Témata
Reklama

Než obr dosedne

Dva hangáry – jeden obrovský, architektonicky unikátní, druhý menší, zbrusu nový a též architektonicky výjimečný. A u nich potřebné zázemí. To je velmi stručně řečeno dnešní podoba sídla plně české společnosti Job Air Technic, kterou jsme měli možnost navštívit v severomoravském městě Mošnov.

Svou historii firma píše od roku 1993, přičemž prakticky celá její dosavadní existence probíhá ve znamení expanze. Důkazem je i jeden z největších hangárů pro údržbu letadel ve střední Evropě, který je dominantou zdejšího areálu. V letošním roce však zde byl vybudován další, maličko menší než jeho starší sourozenec. Důvodem pro jeho výstavbu byl nejen zájem zákazníků, ale i skutečnost, že kromě původních oprávnění pro údržbu letounů řad SAAB 340 či Boeing 737 a od roku 2011 též Airbus 320 (a technického výcvikového programu na těchto typech letadel), získal Job Air Technic v roce 2017 též certifikát pro údržbu letadel typu Airbus A330, tedy letounů širokotrupých.

Reklama
Reklama
Reklama


Pánové Vladimír Stulančák a Aleš Kvídera nás provázeli po původním hangáru i po novém, který na nastěhování zařízení pro servis letadel v době naší návštěvy ještě čekal.

Původní velký hangár je největší hangárovou zakrytou plochou se single span – samonosnou konstrukcí bez podpěr, přičemž nejširší rozpor konstrukce má rozměr 140 m na šířku a 80 m na délku. Na halu přímo navazuje čtyřpatrová administrativní budova.

Původní hangár je největší hangárovou zakrytou plochou se single span – samonosnou konstrukcí bez podpěr.

Hangár však původně neměl dostatečné technické zázemí ani dost obsáhlé skladovací prostory, protože nebyl určen pro těžkou údržbu, na kterou se dnes firma specializuje. Nebyly zde ani specializované dílny, jako je klempířská, kompozitní či interiérová dílna, které jsou samozřejmě také potřeba. Ačkoli by se tedy do původního hangáru širokotrupá letadla vešla, nebylo zde dříve možné jejich údržbu realizovat v takových podmínkách, které těžká údržba vyžaduje. Proto bylo rozhodnuto o výstavbě dalšího hangáru, sice menšího, avšak obsahujícího i příslušné zázemí, a to v nadstandardní kapacitě. Celek pak dokonale naplní požadavky na servis potřebného počtu širokotrupých i úzkotrupých letadel. Nový hangár byl dostavěn letos na konci září.

„Dostali jsme kolaudační rozhodnutí a máme povolení k užívání,“ říká Ing. Aleš Kvídera, člen představenstva Job Air, který se ujal role našeho průvodce po firmě. „Zbývá pouze dokončit rekonstrukci stojánky a hangár můžeme začít plně využívat.“

Pro velká i největší

Do obřího hangáru shlížíme oknem z chodby přilehlé administrativní budovy a je to pohled vskutku fascinující. Z ptačí perspektivy vidíme šest dopravních letadel, vždy po dvou za sebou a třech vedle sebe. A též jedno malé letadlo, typu L-410 UVP, které je zde využíváno pro výcvik studentů oboru Letecký mechanik místní Vítkovické střední průmyslové školy.

„Jsme jednou z nemnoha firem, které jsou schváleny pro údržbu Airbusu 330,“ s hrdostí konstatuje Aleš Kvídera. „Tento letoun má totiž rozpětí křídel 56 m, což už je téměř fotbalové hřiště.“

Zdejšími hangáry podle jeho slov projde 34–40 letadel za rok.


Na prvního obrovského kovového klienta nebudou lidé z Job Air Technic již dlouho čekat. Airbus 330 sem přiletí již 9. prosince.

V obou hangárech bude možné najednou provádět buď servis osmi úzkotrupých, nebo dvou úzkotrupých a dvou širokotrupých letadel.

K údržbě samozřejmě patří i lakování.

„Máme zde menší lakovnu, na díly až do šesti metrů,“ říká Vladimír Stulančák, generální ředitel společnosti, který byl druhým z dvojice našich průvodců firmou. „Vlastní lakovnu na celá letadla nemáme, ale 50 metrů od nás má lakovnu irská firma IAC, se kterou spolupracujeme a jejichž lakovnu využíváme.“

Jedním z typů zakázek, které se zde realizují, je zvyšování kapacity letadel prostřednictvím úpravy interiéru.

Pohled do obřího hangáru z ptačí perspektivy je vskutku fascinující.


„To je jedna z věcí, kterou poměrně hodně klientů požaduje, protože ekonomika vládne i v letecké dopravě a je potřeba, aby se najednou přepravilo co nejvíce lidí,“ vysvětluje Aleš Kvídera. „Jednou z našich hlavních činností jsou však pravidelné kontroly. V tomto případě jsou našimi zákazníky letečtí operátoři, jako například Smart Wings, kteří mají povinnost dát letadla pravidelně servisovat podle letových hodin a počtu přistání. Dále zde realizujeme redelivery check čili takzvané ‚předávačky‘. Tedy pokud si leasingová společnost bere zpět letadlo, které pronajímala určité letecké společnosti a hodlá je pronajímat dalšímu zákazníkovi, je třeba, aby jej uvedla do perfektního stavu podle konkrétní smlouvy,“ dodává.

Stovky operací

Zdejšími hangáry podle jeho slov projde 34–40 letadel ročně. C check, tedy zmíněná pravidelná údržba, trvá zpravidla dva až tři týdny, zatímco práce na letadlech určených pro předání tři až čtyři měsíce.

„U přípravy k předání jde údržba opravdu do hloubky,“ přibližuje Vladimír Stulančák. „Mění se, přidává či opravuje velké množství součástí, což trvá dlouho. Naopak pravidelný servis bývá většinou naplánovaný, takže je možné jej provádět bez jakýchkoli zdržení.“

Proces práce na každé zdejší lince má jasně daný postup. Začíná obdržením smlouvy, jejíž součástí je takzvaný workscope, tedy pracovní náplň, v němž provozovatel letadla jednoznačně určuje, co se musí zkontrolovat. Je to soupis 100 až 600 jednotlivých operací, které se pak musí ve stanoveném pořadí realizovat. Poté se dělají závěrečné testy, po jejichž absolvování by letadlo mělo být v dokonalém pořádku.

Job Air Technic je organizace schválená Úřadem civilního letectví UCL, který spadá pod EASA, evropskou organizaci sdružující jednotlivé národní úřady letectví, a je touto organizací pravidelně dvakrát do roka auditován. To znamená, že kvalita zdejších testů je nezpochybnitelná.

„Letos jsme navíc získali ISO9100, což je certifikace pro opravárenský průmysl,“ říká Vladimír Stulančák.

Když chcete sníst mamuta

Jako je tomu dnes ve všech technických oborech, ani Job Air nemá přebytek fundovaných odborníků. Nicméně management nespoléhá jen na nábor, ale firma disponuje vlastní výcvikovou organizací. Ta je schválená Evropským leteckým úřadem.

„Máme tedy možnost si ty kluky vychovat sami, a to pro ty typy letadel, pro které potřebujeme,“ vysvětluje Aleš Kvídera. „Samozřejmě není to jen otázka zácviku, ale také zkušenosti. Certifikovaný pracovník potřebuje mít praxi minimálně 3–5 let.“

Přesto v Job Air Technic nejenže nemají nedostatek zaměstnanců, ale jejich cílem je nyní otevřít každý rok jednu linku. To znamená přijmout přibližně 60 lidí ročně navíc.

„Nyní zde máme celkem tři linky, přičemž na jedné lince dělá 60–65 lidí,“ říká Aleš Kvídera. „Prostřední část haly je určena pro vedoucí projektů. Ke každé lince máme manažera, což je člověk, který má vše pod kontrolou, dále plánovače, který určuje, co a kdy se bude dělat, a také člověka, který se tam stará o materiál. Jestliže tedy v novém hangáru potřebujeme otevřít další linku, znamená to dalších 60–65 lidí. Nemůžeme však vzít 65 pomocných mechaniků, nýbrž 65 lidí průřezově v těch kvalifikacích, které nám zabezpečí chod linky. Těch nejkvalifikovanějších z nich – certifikovaných mechaniků, kteří linku povedou – potřebujeme čtyři až šest. Pod ně pak postavíme lidi se střední zkušeností a ty málo zkušené. Tito lidé se však, jak získávají zkušenosti, pomalu posouvají vzhůru. Je to hodně dlouhý proces, ale když nezačnete, tak nemůžete uspět. Jak říkal můj bývalý šéf: ‚Když chcete sníst mamuta, tak musíte začít jíst.‘“

Proces práce na lince začíná obdržením smlouvy, jejíž součástí je takzvaný workscope, tedy pracovní náplň, v němž provozovatel letadla jednoznačně určuje, co se musí udělat.

Kulichy a rukavice

Vedení firmy však nespoléhá jen na nedostatečné lidské zdroje v naší zemi.

„Začátkem letošního roku jsme například vyjeli na Filipíny a našli jsme tam 10 zkušených klempířů, kteří u nás brzy začnou pracovat,“ vzpomíná Aleš Kvídera. „Ale ačkoli je podepsaná bilaterální dohoda mezi vládou České republiky a Filipínami, celý proces, předcházející příjezdu prvních pracovníků, trvá šest až osm měsíců.“

Pro tyto pracovníky existuje, kromě financí, další důležitý motiv, pro nějž jsou ochotni opustit rodinu a přijet za prací do ČR – zde totiž budou pracovat v prostředí certifikovaném EASA a FFA, což je americký a evropský standardizovaný systém. To bude posléze tvořit velmi významnou položku v jejich profesních životopisech.

„Budeme zde mít pracovníka – integrátora, protože nepodceňujeme skutečnost, že ti lidé budou vytrženi z prostředí, kde jsou doma, ať už jde o podnebí, nebo jazyk. A my chceme, aby se tady cítili tak, že by u nás chtěli pracovat dlouhodobě a odváděli dobrou práci,“ říká Vladimír Stulančák a žertem dodává: „Už se připravujeme na to, že pro ně budeme nakupovat kulichy a rukavice...“

Kromě zřejmého faktu, že při výstavbě nových prostor bylo přihlíženo k tomu, aby se zde cítila dobře nejen letadla, ale též zástupci klientů, a především zaměstnanci, je zde patrná i snaha o maximální ekologičnost. K vytápění obrovských prostor totiž bude nemalou měrou přispívat kogenerační tepelná jednotka, která vyrábí elektřinu i teplo. Vyrobené teplo bude akumulováno a v chladném období využíváno k vytápění hangáru, elektřina pak bude využívána dle potřeby nebo ji lze vrátit do sítě.

„Toto zařízení bude mít nejen ekologický, ale i ekonomický aspekt, protože po jeho zprovoznění nebudeme muset dávat tolik peněz za plyn jako dosud,“ vysvětluje Vladimír Stulančák.

Hana Janišová

jaroslav.martinek@pppartners.cz

Reklama
Související články
CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Kovový 3D tisk v průmyslové praxi

Výroba složitějších dílů technologií slévání či tváření a následným obráběním lze zvlášť ve fázi prototypování úspěšně nahradit technologií kovového 3D tisku. Šetří se čas, finance a v neposlední řadě lze získat konstrukčně složité díly, které by konvenčním způsobem nebylo prakticky možné vyrobit.

Letecký servis z Mošnova cílí na nové zákazníky

Letos na podzim získala česká opravna letadel v Mošnově licenci na servis tzv. wide-body (širokotrupých) letadel Airbus A330. Udělením této licence se jí otevírají dveře k novým zákazníkům především na Blízkém a Středním východě. Až do této doby prováděla Job Air Technic údržbu narrow-body (úzkotrupých) letadel Boeing 737 a Airbus A320. Díky své výhodné poloze uprostřed Evropy má zakázky zajištěné. Přesto ji na cestě v dalšímu rozvoji brzdí některé překážky.

Související články
Zcela jiné možnosti s aditivními technologiemi

Nadnárodní společnost General Electric napříč všemi svými dceřinými společnostmi neustále prohlubuje obrovské know-how. Vlastní zkušenosti s vývojem aditivně vyráběných částí zejména pro potřeby leteckého průmyslu přesahující již dvě dekády daly podnět ke vzniku zákaznického centra. GE Additive otevřela v roce 2017 zákaznické centrum (Customer experience center – CEC) kousek od Mnichova, kde firmám nabízí pomoc s nelehkými začátky s aditivními technologiemi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Rodinné stříbro pro plasty

„Historie zavazuje, budoucnost motivuje.“ To je motto české rodinné strojírenské společnosti Chodos Chodov s tradicí dlouhou již 136 let. Firma kompletně vyrábí stroje a zařízení pod vlastní značkou CHODOS pro gumárenský a plastikářský průmysl, včetně příslušenství, tzv. pod jednou střechou. Firma má již od roku 1962 vlastní výrobní program, který konstrukční a technologické oddělení zabezpečuje a rozvíjí do současné doby.

Nový hangár pro údržbu letadel na ruzyňském letišti

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT), což je dceřiná společnost Letiště Praha, která má na starosti údržbu a oprav letadel, otevřela na letišti v Praze-Ruzyni nový hangár určený pro traťovou údržbu letadel. Při té příležitosti uspořádala tiskovou konferenci s následnou prohlídkou nového i stávajícího hangáru.

O laserové technologie stále roste zájem

Jsme svědkem doby, kdy se laserové technologie již běžně využívají v průmyslu v nejrůznější podobě, důležitou roli hrají zejména ve strojírenství. Důvodem je rychlý rozvoj těchto technologií a s ním přicházející zlevňovaní. To logicky přivádí také větší zájem uživatelů. Rostoucí poptávku si uvědomuje společnost Lascam systems, která se zaměřuje na běžné i speciální aplikace laserů v průmyslu jako je značení, řezání, svařování, ale také přesné laserové obrábění a dodává kompletní automatizované celky s integrací a robotické buňky.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

3D v letectví pro rychlost i lehkost

Letošní leden znamenal zlom pro letecký průmysl. Společnost GE Aviation, která od roku 2008 působí v pražském Letňanském areálu, zde úspěšně dokončila první zkoušku doposud nejmodernějšího turbovrtulového motoru Advanced Turboprop (ATP), nově s názvem GE Catalyst.

Digitální řešení pro přesná broušení

Je Průmysl 4.0 pouhá vize? Touto otázkou zahájil generální ředitel společností Studer, Schaudt a Mikrosa Jens Bleher letošní výroční tiskovou konferenci v sídle společnosti Fritz Studer ve švýcarském Thunu. Odpověď přišla záhy – ne pro skupinu United Grinding.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Koroze napříč všemi obory

Mezinárodní konference Eurocorr, která každoročně přiláká k účasti tisícovku zástupců komerční i akademické sféry včetně nejvýznamnějších celosvětově uznávaných korozních inženýrů, řadu sponzorů a vystavovatelů z oblastí povrchových úprav a povlaků kovů, chemických úprav prostředí, elektrochemických protikorozních ochran, korozního monitoringu, inspekce a zkušebnictví a mnoha dalších, se letos v září díky Asociaci korozních inženýrů poprvé v historii konala v Praze.

Rozšířená realita v údržbě a vozíky, které nepotřebují řidiče

O tom, že Průmysl 4.0 nemusí znamenat jen planá slova, jsme se přesvědčili v závodě Bosch Diesel v Jihlavě, kam jsme spolu s dalšími odbornými novináři byli těsně před prázdninami pozváni společností Toyota Material Handling.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit