Témata
Reklama

Kabely v provozu servomotorových lisů a lisovacích linek

Mezinárodní konkurence v automobilovém průmyslu nestále roste, což vede ke stále větším požadavkům na maximální účinnost, zejména ve výrobě. Vše začíná lisováním ocelového plechu, jehož tloušťka může být až 2,5 mm, do požadovaného tvaru karoserie. V tomto procesu hrají stále důležitější roli inovativní servomotorové lisy od německé společnosti Schuler AG, která celosvětově dodala více než 200 lisovacích linek a lisů s technologií ServoDirect (SDT). Vysoká výkonnost je požadována také od jednotlivých součástí. Společnost Schuler se proto spoléhá na ovládací, silové, datové a sběrnicové kabely skupiny Lapp.

Lisovací linky a lisy s technologií ServoDirect jsou považovány za zvláště výkonné a mají několik hlavních výhod. Servomotorové lisy umožňují vytvarovat nejméně o 30 % dílů více v porovnání se strojním zařízením, jež je plně hydraulické, přičemž uspoří až 40 % energie při stejném objemu výroby. K tomu je potřeba přičíst vysokou účinnost motorů s maximálním výkonem 750 kW.m-1. Jeden lis může obsahovat až čtyři výkonné pohony, které se vyznačují vysokými točivými momenty a lze je uvést do chodu i při nejnižších otáčkách. Při podstatně menším provedení je možné do přepravních systémů pro přepravu dílů v rámci lisovacích linek – příčných podavačů od firmy Schuler – instalovat těchto motorů mnohem více.

Reklama
Reklama
Reklama
Lisy a lisovací linky od společnosti Schuler poskytují zvláště vysoký výkon.

Vysoká dynamika servomotorových lisů

Díky dynamickým, přímo ovladatelným servomotorům lze pohyb pístu lisu zbrzdit nebo zrychlit jak před fází tváření, tak po ní. Výsledkem je snížení doby cyklu. Konvenční lisy se setrvačníkovým pohonem toto nedokážou – jejich rychlost a počet zdvihů určují nejvyšší možnou rychlost tváření. Pomocí počítačové simulace složitých, vzájemně souvisejících sekvencí pohybů lze účinnost servomotorových lisů z hlediska spotřeby energie a produktivity dále zlepšit. To umožňuje navrhovat nástroje, které lisu pomáhají tvarovat součásti tak, aby mohly plně využívat možnosti technologie ServoDirect v oblasti dynamiky a flexibility.

Nároky na elektrické kabely

Nároky na elektrické kabely v lisovacích linkách jsou také podle toho vysoké, musejí odolávat veškeré zátěži, aby umožnily efektivní provoz. To je důvod, proč v servomotorových lisovacích linkách a lisech společnosti Schuler převládají kabelové a spojovací technologie od skupiny Lapp se sídlem ve Stuttgartu. V jedné servomotorové lisovací lince je v průměru nainstalováno asi 55 kilometrů kabelů. Většinu z nich tvoří ovládací a silové kabely pro motory, ale také datové a sběrnicové kabely. Konec konců, kabely zajišťují nejen dodávku elektrického proudu pro celkem 160 pohonů, ale přenášejí též velké objemy informací a dat nezbytných pro monitorování a řízení celého zařízení.


Společnost Schuler spoléhá na ovládací, silové, datové a sběrnicové kabely skupiny Lapp

Kabely Ölflex Classic 110

Pro vnitřní kabeláž monobloku servomotorového lisu (stroj se skládá ze svařované části se stolem, stojanem a lisovací hlavou a váží až 800 tun) používá společnost Schuler především připojovací a ovládací kabely Ölflex Classic 110. Tyto kabely jsou použity například pro kabelové instalace ve stojanu lisu, pro připojení k rozváděči, jako napájecí a uzemňovací kabely mazací jednotky nebo v zásuvkovém panelu stroje. Společnost Schuler používá povrchově montované základny jako rozbočné krabice. Pomocí kabelů Ölflex Classic 110 jsou zde propojeny čtyři uzemňovací zásuvky, čtyři svítidla na stroji, koncový spínač dvířek krytu a tlakový spínač pro vyvažování pístu lisu. Kdykoliv je nutné vzít v úvahu účinky elektrických polí, je použit také stíněný kabel Ölflex Classic 115 CY. Pro sběrnice Profibus používá společnost Schuler v monoblocích kabely pro datové sítě Unitronic BUS PB FD P a Unitronic BUS PB FD PA.

Kabely Ölflex Classic 400 P

Pro mnohem větší servomotorové lisovací linky G1 jsou rámy strojů smontovány v podlažní konstrukci se stolem, stojanem a lisovací hlavou. Taková zařízení jsou asi 85 metrů dlouhá. Obvykle je navzájem spojeno až šest servomotorových lisů, aby po etapách dokončily lisování částí karoserie. Lisovací tlak lisovací linky dosahuje zhruba 9 000 tun. Ovládací kabely Ölflex Classic 400 P s vnějším pláštěm z polyuretanu (PUR) odolným proti oděru jsou zde použity pro vnitřní instalaci, například pro připojení motorů nebo koncových spínačů a zásuvek k instalačním krabicím. Jedná se o vysoce kvalitní kabely, které dokážou odolávat vysokému namáhání i například v olejové mlze.

Dynamické, přímo ovladatelné servomotory umožňují významné snížení doby cyklu.

Kabely Ölflex Classic FD 855 P a Ölflex Classic FD 855 CP

Větší zrychlení nástrojů vede samozřejmě k větším nárokům na systémy zásobování energii a jejich komponenty a kabely. Namáhání na tah, smyk, ohyb a zkrut, která zde působí, musí být v souladu s úsilím o maximální odolnost a minimální nároky na prostor, nižší hmotnost a menší minimální poloměr ohybu. Proto společnost Schuler v případech, kde jsou kabely během provozu vystaveny ohýbání – například pro připojení lisovací hlavy k pístu lisu, jenž se neustále pohybuje nahoru a dolů – používá kabely Ölflex Classic FD 855 P a Ölflex Classic FD 855 CP. Tyto kabely s nepřilnavým povrchem, odolností proti olejům, nulovým obsahem halogenů a odolností proti plameni dokážou odolávat drsným podmínkám a jsou navrženy až pro pět milionů střídavých ohybových cyklů v energetickém řetězu.

Akumulace energie

Aby se zabránilo špičkovým zatížením, jsou servomotorové lisy navíc vybaveny také standardní setrvačníkovou technologií. Již se ale jedná ani ne tak o pohon, jako spíše o jednotky pro akumulaci energie ve formě elektrických motorů. Jsou nainstalovány v suterénu budovy a běží trvale. Tyto jednotky pro akumulaci energie jsou navrženy tak, aby zvládaly špičková zatížení, jež by jinak kladla značné nároky na napájení lisovací linky. V současnosti má každý jednotlivý lis v lince svou vlastní samostatnou jednotku pro akumulaci energie.

Aby společnost Schuler zajistila, že na lisovací lince nedojde k žádným výrobním ztrátám, akceptuje pro své servomotorové lisy pouze to nejlepší. Pokud jde o kabely, je společnost Lapp považována za prvotřídního výrobce, který je zárukou kvality a dobrých služeb.

Žaneta Vojtková

Lapp Kabel
zaneta.vojtkova@lappgroup.com
www.lappgroup.cz

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 131233
Datum: 17. 12. 2013
Rubrika: Výroba / Elektrotechnika a elektronika
Autor:
Firmy
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Související články
Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit