Témata
Reklama

2x o CAD systémech

15. 06. 2005

Rozhovor do tohoto čísla jsme se rozhodli pojmout trochu netradičně. Inspirovala nás přitom podobnost názvů dvou známých CAD systémů - Solid Edge a Solid Works.

Oba systémy, Solid Edge i SolidWorks, mají společné i to, že v současné době existují jako "menší" nebo možná přesněji "mladší bratři" "velkých" systémů - NX (nástupce Unigraphics) společnosti UGS a CATIA společnosti Dassault Systems. Požádali jsme tedy o rozhovor Petra Chaloupku, sales managera firmy UGS PLM Solutions, který má na starosti prodej Solid Edge, a Zdeňka Baštu, sales managera společnosti SolidWorks Corporation. Jejich odpověď na úplně první otázku, totiž zda se zúčastní rozhovoru na téma Solid Edge a SolidWorks, byla shodná: smích. Další odpověď, kterou jsem trochu čekal, byla, že se snažím srovnávat odlišné. Ale nakonec souhlasili, a tak jsem oběma položil stejné otázky, jejichž výsledkem je následující paralelní dvojrozhovor.

MM:

Můžete ze svého hlediska porovnat Solid Works a Solid Edge? Co mají společného a v čem se liší?
P. Chaloupka: Solid Edge i SolidWorks se objevily na celosvětovém trhu na přelomu let 1995/1996. Jejich tvůrci viděli mezeru na trhu uživatelsky komfortních 3D CAD a snažili se ji zaplnit. Díky těmto produktům vznikla nová kategorie CAD systémů - tzv. "mid-range" 3D CAD a jejich nástup na trh doslova změnil přístup uživatelů ke 3D. V počátcích se oba systémy lišily svým zaměřením na obor. Solid Edge dominoval v klasické strojařině, například při práci s velkými sestavami. SolidWorks se zaměřil na modelování komplexních estetických tvarů. Ale i toto rozdílné směřování se v posledních letech stírá, protože s novými verzemi se z obou stávají velmi komplexní systémy.
UGS již po několik verzí dodává v rámci Solid Edge i PDM systém pro správu dat. Věříme totiž, že u většiny uživatelů 3D CAD systémů je vyhledávání a správa dat nejslabším článkem procesu. Určitě je také výhodou, že společnost UGS vlastní a vyvíjí vedle svých CAx a PLM produktů i všechny klíčové technologie a otevřené platformy pro modelování, které ve svých produktech využívá. Jedná se zejména o modelovací jádro Parasolid a jádro pro práci s vazbami a kontakty v sestavách D-Cube, které jsou využívány i jinými produkty, jako např. právě SolidWorks, ale také CATIA, Inventor a další.

MM:

Obracejí se oba softwary ke stejné skupině uživatelů, nebo jsou zaměřeny trochu jiným směrem?
P. Chaloupka: Jak jsem se již zmínil v předchozí odpovědi, dříve se oba systémy svým zaměřením lišily více. Rozdíly v CAD oblasti se ale v posledních letech stírají. Oba systémy oslovují stejné uživatele. Solid Edge se však v současné době zaměřuje na zákazníky s větším počtem pracovišť, kteří vedle prosté konstrukce potřebují řešit vyhledávání a správu dat.

MM:

Co obsahuje základní verze a jaký další software lze získat v "balíku" s CAD programem?
P. Chaloupka: Solid Edge nabízí dva balíky. Základní balík Solid Edge Design & Drafting, cenově (v desítkách tisíc korun) velmi výhodné řešení pro všechny, kdo nepotřebují modelovat plechy a obecné plochy. Nabízí jinak plné modelování dílů, tvorbu sestav a jejich výkresů.
Nejčastěji používaným je balík Solid Edge Classic, který nabízí navíc právě modelování plechů, obecných ploch, svařenců a rámů. K tomuto systému nabízí UGS navíc specializované moduly, jako XpressRoute - modul pro potrubní systémy a kabeláže, Mold Tool - modul pro konstrukci vstřikovacích forem nebo třeba CAE systém FEMAP. Dále se k Solid Edge nabízejí moduly pro publikaci na web či knihovny standardních dílů.

MM:

Jaké jsou k dispozici specializované moduly?
P. Chaloupka: Vývojáři Solid Edge vždy prohlašovali, že jim jde o vytvoření co nejlepšího CAD systému. Pro ostatní oblasti, jako jsou CAE nebo CAM, existují velmi dobrá řešení jak z dílny UGS (například NX CAM nebo FEMAP), tak od jiných firem v oboru. Věřím, že strategie soustředění našich zdrojů plně na vývoj CAD je ta správná. Vytvářet rádoby CAE nebo CAM řešení s minimální funkčností, jak činí například společnost SolidWorks, je pouze marketingový tah, který ve skutečnosti omezuje zdroje pro vývoj samotného CAD systému. Naše specializované řešení pro potrubní systémy a kabeláž nebo konstrukci vstřikovacích forem jsem zmiňoval dříve.

MM:

Které funkce, resp. spoludodávaný software, mohou podle vás uživatele nejvíce oslovit? Můžete vyzdvihnout nějakou unikátní vlastnost?
P. Chaloupka: Věřím, že je to právě Solid Edge Insight - jednoduchá správa dat v ceně produktu. I v době, kdy se stále více prosazuje 3D modelování, zůstává ve společnostech v ČR jeden problém z dob kreslení v Autocadu - jak ukládat data, aby se jednotliví členové týmu orientovali, rychle nalezli, co potřebují, popřípadě rychle zkontrolovali, kam všude zasáhne plánovaná změna. Začíná být jasné, že opravdový nárůst produktivity ve vývoji může přinést 3D pouze ve spojení se správou dat. Solid Edge nabízí integrovanou správu dat Solid Edge Insight, která je v ceně každé licence a je postavena na technologiích Microsoftu.

MM:

Jak CAD systém spolupracuje s jinými formáty? Umožňuje například přímé načítání dat z některých formátů, zachování historie apod.? Mají přitom "bratrské" formáty oproti ostatním nějaké výhody?
P. Chaloupka: Ve 2D jsou to DWG, DXF a také DGN. Ve 3D kromě univerzálních formátů, jako IGES, STEP a Parasolid, nabízí Solid Edge i přímé ukládání a načítání pro většinu CAD systémů - Mechanical Desktop, Autodesk Inventor, Pro Engineer, CATIA. A samozřejmě NX a Ideas, s nimiž je Solid Edge propojen asociativně. To znamená, že při změně modelu v NX a Ideas dochází i ke změně načteného modelu v Solid Edge a naopak.
Solid Edge samozřejmě nabízí rozpoznávání konstrukčních prvků při převodu dat. Tato funkce je společná se SolidWorks, protože je licencována od stejné třetí strany - společnosti GSSL. Co má Solid Edge navíc a v čem já osobně vidím větší budoucnost, je možnost editace části geometrie bez historie a její "zparametrizování" pomocí funkcí Direct Editing. Tento postup nabízí větší flexibilitu a spolehlivost oproti rozpoznávání konstrukčních prvků.

MM:

Se kterými prohlížeči software spolupracuje a co umožňují?
P. Chaloupka: Součástí Solid Edge jsou dva prohlížeče zdarma: Solid Edge Viewer a XpresReview. Solid Edge Viewer je určen pro vnitrofiremní práci. Pro komunikaci mimo firmu, například se zákazníky, je určen prohlížeč XpresReview, který umožňuje prohlížet data ve speciálním odlehčeném formátu PCF a zároveň je poznámkovat, měřit, dělat grafické řezy apod. UGS také nabízí externí prohlížeč eDrawings od společnosti GSSL. Ten má podobné funkce jako XpresReview, ale při každém poslání dat se zároveň posílá i samotný prohlížeč, takže data jsou o něco větší než v XpresReview.

MM:

S jak rozsáhlými sestavami si software poradí? Existuje nějaké omezení nebo doporučení?
Nemyslím, že je Solid Edge nějak omezen při práci s velkými sestavami. Solid Edge se orientoval na tuto problematiku od začátku a má před svou konkurencí přirozený náskok. Nejde totiž o pouhý výkon při otevírání velké sestavy nebo rychlost grafiky při manipulaci s pohledem na monitoru. Pro reálnou práci potřebujete nástroje pro práci v týmu, rozdělování úkolů a jejich koordinaci s dodavateli subkomponent atp. Konfigurace zobrazení, různé typy filtrů - to vše vám pomáhá zvládnout a dobře se orientovat ve velké sestavě. Neměl bych také zapomenout na funkce a nástroje pro co nejrychlejší generování výkresů velkých sestav. O kvalitě těchto nástrojů vypovídá i to, že se pravidelně se zpožděním několika verzí objevují podobné funkce i konkurenčních produktů.

MM:

Jaké možnosti software nabízí při přechodu z konstruování ve 2D? Jak je postaráno o zachování dříve vytvořených dat?
P. Chaloupka: Ve společnosti UGS jsme si vědomi těžkostí, kterých se obávají uživatelé 2D CAD systému zvažující přechod na 3D. Proto se neustále snažíme zjednodušit tento přechod a vytvořit nástroje, které umožní uživatelům přecházet postupně, tempem podle jejich uvážení. Základem je výborná podpora DWG formátu pro načítání i ukládání souborů. Se Solid Edge lze také pokračovat ve 2D kreslení. Tato u 3D systému unikátní vlastnost je využívána některými našimi zákazníky, kteří dále pokračují v konstrukci ve 2D, ale v Solid Edge. A pomalu, tak jak jim to nejlépe vyhovuje, přecházejí na 3D. Důležitým rozdílem oproti konkurenci je fakt, že veškerá práce, jak v 2D, tak i ve 3D prostředí, probíhá v jednom produktu. To je dle mého názoru ta nejlepší ochrana investic pro budoucnost. Solid Edge samozřejmě nabízí i funkci pro poloautomatický převod pohledů ze 2D výkresu do 3D prostoru, které lze následně využít pro samotné vytvoření 3D modelů.

MM:

Které CAM systémy byste doporučili a proč?
P. Chaloupka: Z důvodů provázanosti a asociativity mezi systémy bych určitě doporučil NX CAM. Samozřejmě svoji roli hraje, že je to špička mezi CAM, která technologovi umožní udělat prakticky cokoli.

MM:

Můžete uvést příklad některé zajímavé aplikace?
P. Chaloupka: Solid Edge má v ČR obrovskou uživatelskou základnu. Některé naše zákazníky najdete na našich webových stránkách. Jako příklad zákazníka, který implementoval Solid Edge a upravil i své procesy, aby co nejlépe využívaly jeho vlastnosti, může sloužit společnost Pragometal, spol. s r. o. Již při výběru CAD systému si vedení společnosti uvědomovalo, že zvýšení produktivity nekončí nákupem 3D CAD systému. Proto se rozhodlo ve spolupráci s dodavatelem připravit aplikaci pro správu CAD dat. Tato nadstavba umožňuje vyplňování kusovníkových údajů na základě výběru materiálu z informačního systému podniku, napojení na podnikový systém řízení výroby a dávkové tištění projektů s kontrolou aktuálnosti výkresů. Kromě toho je takto vedeno změnové řízení i správa revizí.

MM:

Můžete ze svého hlediska porovnat Solid Works a Solid Edge? Co mají společného a v čem se liší?
Z. Bašta: V prvé řadě bych chtěl uvést na pravou míru vyjádření "menší bratr" "velkého" systému, pokud se týká vztahu SolidWorks vs. CATIA. V žádném případě nemůže být ani řeči o tom, že by se SolidWorks nějakým způsobem do této role pozicoval. Naším cílem je nabízet velmi kvalitní high-endové řešení všem zákazníkům, což, myslím, dokazuje také to, že velmi úspěšně konkurujeme zde zmiňovanému řešení Unigraphics, které se nám podařilo v několika benchmarcích porazit. SolidWorks je systém, který je připraven splnit skutečně veškeré požadavky zákazníka na moderní 3D konstrukční software, což dokazují naši zákazníci tím, že SolidWorks stále více a více používají.

MM:

Obracejí se oba softwary ke stejné skupině uživatelů, nebo jsou zaměřeny trochu jiným směrem?
Z. Bašta: Pokud se týká SolidWorks, obracíme se na zákazníky, kteří potřebují řešit 3D navrhování a design. V našem portfoliu nenajdete žádné "ořezané" verze, které by byly určeny méně náročným zákazníkům. Pro nás neplatí rozdělení méně nebo více náročný zákazník nebo uživatel. Ke všem přistupujeme stejně, s maximálním nasazením a profesionalitou a jednoznačně plníme jejich zadání. V portfoliu našich zákazníků jsou firmy z mnoha oblastí - od klasické strojařiny až po náročné designérské aplikace a celé technologické celky.

MM:

Co obsahuje základní verze a jaký další software lze získat v "balíku" s CAD programem?
Z. Bašta: Jak jsem již zmínil výše, SolidWorks nerozděluje své produkty na malé a velké nebo základní a pokročilé. SolidWorks v každé své verzi obsahuje ucelené řešení pro 3D konstruování. Je jasné, že jednoho zákazníka oslovuje určitá funkce více a jiného méně a naopak. Každý si ale najde tu svou, která ho nejvíce osloví. Výčet funkcí by zde zabral několik listů, ale zmíním alespoň některé speciální. Patří mezi ně výkonné funkce pro efektivní a rychlé vytváření svařovaných konstrukcí, plechových součástí včetně rozvinů, a nástroje podporujících kompletní tvorbu forem.
Nutno také zmínit ten fakt, že každý zákazník, který si SolidWorks zakoupí, dostává zdarma COSMOSXpress a MoldflowXpress pro pevnostní analýzu metodou konečných prvků a pro analýzu vstřikování plastů. Dále má každý uživatel SolidWorks zdarma přístup na webový portál 3DContentCentral, kde si může stahovat modely různých výrobců, například pneumatických válců, elektrických motorů apod., a může zde také naopak své výrobky nabízet.
Vedle zde již zmiňovaného SolidWorks nabízíme také další dva ucelené balíky - SolidWorks Office Professional a SolidWorks Office Premium. Oba tyto balíky obsahují vždy SolidWorks plus další rozšiřující aplikace pro komunikaci návrhu, fotorealistické výstupy pro marketingové a prezentační účely, správu dokumentace, pevnostní analýzu metodou konečných prvků, potrubní systémy a kabeláže a další.

MM:

Jaké jsou k dispozici specializované moduly?
Z. Bašta: Specializované moduly, které dostává každý zákazník a které jsou obsaženy v každé licenci SolidWorks, jsou COSMOSXpress a MoldflowXpress. COSMOSXpress je určen pro základní pevnostní analýzu návrhu pomocí metody konečných prvků. Jedná se o uživatelsky velmi příjemnou a přitom výkonnou aplikaci, kdy konstruktér provádí pevnostní analýzu svých modelů, aniž by musel být expertem na MKP. Toto je dle mého názoru velmi důležité i s ohledem na neustále rostoucí ceny materiálů, kdy není cílem vyrábět zbytečně předimenzované výrobky. Podobným způsobem funguje MoldflowXpress v oblasti analýzy vstřikování plastů do forem.
Samostatnou aplikací, která je součástí každé licence SolidWorks, je DWGEditor. Je to aplikace podobná AutoCAD, jejímž primárním cílem je dát do ruky nástroj tomu, kdo má vytvořena data ve formátu DWG a potřebuje je nějakým způsobem editovat. Každý uživatel, který má zakoupen roční servis pro SolidWorks, si může nainstalovat až tři další samostatné licence DWGEditoru na jeden SolidWorks.
eDrawings Professional patří mezi komunikační nástroje SolidWorks. Umožňuje poskytovat data, aniž by bylo dáno k dispozici know-how o výrobku. Samotný prohlížeč je k dispozici zcela zdarma ke stažení na webu. SolidWorks Toolbox je databáze normalizovaných součástí a základních strojařských výpočtů. SolidWorks Utilities je nástroj, který jistě ocení každý konstruktér. Umožňuje mimo jiné porovnávání dvou verzí modelů nebo sestav a zobrazí rozdíly. FeatureWorks je určen ke zpětnému parametrizování importovaného modelu z jiných CAD systémů. PhotoWorks umožňuje vytvářet fotorealistické výstupy výrobků tak, aby je bylo možné použít k velmi kvalitní prezentaci předtím, než dojde k výrobě. Tuto funkci jistě ocení zejména marketingová oddělení firem. SolidWorks Animator podobně jako PhotoWorks slouží k vytváření prezentací, ale tak, že jsou "rozpohybované". Potenciální zákazník si tak vytvoří daleko jasnější představu o výrobku, který kupuje. 3D Instant Website umožňuje jednoduché publikování modelů/sestav do webového formátu s možností interaktivního ovládání zobrazeného 3D modelu (zoom, posun, rozložení sestavy,...). SolidWorks Task Scheduler je určen k jednoduchému nastavení úloh, které má SolidWorks zpracovávat ve vaší nepřítomnosti. Umožňuje tak využít na 100 % kapacitu cadovského pracoviště, např. pro hromadný tisk nebo převod dat.
PDMWorks je řešení pro správu dokumentů se snadnou instalací a obsluhou, které členům konstrukčního týmu poskytuje možnost bezpečné a efektivní kontroly nad verzemi a revizemi vytvořených souborů a správu všech dat v projektu.
COSMOSWorks Designer je první výkonný software pro pevnostní analýzu metodou konečných prvků všech návrhů vytvořených pomocí SolidWorks, který je určen nejen pro specialisty výpočtáře, ale hlavně pro konstruktéry. Umožňuje tak kontrolovat a zlepšovat kvalitu a bezpečnost výrobku jeho otestováním za reálných provozních podmínek ještě před uvedením do výroby.
SolidWorks Routing automatizuje a usnadňuje návrhy všech typů potrubí a elektrických kabeláží. Obsahuje také knihovnu speciálních tvarovek pro potrubní systémy, a navíc i knihovnu dostupných kabelových svazků, která dále usnadňuje navrhování elektronických podsystémů.

MM:

Které funkce, resp. spoludodávaný software může podle vás uživatele nejvíce oslovit? Můžete vyzdvihnout nějakou unikátní vlastnost?
Z. Bašta: Myslím, že zde je velmi těžké hovořit o jednotlivé funkčnosti, která by měla uživatele nejvíce oslovit. Jsem přesvědčen o tom, že uživatele nebo potenciální uživatele oslovuje nabídka a funkčnosti SolidWorks jako skutečně uceleného nástroje. Nejsme schopni, a ani to není naší strategií, nějak ořezávat funkce jen proto, abychom mohli nabídnout nějaké "lite" řešení. Pokud zákazník chce řešit konstrukční činnost na profesionální úrovni, neměl by přistupovat na kompromisy.
Pokud bych měl přesto zmínit nějakou unikátní vlastnost, kterou jistě ocení každý uživatel SolidWorks, pak by to zcela jistě byl eDrawings. Je to nástroj pro komunikaci, sdílení a prohlížení dokumentace. Důkazem toho, že se eDrawings stává standardem v oblasti prohlížení dokumentů a jejich komunikace, je i ten fakt, že eDrawings jako produkt SolidWorks podporuje jiné konkurenční CAD systémy.

MM:

Jak CAD systém spolupracuje s jinými formáty? Umožňuje například přímé načítání dat z některých formátů, zachování historie apod.? Mají přitom "bratrské" formáty oproti ostatním nějaké výhody?
Z. Bašta: Co se týká jiných formátů, je SolidWorks velmi otevřený systém, který dokáže komunikovat s téměř všemi CAD systémy na trhu. Velmi rychle reaguje na potřeby zákazníků i v této oblasti. Nemá význam je zde všechny uvádět, protože jejich seznam se velmi rychle rozšiřuje. Nativní data lze importovat například ze systémů Pro/Engineer (WildFire), Unigraphics, Inventor, Solid Edge a další. Data včetně zachování historie je v této chvíli možné získat z Pro/Engineer (WildFire) a Autodesk Mechanical Desktopu.

MM:

S kterými prohlížeči software spolupracuje a co umožňují?
Z. Bašta: V prvé řadě bych zmínil prohlížeč SolidWorks Viewer, který je k dispozici zcela zdarma a je součástí instalace SolidWorks, nebo si ho může kdokoli stáhnout z webových stránek SolidWorks. SolidWorks Viewer obsahuje veškeré základní funkce pro zobrazení modelu, sestavy a výkresu, vytváření řezů a tisk. Uživatelské prostředí a ovládání prohlížeče vychází z prostředí a ovládání SolidWorks. Druhým spolupracujícím prohlížečem z dílny SolidWorks (a nejenom prohlížečem) je již zmiňovaný produkt eDrawings Viewer. eDrawings Viewer je zcela unikátní aplikace, která vedle samotného prohlížení umožňuje používat celou řadu dalších doplňujících funkcí.

MM:

S jak rozsáhlými sestavami si software poradí? Existuje nějaké omezení nebo doporučení?
Z. Bašta: Pokud jde o práci s velkými sestavami, nedá se hovořit o omezení SolidWorks. SolidWorks obsahuje technologie, které práci s velkými sestavami umožňují a podporují. Není žádným problémem pracovat se sestavou, která obsahuje desítky tisíc dílů. S nástupem nových technologií v oblasti 64bitových procesorů a operačních systémů se téměř smazává omezení na straně hardwaru na velikost zpracovávaných dat.

MM:

Jaké možnosti software nabízí při přechodu z konstruování ve 2D? Jak je postaráno o zachování dříve vytvořených dat?
Z. Bašta: Musím říci, že SolidWorks je zcela ideálním řešením pro uživatele přecházejícího ze 2D systému do 3D díky svému intuitivnímu ovládání a funkcím umožňujícím snadný a efektivní převod existujících 2D dat do 3D modelů. K dispozici je sada nástrojů nazvaných "z 2D do 3D" a průvodce importem DWG/DXF dat. Speciálně pro bývalé uživatele AutoCAD nabízí SolidWorks nápovědu a nástroje usnadňující přechod na SolidWorks. Jde například o SolidWorks 2D emulátor, který si může uživatel zapnout při kreslení skici. Může tak používat příkazový řádek pro zadávání příkazů, jako jsou úsečka, kružnice apod. Tuto funkci ocení zejména bývalí uživatelé AutoCAD.
Již jsem zmínil také DWGEditor, který je nástrojem, resp. samostatnou aplikací pro každého, kdo potřebuje spravovat DWG výkresy, aniž by musel používat původní AutoCAD. DWGEditor podporuje všechny DWG formáty od verze AutoCAD 2.5. Další aplikací pro uživatele, kteří mají data vytvořena v AutoCAD a z nějakého důvodu chtějí AutoCAD stále používat, je určena aplikace DWGgateway pro AutoCAD. Uživatel si ji jednoduše stáhne z webu, nainstaluje ke svému AutoCAD, např. R14, a tím je schopen otevírat či ukládat DWG soubory i z vyšších formátů nebo do nich. Nemusí tak svůj AutoCAD dále upgradovat jen proto, aby byl kompatibilní se svými partnery.

MM:

Které CAM systémy byste doporučili a proč?
Z. Bašta: SolidWorks se soustřeďuje na vývoj cadovského 3D řešení. Otázku dalších aplikací typu CAM řeší spolu se svými partnery, kteří jsou soustředěni v tzv. SolidWorks Solution Partner programu. Tento program zajišťuje uživatelům to, že jejich aplikace je testována a je kompatibilní s formátem SolidWorks. Podmnožinou Solution partnerů jsou tzv. "Gold" produkty, které kromě toho, že jsou stoprocentně kompatibilní, jsou ještě navíc integrovány do prostředí SolidWorks. To přináší uživatelům výhodu v tom, že nemusí žádným způsobem přenášet data ze SolidWorks do externí aplikace a pracují stále na jedněch datech se zajištěnou asociativitou. Pokud se týká CAM řešení, tak SolidWorks má v rámci Solution partnerů speciální skupinu SolidWorks Certified CAM produktů, což je důkazem toho, že speciálně na oblast CAM je kladen velký důraz z hlediska kvality nabízeného řešení. Prostřednictvím certifikovaných CAM partnerů nabízí SolidWorks nejširší portfolio velmi kvalitních CAM aplikací, jejichž seznam lze nalézt na našich webových stránkách.

MM:

Můžete uvést příklad některé zajímavé aplikace?
Z. Bašta: Je to například linka na lisování gumových profilů, sestávající z 10 880 dílů, kterou realizovala Konštrukta Trenčín, nebo báňský nakladač firmy KWD, jehož sestava má 6338 dílů.
Pánové, děkuji za vaši účast v tomto dvojrozhovoru a přeji mnoho zdaru vám i všem ostatním, kdo s oběma produkty pracují.
Za MM se ptal Pavel Marek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #6
Kód článku: 50696
Datum: 15. 06. 2005
Rubrika: Trendy / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Začneme u sebe. Co má pro nás smysl?

Václava Cílka lákají všechny průsečíky humanitních a přírodovědných oborů. Ukazuje se, že hledání nových oborových souvislostí má smysl a že jako jediné dokáže dát odpověď na otázky, které před člověka klade komplikovaná, někdy nepředvídatelná, turbulentní doba. Vždycky dokázal skoro šokovat tím, kolik toho o světě věděl a ví. Kde všude byl a co všechno přečetl. Díky tomu, že se nikdy nespokojil s jednooborovým přístupem ke skutečnosti a snažil se ji zřít celostně jako za časů J. A. Komenského, měl navzdory názorům některých současných profesorů nesporně pravdu. Zastává názor, že expert v oblasti přírodních věd nemůže být spokojen sám se sebou, dokud nemá hluboké znalosti z historie, filozofie, antropologie, sociologie a dalších humanitních věd. Tvrdí, že znalost dějin pomáhá číst krajinu, a naopak, znalost přírodních věd pomáhá k pochopení toho, co se v minulosti dělo.

Stavme na pozitivním a fungujícím

Česko patřilo ke konci roku 2023 k zemím, jejichž ekonomika stále nedosáhla předcovidové úrovně. Hospodářský růst bude podle většiny ekonomů i v tomto roce velmi pomalý. Situaci komplikují nepříliš optimistické faktory, jako je nestabilita veřejných financí, výroba postavená na subdodávkách, nedostatečná infrastruktura a další. Když k tomu připočteme vnější geopolitické okolnosti, není situace příliš příznivá. A o tom, jak toto vše ovlivňuje automobilový průmysl a jak se zbavit stigmatu subdodavatelské země, jsme hovořili s Petrem Knapem, odborníkem společnosti EY pro automobilový průmysl.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Související články
Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Je něco shnilého ve státě dánském

Historička ekonomie Antonie Doležalová tvrdí, že to, co prožíváme, je příležitostí. Čas prý ukáže, jestli bude promarněná, nebo využitá. My Češi jsme byli obdivováni pro svůj podnikatelský zápal. Jak jsme pilní a pracovití. Jak jsme jednotní a soudržní. Jak umíme odhodit své osobní zájmy ve prospěch celku. Jak jsme kulturní a vzdělaní. Jaká je ale současná realita?

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Kvalitní subdodavatelé se nemusí bát o zakázky

Energetická krize a válka na Ukrajině zasáhla především evropskou ekonomiku. Hospodářské kormidlo se den ze dne otočilo a jednotlivé státy začaly posilovat svoji obranyschopnost. Průmysl je více soustředěn na oblast obranného a bezpečnostního charakteru, a subdodavatelé tak mají šanci svůj byznys diverzifikovat. Co se podařilo a co by mohlo být lepší, v tomto zajímavém segmentu podnikání, jsme diskutovali s prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřím Hynkem.

Role technické univerzity v udržitelné společnosti, Doc. Jiří Mašek, ČZU v Praze

Smyslem této série podcastů je představit současnou roli univerzity a hledat její skutečné postavení a poslání ve vztahu k vývoji konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky a společnosti jako takové. Hovoříme s rektory a děkany technických univerzit a fakult o jejich denní operativě, o realizaci dlouhodobé strategie, jejich pohledu na ukotvení vzdělávací instituce ve společnosti a dalších tématech. Tentokráte jsme o rozhovor požádali docenta Jiřího Maška, děkana Technické fakulty ČZU v Praze.

Matematiku považuji za základ všeho

O problémech s výukou matematiky na českých základních a středních školách, o českých vysokoškolácích, kteří mají vynikající výsledky v oblasti informatiky, kybernetiky, robotiky a umělé inteligence, ale také o budoucnosti energetických zdrojů, jsme diskutovali s rektorem Českého vysokého učení technického v Praze doc. RNDr. Vojtěchem Petráčkem, CSc.

Musíme mít dovednosti orientačního běžce

S krizovým manažerem Petrem Karáskem, viceprezidentem České asociace interim managementu, jsme se sešli po pěti letech od posledního otevíracího rozhovoru pro náš časopis. Zajímalo nás, jakými turbulencemi z pohledu krizového manažera český průmysl za tu dobu prošel. Zda majitelé firem mění směr a portfolio svého podnikání. Zda se za pětileté období navýšil počet produktů s tuzemskou přidanou hodnotou, a jaké jsou aktuální podmínky pro podnikání v ČR.

Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Průmysl a jeho lidé: Nikdy nepolevující zodpovědnost

Jen málo firem dnes disponuje tolika lidmi a takových profesí, které potřebuje, a to včetně pozic vrcholových manažerů. Přitom bez fundovaných lidí se žádná firma neobejde. Jak je získat a jak udržet? O své názory se s námi podělila Lucie Teisler, CEO společnosti Anderson Willinger.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit