Témata
Reklama

Separátor oleje

Separátor oleje prodlužuje životnost obráběcí kapaliny Hycut a snižuje náklady na čištění obráběcího stroje.

Na loňském veletrhu Intec v Lipsku představila poprvé společnost Oemeta Chemische Werke nový typ separátoru oleje. Společně s osvědčeným a nyní ještě zdokonaleným dvousložkovým systémem Hycut, který neobsahuje minerální olej, lze podstatně zvýšit životnost a zřetelně prodloužit intervaly čištění. Kromě toho společnost představila nové oleje pro obrábění, s nimiž mohou zůstat uživatelé s ohledem na již platné zpřísněné povinnosti označování celkem klidní.

Cizí oleje vnášené do obráběcí kapaliny jako součást obrábění je možné naším novým separátorem oleje snadno a účinně odloučit,“ zdůrazňuje Malte Krone, vedoucí produktového managementu u společnosti Oemeta. Nový produkt, který byl severoněmeckou společností představen na veletrhu Intec, lze magneticky připevnit na nádrž obráběcí kapaliny. Bypassem odlučuje cizí oleje plovoucí na hladině, ale také nejjemnější otěr, jako například při obrábění odlitků. Systém přitom pracuje mnohem účinněji a rychleji než konvenční skimmery. V bypassu je snížen průtok, a tím se získá dostatek času pro účinnou separaci. Protože obráběcí kapalina tak zůstává podstatně déle čistá a účinná, snižuje se spotřeba a klesají procesní náklady.

Reklama
Reklama
Reklama
Obráběcí kapalina Hycut spolu se separátorem oleje dosahuje životnosti šest až dvanáct měsíců.

Společně s Hycutem

Prostojům stroje souvisejícím s čištěním, které je nutné provést v důsledku tvorby sedimentů z nejjemnějšího otěru, je možné se vyvarovat mnohem déle. Uživatelé zaznamenali životnost šest až dvanáct měsíců tam, kde dříve bylo nutné provádět čištění každých šest až osm týdnů a musela být přerušena výroba. „Separátor oleje funguje optimálně v kombinaci s naším dvousložkovým systémem Hycut, protože nedochází téměř k žádnému emulgování cizích olejů,“ dodává Krone.

Místo toho cizí olej stoupá v emulzi nahoru a bere s sebou dokonce i nejjemnější částice. Obráběcí kapalina Hycut má samočisticí schopnost. Také oba nové obráběcí oleje Oemetol 556 a 576 jsou na bázi esterových olejů. Neobsahují minerální olej a nabízejí excelentní mazací výkon. Oemetol 556 je nízkoviskózní s 10 mm2.s-1 a je výrazně pod novou mezní hodnotou 20,5 mm2.s-1, kterou od poloviny roku 2015 předepisuje nařízení CLP (Classification, Labelling and Packaging of substances and mixtures) pro povinné označování obráběcích kapalin obsahujících minerální olej. Přesto zůstává tento olej bez označení, protože esterové oleje jsou z této povinnosti vyňaty. Nemusí obsahovat upozornění na nebezpečí poškození plic při požití. Kromě toho jsou oleje Oemeta na esterové bázi biologicky rozložitelné.

Posouzení celkových nákladů

Obráběcí kapaliny na bázi esterového oleje neobsahující minerální olej mají u společnosti Oemeta dlouhou tradici. Dvousložkový systém Hycut existuje více než 20 let. Po celou tuto dobu je neustále zdokonalován. Při posuzování celkových nákladů obstojí produkty Oemeta i navzdory vyšším pořizovacím nákladům téměř vždy výrazně lépe. Protože prodlužují cyklus čištění a údržby, snižují prostoje strojů a zvyšují tak provozuschopnost stroje a produktivitu. V závislosti na způsobu obrábění lze navíc zvýšit řeznou rychlost při opracování.

Biologicky rozložitelné a stabilní

Při výrobě syntetických esterů se cíleně vyvolává chemická reakce mastné kyseliny získané z přírodních olejů a mastného alkoholu získaného rovněž z přírodních zdrojů. Tím lze přesně kontrolovat chemické vlastnosti, jako jsou délka řetězce a stupeň čistoty. Syntetické esterové oleje jako přírodní rostlinné oleje neobsahují minerální oleje a jsou biologicky rozložitelné a obvykle mnohem stabilnější.

Nové mezní hodnoty – esterové oleje zproštěny

Obráběcí oleje neobsahující minerální olej s viskozitou pod 7 mm2.s-1 musejí být označeny pokynem „Zdraví škodlivý, při požití může způsobit poškození plic“. Od 1. června 2015 byla mezní hodnota zvýšena na 20,5 mm2.s-1. Produkty na bázi esterového oleje jako Hycut nejsou dotčeny.

Oemeta ČR

Jaroslav Havlíček

Reklama
Související články
Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Produkty pro obráběcí procesy

Multifunkční produkty Hycut jsou určeny pro aplikace obrábění. Jejich podstatou jsou oleje na esterové bázi, které lze použít jako řezný olej, obráběcí kapalinu nebo čistič se vzájemnou kompatibilitou, čímž lze ušetřit například mezioperační čištění.

Související články
Výkonná univerzální obráběcí kapalina

Univerzální obráběcí kapalina nové generace Unimet 280 je vyráběna na bázi minerálního oleje a je určena pro širokou oblast použití. Podle výrobce je kapalina prokazatelně technicky výkonnější, hospodárnější a šetrnější k člověku než konvenční obráběcí kapaliny. Produkt neobsahuje bor a biocid a nepodléhá povinnému označení. Tímto významně přispívá k bezpečnosti práce. A dobrý mazací výkon při obrábění ocelových a litinových materiálů potěší významné výrobce převodovek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

MKU_Maziva pro obrábění ozubených kol

Ještě před několika lety se musela k dosažení optimálního obrobení ozubených kol použít velká paleta různých obráběcích kapalin, situaci navíc komplikovaly různorodé povrchy a tepelné zatížení. Dnes je situace přehlednější. Vhodným výběrem pokročilých obráběcích kapalin lze výrobu ozubených kol významně zefektivnit.

Mycí stůl pro biologické čištění součástí

Pro ekologické čištění strojních dílů jsou nabízeny mycí stoly, které čistí na biologické bázi. V jakých případech jsou tyto stoly na mytí součástek vhodné? Co dokážou? A co nedokážou?

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Efektivní likvidace obráběcích kapalin

Obráběcí emulze jsou klíčovým prvkem celé řady obráběcích procesů. Emulze zajišťují chlazení, odvod vznikajících třísek, dočasně pasivují obrobky v průběhu operací a mají spoustu dalších funkcí. Na konci životnosti emulze je nutné zajistit jejich likvidaci. Vyčerpané emulze jsou klasifikovány jako nebezpečný kapalný odpad, takže je nelze jednoduše vylít do kanalizace. Článek pojednává o možnostech likvidace obráběcích kapalin.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Bezpečnost od specialistů: řešení pro leteckou dopravu

Zazní-li u leteckých společností alarm AOG (Aircraft on Ground), počítá se každá minuta. Jestliže v letecké dopravě vypadne stroj kvůli technické závadě, stojí každá hodina, kdy je supermoderní letadlo mimo provoz, leteckou společnost tisíce eur. A pokud je navíc třeba opatřit náhradní stroj, vznikají dodatečné provozní náklady, letištní poplatky a ztráty. Nároky pasažérů na náhradu nebo smluvní pokuty mohou vyhnat finanční riziko do závratných výšek.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit