Témata
Reklama

Nové řezné nástroje

Vzhledem k neustále se zvyšujícímu tlaku na dosažení vyšší produktivity při frézování měkkých, pevných a kalených materiálů uvedla firma Fraisa SA na trh nové nástroje, které tyto požadavky splňují.

Fréza NX-FP pro výkonné a efektivní hrubování

Firma Fraisa SA vyvinula nový druh hrubovací frézy nazvaný NX-FP, určený pro výkonové obrábění (HPC). Jde o frézu vyrobenou z jemnozrnného slinutého karbidu vysoké houževnatosti, tvrdosti 1600 HV a s 10% obsahem Co. Negativní řezná geometrie ostří má speciální profil NX-FP, který významně snižuje řezné síly, dochází k velmi dobrému dělení a odvodu třísky z místa řezu.

Reklama
Reklama
Reklama
Fréza NX-FP

Tento profil byl vyvinut na základě teoretických poznatků a praktických zkušeností s hrubovacími geometriemi starších generací fréz za současné podpory moderního CAD softwaru pro výpočty, konstrukci a simulaci funkčnosti nových řezných nástrojů. Jednotlivá profilovaná ostří zubů frézy se zařezávají do odebíraného materiálu plynule a jejich záběry na sebe vzájemně navazují, takže se tříska tvoří rovnoměrně a vznik rázů při obrábění je minimální.

Průběh plynulého náběhu jednotlivých profilovaných ostří do řezu u frézy NX-FP

Fréza NX-FP se i při odebírání velkých objemů materiálu chová klidně a tiše. Velký objem odebíraného materiálu je definován především velkou hloubkou řezu ap až 1,5D a překrytím nástroje ae (radiální přísuv do řezu) až 1,0 D. Při konstrukci frézy NX-FP byl kladen důraz nejen na výkon v podobě odebíraného objemu materiálu, ale i na optimální životnost ostří. Ta je dána především speciální patentovanou ochrannou lapovanou fazetkou na hrubovacím profilu ostří. Výsledkem je pevné a proti vylamování odolné ostří. Životnost ostří frézy NX-FP je dále významně zvyšována povlakem s označením Polychrom, naneseným metodou PVD. Povlak je na bázi AlCrN, jenž je velmi odolný proti opotřebení, jeho mikrotvrdost činí 3200 HV, má dobré kluzné vlastnosti (součinitel tření 0,35) a je velmi odolný při tepelném zatížení (do 1100 °C), přičemž odolává oxidaci a zachovává si svou tvrdost.

Ochranná fazetka na profilu ostří frézy NX-FP
Detail lapované ochranné fazetky frézy NX-FP

To vše jako celek tvoří velmi dobrý poměr mezi užitným výkonem frézy a její životností. Fréza NX-FP je určena především pro hrubovací operace v ocelích o tvrdostech do 48 HRC, případně až do 54 HRC. Dále ji lze aplikovat na hrubování nerezavějících ocelí, litin a titanu. Z praktického hlediska je svým určením vhodná pro frézování drážek, kapes, vybrání, osazení a velkého objemu materiálu rovinných ploch, a to u frézy o průměru 20 mm výkonem až Q = 289 cm3.min-1 v oceli tvrdosti 24 HRC. S frézou NX-FP lze obrábět jak za sucha, tak i za mokra (s emulzí). Z hlediska strategií obrábění je fréza NX-FP vhodná pro radiální a diagonální frézování. Zanoření frézy do materiálu je možné po rampě nebo po šroubovici (šroubovou interpolací) posuvem s hodnotou 50 % pracovního posuvu. V axiálním směru lze s frézou zavrtat do hloubky maximálně 10 % průměru frézy posuvem s hodnotou 25 % pracovního posuvu. Požadavky na soustavu stroj - nástroj - upínač - obrobek z hlediska aplikace frézy NX-FP v praxi nejsou nijak zvláštní. Fréza ani přes své výkonové parametry neklade zvláštní požadavky na upínače, používají se standardní upínače typu weldon nebo kleštinové. Zvláštní požadavky nejsou kladeny ani na stroj. S frézou NX-FP se bude stejně dobře, kvalitně a výkonně obrábět jak na starších CNC frézkách, tak i na nových.

Fréza HX-H pro hrubování kalených ocelí

Pro efektivní hrubování kalených ocelí o tvrdostech do 70 HRC (HPC obrábění) firma Fraisa SA vyvinula frézu HX-H. Fréza je vyrobena z nového ultrajemnozrnného slinutého karbidu s 8% obsahem Co a tvrdostí 2000 HV. Fréza je konstruována s ohledem na maximální tuhost a stabilitu při procesu obrábění. Základní těleso frézy je bez vrubů a odlehčení, optimalizované negativní ostří řady HX je vybroušeno pouze v délce dané specifickou konstrukcí nástroje tak, aby tuhost a stabilita frézy byly maximální. Při konstrukci frézy HX-H byl opět kladen důraz nejen na výkon v podobě odebíraného objemu materiálu definovaného především hloubkou řezu ap až 1,0D a překrytím nástroje ae (radiální přísuv do řezu) až 1,0D, ale i na optimální životnost ostří.

Fréza HX-H

Ta je zvyšována ochrannou fazetkou 45° mezi čelním ostřím a obvodovým ostřím. Velikost ochranné fazetky je přizpůsobena průměru nástroje a je v rozsahu 0,05 - 0,20 mm. Výsledkem je pevnější a odolnější ostří proti vylamování a vyštipování. Životnost ostří frézy HX-H je dále zvyšována povlakem s označením Duro-S, který je nanesen metodou PVD. Jde o povlak na bázi TiAlN, který má velkou odolnost proti opotřebení, otěru, tvrdost povlaku činí 3800 HV. Povlak je tepelně odolný do teploty 870 °C. Fréza HX-H je určena především pro hrubovací operace v kalených ocelích o tvrdostech do 70 HRC. Dále ji lze aplikovat na hrubování litin a titanu. Z praktického hlediska je svým určením vhodná pro frézování drážek, kapes, vybrání, 3D tvarů, osazení a frézování určitého objemu materiálu rovinných ploch, a to u frézy o průměru 20 mm výkonem až Q = 20 cm3.min-1 v oceli tvrdosti 60 HRC. Fréza HX-H je určena pouze pro obrábění za sucha. Z hlediska strategií obrábění je fréza HX-H vhodná pro radiální a diagonální frézování. Zanoření frézy do materiálu je možné po rampě nebo po šroubovici (šroubovou interpolací) posuvem s hodnotou 50 % pracovního posuvu. V axiálním směru lze s frézou zavrtat do hloubky maximálně 10 % průměru frézy posuvem s hodnotou 25 % pracovního posuvu. Požadavky na soustavu stroj - nástroj - upínač - obrobek z hlediska aplikace frézy HX-H jsou stejné jako u frézy NX-FP.

Frézy HX-S pro výkonné a přesné frézování 3D tvarů

Pro výkonné a přesné frézování 3D tvarů kulovou frézou v materiálech o tvrdosti do 70 HRC vyvinula firma Fraisa SA kulovou frézu s označením HX-S. Fréza je vyrobena z nového ultrajemnozrnného slinutého karbidu s 8% obsahem Co o tvrdosti 2000 HV. Je konstruována s ohledem na maximální tuhost a stabilitu při procesu obrábění. Základní těleso frézy je bez vrubů a odlehčení. Fréza HX-S má revoluční provedení ostří. Negativní ostří je vybroušeno novou technologií, při níž není odchylka profilu kulové plochy větší než 3 µm vůči ideálnímu profilu a je několikrát menší oproti konkurenčním výbrusům, které mají v průměru odchylku tvaru o velikosti 14 µm. Dalším významným rozdílem je kvalita povrchu výbrusu, kdy výbrus HX-S má drsnost povrchu Ra 0,05 µm oproti běžným výbrusům s drsností v průměru Ra 0,25 µm. Výsledkem optimalizace výbrusů s cílem dosažení maximální životnosti ostří je směr výbrusu kolmý k ostří, který má o 15 - 50 % vyšší životnost oproti konkurenčním výbrusům se šikmým směrem výbrusu.

Speciální nástroje

Ostří s kolmým výbrusem je pevnější, odolnější proti vylamování, vyštipování a vydrolování. Na frézy HX-S se standardně nanášejí dva druhy povlaků: Duro-S a Polychrom. Fréza HX-S je určena především pro 3D hrubovací a dokončovací operace tvarů v kalených ocelích o tvrdostech do 70 HRC. Dále ji lze aplikovat na obrábění litin. Fréza HX-S s povlakem Duro-S je určena pro obrábění kalených ocelí o tvrdosti 42-70 HRC a litin pouze za sucha. Fréza HX-S s povlakem Polychrom je určena pro obrábění ocelí, kalených ocelí o tvrdosti do 48 HRC a litin pouze za mokra (pod emulzí). Z hlediska strategií obrábění je fréza HX-S vhodná pro radiální a diagonální frézování. Zanoření frézy do materiálu je možné po rampě nebo po šroubovici (šroubovou interpolací) posuvem s hodnotou 50 % pracovního posuvu. V axiálním směru lze s frézou zavrtat do hloubky maximálně 10 % průměru frézy posuvem s hodnotou 25 % pracovního posuvu.

U frézy HX-S je směr výbrusu kolmý k ostří.
Konkurenční fréza se směrem výbrusu šikmým k ostří
Opotřebení frézy HX-S po 216 minutách v řezu
Opotřebení konkurenční frézy po 216 minutách v řezu

Speciální nástroje, ostření a povlakování nástrojů

Firma Semaco tools and software, s. r. o., nabízí svým zákazníkům komplexní služby v oblasti dodávek nástrojů včetně následného servisu, spočívajícího v přeostřování a povlakování nástrojů. Nástroje jsou přeostřovány na nejmodernějších pětiosých přesných klimatizovaných CNC bruskách, přičemž je dosaženo původní řezné geometrie. Po náročném procesu čištění v lázních bez cyklických uhlovodíků a případném mechanickém očištění povrchu od oxidických sloučenin pak následuje důležitý proces odpovlakování, kdy při aplikaci nejmodernějších metod nedochází k poškozování povrchu substrátu slinutého karbidu. Nástroje jsou následně povlakovány v nejmodernějších povlakovacích zařízeních. Tento proces renovace nástroje trvá jeden až dva týdny. Životnost přeostřeného nástroje je rovna 100% až 95% životnosti nového nástroje, ale stává se, že je i vyšší, například díky provedení modifikace výbrusu nebo povlaku.Mezi poskytované služby patří i zpracování technologie výroby konkrétního dílce na klíč, kdy je většinou aplikován speciální nástroj. Firma Semaco tools and software zajišťuje výrobu speciálních nástrojů ze slinutých karbidů, dále speciálních nástrojů s PKD a CBN pájenými břity nebo s VBD. Doba výroby speciálního nástroje od chvíle zadání do jeho transportu k zákazníkovi je různá, což je dáno především složitostí a materiálem nástroje a u nástrojů ze slinutého karbidu se pohybuje mezi 1 až 3 týdny, dle dostupnosti základního materiálu. Výroba speciálního nástroje s aplikací PKD a CBN břitů, případně VBD trvá od 8 do 10 týdnů, výjimečně 6 týdnů. Ke všem speciálním nástrojům je opět poskytován plný servis v podobě ostření, včetně PKD a CBN břitů, a povlakování. Součástí dodávky speciálních nástrojů je certifikát kvality, výkresová dokumentace nástroje, včetně uvedených doporučených řezných podmínek pro správnou aplikaci a dosažení optimálního výkonu nástroje, respektive navržené technologie.

Ing. Tomáš Prášil

Semaco

www.semaco.cz

martina.pastuchova@semaco.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 61051
Datum: 11. 10. 2006
Rubrika: Výroba / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Prestižní ocenění Zlatá medaile

Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

Brousicí centrum pro hospodárnou výrobu

Brousicí centrum UW II F od firmy Saacke v mnoha detailech předčí očekávání svých zákazníků. Z hlediska výkonnosti, velikosti a hmotnosti se řadí mezi již zavedené typy brusek UW I F a UW I D a vytváří tak ideální podmínky pro maximální přidanou hodnotu.

Produktivní vrtání otvorů do hliníku

Výrobci automobilů produkují čím dále více dílů z hliníku s cílem snížit hmotnost vozidel i spotřebu paliva. S ohledem na tuto tendenci je proto jasné, že vzniká poptávka po vrtácích použitelných pro výrobu otvorů ve součástkách z hliníkových slitin. Musí být zároveň schopny zajistit vysokou produktivitu, nízké náklady na otvor, dlouhou a konzistentní životnost, vysokou opakovatelnost i bezpečnost procesů.

Související články
Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Univerzální brusky pro broušení na kulato

Úzké tolerance a obtížně obrobitelné materiály - pro hospodárnou výrobu velmi přesných válcových obrobků vertikálním, vnějším a vnitřním broušením na kulato je zapotřebí pokroková strojní technologie. Společnost Okamoto nabízí široké portfolio řešení, která vyhovují všem požadavkům průmyslové výroby. Příkladem jsou univerzální CNC brusky IGM4VSP a UGM5V, které při broušení na kulato dosahují přesností v řádu mikrometrů.

Automatizovaná upínací technika

Optimalizované technologie a procesy zajišťují ve výrobních firmách stále větší produktivitu. To platí i pro centrické svěráky, které se používají například pro stacionární upínání kulatých a čtvercových obrobků na nejrůznějších obráběcích strojích.

Inovace ve srážení hran velkých ozubených kol

Chamfer Contour Milling skýtá výrobcům velkých ozubených kol pro nákladní automobily flexibilní a hospodárný proces pro jejich stále důležitější operace zkosení hran / odstraňování otřepů.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Řezné kapaliny zvyšují výkonnost při soustružení závitů

Závity jsou strojně obráběné prvky, se kterými se lze běžně setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. A přesto, že se soustružnické závitořezné operace využívají už celá desetiletí, stále ještě se daří dosahovat v tomto procesu pokroků, zejména pokud jde o problematické materiály, jako jsou korozivzdorné oceli, žáruvzdorné slitiny (HRSA) nebo titan. Jako příklad lze uvést vývoj soustružnických závitořezných nástrojů, které jsou opatřeny přívodem řezné kapaliny z horní i ze spodní strany, jehož kombinovaná přesnost přináší prodloužení životnosti nástroje a zvýšení kvality závitů a otevírá potenciál pro použití vyšších hodnot řezných parametrů. Tento pozitivní vliv ještě více vyniká při obrábění problematických materiálů.

Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Chytré měření upínací síly

Společnost Kelch uvede ve 3. čtvrtletí 2018 na trh novou generaci přístroje Safecontrol 4.0. Osvědčený systém měření upínací síly ve vřetenu obráběcího stroje je kompletně přepracován a poskytuje nyní uživatelům prostřednictvím vlastní aplikace maximální flexibilitu. Další výhodou je vysoká spolehlivost a v neposlední řadě moderní ergonomický design a jednoduché ovládání.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Technologie pro firmu s dobrou tradicí

Společnost Jihlavan je tradičním výrobcem letecké i pozemní hydrauliky. Má vlastní vývoj leteckých hydraulických přístrojů. Navíc vyrábí pro významné evropské společnosti přístroje dle jejich dokumentace. S jeho výrobním ředitelem Liborem Babákem jsme si povídali zejména o technologiích a trendech a „vychytávkách“ v této oblasti výroby.

Zrod (a znovuzrození) břitové destičky

Prakticky veškeré výrobky z kovů se obrábějí pomocí břitových destiček – ať už se jedná o letecký průmysl, výrobu energetických zařízení, nebo oblast spotřebního zboží. Břitové destičky jsou využívány ve velkém měřítku a pro širokou škálu aplikací, od frézování masivních bloků motorů a tvarového obrábění forem využívaných výrobci sportovní obuvi až po obrábění číselníků. Seznam požadavků na břitové destičky je dlouhý: vysoká odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost, vysoké rychlosti úběru kovu a maximální spolehlivost, a to i v náročných podmínkách, jako jsou složité dráhy nástrojů nebo hluboké dutiny, špičková výkonnost při obrábění za sucha i za mokra a vynikající kvalita obrobené plochy při dodržení přísných tolerancí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit