Témata
Reklama

I čeští strojaři obstojí ve světové konkurenci

Představujeme vám firmu, která byla vloni na podzim vyhlášena v rámci Českých 100 NEJ na Pražském hradě vítězem strojírenské kategorie za přínos v oboru. MSR Engines je lídrem na trhu motorových surfů a se svojí značkou Jetsurf kraluje tomuto odvětví více než 10 let.

Hlavním cílem značky je přinášet zlepšení, inovace, a diktovat tak trend. Za dobu své historie značka Jetsurf vyprodukovala přes 10 000 motorových surfů a každý rok se tento počet exponenciálně zvedá, surfy jsou vyráběny jak se spalovacím, tak elektrickým pohonem. V roce 2020 značka Jetsurf do svého portfolia začlenila také elektrické motorové skateboardy, se kterými úspěšně válcuje konkurenci. Firma MSR Engines je řízená a ze 100 % vlastněná Ing. Martinem Šulou, který se svým týmem (přes 100 zaměstnanců) zdařile dobývá světové trhy. A je to právě Martin Šula, kdo je hnacím motorem celé firmy, a především vývoje tak, aby se značka posouvala dál a dál.

Ing. Martin Šula převzal ocenění ve strojírenské kategorii na Pražském hradě. (Zdroj: TGS)

„To, že patří mezi českých 100 NEJ, je v případě Martina Šuly, a tedy MSR Engines, především díky profesionálně propojené strojírenské dovednosti. Od konstrukce po výrobu, včetně vlastní slévárny hliníku a výroby karbonových kompozitů. Tyto schopnosti jsou u MSR Engines na velmi vysoké úrovni, a to jim dovoluje se s navazující robotickou diagnostikou finálního výrobku neustále zdokonalovat na zatím nedosažitelnou úroveň pro konkurenci. Sám Martin v minulosti uvedl, že nebude dělat nic, na čem by sám nejezdil, a když zhotovili takto špičkový produkt, na který trh nebyl ještě připraven, vytvořili si vlastní segment trhu, včetně seriálu mistrovství světa. Pro mě osobně je to jeden z největších strojírenských úspěchů a přál bych českému strojírenství, aby se na příběhu Jetsurfu inspirovalo v posunu od kooperací k vlastní výrobě,“ uvádí odborný garant soutěže Českých 100 NEJ PhDr. Pavel Diviš z TGS nástroje-stroje-technologické služby.

Související články
Ceny pro nejlepší české strojaře

Na Pražském hradě se 2. prosince 2022 konalo slavnostní předávání cen pro nejlepší české firmy.

Pozvedněme prestiž českého strojírenství

Českých 100 Nejlepších pořádá již 27 let panevropská společnost Comenius pro kulturu, vzdělávání a vědecko-technickou spolupráci. Soutěž nehodnotí velikost firmy, její obrat či jiný měřitelný ukazatel, ale především přínos v oboru. Výsledky oborových soutěží jsou určovány doporučeními uznávaných odborníků a odborných garantů.

Tvrdý diktát soudobých trendů

Na konec letošního dubna se mohou těšit všichni ti, kdo se cítí být „strojaři do morku kostí“. Na dny 19. a 20. dubna se totiž v sídle společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby v Mýtě nedaleko Plzně chystá již druhý ročník 5osého veletrhu. Ten letošní nese podtitul Strojírenská inspirace. Na podrobnosti – nejen o veletrhu samotném – jsme se zeptali PhDr. Pavla Diviše, CEO a zakladatele pořádající společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby.

Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Strojírenské fórum 2019: Zaostřeno na inteligentní výrobu

Letošní podzimní, v pořadí již 10. Strojírenské fórum, bylo opět příležitostí pro setkání špičkových odborníků (nejen) z oblasti výroby. Odehrálo se 19. listopadu v prostorách FEKT VUT v Brně.

Strojaři se potkají ve Zlíně

Jsem strojař. Kreslil jsem převodovku na pauzák s tuší, diferenciální rovnice počítal ručně a diplomku psal na psacím stroji. Na počítači se zelenou obrazovkou a děrnými páskami jsem pracoval jako student v posledních dvou ročnících studia. Konstruoval jsem uložení ložisek v ZVL, psal technologické postupy na stroje typu SV18RA, VR4 nebo FA3V.

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Podpora výzkumu a vývoje v podnicích, Daňové odpočty

V prvním díle našeho miniseriálu o podpoře výzkumu a vývoje v České republice jsme se věnovali porovnání základních druhů podpory výzkumu a vývoje v České republice s uvedením jejich základních specifik a odlišností. V tomto díle bychom se rádi detailněji zaměřili na možnost podpory výzkumu a vývoje prostřednictvím daňového odpočtu na výzkum a vývoj.

Strojírenské fórum ukazuje firmám, jak uspět

Na třetí ročník Strojírenského fóra do Obecního domu v Praze přišlo na dvě stě odborníků, zástupců strojírenských firem i státních institucí. Hlavním tématem dvoudenní akce bylo best practice v oblasti získávání nových zahraničních trhů, inovacích či průmyslovém designu nebo odborném školství.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Zdraví a stroje

Nové technologie prodlužují průměrný i maximální věk člověka a zvyšují jeho schopnosti. Jejich použití je přitom v podstatě oborově neomezené a neexistuje snad oblast výzkumu, která by se nějakým způsobem nepromítla do vývoje pro medicínu – od elektroniky až po strojírenství.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit