Témata
Reklama

ANSYS SpaceClaim - efektivní, rychlé a snadné modelování

16. 11. 2016

ANSYS SpaceClaim je v současné době odborníky označován za světovou jedničku v rychlosti a inovaci pro 3D objemové modelování. Konstruktérům a designérům poskytuje naprostou svobodu a volnost v modelování a úpravách 3D modelů a sestav.

Díky přímému modelování je SpaceClaim vynikajícím a především velmi efektivním nástrojem pro tvorbu, editaci a opravu objemových modelů. Za výjimečné vlastnosti a přínos pro uživatele byl ANSYS SpaceClaim Engineer mnohokrát oceněn v prestižních magazínech.

Reklama
Reklama
Reklama

Využití ANSYS SpaceClaim

SpaceClaim lze využít v mnoha oblastech souvisejících s modelováním, jako jsou:

  • obecná konstrukce;
  • editace modelů, oprava poškozených 3D modelů a převod mezi CAD formáty;
  • příprava modelů pro výrobu, tvorba svěráků, upínačů, nástrojů;
  • příprava modelů pro strukturální analýzu, analýzu proudění a jiné výpočty;
  • konstrukce a úpravy postupových nástrojů a forem;
  • konstrukce plechových dílů a sestav a tvorba rozvinů;
  • modelování konceptů a produktový design;
  • zpracování dat ze 3D skenerů a reverzní inženýrství.

ANSYS SpaceClaim je skutečně synchronní CAD. Změny se v reálném čase projevují jak na 3D modelu a výkresu, tak i na rozvinu u plechových dílů. Je pro vás jednodušší provést změnu ve výkresu či na rozvinu? Udělejte to! Provedená změna se okamžitě projeví ve všech souvislostech.

Při práci v běžném CADu je často potřeba rozmýšlet, jak v práci na modelu či sestavě pokračovat, aniž by se konstrukční strom rozpadl, aby zamýšlený zásah CAD spočítal nebo aby vůbec bylo možné projekt dokončit. Se SpaceClaimem může uživatel pracovat tak, jak myslí, kombinovat postupy, funkce nebo provádět libovolné změny, které jinde nejsou často vůbec možné.

Práce se všemi hlavními CAD formáty

Pokud potřebujete často načítat a editovat 3D modely od zákazníků, ale máte jen „mrtvý“ model nebo jej máte ve formátu z jiného CADu, nevadí – pro ANSYS SpaceClaim není žádný model mrtvý! ANSYS SpaceClaim pracuje s 3D modely a sestavami ze systémů SolidWorks, Inventor, NX, PRO/Engineer, Creo Parametric, CATIA V5 (včetně možnosti uložení zpět do CATIA V5), ACIS, Parasolid, STEP, IGES, ECAD, Rhinoceros, CGR, DWG, DXF, STL, OBJ, XAML, VRML a 3D PDF.

ANSYS SpaceClaim poskytuje nástroje pro tvorbu, editaci a přípravu modelů pro pevnostní a jiné analýzy a ověření 3D modelů sestav s vysokým počtem dílů z různých typů materiálu. Celý proces návrhu, konstrukce, analýzy, finálních úprav a produkce výsledného 3D modelu pro prototyping nebo výrobu tak může probíhat na jediné pracovní stanici.

ANSYS SpaceClaim je také vynikající nástroj pro analýzu a opravu nekorektně uložených či vymodelovaných 3D modelů – jak plošných, tak objemových. Nemusíte se tak potýkat s rozbitými modely, opravami nebo rovnou s překreslováním modelů.

ANSYS SpaceClaim – přímý 3D modelář


Pracujte skutečně efektivně

Přes 80 % veškeré práce v ANSYS SpaceClaimu je možné provádět pomocí pouhých čtyř základních funkcí. ANSYS SpaceClaim tak umožňuje pracovat ve 3D nejen konstruktérům, ale všem, kteří to při své práci potřebují.

V průzkumu provedeném mezi zákazníky ANSYS SpaceClaimu uvedlo 25 % uživatelů, že se jejich produktivita práce zvýšila 1–2x, 33 % uvedlo, že se zvýšila 2–5x, a u 13 % se zvedla dokonce 5–10x oproti dříve používanému CAD softwaru. Třešničkou na dortu pak je výjimečně krátká návratnost investice.

Fotorealistické vizualizace

ANSYS SpaceClaim má modul pro fotorealistické vizualizace metodou raytracingu počítané v reálném čase. Díky tomu je možné prezentovat vytvořené návrhy a změny před zákazníky v reálném čase.

Ukázka fotorealistické viualizace

SpaceClaim Viewer

Pokud je třeba sdílet ANSYS SpaceClaim modely s klientem, který žádný 3D CAD nemá, nebo prohlížet a měřit model na počítači bez potřebného softwaru, lze použít ANSYS SpaceClaim Viewer. Ten umožňuje prakticky komukoliv otevírat modely, měřit je a číst připojené poznámky.

ANSYS SpaceClaim představuje vhodný nástroj i pro reverzní inženýrství.

LiveReview

LiveReview je vynikajícím nástrojem pro všechny, kteří chtějí v reálném čase své modely editovat, prohlížet a sdílet s ostatními. Uživatel může na LiveReview relaci pozvat kohokoliv: dodavatele, klienty, potenciální klienty, spolupracovníky atd. S LiveReview mizí problémy spojené se vzdáleností jednotlivých členů týmu. Efektivněji a úspěšněji lze provádět i rychlý návrh za účelem tvorby cenové nabídky.

Nexnet

Jiří Chvátal

j.konarik@nexnet.cz

www.spaceclaimcz.cz

Reklama
Související články
Edgecam pomáhá připravit závodní vozy pro Rallye Dakar

„Edgecam hrál klíčovou roli při přípravě našeho vozu na rallye a díky němu můžeme posouvat hranice,“ tvrdí Glyn Hall, výkonný ředitel společnosti Hallspeed, která vyrábí součástky pro závodní vozy Toyota na Rallye Dakar.

VISI ve výrobě střižných nástrojů

Parametrický CAD/CAM systém, který byl dříve ve společnosti Franz Pauli Gmbh & Co. používán, byl ideální pro klasické strojírenství, ale ne už tak dobrý pro výrobu nástrojů. Firma se proto rozhodla pro zakoupení softwaru VISI, který nabízí kombinaci plně integrovaného plošného a objemového modeláře, tvorbu nástrojů ve 3D a v neposlední řadě také rozsáhlých dvou-, tří- a pětiosých obráběcích strategií se specializací na vysokorychlostní obrábění.

Edgecam pětiosé obrábění ve výrobě vstřikovacích forem

Společnost Tooltech UK z Plymouthu se zabývá výrobou lisovacích nástrojů a vstřikovacích forem pro odlévání metodou ztraceného vosku. V průběhu uplynulých let nepřetržitě investovala do modernizace strojového parku i do softwarového vybavení. Protože chce maximálně zefektivnit výrobu, v této snaze nepolevuje ani nyní. Nedávno proto zakoupila nové obráběcí centrum, aby pomocí pětiosého obrábění mohla dramaticky zkrátit výrobní časy.

Související články
Přesvědčivé řešení pro nástrojárny

Bavorský výrobce nástrojů s dlouhodobou tradicí říká, že základem jeho úspěchu jsou dvě důležité věci: průmyslově zaměřená technologie, jako je softwarové řešení VISI pro střižné nástroje, a programování čtyř- a pětiosých CNC strojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nová strategie hrubování zefektivnila výrobu ozubených kol

Jeden z předních výrobců v oblasti technologie převodů ve Spojeném království ušetřil „neuvěřitelných“ 45 hodin – tj. celý týden výrobního procesu frézování – při výrobě série 30 ozubených kol z kalené nástrojové oceli díky použití strategie Waveform hrubování v Edgecamu.

Návrh forem v softwaru VISI

Každý, kdo hlasoval v posledních volbách v Anglii a v loňských amerických prezidentských volbách, s největší pravděpodobností svůj hlas vložil do volební schránky, která byla vyrobena u firmy Crossen Engineering LTD.

3D technologie při unikátní operaci lebky

Do nemocnice v mexickém státě Querétaro byl jednoho dne převezen pacient s prostřelenou lebkou. Levá část jeho lebky byla nenávratně poškozena, ale pacient přežil a po roce rehabilitace se tým ošetřujících lékařů rozhodl navrhnout tohoto pacienta do unikátního projektu revoluční lebeční protézy. Bylo velmi důležité, aby se implantát stal přirozenou součástí lidského těla, umožňoval fúzi kostní tkáně a proudění tekutin v lebeční dutině.

Investice do softwaru pro formařinu se vrátila do měsíce

Společnost Formaplex Limited se sídlem ve Velké Británii se zabývá převážně vývojem a výrobou hliníkových a ocelových vstřikovacích forem pro firmy z oblasti automobilového a leteckého průmyslu. Její investice do softwaru VISI Flow se vrátila už po prvním měsíci používání.

Plnou parou vpřed

Edgecam umožnil výrobci modelů vlaků, společnosti 17D miniatures, nabídnout výrobu dílů jednotlivým nadšencům i dalším firmám, které modely vlaků také vyrábějí. Toho dosáhli během několika málo měsíců od instalace Edgecamu.

Návrh i výroba forem v jednom softwaru

Firma Onni-Stamp byla založena v roce 1980 v Itálii. Zabývá se navrhováním a výrobou forem pro vstřikování plastů. Díky nejnovějším technologiím a vysoce kvalifikovaným zaměstnancům i s více než třicetiletou praxí v oboru dokázala společnost rozšířit portfolio svých zákazníků z Itálie na celý evropský trh. Firma je klasickým příkladem italského rodinného podnikání, ale svou intenzivní výzkumnou a vývojovou činností mnohé výrobce forem převyšuje.

CAD/CAM software zefektivnil výrobu PVD povlakovacích zařízení

Společnost Island e-Beam, LLC, z Bradentonu se jako jedna z nemnoha firem na světě zabývá výrobou zdrojů elektronových paprsků a zařízení pro napařování materiálů (fyzikální depozici vrstev). Aby bylo možné v tak náročné oblasti uspět, je nutné provádět špičkový aplikovaný výzkum a také mít dlouholeté zkušenosti. To je také důvod, proč podobné produkty mnoho firem nevyrábí.

Software zjednodušuje výrobu střižných nástrojů

Příběh společnosti Atlantic Tool & Die začíná 1. června roku 1937, kdy čtyři společníci v čele s Ernestem Mehwaldem založili malou dílnu na Fulton Road ve státě Ohio v USA. Byli to emigranti z Evropy, ale všichni čtyři byli velmi schopnými konstruktéry, a navíc vysoce kvalifikovanými pro výrobu forem. Proto tedy není divu, že se jejich malá dílna do roku 1942 rozrostla a přestěhovala se do větších prostor.

Efektivní programování tvarově podobných dílů

Firma Alcon Components využívá Edgecam a Manažer strategií ve výrobě brzdových systémů pro závodní speciály a vojenská vozidla.

Ocenění spotřeby firemní elektřiny

Průmyslové firmy si mohou nově na internetu prostřednictvím ocenění svého spotřebního diagramu elektřiny pomocí matematických modelů a burzovních cen jednoduše zjistit, zda nakupují elektřinu za férové ceny.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit