Témata
Reklama

Nové nástroje z opotřebovaných nástrojů

Není-li možné nástroje ze slinutého karbidu dále přeostřovat, zbývá většinou pouze jedna možnost – odho-dit je do šrotu. Použití nově vyvinuté metody recyklace však nyní umožňuje tyto opotřebované nástroje využít jako výchozí polotovar pro výrobu nástrojů nových.

Pro frézování nebo vrtání těžkoobrobitelných materiálů, jako jsou titanové slitiny, se často používají nástro-je ze slinutého karbidu. I když jsou velmi tvrdé a odolné proti otěru, je drahý nástroj s břity ze slinutého karbidu již po krátký čas obrábění otupený a je nutné ho vyměnit. Podle tvaru nástroje je možné nástroj vícekrát přeostřit. Možnost několikerého přeostření je dána počátečním tvarem a geometrií břitů nástroje. Po několikerém přeostření je tato možnost vyčerpána a nástroj není možné dále používat, musí být vyměněn. Dosavadní metody recyklace jsou energeticky i nákladově náročné: odpad (opotřebovaný nástroj) je nejprve drcen, prášek míchán a znova sintrován, poté je teprve nový nástroj naostřen. Ve světle rostoucích nákladů na nástroje představuje využití opotřebovaných nástrojů jako výchozího polotovaru pro výrobu nových nástrojů ze slinutého karbidu výhodnou alternativu ke stávajícím metodám.

Reklama
Reklama
Reklama
Tříosý měřicí stůl se 3D skenery a 3D mikroskenery

Nový koloběh nástrojů

Vytvořením zkráceného koloběhu nástrojů je možné zvýšit flexibilitu v plánování výroby u výrobců nástrojů a redukovat náklady na sešrotování a reprodukci. A také se dosáhne výrazné úspory energie, která je potřebná u obvyklého procesu recyklace slinutých karbidů, tj. na drcení, míchání a nové slinování.

Aby bylo možné využít takový proces recyklace hospodárně, musí se předem posoudit opotřebení a stupeň poškození každého jednotlivého nástroje. K tomu je potřebný systém měření a klasifikace poškození řezných nástrojů. Na základě neustále se měnících technologických požadavků jsou vyvíjeny a ověřovány nové po-stupy měření a hodnocení.

Známé metody pro stanovení a optimalizaci dráhy broušení jsou ověřené a jsou způsobilé k implementaci do plánovacího systému CAM. Plánovací část systému však musí být rozšířena s ohledem na použití nástrojů z individuálního, tedy různého odpadu opotřebovaných nástrojů ze slinutých karbidů. Popisovaná metoda optimalizace procesu broušení se hodí pro automatické stanovení a ohodnocení dráhy broušení při výrobě řezných nástrojů.

Nový oběh nástrojů ze slinutých karbidů při regeneraci odpadů

Struktura informací

Navržený postup má umožnit kromě centrální recyklace u výrobců nástrojů také decentralizovanou recyklaci u výrobních podniků nebo u specializovaných podniků v regionu. Tím vzniká další snížení logistických a ad-ministrativních nákladů oproti konvenčním metodám recyklace.

Data o velikosti a charakteru poškození opotřebených nástrojů se stanoví pomocí vyvinutého 3D měřicího systému. Následně se z naměřených hodnot provede klasifikace a posouzení opotřebení. Podle scénáře použití se stanoví druh, tvar a velikost opotřebení nástroje a údaje jsou uloženy do surovinové banky nebo přímo do systému pro analýzu materiálu. V systému CAD/CAM je banka dat, která shromažďuje informace o surovině pro výrobu nástrojů. Pro regeneraci určitých typů opotřebených nástrojů je pomocí vyhledávacího algoritmu, s ohledem na geometrickou podobnost a minimální rozdíly odebíraných objemů materiálu, vy-brán z banky dat optimální obrobek. Systém analýzy pak vyhledá optimální podobu vyráběného nástroje. Na základě tvaru vyráběného nástroje a odpovídajících údajů o stroji (typ stroje, upínač, brousicí kotouč) je v systému CAD/CAM automaticky vygenerován proces broušení pro vybraný polotovar, včetně NC programu a předán na systém simulace CutS vyvinutý na IFW (Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen). Regenerační proces může dále probíhat podle projektu simulace.
V systému CutS je pomocí postupu Best-Fit nejprve identifikována optimální poloha polotovaru. Pak se vytvoří proces pro broušení a vybere se specifický polotovar s co možná nejmenším úběrem materiálu. Pou-žití simulace broušení je důležité s ohledem na možnost charakterizovat případné kolize a pracovní parame-try. Proces broušení je založen na výsledcích simulace a optimalizován volbou rychlosti posuvu brousicího kotouče. V posledním kroku je výrobní program předán na CNC brusku a je provedeno vlastní broušení.

Srovnání naskenovaných hodnot s defekty/přeostření s CAD daty referenčního nástroje, barevná stupnice s odchylkami ±0,7 mm

Měření ve 3D a analýza

První obrázek ukazuje uspořádání senzorů, upínač nástroje a tříosý polohovací systém. V realizovaném uspořádání pokrývá 3D skener oblast zhruba 110 x 150 mm s rozlišením 0,2–0,3 mm. Dosahovaná přesnost měření a odečítání splňují požadavky na stanovení parametrů nástroje (pro katalogizaci a identifikaci typu) a jsou také použitelné pro stanovení a lokalizaci všech typů defektních míst. Tímto systémem je stanoveno jak kompletní množství měřicích bodů na nástroji, tak také průběh defektů a jejich vyhodnocení.

Druhý zabudovaný měřicí systém představuje opticky aktivní 3D mikroskenery (bílé světlo) s aktivní oblastí maximálně 7 x 5 mm pro měření v rozsahu mikrometrů. Prakticky dosahovaná místní přesnost odečítání činí asi 4,5 µm. Daný objem měření pokrývá typické defekty a trhliny (porušení) vyskytující se na opotřebova-ných břitech řezných nástrojů. Naměřená data tohoto dílčího systému je možné použít pro detailní pro-zkoumání vad na opotřebovaném nástroji–polotovaru.

Na základě analýzy rozměrů byla vyvinuta metoda pro stanovení a výběr geometricky vhodných kandidátů pro regeneraci opotřebených fréz s úhlem šroubovice 35° a implementována do softwaru GFal Final Surface. Přitom byly zjišťovány výpočtem a vizualizací odchylky rozměrů vyrobených regenerovaných nástrojů od vzorových (požadovaných). Výzkum vhodných kombinací, včetně procesu broušení, probíhá podle dvou hlavních kritérií: geometrické podobnosti a minimálních rozdílů objemu odebraných třísek.

Na dalším obrázku je znázorněn příklad opotřebované frézy o průměru 25 mm se zuby ve šroubovici o úhlu 40°. Jsou vidět silně poškozená ostří, u kterých lze přebroušením opotřebovaná místa odstranit. Vyvinutou metodou je možné přebrousit také čtyřbřitou frézu o průměru 20 mm s úhlem šroubovice 35°.

Simulace NC procesu přebrušování je provedena pomocí CutS. Pro simulaci byla jako model použita bruska Walter Helitronic Power. Dráha brousicího kotouče je založena na broušení cílového obrobku z válcového polotovaru. Proces přebrušování je vyhodnocován kontaktní analýzou v jednotlivých oblastech.

Referenční polotovar

Projektování a simulace

Pomocí kontaktní analýzy jednotlivých oblastí byly sledovány podmínky styku daného místa a brousicího kotouče v daném čase a vypočítáno rozpětí odebraného objemu třísek za minutu . Tento údaj slouží jako základ pro stanovení maximálního místního zatížení brousicího kotouče.


Analýza kontaktních oblastí v CutS
Pro zvětšení klikněe na obrázek.

Další obrázek ukazuje proces broušení zubové drážky na válcovém polotovaru. Proměnná b vyjadřuje polohu segmentu podél šířky brousicího kotouče. Uvedený místní objem odebraných třísek za minutu se mění podle šířky jeho záběru. Maximum objemu odebraných třísek za čas se projeví v oblasti kontaktu hrany kotouče. Nerovnoměrné rozdělení zatížení vede k jeho silnému a nepravidelnému opotřebení. Pro řešení této problematiky byla vyvinuta strategie dimenzování, ve které je nejprve odstraněna (odbroušena) část mezi řeznou částí s břity a stopkou (krček), poté jsou obroušeny staré břity opotřebovaného nástroje brou-šením dokulata proti ostřím. Dále následuje konvenční broušení zubových mezer konečného nástroje. Zde je potřeba dát pozor, aby rychlost posuvu při broušení zubových mezer byla na základě simulace zatížení brousicího kotouče optimalizována podle objemu odebraných třísek za minutu jako hraniční mez pro-cesu. Aby se dosáhlo rovnoměrného úběru materiálu při broušení zubových mezer frézy byl vyvinut postup Best-Fit pro optimalizaci shody tvaru broušeného nástroje s tvarem požadovaného nástroje. Výsledkem je rozdělení zatížení broušeného polotovaru s minimálním úběrem. min . Tak je možné vyrovnat místní zatížení brousicího kotouče v procesu broušení. Následně byla vyvinutá metoda ověřena při renovaci frézy o průměru 25 mm.

Přepočtený objem třísek za minutu při broušení drážek s referenčním nástrojem jako polotovarem

Pomocí systému analýz byla definována fréza o průměru 20 mm a s úhlem šroubovice 35° jako cílový ná-stroj. Následně byla stanovena CAD data opotřebovaného nástroje a parametr vyhledávaného nástroje. V návaznosti na tento parametr je možné definovat v bance dat sestavené u Walter Tool Studio při IFW cílový nástroj. CAD data cílového nástroje a odpovídající NC program pro výrobu cílového nástroje z válcového polotovaru byly z Tool Studio importovány do CutS. Nový NC program pro přebroušení nástroje vytvořený v CutS byl importován do řídicího systému nástrojové brusky a prakticky ověřen. Ve srovná-ní výroby nového nástroje klasickou metodou s navrženou metodou z válcového polotovaru činí u nové metody vypočítané úspory (v důsledku nižších nákladů na materiál) až 50 %.



Vysvětlení nové metody (postupu) přebrušování
Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Shrnutí a výhled

Navrženým postupem regenerace je možné opotřebované nástroje ze slinutého karbidu opět použít jako nové. Pomocí vyvinutého 3D měřicího systému lze popsat stav opotřebení břitů nástrojů původně určených do „šrotu“. Systémem analýzy lze v bance dat vyhledat optimální tvar polotovaru pro vyráběný cílový ná-stroj a pomocí konvenčního systému CAD/CAM realizovat proces regenerace opotřebovaného nástroje, který spočívá v obroušení krčku, následném odbroušení starých, opotřebovaných břitů a vybroušení zubo-vých mezer a v optimalizaci rychlosti posuvu brousicího kotouče. Proces lze simulovat ve vyvinutém systému CutS. Srovnání vyvinutého postupu regenerace s konvenčním postupem výroby nástrojů ukázalo, že je mož-né výrobní náklady snížit až o 50 %.

Pokračování řešení projektu bude zaměřeno na výzkum chování regenerovaných nástrojů při použití v praxi, především na trvanlivost jejich břitů a na optimalizaci procesu projektování. Dále bude proces regenerace rozšířen na větší oblast nástrojů (jiné rozměry, rozmanité druhy).

MM MaschinenMarkt č. 20, 2017, str. 30-34

Berend Denkena, Marc-André Dittrich, Niels Heuwold a Yanwei Liu, zpracoval: J. Řasa

jar.rasa@seznam.cz

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 180416
Datum: 11. 04. 2018
Rubrika: Výroba / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Zrod (a znovuzrození) břitové destičky

Prakticky veškeré výrobky z kovů se obrábějí pomocí břitových destiček – ať už se jedná o letecký průmysl, výrobu energetických zařízení, nebo oblast spotřebního zboží. Břitové destičky jsou využívány ve velkém měřítku a pro širokou škálu aplikací, od frézování masivních bloků motorů a tvarového obrábění forem využívaných výrobci sportovní obuvi až po obrábění číselníků. Seznam požadavků na břitové destičky je dlouhý: vysoká odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost, vysoké rychlosti úběru kovu a maximální spolehlivost, a to i v náročných podmínkách, jako jsou složité dráhy nástrojů nebo hluboké dutiny, špičková výkonnost při obrábění za sucha i za mokra a vynikající kvalita obrobené plochy při dodržení přísných tolerancí.

Vzestup leteckého a vesmírného trhu

Pro sektor třískového obrábění je automobilový průmysl jedním z nejdůležitějších trhů. V trendu stále více se uplatňujícího elektrického pohonu automobilů se výrobci obráběcích strojů a nástrojů snaží objevit nové trhy. Zaměřují se na letecký a vesmírný průmysl.

Související články
Dokonalé povrchy řezných nástrojů

Leštění řezných hran nástrojů je čím dál žádanějším procesem v oblasti strojírenství. Stalo se již zřejmým faktem, že stav řezných hran má obrovský vliv na životnost nástroje a řeznou charakteristiku. Existuje dnes zajímavá alternativa dobře známým procesům, jako je broušení nebo tryskání. Je to úprava řezných hran pomocí vlečného omílání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Horké komory pro práci s radioaktivním materiálem

V Řeži u Prahy bylo vybudováno nové výzkumné centrum, jehož součástí byla také výstavba kom-plexu horkých komor. Účelem výstavby bylo vytvořit pracoviště pro bezpečnou práci s vysoce radi-oaktivním materiálem. Po pěti letech budování se na začátku roku 2017 podařilo úspěšně zahájit aktivní provoz laboratoří, které jsou schopné zpracování, mechanického testování a mikrostrukturní analýzy radioaktivních materiálů (tlakové nádoby, vnitřní vestavby reaktorů, pokrytí paliva) s aktivi-tou až 300 TBq 60Co, materiálů pro reaktory III. a IV. generace a fúzní reaktory.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Aditivní výroba unikátních řezných nástrojů

Aditivní technologie jsou jedním z nosných pilířů Průmyslu 4.0. Od roku 2014, kdy v ČR 3D tisk kovů odstartoval „ve velkém“, byla o této problematice napsána celá řada publikací, díky nimž je tato technologie považována za poměrně známou. Jedním z průkopníků 3D tisku v ČR je firma Innomia, která přinášela informace o technologii DMLS do povědomí českého průmyslu již několik let před tímto zmiňovaných boomem.

Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Nový tým WNT - ROTOR Pro Cycling je připraven na sezónu 2018

Prezentace týmu WNT-ROTOR Pro Cycling se uskutečnila v pátek 9. února, kdy se jezdci, management, španělská média a zástupci sponzorů z WNT, odborníci ze skupiny Ceratizit Group, ROTOR a Wolfpack společně sešli v sídle společnosti ROTOR ve španělském Madridu. Tato prezentace se živě přenášela do celého světa.

Veletrh EMO opět v Hannoveru

Mezinárodní kovozpracující veletrh EMO se po čtyřech letech opět vrací do Hannoveru. Konat se bude od 18. do 23. září a podle našich informací je určitě na co se těšit. Letošním heslem veletrhu je „Connecting systems for intelligent production“, volně přeloženo „Propojováním systémů k inteligentní výrobě“. Cílem tohoto článku je představit trendy letošního veletrhu a několik novinek společností, které v průběhu předveletržní tiskové konference prozradily, jaké inovace budou na svých stáncích v Hannoveru prezentovat.

Setkání odborníků třískového obrábění kovů na AMB

Na podzim se významný evropský veletrh AMB opět po dvou letech stane platformou pro prezentaci inovací firem z oblasti kovoobrábění s čelním postavením na světovém trhu. Tak jako v letech předchozích se bude konat v prostorách stuttgartského výstaviště v datech od 13. do 17. září a prý bude zase praskat ve švech.

Prestižní ocenění Zlatá medaile

Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

Produktivní vrtání otvorů do hliníku

Výrobci automobilů produkují čím dále více dílů z hliníku s cílem snížit hmotnost vozidel i spotřebu paliva. S ohledem na tuto tendenci je proto jasné, že vzniká poptávka po vrtácích použitelných pro výrobu otvorů ve součástkách z hliníkových slitin. Musí být zároveň schopny zajistit vysokou produktivitu, nízké náklady na otvor, dlouhou a konzistentní životnost, vysokou opakovatelnost i bezpečnost procesů.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit