Témata
Reklama

Historie vývoje NC číslicového řízení je úzce spjata s vzestupem leteckého průmyslu ve Spojených státech a s technickými nároky, kterým čelili konstruktéři, když dostali za úkol navrhovat a vyrábět letadla a hnací ústrojí dosahující vyšších rychlostí, větší výšky letu, delšího doletu a větší bezpečnosti. Stavitelé letadel tlačili na své dodavatele a na nějakou dobu nastala situace, kdy technické nároky předběhly výrobní možnosti.

Následně v 70. letech 20. století díky dostupnosti a rozšíření nízkonákladových mikroprocesorů se číslicové řízení (NC) vyvinulo v číslicové řízení počítačem (CNC) a výrobní technologie a konstrukce letadel učinily skok do budoucnosti a vzájemně se střídaly v udávání tempa.

Reklama
Reklama
Reklama
. „Zákazníkům nezáleží na tom, kde sídlí vaše výroba, ale důležité je, jaké výrobky vyrábíte, v jaké požadované přesnosti, kvalitě a jak efektivně,“ říká Andrew Gibson, výkonný ředitel AeroCision.

Příležitost pro AeroCision

Pro letecké cestující mohla být zlatým věkem letectví 50. a 60. léta minulého století, avšak pro výrobce letadel a jejich dodavatele zlatý věk nastává právě nyní. Cestování letadlem je na vzestupu. Letadla a jejich motory jsou účinnější a spolehlivější a aerolinky je nakupují ve velkých počtech. Výrobci leteckých součástí se snaží investovat do správných technologií, lidí a procesů, aby mohli pracovat pro některé z největších a nejznámějších firem v tomto odvětví. Mezi ně patří i firma AeroCision se sídlem v Connecticutu.

Výrobce leteckých součástí firma AeroCision sídlí v Chesteru v americkém státě Connecticut.

AeroCision byla založena před 50 lety a původně se zaměřovala především na místní zákazníky. V té době, kdy byla výrobní technologie ještě v plenkách, bylo jen těžko představitelné, že by jednoho dne firma mohla vyrábět součásti pro nejmodernější proudové motory dopravních letadel, pro zákazníky vzdálené více než 4 800 kilometrů.

Dnes neexistují žádné hranice,“ říká Andrew Gibson, výkonný ředitel AeroCision. „Když jsme spolu s obchodním partnerem před několika lety přebírali tuto firmu, velcí hráči na poli leteckého průmyslu právě racionalizovali seznamy svých dodavatelů.“ Dostat se na seškrtaný seznam znamenalo vysoké investice do řízení kvality, procesů zavádění nových produktů a do té nejlepší obráběcí technologie. „Zákazníkům nezáleželo na tom, že sídlíme zde v Connecticutu,“ dodává Gibbon, „záleželo jim pouze na našich výsledcích, pokud jde o požadovanou přesnost, kvalitu a efektivitu.“

AeroCision se pohybuje na hranici 98% přesnosti dodávek vyráběných dílů.

AeroCision se specializuje na soustružení kruhových součástí pro proudové motory s turbodmychadlem: obvykle součásti v rozměrech od 150 do 750 mm. Podle Glena Fourniera, provozního ředitele, jsou stále častější objednávky větších součástí, neboť motory jsou stále větší a větší. „Vyrábíme soustružené a frézované součásti pro letecké motory s velkým obtokovým poměrem, které sestavuje velmi známá firma. Tyto motory slouží k pohonu těch největších nových letadel, např. Boeingu 787.“

Včas a stoprocentně kvalitně

Dílna AeroCision je velmi čistá, tak jak byste očekávali ve firmě, která plní standardy leteckého průmyslu. Za stávající výrobní plochou se nachází přibližně 1 400 čtverečních metrů prostoru pro budoucí rozšíření. Nicméně v popředí zatím stojí dvě plně využité výrobní buňky se stroji Haas – jedna s CNC vertikálními obráběcími centry a druhá s CNC soustruhy.

Dvě nejdůležitější věci pro nás a naše zákazníky jsou včasné dodávky a nulové závady,“ říká Glen Fournier. „Za pozdní, ale i příliš brzké dodávky nám hrozí přísné sankce. Z toho důvodu jsou pro nás nejnáročnější procesy jako plánování, řízení a zkrácení doby nastavování a délky cyklů.“ Otáčky a posuvy jsou pro ně nesmírně důležité, neboť výrobní procesy zahrnují hodně manipulace s materiály. Vyrábějí série 20 až 25 kusů, a proto musí být rychlí při změně nastavení. Největší součásti vyžadují dobře navržené ustavení a posuvné desky; a u nich instalované nejnovější stroje Haas jsou vybaveny seřizovači nástrojů. Navíc zavádějí program statického řízení procesů (SPC) a certifikují své operátory jako inspektory, což jim nesmírně pomáhá. Program SPC umožňuje shromažďovat data, aby mohli graficky znázorňovat vývojové trendy na dílenských obrazovkách v reálném čase. Díky sondování v průběhu obrábění můžou měřit součásti a odesílat naměřené hodnoty do své databáze, aby operátoři mohli pohybovat se součástmi v dílně mnohem efektivněji.

AeroCision je v nepřetržitém, živém spojení se svým britským zákazníkem, jehož systém každé pondělí stahuje výrobní plán do Chesteru, kde je importován do firemního systému plánování zdrojů. Lidi, stroje a další zdroje lze naplánovat na celý týden.

Pohybujeme se na hranici 98% přesnosti dodávek,“ říká Fournier, „ale s dobrým pocitem můžu říct, že jsme se nikdy nezpozdili a že jsme nikdy nedodali součást mimo tolerance.“

Za polovinu času

Během vývojové etapy jedné konkrétní, složité kruhové součásti se Glenu Fournierovi podařilo zrealizovat proces a vyrobit první součást se slušnou rezervou oproti plánu. „Zakázku jsme převzali v říjnu a měli ji dokončit v dubnu následujícího roku,“ uvádí. „Avšak první hotovou součást jsme měli již před Vánocemi. Měli jsme v provozu všechny čtyři frézky Haas, ale protože jsme potřebovali více kapacity na soustružení, zakoupili jsme soustružnická centra ST-30. Vyfotili jsme pracovníky v dílně, jak drží součást, a fotografii poslali zákazníkovi se vzkazem: Veselé Vánoce! Byli velmi potěšeni.“

AeroCision se specializuje na soustružení kruhových součástí pro proudové motory s turbodmychadlem: obvykle součástí v rozměrech od 150 do 750 mm.

Výkonný ředitel Andrew Gibson věří, že výběr správných CNC obráběcích strojů byl klíčový, pokud jde o plnění očekávání našich zákazníků a budoucí úspěch firmy. „Řada velkých leteckých společností využívá dodávek mnoha součástí z nízkonákladových regionů. My se musíme soustředit na vytváření vyšší hodnoty, složitějších součástí a sestav a zároveň využívat naše prostředky k maximálnímu zefektivnění našich procesů.“ Byly doby, kdy relativně malá firma jako AeroCision mohla narazit na problém, když si chtěla zakoupit CNC obráběcí stroje s dostatečně velkou přesností, avšak ty doby jsou již naštěstí pryč. Tyto stroje jsou dnes k dispozici téměř každému. Rozhodující je jejich používání správným způsobem. „Naše součásti jsou složité a obtížné na výrobu a vyžadují velmi malé tolerance, avšak máme zavedeny robustní a spolehlivé pracovní procesy, díky kterým můžeme být silní a konkurenceschopní i v Connecticutu,“ říká Gibbon.

Guy Nigro je vedoucí soustružnické výrobní buňky: „Myslím, že soustruhy Haas ST jsou velmi dobré stroje,“ říká. „Pět let jsme měli soustruhy SL a za celou tu dobu s nimi nebyl žádný problém. Byly to dobré, vskutku spolehlivé stroje, ale naše nové soustruhy řady ST jsou ještě lepší. Jsou pevnější, takže můžeme snadno dosahovat požadovaných tolerancí u materiálů, jako je např. Inconel. Navíc se snadno programují, ručně nebo z naší programovací místnosti, a jejich ovládání je přímočaré.“

Jít s dobou nových technologií

Když koncoví výrobci racionalizují svou dodavatelskou základnu, pro firmu zpravidla existuje pouze malá a jediná příležitost, jak se na tento seznam dostat. Jakmile jste tam, máte vyhráno.

Naši zákazníci přesouvají část své výroby a montáže do zemí jako Indie,“ říká Andrew Gibson, „kde budou vyrábět pro místní trh. Doufáme, že se přestěhujeme s nimi, a vybudujeme nové, sousedící výrobní prostory, abychom jim mohli rychle dodávat součásti při splnění stejných, vysokých standardů, tak jak jsou naši zákazníci zvyklí u tohoto výrobního závodu. Chceme používat CNC stroje Haas, ať budeme působit kdekoli na světě.“

Letecký průmysl tlačí na své dodavatele více než kdy dříve, aby představovali nové technologie, procesy a řízení kvality – přesně jak tomu bylo dříve u číslicového řízení. Nicméně v dnešní době to může být výrobní technologie, kdo v určitých oblastech udává tempo, neboť CNC obráběcí stroje se stávají stále dostupnějšími a přesnějšími. Můžeme očekávat rychlý rozvoj v oblasti vývoje motorů a letadel a větší roli dodavatelů cenově efektivních a přesných součástí, mezi něž patří i AeroCision.

Matt Bailey

Zde naleznete krátkou reportáž z návštěvy firmy s českými titulky.

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 120108
Datum: 15. 02. 2012
Rubrika: Výroba / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Související články
Jako švýcarské hodinky…

Kdo by mezi strojaři neznal takové značky strojů, jako jsou Heckert, Scharmann, Dörries, SIP či Starrag. K těmto pěti švýcarským a německým klenotům přidejme ještě neméně významné výrobce karuselových brusek Berthiez, multifunkčních miniobráběcích strojů Bumotec či portálových a gantry center Droop+Rein a společně se SW řešením TTL pro adaptivní obrábění lopatek turbín dostaneme výsledek v podobě společnosti Starrag Group.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Komponenty pro vyšší efektivitu a produktivitu obráběcích strojů

Chcete realizovat stavbu obráběcích strojů rychleji a jednodušeji, nebo chcete stroje provozovat efektivněji a pravidelně je optimalizovat a zvyšovat jejich produktivitu? Výkonný CNC systém Sinumerik nabízí řešení pro výrobní dílny, kusovou výrobu i výroby velkých sérií, ať už se jedná o jednoduché, nebo složité obrobky. Nová softwarová verze 4.7 pro řídicí systémy Sinumerik 840D sl a 828D přinesla řadu nových funkcí, které usnadňují a rozšiřují operátorské a programátorské možnosti řídicího systému. Odpověď na otázku, jaké jsou hlavní změny a trendy v oblasti rozvoje hardwaru Siemens pro řízení obráběcích strojů, přináší tento článek.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Automatická optimalizace posuvů a pohonů obráběcích strojů

Před více než rokem uvedla společnost Siemens do prodeje nový, podstatně funkčně vylepšený software 4.7 pro NC řídicí systémy Sinumerik 840D sl a 828D. Na nové funkce softwaru, které výrazně vylepšují vlastnosti řídicího systému Sinumerik v oblasti programování a obsluhy, jsme se soustředili v článku ve vydání č. 1,2/2017 (viz. www.mmspekturm.com/170148). V tomto příspěvku se budeme věnovat detailněji výrazné změně softwaru 4.7 v oblasti seřizování a optimalizace posuvů a hlavních pohonů.

Horké komory pro práci s radioaktivním materiálem

V Řeži u Prahy bylo vybudováno nové výzkumné centrum, jehož součástí byla také výstavba kom-plexu horkých komor. Účelem výstavby bylo vytvořit pracoviště pro bezpečnou práci s vysoce radi-oaktivním materiálem. Po pěti letech budování se na začátku roku 2017 podařilo úspěšně zahájit aktivní provoz laboratoří, které jsou schopné zpracování, mechanického testování a mikrostrukturní analýzy radioaktivních materiálů (tlakové nádoby, vnitřní vestavby reaktorů, pokrytí paliva) s aktivi-tou až 300 TBq 60Co, materiálů pro reaktory III. a IV. generace a fúzní reaktory.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Inženýrská akademie ČR - Stroje pro chytrý textil

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem - podporovat výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro naše čtenáře zvlášť zajímavé.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit