Témata
Reklama

Dosažení 2 000 kN lisovací síly se stlačeným vzduchem

10. 09. 2015

Modulární pneumohydraulický pohon TOX-Powerpackage umožňuje efektivní využití energie a pokrývá lisovací síly od 2 do 2 000 kN. Je další produktovou řadou, která využívá stlačený vzduch pro rychlý pohyb a hydrauliku pro přesné rozdělení sil.

Modulární pneumohydraulický pohon TOX-Powerpackage umožňuje efektivní využití energie a pokrývá lisovací síly od 2 do 2 000 kN. Je další produktovou řadou, která využívá stlačený vzduch pro rychlý pohyb a hydrauliku pro přesné rozdělení sil.

Reklama
Reklama
Reklama
TOX-Powerpackage line-X verze 2030 s blokem ZVX
TOX-Pneumohydraulic Unit X-KT se zesilovačem X-ES a hydraulickými válci HZL

Pneumohydraulický princip s pracovním válcem X-AT (pneumatickým nebo hydraulickým) a zesilovačem X-ES je zachován z předchozích pohonů. Dříve bylo k dostání více než 2 000 typů TOX-Powerpackage, přičemž nyní mohou být všechny možné varianty realizovány z 96 různých základních modelů. Většina modelů se tedy vyráběla spíše na zakázku a skladové zásoby byly minimální. Dnes jsou válce TOX-Powerpackage sestaveny z typových variant, což umožňuje minimální nárok na přípravu výroby a rychlejší reakci na poptávku, z čehož plyne vysoká variabilita pohonů a nižší provozní náklady výrobce.

Vnitřní uspořádání TOX-Powerpackage line-Q

Dvě řady pohonů

Pneumohydraulický válec se vyrábí ve dvou řadách: line-Q a line-X. Rozdíl v těchto řadách je v tom, že line-Q je základní levnější řada pro standardní aplikace, zatímco line-X se používá pro high-end systémy v oblasti řešení vysoce výkonných pohonů pro automatická výrobní zařízení. Každý TOX-Powerpackage je standardně vybaven patentovaným bypass systémem ZLB, pracovním pístem s integrovaným magnetickým kroužkem pro monitorování zdvihu, hydraulickým tlumením koncové polohy ZHD (pouze Line-X) a pevným dorazem s elastomerovou vložkou. Line-Q jsou k dispozici v 15 standardizovaných velikostech. Vyznačují se robustní mechanickou vratnou pružinou a nižší variací potenciálu. Line-X poskytuje větší variabilitu velikostí. Pohon se sestavuje vždy z pracovní části X-AT a zesilovače X-ES – tyto dvě části jsou pevně propojeny v jeden celek, který pak vytvoří kompaktní zákaznické řešení. Line-X se dodává ve dvou základních variantách. Verze 1030, kde je vratná vzduchová pružina a válec pro ovládání silového zdvihu, a verze 2030, kde je speciální ovládací ZVX blok, v němž je integrováno ovládání vzduchové pružiny a ovládání silového zdvihu. Tento ZVX blok je dalším charakteristickým rysem této řady. Díky celkové integraci ovládání pohonu bylo dosaženo snížení nároků na materiál a celkové hmotnosti zařízení. Verze 2030 dosahuje kratších cyklových časů než verze 1030. Tato úspora je znatelná zejména v automatických provozech.

TOX-Powerpackage jako pohonu na lisu TOX

Jiné varianty

Další variantou je TOX-Pneumohydraulic Unit X-KT, kde jsou složky X-AT a X-ES od sebe odděleny a propojeny pouze ovládacími hadicemi. U tohoto systému může jeden zesilovač X-ES ovládat několik pracovních válců X-AT. Pracovní část X-AT je vzduchová nebo HZL hydraulická. Toto zařízení nabývá na významu zejména u montážních karuselů, kde jedním zesilovačem ovládáme jednotlivé pracovní válce na různých pozicích karuselu.

Ing. Michal Mraček

MMracek@tox-cz.com

TOX Pressotechnik, umístění na MSV: pavilon B, stánek 43

www.tox-cz.com

Reklama
Související články
Individuální řešení pro pneumo-hydraulické pohony

Pneumohydraulické pohony TOX-Powerpackage jsou díky svým kompaktním rozměrům a dosažitelné síle až 2 000 kN ideálním řešením pro výrobní a montážní aplikace. K dnešnímu dni bylo prodáno více než 140 000 kusů po celém světě, což svědčí o jejich oblíbenosti a úspěšném rozšíření na trhu i ve výrobních provozech. Díky široké škále doplňkového příslušenství lze ze standardizovaného pneumohydraulického pohonu vyrobit individuální řešení na míru pro danou aplikaci použití.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Související články
Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Ochrana provozních měřidel tlaku před mechanickým namáháním

Při měření tlaku v potrubních systémech a v nádobách se setkáváme s nepříznivými mechanickými vlivy, které mají původ v měřeném procesu. Jedná se o tlakové rázy, pulzace, otřesy či vibrace, a někdy také o přetížení nad rámec měřicího rozsahu přístroje. Pulzace tlaku v potrubí zpravidla pochází od čerpadel, případně od rotujících míchadel v nádobách. Tlakové rázy jsou způsobovány setrvačností sloupce kapaliny pohybující se v potrubí; na jejich vzniku se podílí i činnost ventilů a škrticích orgánů. Destruktivní účinky mohou mít i bubliny par a plynů v tekutině proudící přes ventily. Otřesy a vibrace jsou způsobovány zpravidla rotujícími částmi strojů, prouděním tekutin, pulzacemi a tlakovými rázy v potrubí. Tento článek si klade za cíl shrnout způsoby, jak lze tlakoměry před uvedenými vlivy ochránit.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Valné shromáždění evropské komise fluidní techniky

Ve dnech 13. a 14. června 2019 se v Českém Krumlově konalo Valné shromáždění Evropské komise pro fluidní techniku CETOP, jehož hostitelem byla Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku (CAHP), člen organizace CETOP. Účastníky setkání uvítal prezident CAHP Bohdan Gajdušek.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Digitalizací k efektivitě

Pokud bychom hledali nejvíce skloňované téma současné doby ve vztahu k průmyslu, jednoznačně se shodneme, že je to oblast kyberneticko-fyzických systémů zosobněných v německé iniciativě Industrie 4.0. Její autoři s tímto konceptem na hannoverský průmyslový veletrh přišli a od té doby uplynulo pět let, které se na této strategii podepsaly – probíhající revoluce se vztyčenou zástavou s vyobrazením digitalizace průmyslové výroby a s pokročilou automatizací a robotizací.

Hromadná výroba? To nestačí!

Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

Umělé svaly, část 2. Pneumatické svaly

V předchozím díle našeho seriálu jsme definovali oblast umělých svalů, dnes se věnujeme svalům pneumatickým. Některé konstrukce již patří do minulosti, některé jsou stále komerčně dostupné na trhu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit