Témata
Reklama

Indukční průtokoměry MIM: další vývoj

S indukčním průtokoměrem model MIM jsme vás seznámili již v minulosti. Jedná se o jedinečný přístroj ve své kategorii. Jak se lidově říká, tento přístroj nabízí „za málo peněz hodně muziky“.

Že společnost Kobold Messring neustále pracuje na vývoji a zdokonalování svých přístrojů, je všeobecně známo. Důkazem je i právě indukční průtokoměr MIM. Jedná se o průtokoměr určený pro měření a monitorování malých a středních průtoků vodivých kapalin v potrubí. Médium musí mít minimální vodivost ≥ 20 µS.cm-1 (pro představu, pitná voda má vodivost 200–800 µS.cm-1).

Mezi jeho významné vlastnosti patří nerezové provedení, schopnost měření dvou veličin: průtoku a teploty, anebo funkce měření, monitorování, dávkování. Podstatný je i fakt, že dávkování má možnost externího ovládání. Uživatel bezesporu ocení i barevný, multi-parametrický TFT displej otočný v 90° krocích, možnost obousměrného měření průtoku, a samozřejmě i intuitivní ovládání čtyřmi optickými tlačítky, přičemž citlivost je nastavitelná. Komfort využití pak zvyšují i dva nezávisle nastavitelné výstupy (pulzní / frekvenční / alarm a analogový) i možný reset protečeného množství.

Reklama
Reklama
Reklama

Nové vlastnosti

Nově se průtokoměr dodává s nerezovým pouzdrem a EPDM těsněním. Původní provedení mělo těsnění FKM. Tím se otevírají možnosti využití pro širší spektrum měřených médií.

Průtokoměr s vestavěným displejem, multiparamatrické zobrazení průtoku a teploty(Zdroj: Kobod Messring)

Dále byly přidány dva měřicí rozsahy – 0,03–3 l.min-1 (0,48–48 GPH) a 1,5–350 l.min-1 (0,4–100 GPM). V souvislosti s tím se rozšířilo i procesní závitové připojení o rozměr G 2“, případně 2“ NPT.

Dalším důležitým vylepšením je oddělená elektronika. To znamená, že vyhodnocovací elektronika není umístěna na těle samotného senzoru, ale může být umístěna v blízkém okolí. V tomto případě až ve vzdálenosti 20 m od samotného senzoru. Propojení mezi elektronikou a senzorem je pomocí kabelu. Oddělená elektronika má tu výhodu, že pokud je měřicí místo na nepřístupném místě, například v šachtě nebo na potrubí vysoko nad zemí, pak lze samotný senzor ovládat z přístupnějšího místa. K dispozici jsou dva materiály propojovacích kabelů: PVC s teplotní odolností do 85 °C nebo ETFE s teplotní odolností až 140 °C. Kabel se dodává v následujících délkách: 2 m, 5 m, 10 m, 15 m a 20 m. Samozřejmě je v tomto případě součástí dodávky i souprava pro montáž oddělené elektroniky na stěnu.

Pro strojaře i pro chemiky

Rozšířili jsme v souvislosti s požadavky zákazníků volitelné doplňky. Jedná se například o set úchytek z nerezové oceli potažené polyolefinem, které slouží k uchycení přístroje na zeď.

Průtokoměr s odděleným displejem(Zdroj: Kobold Messring)

Dalšími doplňky jsou redukce šroubení procesního připojení. Mezi ně patří adaptér ze závitu G na závit NPT. A dále na Tri-Clamp® připojení; čímž se otevřela cesta k využití průtokoměru MIM v hygienických provozech (například potravinářství).

Všechna tato vylepšení významně rozšiřují použití tohoto indukčního průtokoměru.

Využití indukčního průtokoměru MIM se uplatňuje ve strojírenství u obráběcích strojů při měření a kontrole průtoku chladicí vody nebo vodní emulze. Dále pak např. v chemickém průmyslu pro měření a dávkování kyselin a zásad. A samozřejmě ve vodohospodářství a potravinářském průmyslu ať při měření, dávkování, nebo sledování protečeného množství měřené kapaliny.

info.cz@kobold.com

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 200123
Datum: 05. 02. 2020
Rubrika: Výroba / Měření
Autor:
Firmy
Související články
Průtokoměr s oválnými koly

Potřeba měřit viskózní látky v průmyslu je velká. Společnost Kobold Messring pro tyto aplikace vyvinula průtokoměr s oválnými koly, model DON.

Kompaktní trubkový výměník tepla s lamelami

Trubkový výměník s lamelami na straně oleje je optimální pro chlazení oleje v mazacích nebo hydraulických agregátech. Je velmi kompaktní, vysoce účinný, spolehlivý a s výborným poměrem výkonu a ceny.

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Související články
Filtrace kapalin odstředivou silou

Firma technology-support, s. r. o., výhradní zástupce renomovaného výrobce vysokotlakých chladicích systémů ChipBlaster, nyní nabízí pod obchodním názvem CentraBlast filtrační čerpadla na bázi odstředivky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Automatické rovnání součástek

Při výrobě zejména rotačních součástek s větším poměrem L/D dochází běžně k jejich prohnutí, a to bez ohledu na to, jestli mají hřídelový, nebo trubkový tvar. Pokud vznikne prohnutí při poslední operaci, je jedinou možností nápravy rovnání. To se ale často zařazuje i před konečné broušení.

Jak dokonale měřit průtok

Pro měření průtoků v průmyslových závodech nebo pro testování složení protékající tekutiny dnes existuje řada snímačů průtoku a průtokoměrů, které lze použít v nejrůznějších pracovních prostředích. Mnohé z nich pocházejí z dílny společnosti Kobold Messring GmbH.

Multisenzorová souhra - měřicí stroje s pevným portálem

Po mnoho let se souřadnicové měřicí stroje společnosti Werth Messtechnik GmbH osvědčují při měření s více snímači umístěnými na dvou nezávislých osách. Nebezpečí kolize mezi snímačem a obrobkem se tak podstatně sníží, protože senzory, které nejsou používány, jsou zasunuty.

Expimer - expresní zařízení pro rychlé stanovení materiálových vlastností

Expimer, prezentovaná instrumentovaná měřicí soustava pro stanovení mechanických vlastností materiálů indentační metodou, může být alternativním způsobem, jak rychle definovat materiálové vlastnosti. Celý proces spočívá v tom, že na základě parametrů získaných v průběhu makroprocesu automatizovaného vtlačovaní indentoru kulového tvaru (ABI) do povrchu materiálu bez porušení konstrukce, lze rychle zjistit požadované materiálové vlastnosti. Tato metoda je jedinečná vzhledem k jednoduchosti, rychlosti vyhodnocení, manipulovatelnosti a užitečnosti pro stanovení mechanických vlastnosti materiálů během jejich vývoje, výroby a zejména v pracovních podmínkách provozu.

Délkové snímače pro automatickou kontrolu

Linková montáž mění výrazně charakter kontroly. Do linek jsou integrovány automatické kontrolní stanice pro 100 % kontrolu s taktem v řádu sekund a s přesností běžnou donedávna jen u laboratorní měřicí techniky.

Převratná novinka pro povrchy

Novinku pro měření vlastností a jakosti povrchu nazvanou TALYScan 280 představila Společnost Taylor Hobson. Jedná se o bezkontaktní, optický přístroj navržený pro rychlou a přesnou 3D kontrolu povrhu v dílenském prostředí.

Měření v rámci celého výrobního řetězce

Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Velmi přesný měřicí stroj pro výpočetní tomografii

Nový model TomoCheck S HA (High Accuracy) 200 společnosti Werth Messtechnik GmbH se senzorem pro výpočetní tomografii je aktuálně nejpřesnějším souřadnicovým měřicím strojem na světě.

Měřicí technika se stává součástí výrobních strojů

Vzhledem k tomu, že jednou z aktivit České metrologické společnosti, z. s., je mimo jiné také sledování prezentace aktuálních metrologických novinek, trendů vývoje a zastoupení metrologie na veletrzích pořádaných v České republice i v zahraničí, navštívili jsme mimo jiné veletrh Toolex 2017, který se již po desáté konal v polském městě Sosnowiec na třetím největším výstavišti v Polsku – Expo Silesia.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit