Témata
Reklama

V hledáčku stav hydraulických olejů

Rozbory olejů jsou důležitým nástrojem k určení jeho stavu, tedy především ke kon-trole jeho další použitelnosti. Současně z nich ale můžeme získávat informace o stavu stroje.

Pokud budeme sledovat obsah, druh a strukturu nečistot, můžeme provádět technickou tribo-diagnostiku. Předpokladem pro její úspěšné zavedení je správná volba rozsahu analýz, ale i jejich počet v optimálně zvoleném časovém intervalu. To vše by ale stále nestačilo. V dnešní době není složité získat data, složitá je jejich správná interpretace, které vede k opatřením šetřící náklady.

Reklama
Reklama
Reklama

Trend a systémová péče o oleje

Významným pomocníkem je dlouhodobé sledování (trend) a zavedení systémové péče o oleje. Trendy výsledků a jejich vhodné grafické provedení pomáhají sledovat změny, protože o to jde v jakékoli diagnostice především. A aby těch změn nebylo příliš mnoho, je důležité pravi-delně o oleje pečovat, a tím snížit a stabilizovat nečistoty. Vyhneme se tak jejich neidentifiko-vatelným výkyvům, které často vedou k výraznému nárůstu nákladů na analýzy.

Interpretace výsledků

První otázkou při provádění analýz bývá nejčastěji životnost oleje. Jde nejen o to zjistit jeho aktuální stav, ale samozřejmě i co nejpřesněji stanovit termín výměny. V případě firem, které pracují v nepřetržitém provozu, bez možnosti zastavit stroj mimo plánovanou odstávku, je to velmi důležité. U hydraulických olejů kategorie HLP (OH-HM) se pro určení jejich životnosti doporučuje sledovat kinematickou viskozitu, číslo kyselosti a obsah aditiv. Tento rozsah analýz je nutné brát jako minimální. Časový interval mezi analýzami si můžeme určit například podle doporučené lhůty výměny oleje a následně ji nahradit právě rozborem tak, jak je vidět v tabulce č. 1.

Díky vhodně zvolené systémové péči má olej dlouhodobě stabilní vlastnosti. Nedochází k rychlým změnám jeho parametrů a nehrozí riziko poškození stroje. Jeho životnost se pro-dloužila proti původnímu předpokladu dvanáctinásobně. Sumarizace výsledků je uvedena v tabulce č. 1.

Tab. č. 1 Sumarizace výsledků fyzikálně chemických parametrů oleje z jednoho stroje

Co ještě můžeme vyčíst z výsledků? Například je vidět mírný nárůst kinematické viskozity a čísla kyselosti. To mohou být zcela jistě i negativní projevy, je proto velmi užitečné odhalit je-jich příčinu. Samozřejmě, že lze předpokládat, že k nárůstu čísla kyselosti přispívá hlavní mě-rou narůstající obsah zinku. K potvrzení hypotézy je vhodné zkontrolovat obsah „aktivního“ antioxidantu, tedy zinku voltametricky, pomocí metody Ruler. Jeho obsah by neměl klesnout pod 25 %, v porovnání s novým olejem. Je tedy příčinou změn zmiňovaných parametrů dopl-ňování strojů novým olejem? Pokud ano, objeví se obdobné změny u více strojů současně. Olej se doplňuje více méně do každého z nich. Odpověď nám může poskytnout sumarizace dat v tabulce č. 2.

Tab. č. 2 Sumarizace výsledků u všech strojů

Zprůměrované hodnoty tuto hypotézu potvrzují. Oleje není nutné vyměnit a mohou se i nadá-le používat.

Hledání stínů

Podstatně důležitější jsou ale sbíraná data o nečistotách, tedy o stavu strojů. Ta jsou využitel-ná v rámci technické tribodiagnostiky, pro prediktivní údržbu.
Jakou analýzu ale zvolit? Za základní stavební kameny lze považovat

  • gravimetrii (celkové nečistoty),
  • kolorimetrii (MPC),
  • kód čistoty.

Každá z nich má jinou vypovídající schopnost. Gravimetrie hodnotí hmotnost nečistot. Proto bude citlivě reagovat na změny „těžkých“ částic. Například otěrových kovů a prachu. A to už od velikosti pod 1 mikrometr. Kolorimetrické hodnocení nám prozradí více o přítomnosti sub-mikroskopických částic, souvisejících s degradací oleje. Je to analýza, která velmi úzce propo-juje jeho fyzikálně-chemické parametry s jeho zátěží za provozu stroje. Kód čistoty zazname-nává počty částic, a to od velikosti cca čtyř mikrometrů. Tak veliké částice se objevují v oleji právě v případě vzniku velmi vážných poruch. Kód čistoty je proto také také důležitým nástro-jem predikce. Souvislost mezi počtem a velkostí částic nečistot je schematicky naznačen na obrázku č. 1.

Vyplývá z něho, že pro optimální informaci o stavu stroje je nejvhodnější využívat kombinaci všech tří zmiňovaných metod.

Hledání souvislostí

Dlouhodobý sběr dat nesmí být samoúčelný. Nejde o jejich formální využití, například v rámci auditu. Hledáme souvislost mezi stavem oleje a chováním stroje. Chceme najít limitní hodnoty, při kterých bude každý stroj pracovat s minimální poruchovostí. Cílem je úspora nákladů. Hlavní faktor, způsobující poruchovost hydraulických prvků, jsou nečistoty.

Využijeme nasbíraná data a vložíme je do tabulky č. 3. Sloupce M1–M46 představují jednotlivé lisy, „CN“ je roční průměr celkových nečistot a „P“ je počet zaznamenaných poruch hydrauliky. Jedná se o konkrétní příklad z praxe. Firma využívá elektrostatické čištění olejů (ELC) metodou Kleentek. Každý stroj je čištěný pravidelně cca 4x ročně. Podle naměřených výsledků je zřej-mé, že zavedená péče snižuje a stabilizuje nečistoty.

Tab. č.3 Porovnání úrovně nečistot s počtem poruch strojů

V roce 2005 byl průměr celkových nečistot 95,5 mg/kg s 40 poruchami hydrauliky. To před-stavovalo náklady za náhradní díly a prostoje 4 466 348 Kč.

V roce 2017 poklesly nečistoty na průměr 14,3 mg/kg a poruchy na 2 případy za rok. To představovalo náklady 137 426 Kč.

Pokud by firma nezavedla péči o oleje, lze předpokládat, že by se roční náklady na opravy strojů pohybovaly nad hranicí 4 000 000 za rok.

Nasbíraná data lze ale využít ještě dalším způsobem. A to k optimalizaci zavedené péče. Srov-náme-li stroj M9 se strojem M21, zjistíme, že M9 vykazuje nulovou poruchovost až při snížení nečistot pod úroveň 12 mg/kg. Naopak stroj M21 je méně citlivý a „snese“ až 24 mg/kg nečis-tot. Poznání skutečné hranice nízkonákladového provozu strojů umožňuje optimální využití prostředků péče, a tedy další snížení nákladů.

Souvislost mezi velikostí a počtem částic

Výsledek: optimalizace

Pravidelné a dlouhodobé sbírání informací o stavu hydraulických olejů je užitečným nástrojem k optimalizaci systémové péče o stroje. Správná volba struktury a počtu analýz umožňuje za-vést reálnou diagnostiku hydraulických agregátů a aplikovat prediktivní údržbu.
Hlavní výhodou sběru dat je možnost průběžného ekonomického hodnocení dosažených vý-sledků a optimalizace zavedeného systému péče.

Kleentek

Ing. Milan Soukup

Reklama
Související články
Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Péče o oleje znamená také péči o stroje

S přístroji na elektrostatické čištění olejů (ELC) Kleentek se můžeme setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. Mají široké možnosti využití, protože jsou použitelné pro většinu typů průmyslových olejů. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Milana Soukupa, obchodního ředitele společnosti Kleentek.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Související články
Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Technologie pro firmu s dobrou tradicí

Společnost Jihlavan je tradičním výrobcem letecké i pozemní hydrauliky. Má vlastní vývoj leteckých hydraulických přístrojů. Navíc vyrábí pro významné evropské společnosti přístroje dle jejich dokumentace. S jeho výrobním ředitelem Liborem Babákem jsme si povídali zejména o technologiích a trendech a „vychytávkách“ v této oblasti výroby.

Inovace obráběcí techniky

Společnost Kitamura Machinery patří k předním světovým výrobcům přesných horizontálních, vertikálních a 5osých obráběcích center. Představená novinka – horizontální obráběcí centrum Mycenter-HX630G – se vyznačuje vysokou přesností, kvalitou provedení a schopností obrábět velmi přesné součásti i z těžkoobrobitelných materiálů.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Návratnost strojních investic

I když nový stroj představuje významnou investici, je pravda, že zhruba 70 % všech strojů se prodává bez nástrojového vybavení. To znamená, že mnoho výrobců stále nemá možnost zkrátit dobu návratnosti a zvýšit investiční návratnost (ROI) z jejich kapitálových výdajů.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Profesor Přemysl Pokorný 80

V prosinci tohoto roku se prof. Přemysl Pokorný dožívá významného životního jubilea 80 let. V roce 1966 dokončil studia v oboru Strojírenská technologie na VŠST v Liberci. Po krátkém působení v průmyslové praxi zahájil v roce 1968 svoji akademickou kariéru na Fakultě strojní VŠST v Liberci, později TUL.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit