Témata
Reklama

CAD pro profesionální práci

01. 09. 2004

Firma IMSI uvolnila novou verzi systému pro počítačovou podporu konstruování - TurboCAD Professional v10.

TurboCAD Professional v10 CZ svými funkčními vlastnostmi spadá do kategorie středních systémů pro počítačovou podporu konstruování. Je plně srovnatelný s produkty stejné kategorie rozšířenými v českých firmách, ke kterým neodmyslitelně patří například AutoCAD 2005, Microstation v8 a další. Jedná se o systém neparametrický, otevřený vzhledem k uživateli, takže umožňuje přizpůsobení potřebám každé profese. TurboCAD je vhodný jak pro tvorbu "pouhé" výkresové dokumentace, tak pro tvorbu prostorových modelů a vizualizací. Právě prostorové modely přitom dnes mají celou řadu uplatnění při vytváření výkresové dokumentace, exportu dat do prostředků NC obrábění (s výhodou lze použít systém TurboCAD CAM, také od firmy IMSI) nebo do zařízení pro rychlou výrobu prototypů (Rapid Prototyping - RP) a dále pro vytvoření vizualizace projektu pro prezentační účely. V České a Slovenské republice je výhradním distributorem firma Špinar-software, s. r. o., která již připravila českou lokalizaci.
Reklama
Reklama
Reklama

Instalace a systémové požadavky

Je vyžadován operační systém Windows, plná instalace zahrnuje přibližně 250 MB dat. Minimální konfigurace PC, která je ale vhodná jen pro tvorbu výkresové dokumentace, je následující: procesor Pentium II, 128 MB RAM, 220 MB na pevném disku, ke kterému je nutné připočítat přibližně 64 MB na pracovní soubory, grafická karta a monitor, který musí odpovídat standardu Super VGA s rozlišením 1024 x 768 se 16bitovou barevnou hloubkou. Optimální sestava by měla obsahovat procesor Pentium 4, v případě použití Windows XP alespoň 500 MB RAM a grafickou kartu pro sběrnici AGP s alespoň 16 MB grafické paměti. Pro ovládání programu je vhodná třítlačítková myš a dále se doporučuje rolovací kolečko.

Grafické prostředí

Na neznalého uživatele může při prvním spuštění programu působit grafické prostředí poněkud střídmým dojmem, přesto ale obsahuje všechny potřebné nástroje pro zahájení práce. Po úvodním seznámení s prvky grafického prostředí přistoupí nejspíše většina uživatelů k jeho úpravám. TurboCAD Professional poskytuje široké možnosti přizpůsobení vzhledu, ať už jde o prostou změnu barvy podkladu kreslicí plochy, vyváření vlastních nástrojových panelů nebo změny obsahu některých palet nástrojů. Některé oblasti grafického prostředí nejsou zcela běžné u jiných systémů. Například "palety nástrojů", které se nacházejí na pravé straně, slouží k rychlému přístupu ke kreslicím a editačním nástrojům nebo k získávání informací. Ve verzi deset se objevila nová paleta s označením TCExplorer, která obsahuje nástroje pro snadné hledání uložených souborů, včetně zobrazení náhledu na jejich obsah. Další nová paleta je jmenuje Kreslicí paleta. Zde jsou obsaženy nástroje, pomocí nichž je možné do výkresového prostoru snadno vložit pohledy nebo řezy vytvořené v modelovém prostoru.

Kreslicí pomůcky

Každý výkresový soubor lze rozčlenit do hladin a každé hladině lze přiřadit tyto vlastnosti: jméno, viditelnost, styl čáry a také barvu objektů. Ve verzi deset je mimo standardní barvy možné vybírat barvy objektů namícháním pomocí palet RGB nebo HLS. Kromě uživatelsky definovaných hladin jsou některé hladiny vytvářeny automaticky - například hladina $Construction, která se vytvoří v okamžiku použití konstrukčních (pomocných) čar. Pro přesné napojení nově vytvořených objektů na již existující nabízí TurboCAD dostatečný počet možností. Napojení může být buď trvale zapnuté nebo jen dočasné, navíc lze zapnout zobrazení místa napojení - Magnetický bod. Dočasný typ napojení se spouští pomocí klávesové zkratky, například napojení na koncový bod se spustí umístěním kurzoru nad existující objekt a následně se stiskne klávesa V (Vrchol). Úchopové nástroje jsou také doplněny možností o napojení nazvané Průsečík pracovní plochy.

Kreslení a editace 2D objektů

Nástroje pro vytváření rovinných objektů jsou rozloženy do několika panelů. Například přímkové entity se nacházejí v panelech pro kreslení jednoduchých či dvojitých čar nebo multičar (několik paralelních čar). Jednotlivé objekty je možné spojovat do celků (oblastí). Oblasti mohou následně sloužit jako základ (profil) pro vytvoření prostorového objektu, ale také usnadňují výběr a manipulaci s objekty. Více vybraných oblastí lze vzájemně upravovat pomocí 2D množinových operací. Velice často se při kreslení používají křivky. TurboCAD pracuje s křivkami typu NURBS a Bezier. Nástrojový panel pro tvorbu křivek je doplněn o nový editační nástroj - Konvertovat na křivku. Technické výkresy se nemohou obejít bez šrafování. Šrafovaná oblast se vybírá buď postupným výběrem ohraničujících entit, nebo rychlejším způsobem, který spočívá v ukázání jednoho bodu uvnitř uzavřené oblasti. Textové informace se do výkresu doplňují dvěma typy textů: krátké informace se vkládají řádkovým textem, delší texty pomocí textu odstavcového. Vložené texty obou typů lze modifikovat pomocí společných nástrojů. Libovolný vložený text po převedení na typ Flexibilní je možné převést na prostorový. V roletovém menu Nástroje se objevila nová nabídka nazvaná Trasování. Pomocí tohoto nástroje se převádějí rastrové obrázky na vektorovou reprezentaci.

Modelování a editace 3D objektů

Nástroje pro prostorové modelování umožňují vytvářet objemové i plošné objekty. Plošný modelář je ale spíše doplňkem k ostatním nástrojům, přestože využívá možností modeláře objemového. Objemové objekty se vytvářejí buď z předdefinovaných primitiv nebo tažením, popřípadě rotováním rovinných uzavřených profilů. Složitější tvary vznikají tak, že se jednodušší objekty navzájem upravují pomocí množinových operací. S plošným modelováním souvisí celý nový nástrojový panel - Pevný/Povrch. Pomocí nástrojů obsažených v tomto panelu lze převádět stěny objemového tělesa na plošné nebo naopak. V nástrojovém panelu Speciální nástroje se objevil nový nástroj Závit 3D. Tímto nástrojem se do modelového prostoru vkládají šrouby s plně prokresleným závitem, přičemž hlava šroubu může být šestihranná, válcová (bez drážky) nebo čtyřhranná. Novými editačními příkazy určenými pro objemové objekty jsou Tlakové zatížení a Deformace bodem. Tlakové zatížení umožňuje deformovat rovinné plochy těles rovnoměrně k jiným hranám. Nastavení nástroje umožňuje zapnutí plynulého přechodu na sousední plochy a také zapnutí pevných tečen k sousedním hranám. Deformace bodem je další editační nástroj, pomocí něhož je možné měnit polohu jednoho či více bodů na ploše. Oba nové editační nástroje jsou vhodné spíše pro volnou úpravu tvaru ploch.
Byla zmíněna položka Speciální nástroje. Ta obsahuje tyto volby: Architektonické nástroje (pokročilé nástroje zdi a Floorplan Print Space manager) a Strojírenské nástroje (nástroj kontury rastru, 2D geometrické parametry nástrojů, nástroje tolerance, nástroj spirála, nástroj drsnost, nástroj závitu).

Realistické zobrazení - vizualizace

TurboCAD od samého počátku, a platí to i pro verzi deset, nabízí velice dobré vizualizační nástroje, přičemž základem dobré vizualizace je vždy scéna. Scéna je složena z činností, které zahrnují přiřazení materiálů jednotlivým objektům, osvětlení objektů odpovídajícími světelnými zdroji, doplnění pozadí. Přiřazení materiálu spočívá ve výběru odpovídajícího materiálu z knihovny materiálů. V TurboCAD je rozdělena přehledně do kategorií. Předdefinované materiály jsou vhodné pro aplikace z oblasti architektury, strojírenství i elektrotechniky. Každý materiál lze podle potřeby editovat, popřípadě uložit do vlastní knihovny pro další použití. Pro osvětlení scény je k dispozici šest typů světelných zdrojů. Každý zdroj světla je v grafickém prostředí reprezentován ikonou, pomocí níž se světlo v případě potřeby dodatečně edituje. Pozadí scény je stejně jako materiály předdefinované a stejně jako knihovna materiálů je i paleta pozadí rozdělena do kategorií. Vlastní proces vizualizace má čtyři úrovně: drátové zobrazení, skryté hrany, rychlé rendrování a kvalitní rendrování

Typy souborů a kompatibilita s předchozími verzemi

Nativní (vnitřní) soubor pro ukládání vytvořených objektů (výkresů) má rozšíření TCW (TurboCAD for Windows). Předdefinované vlastnosti souborů, například standardně používané hladiny, typy čar, kótovací styl nebo podklad kreslicí plochy, se ukládají do vzorového souboru typu TCT (TurboCAD Template). Pro přenášení objektů do jiných systémů CAD slouží výměnné formáty dat. TurboCAD je kompatibilní s formáty DWG, DXF, STEP, IGES i DGN. Novým formátem, se kterým nyní TurboCAD spolupracuje, je formát STEP.
TurboCAD Professional je skutečně nástroj pro profesionální práci ve 2D i 3D, bez rozdílu oboru, ve kterém bude nasazen. Mezi jeho další přednosti patří výborné vizualizační nástroje a v neposlední řadě velmi příznivý poměr ceny a výkonu.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 40945
Datum: 01. 09. 2004
Rubrika: Informační technologie / CAD/CAM/CAE
Autor:
Firmy
Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Související články
Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

Setkávání

Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

Od správy nástrojů po simulaci NC programů

V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

Softwarové řešení pro přípravu NC programů

Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

CAM pro CMM

V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

Komplexní CAM systém s metrologickými nástroji

Je tomu již několik let, kdy se systém Surfcam zařadil do portfolia produktů společnosti Vero Software, která je součástí nadnárodního technologického koncernu Hexagon. Takováto součinnost softwarových gigantů zaručuje optimální kombinaci nejmodernějších technologií v oblasti výroby a špičkových metrologických nástrojů.

Nové funkce pro automatizaci obráběcího procesu

Nová verze CAD/CAM softwaru TopSolidAM V7.13 přináší především jednodušší programování s funkcemi, které se velmi snadno používají. Výsledkem je úspora času, které lze dosáhnout díky novému vysoce výkonnému režimu analýzy kolizí a možnosti provádět řadu úloh zcela automaticky, což přináší celkově vyšší úrovně automatizace obráběcích procesů. V nové verzi najdeme i novou strategii najíždění, která zajistí vyšší životnost obráběcích nástrojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit