Témata
Vydání #7,8
Červenec 2018Téma měsíce

Automatizace obslužných procesů, upínání nástrojů třískového obrábění, paletizace a upínání obrobků

Pneumatické a hydraulické prvky v konstrukci technických zařízení. Aplikace chytrých procesních kapalin a nanokapalin pro tvorbu přidané hodnoty pro uživatele výrobních strojů

Články

Servis

Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Štěstí musíte jít naproti, negativní zkušenost vás nesmí zlomit

Když většina českých studentů po roce 1989 odcházela studovat do Ameriky nebo na Západ, Kateřina Haring byla v té době jediná studentka, která se rozhodla studovat v Rusku. Na znalosti ruského prostředí a mentality si postavila byznys. Dnes její společnost Dynamic Group staví expozice po celém světě. V roce 2016 byla zvolena prezidentkou nejstarší asociace podnikatelek v České republice.

Desatero pro export Distribuční kanály na zahraničním trhu

V dalším díle našeho exportního seriálu navážeme na téma distribučních kanálů využívaných v mezinárodním obchodě. Po stručném představení práce s agenty v minulém čísle MM Průmyslového spektra se zde zaměříme na práci s distributory a její výhody a rizika.

České tvářečky na čínském trhu

V minulém vydání jsme vám přinesli rozsáhlou reportáž ze šanghajského veletrhu obráběcích a tvářecích strojů CCMT 2018. Prezentované zkušenosti českých obráběcích firem na zdejším trhu dnes doplňujeme o postřehy z oblasti technologií tváření ústy Ing. Stanislava Hrdiny, ředitele klíčových projektů a zákazníků společnosti Žďas.

Výzva národní podnikatelské sféře

Pro zajištění budoucího rozvoje národního hospodářství je třeba po 28 letech politické experimentace, zajistit urychlený a spolehlivý návrat k normálnímu modelu fungování zdravé a perspektivní ekonomiky. Nešťastné nastavení pojetí české ekonomiky po roce 1990, podle známé klausule. Vždyť je to jedno, komu to vlastně patří, vedoucí k trvalému výprodeji národních kapitálových aktiv a finanční podpoře zahraničních zájmů na území ČR, je třeba přistoupit k obnově českého podnikatelství podle nejlepších tradic předválečného Československa.

Ze života (ne)úspěšných firem (2) - Měříme, kontrolujeme a odměňujeme

ERP systém, internet a mobilní aplikace přímo svádějí k tomu, abychom sbírali data ze všemožných zdrojů a snažili se v nich pomocí různých analýz a reportů vyznat. Najít závislosti. Kontrolovat a měřit.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Trofeje z Čech míří na Tour de France

V České republice existuje celá řada firem, které se svými produkty prosadily po celém světě. Často nejsou ani tak známé doma jako spíš za hranicemi naší země, kde v ojedinělých případech vytvořily dokonce nový segment trhu. Seriál formou stručného příběhu představuje čtenářům cestu, po které se podnikatel se svojí firmou vydal, jaké milníky jej provázely a jakých úspěchů a uznání na světovém trhu dosáhl.

Softstartéry elektromotorů v Trutnově

Výrobní závod Siemens Nízkonapěťová spínací technika k příležitosti dvacátého pátého výročí spustil novou linku na výrobu softstartérů elektromotorů řady 3RW5, které se uplatňují v průmyslových aplikacích. Nová výroba využívá prvky digitalizace vycházející z konceptu Průmysl 4.0.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Konference uživatelů SolidCAM

Společnost SolidCAM CZ uspořádala v hotelu Černigov v Hradci Králové dvoudenní konferenci uživatelů softwaru SolidCAM, na níž bylo připomenuto i 15. výročí prodeje SolidCAMu v České republice.

Z Prahy do Brna na jedno nabití

V našem nepravidelném seriálu představujeme automobily, které by podle našeho názoru mohly být užitečné jak pro firmy, tak pro jednotlivce či vzdělávací zařízení. Tentokrát jsme se zaměřili na elektromobil Kia Soul EV.

Lidé pro chytrá města

Propojování. To je nejlepší výraz, kterého lze použít k vystižení spolupráce mezi akademickou a komerční sférou, tentokrát v oblasti strategického plánování sídel. Hovoří o něm Tomáš Ctibor, zakladatel platformy 4ct, a architekt Petr Štěpánek, který je pedagogem na fakultě architektury ČVUT.

Jak to vidí MSV oboroví vystavovatelé

V naší minianketě k tématům vydání jsme ve spolupráci s Veletrhy Brno oslovili dva z klíčových oborových vystavovatelů MSV v Brně. Odpovídají Ing. Václav Lacina, marketing manager společnosti Festo, a Ing. Petr Košvanec, jednatel společnosti Alfico.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Montovna dlouhodobou prosperitu nezajistí, Část 2.

V minulém vydání jsme si vysvětlili pojem montovny, tj. podniku, který nemá vlastní produkt či službu, nemá značku, a nemá ani přístup ke koncovému zákazníkovi. Výroba je de facto poskytovanou službou zvanou „outsourcing“ pro globální a nadnárodní společnosti s nízkým podílem vlastního výzkumu a vývoje. Prvním důležitým krokem je přiznat si submisivní pozici v globálním dodavatelském řetězci a sebrat odvahu ke změně. Odvážní čeští manažeři to dokázali prosadit i v rámci nadnárodních koncernů.

Automechanika - veletrh automobilového aftermarketu

Každé dva roky se ve Frankfurtu nad Mohanem koná Automechanika, mezinárodní veletrh zařízení autoopraven, čerpacích stanic, automobilových komponentů, náhradních dílů a autopříslušenství. Letošní ročník je od svého založení v roce 1971 již 25. v pořadí a organizátor Messe Frankfurt doufá, že toto výročí oslaví společně s rekordními více než 5 000 vystavovateli z více než 70 zemí. Letošní ročník se koná od 11. do 15. září 2018.

Názorové fórum odborníků

Na tomto místě budeme pravidelně přinášet názory odborníků k tématům, která se objeví v aktuálním vydání MM Průmyslového spektra. V tomto vydání jsme zástupcům firem položili následující otázku:

Světový design s českými kořeny

„Kolikrát jste se snažili otevřít dveře na špatnou stranu? Mně se to stává neustále,“ říká známá designérka, působící momentálně v Mnichově, Charlota Blunárová.

Kovové materiály zítřka

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi, jejichž společným zájmem je podpora technického rozvoje, výzkumu, vzdělávání a inovací. V jejích řadách najdeme špičkové odborníky z nejrůznějších technických oborů. V našem seriálu dáváme postupně slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvláště zajímavé.

Hledáme cíl pro vyřešení krize

Každé lidské konání s sebou přináší možná rizika, a to jak v osobní, tak i profesní rovině. Ti, jež jsou osvíceni, však dokážou volit takové kroky svého počínání, že je do případných problémů nepřivedou. Náš seriál, který pro vás připravuje renomovaný krizový manažer Petr Karásek, si klade za cíl formou edukace a osvěty předat zkušenosti jak začínajícím, tak i renomovaným podnikatelům, aby svůj byznys přivedli po rozbouřeném moři podnikání bezpečně do přístavu bez zásadních problémů a újmy.

Stroje a technologie pro závod s časem

VSC 600 M+C. Tak se jmenuje sofistikovaný vertikální soustruh, který vznikl ve výrobních halách brněnské rodinné firmy TDZ Turn. Letos na jaře jsme byli pozváni přímo do centra dění této firmy, abychom stroj mohli vidět na vlastní oči.

Času je málo a mzdy stoupají

„Nejsou lidi…,“ to je povzdech, který dnes můžeme slyšet bezmála v každé výrobní firmě. A pokud se týče lidí technicky fundovaných, platí to dvojnásob. Je na vině konjunktura, anebo se dá situace vyřešit větší motivací? Kde hledat příčiny současného stavu a co mohou firmy udělat proto, aby lidé byli? Na to jsme se zeptali Martina Ježka, obchodního ředitele společnosti Grafton Recruitment.

Zaostřeno na údržbu

Tooling Room. To je název komplexu, sestávajícího se z dílny, skladových prostor a parkovacích prostor pro automobily. Jeho poslání je jediné a současně extrémně důležité – zajistit zázemí pro komplexní údržbu v Bílinském závodě na výrobu autoskel společnosti AGC Automotive Czech.

Nový velký hráč na poli vědecko-technického výzkumu

Již v roce 2011 byl vědecko-technický potenciál Brna považován za enormní ve srovnání s ostatními regiony České republiky a objevily se první články, ve kterých se upozorňovalo na možnou paralelu mezi Brnem a kalifornským zázrakem Silicon Valley. Sedm uplynulých let je dost dlouhá doba na to, abychom mohli říci, zda se tato vize naplňuje, či nikoli. Údaje, které jsou nyní k dispozici, hovoří ve prospěch brněnského regionu, k čemuž výrazně přispělo i spuštění plného provozu výzkumného centra CEITEC – Středoevropského technologického institutu.

Inovace v boji proti stresu

V dnešní době každodenního stresu, formální logiky, razantního rozvoje vnějších technologií a neustálého zapojení vědomí se často stává, že lidé aktivně potlačují své pocity a věnují se spíše neustálému chodu myšlenek. Alespoň tak to většinou bývá ve střední a západní Evropě.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Trendy

Když je součástka rozhodující

Dokonalé fungování nového automatického testovacího systému realizovaného společností Sagicofim k provádění přejímacích zkoušek bezpečnostních nádob na filtrační prvky podle nejpokrokovějších předpisů zaručuje servoventil řady LR z produkce společnosti Camozzi.

Bezúkapové rychlospojky

Bezúkapové rychlospojky CBX s plochým čelem od společnosti Stäubli jsou výkonné, bezpečné a snadno se ovládají. Zaručují provoz bez odkapávání a přispívají k vyšší výkonnosti výrobních zařízení.

Nový indukční průtokoměr

Společnost Hennlich uvádí na evropský trh novinku amerického výrobce McCrometer – indukční průtokoměr FPI-Mag. Průtokoměr s bezkonkurenčně nízkými náklady instalace je nyní certifikován pro evropský trh.

Pneumatické válce certifikované dle ISO

Nové pohony řady P1F řeší širokou škálu průmyslových aplikací pro všeobecné použití v různých provozních podmínkách.

Individuální řešení systému upínání

Systém upínání má velký vliv na plynulý průběh výroby. Aby se zvýšila bezpečnost obsluhy a stroje, ale i kvalita obrábění, byl vyvinut univerzální systém upínání obrobků se senzory.

Více než tisíc způsobů upnutí obrobků

Nejpohodlnější způsob zvýšení flexibility upnutí obrobků poskytuje zaručeně nulový upínací systém VERO-S. V modulu nulového upínacího systému radiálně umístěné upínací čelisti vtáhnou upínací čep a zajistí jeho pozici díky samosvornému a tvarovému spojení.

Systém pro polohování a upínání obrobků

Japonská společnost Kosmek se již více než třicet let zaměřuje na vývoj, výrobu, prodej a servis systému prvků sloužících pro polohování, upínání a podepírání obrobků a pro manipulaci s obrobky v automatizovaných nebo robotizovaných pracovištích. Velká část prvků je zcela originálních, jsou patentovány a přinášejí značné úspory při konstrukci a výrobě přípravků, a také při vlastním obrábění nebo jiném technologickém procesu.

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Hospodárné upínání obrobků pomocí modulárních systémů

Volba upínacího prostředku je rozhodujícím faktorem pro optimální a ekonomické využití moderních obráběcích center. Firma Triag International nabízí rozsáhlý program upínání, který sahá od modulárního strojního upínání PowerClamp přes konstrukci různých přípravků až po systém upnutí obrobku zamrznutím TriGel.

Vícecestné rotační přívody médií

Do rotačních částí obráběcích strojů je při obrábění nutné stále častěji přivádět, odvádět nebo v nich vést více než jedno médium. Nutností je to při soustružení i frézování a také při kombinaci obou technologií, kdy je potřeba přivádět média ke všem nástrojům obráběcích operací. Společnost Deublin, výrobce rotačních přívodů, představila novou generaci vícecestných rotačních přívodů – hybridní řadu.

Fenomén otáčení

Najít v přírodě cokoliv, co se mechanicky otáčí, je velmi obtížné. Otáčení však hraje roli v celé historii našeho průmyslu. Bez otáčení by nebyl vynalezen soustruh, bez soustruhu by nebyly vyrobeny písty, bez pístů by se nepodařilo spustit parní stroj, bez páry by nezačala éra techniky…

Výroba

Nové soustruhy

Společnost Hwacheon, jihokorejský výrobce robustních obráběcích strojů s velkou životností, představila kompaktní soustružnické cen-trum Hi-Tech 230 a nový soustruh Cutex-180.

Designová řešení pro omezené prostory

Sériově vyráběné komponenty musejí být často navrženy tak, aby dobře plnily svou funkci i ve velmi stísněném prostoru a současně neztrácely na dalších kvalitách, jako je estetický vzhled, bezpečnost či dlouhá životnost. Na tento požadavek trhu průběžně reaguje výrobce Elesa+Ganter, v jehož portfoliu lze nalézt opravdu širokou nabídku „prostorově nenáročných“ prvků.

Pro bezpečné zvedání a manipulaci

Spolehlivost a kvalita vázacích a kotevních řetězových systémů pewag winner je známá zákazníkům nejen v České republice, ale i po celém světě. Tyto vázací prostředky lze vhodně doplnit kompatibilními zvedacími svěrkami a břemenovými magnety, které umožní bezpečné zvedání a manipulaci v mnoha aplikacích.

Analýza digitálních dat ve výrobě

V souvislosti se strategií Průmysl 4.0 je digitální transformace často skloňovaným pojmem i ve výrobních podnicích. V rámci udržení konkurenceschopnosti a pozice na trhu musí managementy firem hledat způsoby, jak optimalizovat náklady. Jednou z cest jak eliminovat náklady, je efektivnější výroba s využitím IT technologií.

Efektivní komunikace člověka a stroje

Koncepce moderních provozních systémů mohou zjednodušit pracovní procesy, šetřit čas a snižovat rizika chyb.

Podélné soustružení efektivněji

Katalog s výběrem nástrojů pro podélné soustružení nazvaný Nástroje pro dlouhotočné automaty je unikátním samostatným katalogem pro danou technologii obrábění. Obsahuje 11 000 nástrojových položek určených pro dlouhotočné automaty, z nichž zhruba 5 000 je zcela nových a unikátních. Jedním z nich je systém XHeadClamp, pomocí něhož lze během několika vteřin vyměnit hlavičku nesoucí břitovou destičku a pokračovat v obrábění bez dlouhých přípravných časů. Díky tomuto chytrému a přesnému systému s výměnnou hlavou se podstatně zkrátí prostoje stroje, sníží náklady a zefektivní výroba. Toto však není celý výčet výhod, co tento systém nabízí.

Obrábění s minimálním množstvím mazání

Firma Gühring stála již od počátku u zrodu aplikace zcela nové progresívní technologie zvané obrábění s minimálním množstvím mazání (MMS, v anglickém překladu MQL). Před dvaceti pěti lety zakoupila licenci na tuto technologii od japonského výrobce obráběcích strojů Horkos a začala tento obor progresivně rozvíjet.

Renovace ložisek repasováním

Repasování nabízí významné výhody mnoha odvětvím těžkého průmyslu, v nichž jsou používána středně velká a velká ložiska. K těmto výhodám patří například nižší náklady na životní cyklus a menší počet nežádoucích odstávek. Repasování navíc podporuje úsilí podniků v oblasti udržitelnosti, jejíž význam neustále narůstá.

Mobilní roboty pro štíhlou výrobu

Flex je technologická společnost s více než 200 000 zaměstnanci ve 30 zemích, která vyrábí inteligentní produkty s mottem Live Smarter. V rámci svého provozu využívá štíhlých, efektivních a flexibilních výrobních procesů. Inovativní výrobní technologie zahrnují aplikace postavené na Průmyslu 4.0, internetu věcí (IoT) a robotické automatizaci.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit