Témata
Reklama

Novinky ze světa řezných nástrojů

Společnost Techni Trade je výrobcem a komplexním dodavatelem vysoce kvalitních strojních nožů, řezných nástrojů a spotřebního materiálu. Souhrnné řešení dodávek pro své zákazníky je schopna nabídnout na základě vlastního výrobního programu řezných nástrojů doplněného o přímý nákup dalších položek od renomovaných výrobců.

Součástí dodávek řezných nástrojů je i technické poradenství a vývoj speciálních nástrojů. Velký důraz je kladen na technický vývoj čepelek a nožů tak, aby bylo možné nabídnout optimální řešení na úrovni nejnovějších poznatků, vždy s ohledem na co nejlepší poměr cena/životnost.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1 Trapézové čepele TT184L s hluboce broušeným ostřím

Bezpečnostní dispenzor

Klíčovými faktory v rozvoji a podpoře prodeje čepelek jsou uživatelsky přívětivé, informativní a dobře značená balení. Alternativní možnosti balení jsou zaměřeny na potřeby zákazníků, a to od velkoobjemových balení pro průmyslové použití, kdy jsou čepelky baleny bez individuální ochrany ostří, takže jsou eliminovány ztrátové časy při výměně nástroje, až po maloobchodní balení vhodná například pro řemeslníky, která díky individuální ochraně ostří umožňují manipulaci s krabičkou bez poškození ostří i v případě, že část čepelek již byla spotřebována. Novinkou jsou trapézové čepele TT184L v bezpečnostním dispenzoru, který umožňuje kontrolované vyjmutí jednotlivých čepelí a zvyšuje tak bezpečnost při práci. Na rozdíl od standardních trapézových čepelí má tato čepelka leštěný povrch a hluboce broušené ostří, kdy díky menšímu úhlu ostří čepelka dosahuje menšího řezného odporu a delší životnosti. Díky těmto vlastnostem je čepelka vhodná i pro náročné aplikace.

Obr. 2 Trimovací skalpel TT 808 TiN s titanovým povlakem

Při průmyslovém použití jednobřitých čepelek je rovněž možné využít speciální celokovový stojan, díky němuž jsou čepelky udržovány ve vzpřímené poloze. Na rozdíl od běžného velkoobjemového balení tento stojan umožňuje snadnější manipulaci s čepelkami a zvyšuje tak produktivitu práce a snižuje možnost poranění.

Trimovací skalpel

Další novinkou je trimovací skalpel TT 808 TiN s titanovým povlakem ostří skalpelového tvaru, vhodný například pro jemné začišťovací práce. Titanový povlak zaručuje vysokou odolnost proti opotřebení a relativně nízký koeficient tření, díky čemuž se snižuje řezný odpor a několikanásobně prodlužuje životnost čepelky, zmenšují se náklady na výměnu čepele a snižují se prostoje při výrobě. Modifikací této čepelky, která klade důraz na bezpečnost práce, jsou čepele se zaoblením špičky TT 808 R a TT 808 R TiN, rovněž s titanovým povlakem ostří.

Obr. 3 Čepele pro odporové nože

Do vlastního výrobního programu byly zahrnuty i náhradní čepele pro odporové nože neboli tavné řezačky, které jsou vhodné např. pro řezání, zatavování a odstraňování otřepů lisovaných dílů, řezání fólií a jiných materiálů. Tato řada obsahuje 38 druhů čepelí, které se liší především svým tvarem tak, aby vyhověly všem běžným aplikacím.

Rychloupínací mechanismus

Nové druhy čepelí však nejsou jediným sortimentem, který společnost rozšířila. Kromě ucelené řady různých druhů čepelek (trapézové, hákové, odlamovací, skalpelové, kruhové a mnoho dalších) lze nalézt v sortimentu této společnosti i držáky čepelek. Stále žádanější jsou nože pro obalářský průmysl, jejichž řada se rozrostla o čtyři nové druhy bezpečnostních nožů pro řezání kartonu, krabic, vázacích pásek, lepicích pásek, pro odstraňování průmyslových spon apod. Bezpečnost při práci s těmito noži je zajištěna díky bezpečnému umístění čepelí, které je u vybraných typů držáků možné vyměnit díky rychloupínacímu mechanismu bez použití nástroje (šroubováku).

Obr. 4 Bezpečnostní nože pro obalářský průmysl

Dalším typem bezpečnostních nožů jsou držáky HD 013 a HD 015 s automatickým zásuvným systémem čepele. Oba držáky jsou vhodné i pro leváky, jelikož orientaci čepele lze měnit a převést tak nůž pro použití levou či pravou rukou, držák HD 013 má navíc ocelovou vodicí lištu.

Fluoroplastový povlak

Společnost Techni Trade je dodavatelem vysoce kvalitních profesionálních odlamovacích nožů japonské značky KDS. Novinkou této značky jsou škrabky, vysoce odolné proti lámání, vhodné např. na škrábání barvy, tapet a lepidel. Ergonomické rukojeti jsou potaženy fluoroplastovým povlakem, který zabraňuje přichytávání materiálu na škrabku a usnadňuje tak její čištění. Čepele, které jsou v držáku pevně upevněny pomocí dvou velkých šroubů, je možné lehce vyměnit bez nutnosti použití šroubováku. Jako náhradní čepele je možné použít standardní odlamovací čepele.

Obr. 5 Škrabka KDS s fluoroplastovým povlakem
Reklama
Vydání #5
Kód článku: 120505
Datum: 15. 05. 2012
Rubrika: Výroba / Spojování a dělení
Autor:
Firmy
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

Technologické lasery a trendy vývoje za rok 2015

Letošní rok v oblasti laserových technologií byl neobyčejně bohatý na nové poznatky a přinesl i řadu nových jevů v metodice dalšího vývoje. Vznikala nová komplexní střediska laserového výzkumu a nás může těšit, že ani Česká republika nezůstala pozadu. Rozvíjí se program HiLASE, zaměřený na laserové technologie a vývoj optických komponentů, a nedávno bylo slavnostně otevřeno i středisko ELI Beamlines – Extreme Light Infrastructure – jako součást evropského plánu budování center nové generace vybavených nejvýkonnější technikou vhodnou pro naplnění programu bádání až na samé hranici poznání.

Související články
HiLASE - superlasery pro skutečný svět

Lasery nové generace, jež doposud nemají ve světě obdoby, se vyvíjejí a testují v nově postaveném centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy. Využití najdou v průmyslu i ve výzkumu. V nové budově působí téměř 60 laserových specialistů a techniků, z nichž přibližně polovina je ze zahraničních, často i velmi renomovaných pracovišť.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vliv složek ochranných atmosfér na WAAM

Svařování v současné době není už pouze technologií ke spojování materiálů. S rozvojem aditivní výroby strojních součástí lze tento proces využít také pro výrobu komplexních a geometricky složitých součástí. Technologie WAAM využívá svařování pro vrstvení jednotlivých svarových housenek do tvaru vyráběné strojní součásti a je charakterizována mnoha proměnnými – mimo jiné i účinky ochranné atmosféry. Cílem příspěvku je zhodnotit vliv jednotlivých složek ochranných atmosfér používaných pro MAG svařování.

Průmyslové lepení není jen spojování materiálů – jak to vidí Kaletech

Představujeme vám dodavatele nejkvalitnějších technologií pro průmyslové lepení, českou společnost Kaletech, která dodává technologie švýcarského výrobce Robatech. Svým klientům nabízí mnohaleté zkušenosti při aplikacích průmyslových lepidel napříč různými odvětvími průmyslu.Jedná se zejména o technologie pro aplikaci lepidla s možností sprejování, nanášení v housenkách, bodech, nebo celoplošným nánosem.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

VaVaI a průmysl: Aby know-how zůstalo ve firmě

Ryze česká společnost Lavat se sídlem v Chotuticích vyrábí a dodává přesné strojírenské součásti, vakuové zařízení a komponenty a také výrobky z oboru laboratorní techniky. A aby toho nebylo málo, intenzivně se věnuje vlastnímu výzkumu a vývoji, na který vynakládá více než 15 % z celkového obratu. Na zkušenosti s propojením vědy a výzkumu s oblastí průmyslu, tak aby bylo prospěšné oběma stranám, jsme se zeptali Ing. Tomáše Chaloupky, technického ředitele a vedoucího zdejšího výzkumně vývojového oddělení.

Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

MSV ve znamení svařování i zpracování plechů

Na letošním MSV v Brně se setkají i výrobci špičkových zařízení pro svařování a strojů pro zpravování plechů. Na naše otázky odpovídají Taťána Malá, jednatelka společnosti JC-Metal, a Jaroslav Pavlů, majitel firmy Presstechnik.

Moderní výukové systémy a laboratoře

O školství se traduje, že je velmi rigidní a rychlý rozvoj nových technologií lze jen velmi obtížně promítnout do současné výuky. Vše je ale nakonec hlavně o lidech. Jak se se současnými trendy v oblasti spojování materiálů vypořádává výuka na Ústavu strojírenské technologie na Fakultě strojní na ČVUT v Praze, a ne jen na to, jsme se ptali vedoucího tohoto ústavu docenta Ladislava Kolaříka.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit