Témata
Reklama

Nový indukční průtokoměr

Společnost Hennlich uvádí na evropský trh novinku amerického výrobce McCrometer – indukční průtokoměr FPI-Mag. Průtokoměr s bezkonkurenčně nízkými náklady instalace je nyní certifikován pro evropský trh.

Zásuvná sonda FPI-Mag se skládá ze soustavy elektrod měřících průtok jednotlivě podél celé délky sondy. Díky této konstrukci dosahuje FPI-Mag přesnosti až 0,5 % z měřené hodnoty. Průtokoměr dosahuje ve srovnání s ostatními způsoby měření bezkonkurenčně nejnižší ceny montáže s ohledem na dosaženou přesnost měření a požadavek na rovné úseky potrubí. Další výhodou je, že montáž průtokoměru může probíhat bez přerušení provozu. Zásuvná sonda FPI-Mag je vhodná do potrubí o rozměrech DN100 až DN1800.

Reklama
Reklama
Reklama
Sonda s ventilem a závitovými tyčemi pro montáž za provozu

FPI-Mag je jiný

Indukční průtokoměry ve formě zásuvných sond nabízí řada evropských výrobců. Jde o průtokoměry vybavené jedinou měřicí elektrodou a dosahující přesnosti cca ±5 %. U těchto typů průtokoměrů, podobně jako u ultrazvukových příložných průtokoměrů, je kladen důraz na dodržení rovných úseků v řádu desetinásobků průměru potrubí. FPI-Mag vyžaduje pro přesnost až 0,5 % z měřené hodnoty rovné úseky potrubí obvyklé u in-line indukčních průtokoměrů, tj. 5x DN před průtokoměrem a 2x DN za průtokoměrem. Vyrábí se ve variantách jednosměrného nebo obousměrného měření průtoku s možnostmi výstupního signálu 4–20 mA, HART a Modbus.
„Obvykle je při instalaci měřidel průtoku řešena dosahovaná přesnost a zapomíná se na dodržení rovných úseků. U měření potrubí o velkých průměrech jsou důležitým parametrem rozhodujícím o výběru měřidla celkové finanční náklady na pořízení a na instalaci,“ říká Václav Patrovský, produktový manažer pro měřicí techniku divize Meres firmy Hennlich. U průtokoměru FPI-Mag je bezkonkurenčně nejnižší cena montáže v porovnání k dosažené přesnosti měření a požadovaným rovným úsekům potrubí než u ostatních typů měření, indukčního nebo ultrazvukového principu. Navíc montáž průtokoměru může probíhat bez přerušení provozu!

Princip měření FPI-Mag s vícenásobným počtem elektrod
Souprava FPI-X pro extrémní turbulentní prouděníPrincip měření FPI-Mag s vícenásobným počtem elektrod

Typické aplikace

Typické aplikace FPI-Mag zahrnují vodárenství, energetiku, papírenství, petrochemii. Průtokoměr je od výrobce dodán zkalibrovaný, není proto nutná kalibrace v provozu. Součástí dodávky průtokoměru je kabeláž s konektory (IP68) mezi sondou a elektronickou jednotkou a sestava s kulovým ventilem pro montáž do potrubí za provozu.

Parametry průtokoměru:

  • délka sondy: typicky 10–180 cm (DN100 až DN1800), do DN3500 na poptávku;
  • rozsah měření: rychlost proudění 0,1–10 m.s-1;
  • přesnost: ±0,5 % z měřené hodnoty (rychlost proudění > 30 cm.s-1), ±1,0 % z měřené hodnoty (rychlost proudění 10–30 cm.s-1);
  • rozsah teplot média: –10 až +77 °C;
  • rozsah provozních tlaků: max. 13,8 bar.

Hennlich

jonas@hennlich.cz

www.hennlich.cz

Něco navíc....

Video s popisem instalace: https://www.wwdmag.com/videos/how-install-fpi-mag-meter?tid=All&page=43

Reklama
Související články
Dráty, kabely a trubky opět v Düsseldorfu

V globální informační a komunikační platformu pro klíčové hráče z oboru drátů, kabelů a trubek se od 30. března do 3. dubna 2020 opět promění výstaviště v Düsseldorfu.

Vysokotlaká čerpadla pro myčky i průmysl

Vysokotlaká čerpadla značky CAT, která dodává strojírenská firma Hennlich, se začala objevovat na trhu v roce 1968, tedy před padesáti lety. Prvotně byla určena především pro zařízení na mytí vozidel, kde se dlouhodobě osvědčila. Následně díky velké poptávce a široké škále možného využití výrobce rozšířil spektrum výrobků i na průmyslové aplikace.

Filtry a filtrační zařízení pro průmysl

Odštěpný závod Hydro-Tech společnosti Hennlich dodává několik typů filtrů, které se využívají jako vhodná filtrace v provozech různorodých průmyslových odvětví. Hlavním přínosem těchto filtrů může být snížení nákladů na provoz a údržbu.

Související články
Realizace energeticky úsporných hydro pohonů

Integrací čerpadel a pohonů s variabilním počtem otáček, známých též jako servočerpadla, usnadňuje společnost Siemens ve spolupráci s českou pobočkou firmy Hydac realizaci energeticky výhodnějších, úspornějších a tišších hydraulických systémů pro široké pole aplikací. Jádrem konceptu je měnič kmitočtu, který zajišťuje, aby hydraulická energie byla produkována jen tehdy, když je jí zapotřebí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Optimalizace tvaru nástroje pro válcování

V současné době je velmi vyhledávaným strojem válcovačka typu ULS. A s rozvojem elektromobility se jeví velmi pravděpodobný požadavek na zvyšování produkce hřídelových součástí. Společnost Šmeral Brno se proto rozhodla inovovat a zlepšit nejen stroj ULS, ale i samotný proces tvorby nástrojů příčného klínového válcování (PKV).

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Kompaktní horizontální seřizovací přístroj pro Průmysl 4.0

Systémový dodavatel Kelch představil na veletrhu EMO v Hannoveru inovativní výsledky vývoje pro optimalizaci procesů, mezi nimi poprvé nově koncipovanou konstrukční řadu H3 z úspěšné série seřizovacích přístrojů Kenova set line.

Souřadnicový měřicí stroj s hybridní technologií snímání

Společnost Prima Bilavčík přichází na trh s novinkou v oblasti měřicí techniky - souřadnicovým měřicím strojem COORD3, který kontaktní snímací sondu doplnil o bezkontaktní skenovací senzor V7.

Přesné měření nejmenších hmotnostních průtoků

Je dobře známou skutečností, že jestliže je vyžadována vysoká přesnost, Coriolisovy průtokoměry jsou bezkonkurenční. Ale je také fakt, že dosud nebyly na trhu žádné přístroje schopné nepřetržitě a spolehlivě měřit > 0 kg.

Měření v rámci celého výrobního řetězce

Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

Přesné měření libovolného materiálu nebo povrchu

Společnost Keyence uvedla na trh řadu konfokálních snímačů polohy CL-3000 pro vysoce přesné měření na jakémkoliv materiálu nebo povrchu. Tyto vysoce kompaktní koaxiální laserové snímače polohy pomáhají s takovými úkoly, jako je zlepšování kvality, prevence dodávek nevyhovujících dílů a zvyšování objemu výroby.

Inovovaný přístroj pro seřizování nástrojů

Společnost Kelch představí na veletrhu Intec 2019, který se koná od 5. do 8. února 2019 v Lipsku, inovovaný stolní přístroj Kenova set line V3 pro seřizování nástrojů s možností rozšíření pro Smart Factory.

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Flexibilní multisenzorová technologie

Měřicí stroj Werth ScopeCheck FB DZ umožňuje díky dvěma nezávislým senzorovým osám provádět bez omezení rozličná multisenzorová měření. Po demontáži skleněného stolu s jednotkou spodního osvitu je možné přímo na měřicím stole umístit a měřit také těžké obrobky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit