Témata
Reklama

Zaostřeno na údržbu

Tooling Room. To je název komplexu, sestávajícího se z dílny, skladových prostor a parkovacích prostor pro automobily. Jeho poslání je jediné a současně extrémně důležité – zajistit zázemí pro komplexní údržbu v Bílinském závodě na výrobu autoskel společnosti AGC Automotive Czech.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Závod je součástí největšího světového výrobce autoskel, skupiny AGC. Návštěva MM Průmyslového spektra v jejích prostorách však tentokrát nesměřovala především do výroby. Prohlídku hal, kde vznikají komponenty do automobilů nejznámějších světových značek, jsme si pochopitelně nenechali ujít, ale naše kroky nakonec směřovaly právě do prostor Tooling Roomu. Zajímalo nás totiž, jak zde mají vyřešený servis a údržbu všech zdejších, neuvěřitelně sofistikovaných a také příslušně drahých strojů a výrobních zařízení.

Naším cílem byly v neposlední řadě i přístroje Kleentek ELC-R25SP a ELC-R50SP, které zde hrají v rámci péče o stroje nenahraditelnou úlohu – čistí totiž elektrostaticky oleje, ať už hydraulické, nebo mazací. To má pro životnost strojů podobný význam jako dialýza pro člověka, který by neměl vlastní ledviny. Jejich technologie je jedinečná tím, že obsahuje úplnou elektrostatiku. To znamená, že funguje na principu elektroforézy a diaelektroforézy. Čistota, které se touto metodou dosahuje, je unikátní.

Naším průvodcem po celém závodě byl Martin Ferstel, vedoucí údržby. Celý Tooling Room, jehož provoz byl zahájen letos v lednu a do jehož výstavby firma v loňském roce investovala 27 milionů korun, je vlastně jeho „dítě“, na které je náležitě hrdý. Ne v každé výrobní firmě se totiž mohou pochlubit takto dokonale organizovanou údržbou

V mnoha firmách se soustředí na výrobní haly, protože výroba generuje zisk,“ říká Martin Ferstel. „Dílny nejsou na první pohled ziskové, protože tam se dělají ‚jenom‘ opravy. Vedení naší divize ale pochopilo, že je nutné mít kvalitní zázemí i pro údržbu. Naše výrobky jsou čím dál tím složitější a stejně tak stroje, které je vyrábějí. Poskytovat jim potřebnou údržbu je tedy priorita. Nehledě na to, že specializovaný prostor pro údržbu je významný i z hlediska bezpečnosti. V montážní hale jsou například k dispozici jeřáby, které mohou těžkými formami manipulovat prostřednictvím čtyř háků. Jsou tak významně lépe ovladatelné, než by byl někde v provozu vysokozdvižný vozík,“ dodává.

Reklama
Reklama
Reklama
Přístroje Kleentek zde čistí elektrostaticky oleje, ať už hydraulické, nebo mazací.

Prevence v hlavní roli

Cílem týmu 43 lidí, kteří se zde pod vedením Martina Ferstela starají o stroje a zařízení, je především eliminovat poruchy na základě prevence a predikce. A právě pravidelné čištění olejů je jedním z významných úkonů v rámci prevence.

Před lety byla hlavním problémem provozů, jako je ten náš, hydraulika,“ vysvětluje Martin Ferstel. „Mnoho lisů se zadíralo, zastavovalo… Jednalo se o vážné poruchy. Proto jsme v roce 2006 pořídili první přístroj Kleentek na čištění olejů. Vybrali jsme tehdy ten nejkvalitnější, který byl k dispozici, a od té doby používáme výhradně tuto značku.“

Práce údržby samozřejmě nespočívá jen v preventivním čištění olejů.

Vyhodnocujeme možnosti poruch a již předem hledáme nápravná opatření. Tím stále více snižujeme množství poruch, a hlavně dbáme na to, aby se konkrétní porucha, pokud se jednou stane, už neopakovala. To je hlavní cíl údržby,“ říká Ferstel.

Prostředky, které zde k naplnění tohoto cíle využívají, jsou právě čištění olejů, dále měření vibrací a sledování strojů pomocí termovize. Například jestliže elektroventil produkuje zvýšenou teplotu, znamená to, že je na konci své životnosti.

O všech sledováních a měřeních si zde po léta vytvářejí záznamy, jejichž analýza je pak dokonalým podkladem pro prevenci.

„Například u hydraulických olejů mám tabulku analýz, kterou vedu deset let. Stanovil jsem díky ní, při jakém procentu množství nečistot v oleji už mám problémy, a na základě tohoto jsem nastavil četnost nasazení Kleenteku na určité stroje. Poruchovost se následně snížila tak, že bylo možné konstatovat, že hydraulické oleje přestaly v podstatě být v naší společnosti příčinou poruch. Ale samozřejmě nelze usnout na vavřínech – udržovat se musí průběžně, protože kdybychom přestali, tak by se poruchovost opět brzy objevila.“

Zde máme také možnost vidět, kde se olej v lisu nachází,“ ukazuje Martin Ferstel.

Jak nezastavit linku

Pro každý výrobek mají ve společnosti AGC danou formu, jejíž tvarování odpovídá autosklům pro vůz konkrétní značky. Do forem je na speciálním lisu za přesně nastavených parametrů vstřikován plastový materiál.

Stroj je napájen hydraulickým olejem – obsahuje jej přibližně 1 200 litrů,“ vysvětluje Martin Ferstel. „Musíme jej průběžně čistit, protože do linií forem může proniknout nečistota, která by způsobila vadu a v jejím důsledku zastavení linky. Za běžného provozu z výrobní haly denně vychází tisíce hotových skel. To znamená, že každou cca minutu je vyroben finální výrobek. Zastavení linky, třeba jen na deset minut, by tedy mělo citelný ekonomický následek. A to by znamenalo ohrožení dodávky zákazníkovi, přičemž důvěra našich zákazníků je pro nás naprostou prioritou,“ dodává.

Přímo u stroje máme také možnost vidět, kde se olej v lisu nachází. Jsou zde umístěny dvě nádrže – jedna nahoře a druhá pod lisem. Nádrže jsou vzájemně propojené. Píst vytlačí olej do vrchní nádrže a ten pak přepadem teče dolů. A právě na spodní nádrž, kde je ustálená hladina oleje, se napojuje přístroj Kleentek. Z něj pak po vyčištění vtéká olej do horní nádrže.

Dalším významným zařízením zdejší výroby jsou robotické celky, které manipulují s těžkými nástroji. V jejich případě provádí zdejší servisní tým prediktivní údržbu, tedy zejména kontrolu, čištění a mazání. Hlavní údržbu provádí v pravidelných intervalech dodavatel jednotlivých robotických celků. Totéž se týká i lisů. U nich základní údržbu provádí tým pracovníků údržby, a i jejich „generálku“ provádí v pravidelném intervalu externí firma. Ostatní vybavení linky je preventivně udržováno týmem zdejší údržby.

Pro každý výrobek mají v AGC formu, jejíž tvarování odpovídá autosklům pro vůz konkrétní značky.

Kam s nářadím?

Součástí komplexu Tooling Roomu je i moderní regálový systém, v němž bude uskladněno automatizační nářadí pro lisy. I tento speciální sklad je zde především kvůli bezpečnosti.

Hlavní částí servisních prostor je však již zmíněná dílna. Právě zde se provádějí veškeré potřebné opravy, ať už strojů, forem, nebo automatizačního nářadí.
„Máme zde veškeré potřebné vybavení, například soustruh, frézu, dva jeřáby, které manipulují s formami, a v přední části tak uvidíte naše speciální ponky,“ ukazuje vybavení Martin Ferstel. „A hlavně tady máme dva stroje na otevírání a zavírání forem, které obsahují pístnice a v nichž je také hydraulický olej. Takže i zde přijde Kleentek ke slovu.“

V dílně se provádějí veškeré potřebné opravy strojů, forem i automatizačního nářadí.

A zde jsou též přístroje Kleentek umístěny. Na místa svého použití, tedy k jednotlivým linkám, se odsud převážejí. Zde jsou postaveny, když právě nejsou „ve službě“, přičemž tady také například dochází k výměnám filtrů a podobně.

Drobný postřeh

Aby zde lidé měli – kromě všeho technicky dokonalého, co je zde obklopuje – také něco pro potěchu oka, vybudovali si před dílnou květinovou skalku. To by samo o sobě nebylo tak zajímavé jako fakt, že pro její závlahu zde využívají dešťovou vodu. Ale nejen pro ni – celá nová budova je, co se vody týče, zcela samostatná. Dešťovka se jímá do nádrží, které jsou pod parkovištěm. Voda z nádrží se pak využívá především na splachování.

Hana Janišová, Bílina Chudeřice

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Firmy
AGC Automotive Czech

AGC Automotive Czech je firma zaměřená na výrobu automobilových skel a přídavných dílů. Výrobní závod v Čechách je největším a jedním z nejkomplexnějších výrobních podniků AGC v Evropě. Firma v Chudeřicích na Teplicku zaměstnává zhruba 1 600 zaměstnanců. Kapacita výroby je přes 30 milionů autoskel ročně. Jen produkce tohoto závodu „zasklí“ zhruba šestinu automobilů vyrobených v Evropě. Počet nových projektů v průběhu 5 let narostl více než trojnásobně. V rámci těchto nových projektů je řada zajímavých, jako třeba střešní okna Wonderlite, která jsou schopna automaticky regulovat světelný komfort ve vozu nebo projekt kompletního zasklení pro unikátní vozidlo určené výhradně pro tělesně postižené.

Číst dál
Kleentek

Lídr v oblasti technologií diagnostiky, čištění a filtrace olejů a procesních kapalin, a to díky inovativním produktům a službám. Hlavní devizou firmy je špičkový tým odborníků, který neustálým vzděláváním a rozvojem přináší zákazníkům nejlepší řešení. Hodnotou, kterou přináší je vyšší spolehlivost strojů, úspory nákladů a předcházení vzniku nebezpečných odpadů. Díky širokému portfoliu produktů nabízí řešení na míru každému zákazníkovi. Budoucnost vidí v návrzích řešení, které podporují úspory energií, ochranu životního prostředí a směřují k udržitelnější budoucnosti.
Úspěšně působí na trhu více než 30 let a zastupuje světové firmy Kleentek Co., japonského výrobce přístrojů na elektrostatické čištění a filtraci olejů, dále firmy Fluitec, Des-Case Corporation, RMF, Atten[2], MKR Metzger.
Společnost je členem České strojnické společnosti – Odborné sekce Tribotechnika, České společnosti pro údržbu, Slovenské společnosti pro údržbu, The Society of Tribologists and Lubrication Engineers – STLE (Společnosti tribologů a inženýrů mazání).
Tribotechnika, tribologie, filtrace, odloučení vody z olejů, oleje, maziva, procení kapaliny, elektrostatika.

Číst dál
Související články
Péče o oleje znamená také péči o stroje

S přístroji na elektrostatické čištění olejů (ELC) Kleentek se můžeme setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. Mají široké možnosti využití, protože jsou použitelné pro většinu typů průmyslových olejů. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Milana Soukupa, obchodního ředitele společnosti Kleentek.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Experimentální zařízení pro měření dynamického chování radiálního vodního čerpadla

Součástí nabídkového řízení velkých vodních čerpadel je i přejímací test zmenšeného modelu čerpadla, na němž jsou zákazníkovi předvedeny jeho hydraulické charakteristiky a současně jsou testovány reakční síly v čerpadle. Tyto údaje jsou velmi důležité pro finální dimenzování stavby vodního díla.

Související články
Monitorování stavu hydraulického oleje

Na následujících stranách je ukázán příklad aplikace, jak lze prodloužit životnost oleje v hydraulickém zařízení. U sledovaného zařízení byl na začátku stanoven servisní interval a životnost hydraulického oleje na 2 000 hodin. U maximálně vytíženého stroje by to znamenalo tříměsíční interval výměny oleje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Hromadná výroba? To nestačí!

Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

Než obr dosedne

Dva hangáry – jeden obrovský, architektonicky unikátní, druhý menší, zbrusu nový a též architektonicky výjimečný. A u nich potřebné zázemí. To je velmi stručně řečeno dnešní podoba sídla plně české společnosti Job Air Technic, kterou jsme měli možnost navštívit v severomoravském městě Mošnov.

Vysokotlaká hydraulika a její aplikace

Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku je odborná sekce České strojírenské společnosti, která sdružuje nejvýznamnější výrobce hydraulických a pneumatických komponent působících na českém trhu. Každé čtvrtletí ve spolupráci se svými členy pořádá odborné semináře, které se zabývají aktuální problematikou napříč obory hydrauliky i pneumatiky. Seminář nazvaný Vysokotlaká hydraulika se konal začátkem června a své produkty pracující s vysokým tlakem a jejich aplikace představili čtyři členské firmy - Maximator Hochdrucktechnik, Ulbrich Hydroautomatik, Hydac a Hydroma.

Rodinné stříbro pro plasty

„Historie zavazuje, budoucnost motivuje.“ To je motto české rodinné strojírenské společnosti Chodos Chodov s tradicí dlouhou již 136 let. Firma kompletně vyrábí stroje a zařízení pod vlastní značkou CHODOS pro gumárenský a plastikářský průmysl, včetně příslušenství, tzv. pod jednou střechou. Firma má již od roku 1962 vlastní výrobní program, který konstrukční a technologické oddělení zabezpečuje a rozvíjí do současné doby.

O laserové technologie stále roste zájem

Jsme svědkem doby, kdy se laserové technologie již běžně využívají v průmyslu v nejrůznější podobě, důležitou roli hrají zejména ve strojírenství. Důvodem je rychlý rozvoj těchto technologií a s ním přicházející zlevňovaní. To logicky přivádí také větší zájem uživatelů. Rostoucí poptávku si uvědomuje společnost Lascam systems, která se zaměřuje na běžné i speciální aplikace laserů v průmyslu jako je značení, řezání, svařování, ale také přesné laserové obrábění a dodává kompletní automatizované celky s integrací a robotické buňky.

V hledáčku stav hydraulických olejů

Rozbory olejů jsou důležitým nástrojem k určení jeho stavu, tedy především ke kon-trole jeho další použitelnosti. Současně z nich ale můžeme získávat informace o stavu stroje.

Digitální řešení pro přesná broušení

Je Průmysl 4.0 pouhá vize? Touto otázkou zahájil generální ředitel společností Studer, Schaudt a Mikrosa Jens Bleher letošní výroční tiskovou konferenci v sídle společnosti Fritz Studer ve švýcarském Thunu. Odpověď přišla záhy – ne pro skupinu United Grinding.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Rozšířená realita v údržbě a vozíky, které nepotřebují řidiče

O tom, že Průmysl 4.0 nemusí znamenat jen planá slova, jsme se přesvědčili v závodě Bosch Diesel v Jihlavě, kam jsme spolu s dalšími odbornými novináři byli těsně před prázdninami pozváni společností Toyota Material Handling.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit