, je rozhodující především plně automatizované spojení mezi skladovacími systémy a výrobou. Na následujících řádcích přinášíme krátký rozhovor s Matthiasem Remmertem, jednatelem společnosti Friedrich Remmert, o trendech automatizace a o tom, proč by měly firmy využívat Průmysl 4.0.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit