Témata
Reklama

V minulém vydání MM Průmyslového spektra jsme se s Autodesk University rozloučili po skončení General Session. Nyní nám ještě zbývá několik set přednášek, kterým se můžeme věnovat. Mnohé však nepřesahují "prostý" rámec vzdělávání a zvyšování odbornosti při ovládání toho či onoho software. Vedle takto nastavených přednášek a cvičení jich řada z primárního softwarově-vzdělávacího, konceptu vybočuje Jsou jimi například přednášky nazývané Innovation Forum.

Lubomír W. Novotný

Vystudoval konstrukci obráběcích strojů na FSI VUT v Brně. Zde rovněž absolvoval nástavbové studium Technického znalectví a obhájil disertační práci. Více než 16 let pracuje ve firmě Toshulin, a. s., kde se nejprve věnoval konstrukčním a vývojovým činnostem, inovacím, pevnostním výpočtům a byl několik let vedoucím detašovaného pracoviště a oddělení Vývojové projekty této firmy. Šest let je vedoucím úseku Technická podpora prodeje. Vedle hlavních profesních činností byl asistentem Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky na FSI VUT v Brně, vedoucí a oponent diplomových a disertačních prací, a je spolupracovníkem a přednášejícím na dalších moravských technických a ekonomických vysokých školách, dopisovatelem významných vydavatelství technických publikací a poradcem firem pro oblast dodávek CAD/FEM software. Aktuálně je například činný ve výkonném výboru Společnost pro obráběcí stroje či pracovní skupině „Metodika mapování budoucích kompetencí - KOMPETENCE 4.0“ při MPSV.

Inovativní fóra (doslovný překlad v tomto případě není od věci) proběhla ze dvou třetin v prvém a zbytek ve druhém dni konference. Zaměření bylo koncipováno podle oborů, kterým se firma Autodesk věnuje a poskytuje pro ně pracovní nástroje, ale zároveň v nich byly šířeji probrány technologické trendy, které byly zmíněny v úvodní přednášce.

Reklama
Reklama
Reklama
Názory návštěvníků na design

Cloudovský konzervatismus

The Promise of the Cloud – The Implications of Virtually Infinite Computing for Your Industry byl název prvého fóra. Proběhlo (aby posluchači moc „cloudově“ nevychladli) asi dvě hodiny po posledních slovech ředitele pro vědu a výzkum Jeffa Kowalského. Pro připomenutí, ten se věnoval rovnici „10.000 Computers x 1 Second = 1 USD“. V této přednášce na něj navázal James Staten, který se zabýval nejen ekonomickými ukazateli, ale i trochu filozofoval. Při sledování přednášky se evropský posluchač nemohl ubránit dojmu, že obsah tohoto fóra je připraven pro posluchače a do prostředí, které má nedůvěru ke cloud aplikacím. A protože drtivá většina posluchačů Autodesk University pochází ze Spojených států, nezbývá než konstatovat, že i Američané jsou v mnoha ohledech konzervativní; tedy minimálně co se týká cloudu.

Vítězem souboje inovací může být jen jeden.

James Staten nejdříve povýšil cloud na něco víc než webovou službu či webhosting. Cloud uživatel nemůže vlastnit, může si jej pronajímat, aplikace je stejná pro všechny uživatele (funkční uživatelské modifikace nepřipadají v úvahu), můžete jej používat bez předchozího speciálního školení a naučíte se s ním pracovat do 15 minut a další. Následně se snažil rozprášit několik mýtů; cloud je pouhé jiné pojmenování pro outsourcing (není), že cloud není bezpečný (podle mnohých, co to deklarují, je; a asi tomu tak bude, když jej začíná používat například bankovní a podnikový sektor, pozn. autora v závorkách), že vždy šetří peníze (nešetří) a že cloud v budoucnosti nahradí všechny IT technologie (nenahradí). Minimálně kvůli naprosté závislosti na datových sítích a tomu, že mnoho programů bude z mnoha důvodů lépe pracovat na desktopech. Cloud aplikace budou společně existovat a doplňovat stávající koncept IT technologií. Naopak možnost zbavení se klasické údržby a správy PC vlastními prostředky, práce na stále aktuálních verzích programů atd. nahrává existenci aplikací v kyberprostoru.

Přednáška přitom postupně věcně směřovala k tomu, co chtěl Autodesk posluchačům připomenout – Autodesk Cloud, který byl představen už před několika měsíci. Andrew Anagnost navíc ukázal tři oblasti, ve kterých Autodesk vidí uplatnění cloudu – poskytnutí velkého výpočetního výkonu pro mobilní zařízení (iPad), přitom nezávislé na platformě, přístup k datům, která se neustále mění, a velký výpočetní výkon (rendering, výpočtové modelování). Následovaly praktické ukázky nasazení cloudových řešení Autodesku, které představili přímo zaměstnanci zmíněných firem. Jako příklad lze uvést studio Disney, které používá AutoCAD WS, architektonickou kancelář HOK, firmu Sony.

Sociální sítě pro byznys

Hned po polední pauze proběhla přednáška nazvaná Everything Changes – The Future of Managing Innovation. Věnovala se tématu, které v dopoledních hodinách rovněž zaznělo – sociálním sítím a jejich vlivu na aktuální byznys. Promluvila zde Randi Zuckerberg, sestra zakladatele firmy Facebook, která se několik let podílela na jeho rozvoji jako marketingová ředitelka. Její vystoupení bylo věnováno aktuálnímu trendu, který spočívá v aktivní komunikaci firem se svými zákazníky právě prostřednictvím sociálních sítí. Zdůraznila jejich význam pro organizace typu AEC a jako dobrý příklad uvedla informování zákazníků letecké společnosti KLM během erupce islandské sopky v roce 2010. (Pozn. Při sledování aktuálního dění v České republice je vidět, že i řada domácích firem díky oslovování zákazníků prostřednictvím Facebooku či Twitteru dokáže zvyšovat své prodeje.)

The Creative Studio, výuka práce s programem SketchBook

Aktivní diváci

Innovation Cage Match – Grey Matter Smackdown Featuring Free Drinks and No PowerPoint! Poněkud ztřeštěně nazvaná další přednáška inovativního fóra divákům přinesla i neotřelé vjemy i obsah. Slovo diváci je v případě této přednášky na místě, protože přítomní sledovali opravdu jakýsi souboj technologií a pohledu na ně, na inovace i inovační hnutí. Formou prezentace a souboje myšlenek a názorů byl box, měřítkem inovativnosti a rozhodčími zápasu pak byli samotní posluchači. O úvodní slovo se postaral Mark Hawkins CFO Autodesku, Tom Wujec, oblečen jako typický sudí, figuroval v ringu jako správný moderátor, který hecuje soupeře a diváky. Nechyběl ani gong typického ladění. Ve slovním souboji, samozřejmě předem připraveném, se postupně utkalo několik dvojic – zakladatelů a významných zástupců firem a organizací. Jednalo se například o California College of the Arts, Frog Design, Leviathan, Techshop, Motor VFX. Zejména sudí byl místy velmi pohlcen aktuální rolí do té míry, že rozumět tomu, co se v ringu řešilo, mohl snad jen rodilý mluvčí. Nezbývá než potvrdit, že o inovacích a inovačním hnutí lze mluvit i bez programu PowerPoint.

Další ve stručnosti

Přednášky inovativního fóra, které se konaly potom, jsou zmíněny pouze v krátkosti. Creativity 2.0 – Making Design Personal Again se zabývala, jak název naznačuje, lidskou kreativitou. V přednášce se hovořilo nejen o krizi kreativity, ale také, jak ji podporovat, motivovat a vybudit u mladé generace. O tomto problému a ve spojení se Spojenými státy hovořil na Autodesk University v nenápadné přednášce R. Miller již před dvěma lety. Na konci roku 2011 se obava o malou konkurenceschopnost Spojených států stala součástí hlavního programu Autodesk University. A v roce 2012 se v domácím tisku dočítáme, že „do amerických osnov se vracejí dílny, jsou plné robotů“, zatímco v České republice studenti na pádu těles – melounů – ověřují dávno ověřenou Newtonovu mechaniku (pozn. autora).

Studie automobilu vystavená v Exhibit Hall

Přednáška Cool BIM, Digital Prototyping and Visualization – How Modeling Improves the World vycházela z toho, že do roku 2000 se návrh, konstrukce, vývoj jakýchkoliv lidských výtvorů realizoval povětšinou ve dvojrozměrném prostoru. První desetiletí 21. století se během maximálně pěti let stalo stoletím 3D, ať už v oblasti návrhových a simulačních programů či technologií rapid prototyping. V rámci tohoto inovativního fóra vystoupili řečníci na téma modelování biologických objektů, výrobě a vývoji protetických pomůcek na míru. Na přednášce vystoupil zakladatel firmy a technický ředitel firmy Gehry Technologies, která se mimo jiné podílela na vzniku olympijského stadionu v Pekingu. Dennis Shelden zároveň vyučuje v Massachusetts Institute of Technology, School of Architecture + Planning na pozici Associate Professor of the Practice. I v pořadí pátá nejprestižnější univerzita USA potřebuje odborníky z praxe.

Designing a Better World – From Green Cars and Carbon-Neutral Skyscrapers to Sustainable Cities and Communities byla poslední přednáška, která v rámci inovativního fóra proběhla. Její téma směřovalo do oblasti stavebnictví a infrastruktury. Ve Spojených státech se v mnoha oblastech o snižování energetické náročnosti více dělá, než mluví. V Evropě se vymýšlejí nálepky energetické účinnosti pro výrobky, budovy, pneumatiky atd., čímž se vytváří dokonalé živné prostředí pro lobby energetických auditorů a například výrobci obráběcích strojů raději sami sobě vymýšlejí samoregulační aktivity oboru dřív, než je předběhnou legislativci.

Face to face

Součástí Autodesk University je i veletrh technologií. Do stejného prostoru je situováno místo pro občerstvení a neformální setkávání, a tak mají vystavující firmy zajištěno, že se jim po dobu několika dní bude mezi stánky procházet několik tisíc lidí. Veletrhu se zúčastnilo 152 firem zvučných jmen i těch, které působí především na americkém a kanadském trhu. HP, Lenovo, AMD, Microsoft a další giganti IT technologií a vedle nich Oasys (vytváří pre- a postprocesor programu LS-DYNA) a bezpočet výrobců softwaru pro práci na projektech, stavařských nástaveb pro aplikace Autodesku. Vede softwarových firem a firem vyrábějící počítačové „železo“ byly prezentovány technologie rapid prototyping, několik výrobců laserových 3D skenerů, technologií pro GIS. IT technologie cílené zaměřené pro strojařinu byly zastoupeny velmi skrovně. Veletrhu se účastní také samotný Autodesk prostřednictvím svého partnerského programu a programu Autodesk Labs. Mezi stánky jsou zakomponovány nějakým způsobem i zajímavé konstruktérské a designerské počiny, které vznikly na programech firmy Autodesk.

The Creative Studio a stavebnice vzešlá z programu 123D Make

Většina návštěvníků evidentně přijíždí na Autodesk University za studiem ovládání a užívání svého oblíbeného programu. Překvapivé je, kolik posluchačů v druhé dekádě dvacátého století hltá informace o dvourozměrném programu AutoCAD, vizualizace a animace navštěvují týpci typu umělců, přednášky o programu Autodesk Invetor či Revit jsou beznadějně zaplněné, a vedle toho výpočty metodou konečných prvků navštěvuje jen hrstka lidí. Řek bych, že to není tím, že by výpočtovým simulacím nikdo za mořem nerozuměl a animace nikdo nepotřeboval. Spíše je orientace domácích posluchačů zaměřena na praktičnost a produkt, ať už stavařský nebo strojařský, je důsledkem racionálního uvažování. Když nemám myšlenku ku zhmotnění, není ani co simulovat ani co vizualizovat.

Lubomír W. Novotný, Las Vegas

Lubomir.Novotny@toshulin.cz

Foto: Autodesk, autor

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 120346
Datum: 13. 03. 2012
Rubrika: Informační technologie / CAD/CAM/CAE
Firmy
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Expozice Siemens magnetem veletrhu v Hannoveru

Digitálním podnikům patří budoucnost a koncern Siemens proto svou letošní účast na veletrhu v Hannoveru věnoval právě tomuto tématu. Expozice o celkové rozloze 3 500 m2 v pavilonu 9 se zaměřila na nově rozšířené portfolio řešení pro „digitální podnik“. Stala se doslova magnetem letošního ročníku a přitahovala pozornost mnoha odborníků.

Nejnovější technologie před moderní informační společností

Jedním z účastníků letošního ročníku Veletrhu Věda Výzkum Inovace je sdružení CESNET, které se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií. Bylo založeno v roce 1996 a jeho členy jsou všechny veřejné vysoké školy a Akademie věd České republiky.

Související články
BIM otevírá dveře k robotizaci stavebnictví

Robot, který místo člověka postaví zeď, nanese omítky nebo třeba takový, co vyvrtá díry pro rozvody vody či elektřiny. To není sci-fi ani budoucnost vzdálená staletí. Je to realita, kterou máme (nebo můžeme mít) nadosah. Zásadní úlohu v nástupu robotů na stavby přitom hraje metoda BIM, přesněji digitální model stavby (DiMS). Právě ten totiž nese informace potřebné k řízení automatických nebo poloautomatických strojů, které mají lidem výrazně ulehčit práci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Hannoverský veletrh v časech transformace průmyslu

Letošní ročník se bude konat v německém Hannoveru v novém termínu 13. až 17. července 2020 a zúčastní se ho okolo 6 000 vystavovatelů. Letošní ročník reaguje na řadu současných technologických proměn a ekonomicko-politických výzev. Nové hlavní téma Industrial Transformation odkryje šance, které plynou z nových technologií, změny chování na straně poptávky a rostoucího povědomí o nutnosti ochrany klimatu.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit