Témata
Zdroj: MT3 engineering

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Reklama

Automatizace nemusí mít nutně podobu robotů létajících z místa na místo bůhvíjakou rychlostí a produkovat statisíce kusů. Takové řešení na míru zpravidla obnáší složité návrhy, nákladné rozpočty a velké zásahy do prostoru a života firmy a čekáte na něj celou věčnost. Nepotřebujete-li takto složitou a nákladnou automatizaci, můžete využít jednu z možností osazení CNC frézky hotovým řešením. Tím může být takzvaný roboter – kompaktní buňka určená pro okamžitou automatizaci obráběcího centra.

RoboterZero – plug and play automatizace pro obráběcí centra. (Zdroj: MT3 engineering)

Roboter – jednoduchý, nenákladný, funkční

Roboter je jednočlenná buňka. Jde o hotové řešení určené pro výměnu polotovaru za obrobený díl v CNC frézce. Buňka je plně automatizovaná, s vlastní logikou hospodaření, která splňuje vše, co můžete požadovat. Roboter je vhodný pro výrobní programy, u nichž se předpokládá častá změna typu výroby s produkcí desítkových či stovkových sérií.

Řešením může být například automatizace RoboterZero od českého výrobce, společnosti MT3 engineering. Parametry tohoto systému jasně říkají, pro jaký typ výroby je automatizace RoboterZero určena:

– kompaktní buňka plug and play (230 V + vzduch);

– bez programování (využití palet a nulových bodů);

– rychlá změna typu výroby (využití palet a nulových bodů);

– mobilní (kdykoli umožní bezautomatizační obsluhu);

– rozměr polotovaru až 240 × 200 × 100 mm;

– únosnost robota 30 kg;

– zastavěná plocha do 2 m2;

– 38 skladových pozic pro polotovary a hotové díly;

– možnost vkladu polotovaru a výběru hotového dílu kdykoli bez přerušení automatizačního cyklu;

– rychlá integrace i se staršími obráběcími centry (pulzní komunikace);

– rychlý termín dodání (stavebnicový systém).

Rychlá změna typu výroby, jednoduchá integrace

Zásadními benefity automatizace RoboterZero jsou zejména rychlá změna typu výroby a jednoduchá a rychlá integrace do stávajícího výrobního procesu.

RoboterZero – robotizace bez programování. (Zdroj: MT3 engineering)

RoboterZero využívá jako přenosové médium materiálu paletky či kompaktní svěráky, které zakládá do nulových bodů. Co je vloženo v médiu, není v danou chvíli pro automatizaci podstatné. Roboter vykonává jednoduchou úlohu v podobě výměny média ze skladu automatizace do frézky a zpět. Pokud změníte typ výroby, to znamená, že do přenosového média vložíte jiný polotovar, není nutné automatizaci nikterak přenastavovat či programovat. Pro roboter je úloha stále stejná, a to výměna média z bodu A do bodu B.

RoboterZero přivezete na paleťáku, zapojíte do zásuvky, připojíte vzduch a můžete vyrábět.

Přestože byla automatizace RoboterZero vyvinuta k obráběcím strojům Haas, může spolupracovat i s jinými značkami obráběcích center. Dosah robota pro založení média do CNC frézky je 700 mm. Jinými slovy řečeno, vzdálenost středu stolu CNC stroje po vnější hranu vstupu by neměla tuto hodnotu přesáhnout. Dále je nutné mít pro komunikaci volnou M funkci. Pro implementaci někdy může být překážkou vnější tvar pláště frézky. Možnosti uplatnění automatizace u konkrétních strojů je vždy dobré zkonzultovat přímo s výrobcem.

Reklama
Reklama
Reklama

Vývoj automatizace na základě potřeb vlastní výroby

RoboterZero prošel za pět let vývoje čtyřmi prototypovými fázemi: od prvotní varianty se šesti úložnými pozicemi přes 2. a 3. generaci, určené k zabudování bezpečnostních prvků a k rozšíření kapacity a dlouhodobému testování, až po finální variantu čtvrté generace s názvem RoboterZero, určenou pro trh.

Díky paletovému systému zakládání umožňuje automatizace RoboterZero okamžitou změnu výrobního programu. (Zdroj: MT3 engineering)

Vývoj a výroba jsou stavěny na potřebách sesterské společnosti MT3 works, která je zaměřena na přesné obrábění. Výrobní program této firmy určoval parametry automatizace RoboterZero. Společnost MT3 works také představuje zrcadlo pro potenciální zájemce o tento druh automatizace. Jedná se o společnosti s menšími až středními výrobními sériemi a častou změnou výrobního programu a také o společnosti, jež mají omezené prostorové možnosti a zároveň potřebují zachovat prostor pro bezautomatizační obsluhu frézky. 

Desítkové série – žádný problém. Změnit typ výroby lze prakticky kdykoli, a to bez přestavování stroje či programování.

Na velikosti firmy nezáleží, tento typ automatizace je určen i pro menší subjekty s nižšími rozpočty.

Vydání #3
Kód článku: 230315
Datum: 08. 03. 2023
Rubrika: Produktový článek / Automatizace
Autor:
Firmy
Související články
Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Zdraví a stroje

Nové technologie prodlužují průměrný i maximální věk člověka a zvyšují jeho schopnosti. Jejich použití je přitom v podstatě oborově neomezené a neexistuje snad oblast výzkumu, která by se nějakým způsobem nepromítla do vývoje pro medicínu – od elektroniky až po strojírenství.

Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmyslové inženýrství a jednoúčelové stroje

Harmonický výrobní proces není jen iluze. Cest a možností, jak dosáhnout souladu ve výrobě, je i v současné nelehké situaci bezpočet.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Made in Japan

V sídle společnosti Misan v Lysé nad Labem se pravidelně konají odborné semináře, které se těší veliké oblibě. Partnerem toho posledního jarního, který byl nazván Stroje, nástroje, automatizace – otevřené možnosti, byla společnost Tungaloy. „Dnešní seminář se ponese v duchu řešení ze země vycházejícího slunce,“ uvedl jednatel společnosti Misan Ondřej Svoboda.

Výborný ekonomický rok a inovované brusky

Švýcarská firma Fritz Studer, jeden z lídrů v konstrukci a výrobě brusek, pořádal ve dnech 13. - 15. března tiskovou konferenci. Na této tiskové konferenci zástupci firmy zhodnotili rok 2018 z hlediska prodeje a příjmů a zároveň proběhlo první představení inovovaných brusek S31 a S33. Výjimečností celé akce bylo to, že neprobíhala tradičně v místě sídla firmy, tj. v Thunu, ale na rozhraní kantonů Graubunden a St. Galen. Akce se zúčastnilo na šedesát novinářů v celého světa.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit