Témata
Reklama

Efektivní programování tvarově podobných dílů

10. 05. 2017

Firma Alcon Components využívá Edgecam a Manažer strategií ve výrobě brzdových systémů pro závodní speciály a vojenská vozidla.

Firmu Alcon Components založil v Tamworthu v Anglii v roce 1983 inženýr a  závodní pilot sportovních vozů John Moore, jenž se zabývá inovacemi a  výrobou brzdových systémů již déle než 30 let. Zpočátku vyráběl brzdy pro B skupinu soutěžních vozů Quattro Audi Sport. V současné době je firma Alcon světovou jedničkou ve výrobě závodních brzdových a  spojkových systémů, které vyhrávají jak ve formuli 1, tak v cestovních a  NASCAR vozidlech. V soutěži WRC týmů pomohly Sébastienovi Loebovi k  sedmi po sobě získaným titulům v mistrovství světa v rally sportu pro Citroën. Mezi klíčové zákazníky firmy Alcon však patří Jaguar-Land Rover a Bentley. Společnost také dodává brzdové systémy pro vojenská a  obrněná vozidla, která díky své vysoké hmotnosti potřebují efektivnější brzdy.

Reklama
Reklama
Reklama
Firma Alcon Components se specializuje na výrobu brzdových systémů pro závodní automobily.

Programování výroby brzdových pístků

Vedoucí výroby firmy Alcon Warren Knight vysvětluje, že pístky pro brzdové třmeny se vyrábějí v různých velikostech a většinou jsou relativně malé. Navíc je většina dílů navrhována pro specifické výrobky. Bylo by proto opravdu nepraktické strávit programováním těchto dílů několik hodin. „Pro programování výroby je pro nás neocenitelným pomocníkem CAD/CAM software Edgecam, a hlavně jeden z jeho modulů – Manažer strategií. Společnost Alcon vyrábí široké spektrum výrobků, jako jsou brzdové disky, válce, pedály, brzdová obložení a závodní slinuté i uhlíkové spojky. Manažer strategií v Edgecamu používáme ke zautomatizování velkého počtu obráběcích aplikací na pístkách. Vyskytuje se zde spousta parametrů, jako jsou různé délky, průměry, vlastnosti otvorů, frézování drážek, zápichů, děr, zkosení a dalších, a proto je Edgecam Manažer strategií nejlepší způsob, jak zachovat a automaticky aplikovat výrobní rutiny, které se často opakují.“

Brzdové pístky se vyrábějí v řadě různých velikostí a provedení.

Manažer strategií

Strategie je soubor pravidel, která automaticky generují obráběcí instrukce pro dané útvary. Ve strategii jsou zapsány inteligentní procesy, které jí umožňují přizpůsobení podle různých typů geometrie a různých parametrů útvarů. Edgecam Manažer strategií nabízí nejrychlejší možný způsob tvorby obráběcích drah za využití znalostí zkušeného technologa. Zautomatizování programování výroby speciálních brzdových pístků závodních automobilů umožnilo firmě Alcon Components vytvářet CNC dráhy pro stovky variant výrobků prakticky do dvou minut. Dráhy na stroji ve výrobě jsou vždy naprosto totožné s těmi v programu na počítači.

Pokud bychom Manažer strategií od Edgecamu nevyužili, tak pro výrobu složitějších brzdových pístků bychom program pro obrábění vytvářeli přibližně čtyři hodiny,“ říká vedoucí výroby Warren Knight. „Jednoduše načteme díl do Edgecamu, zvolíme potřebnou strategii v Manažeru strategií a během dvou minut máme program, který může být použit pro výrobu na stroji pro jakoukoliv variantu. V Manažeru strategií lze jednoduše nastavit pravidla, podle nichž bude součást obrobena, včetně rozhodovací logiky pro veškeré parametry obrábění. Nejenže sleduje velikosti a funkce, ale také mění rychlost obrábění a posuvu v závislosti na materiálu, jako je třeba titan, hliník či nerezová ocel. Automaticky tvoří obráběcí postup a následně generuje přesný a přehledný NC kód.“

Simulace obrábění brzdového pístku v Edgecamu

Inspirace ke změně stylu práce

Vzhledem k tomu, že s CAD/CAM softwarem Edgecam měl Warren Knight vynikající zkušenosti už u přechozího zaměstnavatele, rozhodl se jej zavést i v Alconu. Ukázalo se, že spojení Edgecamu a Manažera strategií se strojem Doosan Lynx 220 mělo za následek až revoluční změnu ve stylu práce při výrobě brzdových pístků. „Výroba pístků je určena pro soustružnicko-frézovácí stroje s využitím protivřetena. Dříve jsme výrobu pístků řešili ve dvou operacích, a to buď na dvou samostatných strojích, nebo na jednom stroji, kdy bylo nutné jej mezi operacemi přenastavit.“

Brzdové třmeny obsahují až šest pístků různých velikostí.

Časová úspora

Výrobní ředitel Brian Cutler vysvětluje, že asi u 80 % produktů vyráběných ve firmě Alcon jsou použity pístky. „Poptávka po nových brzdových kotoučích nebo třmenech se neustále zvyšuje. Brzdové třmeny obsahují dva, čtyři nebo šest pístků a každý má jinou velikost. To, že jsme schopni tak významně zkrátit programovací čas díky Manažeru strategií Edgecam, se pro naši firmu ukázalo být opravdu velkým přínosem.“ Díky Edgecamu se podařilo zredukovat i časy u komplexnějších pístků, a to z půl hodiny na deset minut. „Spojení Edgecamu a Manažera strategií pro nás ve výsledku znamená, že dokážeme rychleji dodávat produkty na trh, rychleji reagovat na požadavky zákazníka, tím pádem to z nás celkově dělá mnohem efektivnější společnost.“

Brzdové pístky se obrábějí na soustružnicko-frézovacím centru s protivřetenem.

Zaostřeno na brzdové disky a spojky

Ve firmě Alcon je CAD/CAM softwarem Edgecam řízeno dalších pět CNC strojů, na kterých se vyrábí kompletní sortiment výrobků této společnosti. Ale stroj Doosan Lynx je jediný, u kterého se využívá Manažer strategií. Warren Knight ovšem velmi vážně zvažuje využití Manažera strategií také pro výrobu disků: „Jelikož disky jsou taktéž hlavní součástí naší výroby, přinese to další velkou úsporu času.“

Sestavení spojky
Kryt spojky
Řezné dráhy v Edgecamu

Jedním z nejnovějších produktů firmy Alcon je trojnásobná karbonová spojka určená pro rallycross. Ta je navržena tak, aby byla na trhu co nejkonkurenceschopnější. Je o deset procent lehčí než její předchůdce, snižuje setrvačnost o 18 % a zároveň snižuje o 38 % vychýlení. Použití softwaru Edgecam spolu s Manažerem strategií umožní zkrácení výrobního času natolik, že konkurenceschopnost této komponenty na trhu se ještě zvýší.

Nexnet

j.konarik@nexnet.cz

www.edgecamcz.cz

Reklama
Související články
Software zjednodušuje výrobu střižných nástrojů

Příběh společnosti Atlantic Tool & Die začíná 1. června roku 1937, kdy čtyři společníci v čele s Ernestem Mehwaldem založili malou dílnu na Fulton Road ve státě Ohio v USA. Byli to emigranti z Evropy, ale všichni čtyři byli velmi schopnými konstruktéry, a navíc vysoce kvalifikovanými pro výrobu forem. Proto tedy není divu, že se jejich malá dílna do roku 1942 rozrostla a přestěhovala se do větších prostor.

Revoluce pokračuje: Nová strategie soustružení

CAD/CAM systém Edgecam od Vero Software v nové verzi 2015 R1 obsahuje mnoho důležitých vylepšení a nových funkcí.

Plnou parou vpřed

Edgecam umožnil výrobci modelů vlaků, společnosti 17D miniatures, nabídnout výrobu dílů jednotlivým nadšencům i dalším firmám, které modely vlaků také vyrábějí. Toho dosáhli během několika málo měsíců od instalace Edgecamu.

Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Návrh i výroba forem v jednom softwaru

Firma Onni-Stamp byla založena v roce 1980 v Itálii. Zabývá se navrhováním a výrobou forem pro vstřikování plastů. Díky nejnovějším technologiím a vysoce kvalifikovaným zaměstnancům i s více než třicetiletou praxí v oboru dokázala společnost rozšířit portfolio svých zákazníků z Itálie na celý evropský trh. Firma je klasickým příkladem italského rodinného podnikání, ale svou intenzivní výzkumnou a vývojovou činností mnohé výrobce forem převyšuje.

Návrh forem v softwaru VISI

Každý, kdo hlasoval v posledních volbách v Anglii a v loňských amerických prezidentských volbách, s největší pravděpodobností svůj hlas vložil do volební schránky, která byla vyrobena u firmy Crossen Engineering LTD.

Nová strategie hrubování zefektivnila výrobu ozubených kol

Jeden z předních výrobců v oblasti technologie převodů ve Spojeném království ušetřil „neuvěřitelných“ 45 hodin – tj. celý týden výrobního procesu frézování – při výrobě série 30 ozubených kol z kalené nástrojové oceli díky použití strategie Waveform hrubování v Edgecamu.

CAD/CAM software zefektivnil výrobu PVD povlakovacích zařízení

Společnost Island e-Beam, LLC, z Bradentonu se jako jedna z nemnoha firem na světě zabývá výrobou zdrojů elektronových paprsků a zařízení pro napařování materiálů (fyzikální depozici vrstev). Aby bylo možné v tak náročné oblasti uspět, je nutné provádět špičkový aplikovaný výzkum a také mít dlouholeté zkušenosti. To je také důvod, proč podobné produkty mnoho firem nevyrábí.

3D technologie při unikátní operaci lebky

Do nemocnice v mexickém státě Querétaro byl jednoho dne převezen pacient s prostřelenou lebkou. Levá část jeho lebky byla nenávratně poškozena, ale pacient přežil a po roce rehabilitace se tým ošetřujících lékařů rozhodl navrhnout tohoto pacienta do unikátního projektu revoluční lebeční protézy. Bylo velmi důležité, aby se implantát stal přirozenou součástí lidského těla, umožňoval fúzi kostní tkáně a proudění tekutin v lebeční dutině.

Edgecam pomáhá připravit závodní vozy pro Rallye Dakar

„Edgecam hrál klíčovou roli při přípravě našeho vozu na rallye a díky němu můžeme posouvat hranice,“ tvrdí Glyn Hall, výkonný ředitel společnosti Hallspeed, která vyrábí součástky pro závodní vozy Toyota na Rallye Dakar.

ANSYS SpaceClaim - efektivní, rychlé a snadné modelování

ANSYS SpaceClaim je v současné době odborníky označován za světovou jedničku v rychlosti a inovaci pro 3D objemové modelování. Konstruktérům a designérům poskytuje naprostou svobodu a volnost v modelování a úpravách 3D modelů a sestav.

VISI ve výrobě střižných nástrojů

Parametrický CAD/CAM systém, který byl dříve ve společnosti Franz Pauli Gmbh & Co. používán, byl ideální pro klasické strojírenství, ale ne už tak dobrý pro výrobu nástrojů. Firma se proto rozhodla pro zakoupení softwaru VISI, který nabízí kombinaci plně integrovaného plošného a objemového modeláře, tvorbu nástrojů ve 3D a v neposlední řadě také rozsáhlých dvou-, tří- a pětiosých obráběcích strategií se specializací na vysokorychlostní obrábění.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit