Témata
Reklama

Analýza rizik u strojů pro slévárenství

Brno nabízí už šestým rokem firmám inovační vouchery na sto tisíc korun k nákupu výzkumu u místních vědců. Projekt administruje Jihomoravské inovační centrum (JIC), které program spravuje. Za uplynulých pět ročníků využilo vouchery na práci brněnských výzkumníků více než 220 společností. O tom, jak konkrétně vouchery fungují, se přesvědčila i brněnská firma Gifos, která s pomocí Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně pracovala na analýze rizik u strojů pro slévárenství.

Inovační vouchery podporují spolupráci podnikatelů a vědců. Brno představilo tento projekt v Česku v roce 2009 jako první, z jižní Moravy se od té doby rozšířil do dalších deseti krajů. Firma si domluví konkrétní výzkum s jednou ze třinácti brněnských institucí a podá žádost. Pokud je vylosována, získá na tento výzkum inovační voucher ve výši až sto tisíc korun. Hlavním cílem je, aby firmy našly kontakty na vhodné vědce a navázaly spolupráci. Vědci se zase seznámí s potenciálními zákazníky pro své technologie.

Reklama
Reklama
Reklama

Jak probíhá spolupráce s výzkumníky?

Firma Gifos, která se zabývá výrobou a modernizací strojů a zařízení pro slévárny a jaderny, mezi něž se řadí vstřelovací stroje, pračky plynů, průběžné a ramenové mísiče, zásobníky, foromaty, retomaty nebo kolové mísiče, vývojem, výrobou a kompletací regeneračních linek, jaderen a zařízení formoven, využila voucher k vypracování dokumentace k posuzování a snižování rizik u strojů pro slévárenství. Dokumentace měla u vstřelovacího stroje a průběžného mísiče pro přípravu formovací směsi odhalit relevantní nebezpečí a rizika, poskytnout seznam významných nebezpečí a také návrh opatření, která povedou k odstranění nebo minimalizaci nepřijatelných rizik, a seznam zbytkových rizik za pomoci imerzní virtuální reality. Analýzu pro firmu realizoval Ústav výrobních strojů, systémů a robotiky Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně, zakázku vedl František Bradáč. Jako finální výstup získala firma analýzu rizik bezpečnosti stroje a analýzu rizik vztaženou k bezpečnostním částem ovládacích systémů.

Mísíč MGi7 ve výrovní hale firmy Gifos

Jednatel firmy Gifos Stanislav Opálka hodnotí zkušenost s výzkumníky slovy: „Díky spolupráci s VUT má naše společnost nyní širší portfolio možností technologického rozvoje týkající se nejen strojního, ale i lidského kapitálu. Dané analýzy využijeme například při tvorbě návodů pro daná zařízení. Přínosem je nejen kladný dopad na zvýšení technologických parametrů, ale i na zvýšení bezpečnosti práce.“

Sběr žádostí o inovační vouchery je pro tento rok již uzavřen, ale pokud se chcete zúčastnit losování o vouchery na příští rok, lze se registrovat na www.inovacnivouchery.cz.

Kuřimské centrum Intemac sbírá ocenění

Jihomoravský kraj ve spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem (JIC) otevřel v září loňského roku kompetenční centrum Intemac v Kuřimi, zaměřené na výzkumné služby pro obráběcí stroje. Ojedinělý záměr, který propojuje výzkumníky a jejich služby s firmami a nabízí smluvní výzkum, už sklízí první úspěchy. Za uplynulé dva měsíce si Jihomoravský kraj připsal na své konto hned dvě ceny právě pro Intemac.

První ocenění získalo centrum na konci dubna při zahájení stavebních veletrhů v Brně za nejlepší investice v soutěži Top Invest 2013. Posláním soutěže je podpořit investiční výstavbu a ocenit přínos investorů pro rozvoj českého hospodářství, regionů, obcí i měst. Přihlášené stavby byly hodnoceny podle kvality investičního záměru, přínosu investice pro region či obec, ekonomických a technických parametrů investice.

Jihomoravské inovační centrum (JIC) se zaměřuje na podporu inovačního podnikání a komerčního využití výzkumu a vývoje

Další ocenění získal Intemac na brněnském výstavišti, tentokrát v soutěži Stavba Jihomoravského kraje 2013. V kategorii průmyslových a technologických staveb ocenila porota centrum druhým místem.

Helena Továrková

tovarkova@jic.cz
Jihomoravské inovační centrum

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 140609
Datum: 11. 06. 2014
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Autor:
Firmy
Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Související články
Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Knižní tipy

Knižní tipy pro čtenáře MM Průmyslového spektra

Podpora aplikovaného výzkumu je klíčovou otázkou

Technologická agentura České republiky (TA ČR) byla založena v roce 2009 pro zintenzivnění spolupráce mezi výzkumnými organizacemi podporovanými státem a podnikatelskou sférou. V rámci svých devíti programů vybírá a financuje projekty aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Na problematiku jejich financování a implementace výsledků do praxe jsme se zaměřili v rozhovoru s novým předsedou TA ČR Ing. Petrem Očkem, Ph.D.

Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Profesor Stanislav Hosnedl 80

V říjnu tohoto roku se prof. Stanislav Hosnedl dožívá významného životního jubilea 80 roků. V roce 1964 dokončil studia v oboru Konstrukce obráběcích strojů na VŠSE FST v Plzni. Roku 1984 získal vědecko-akademický titul CSc., který po revoluci, později v roce 1990, obhájil také na ČSAV Praha. V roce 1992 se habilitoval a konečně v roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor Strojní inženýrství.

Najít dveře do budoucnosti

Již 20. ročník Ceny Wernera von Siemense vyvrcholil 22. února slavnostním večerem v pražské Betlémské kapli. Za své práce zde převzalo ocenění celkem 25 nejlepších mladých vědců, studentů a pedagogů. Werner Siemens prý řekl: „Lepší než bušit hlavou do zdi je najít v ní očima dveře.“ Z mladých lidí, kteří převzali ocenění nesoucí jeho jméno, by měl jistě radost. Všichni totiž dokázali nejen najít dveře, ale otevřít je do budoucnosti.

Česká věda do světa

Čeští vědci by mohli získat mnohem více finančních prostředků na svůj výzkum. Musejí však zvýšit svou aktivitu a úspěšnost při získávání grantů z mezinárodních dotačních programů zaměřených na výzkum a vývoj. Jedná se především o tzv. rámcové programy EU. Aktivita Čechů v tom posledním, 7. rámcovém programu, byla totiž podprůměrná.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit