Témata
Reklama

Okénko do historie

Na Vinohradech v Praze v historickém areálu rodiny Fričů sídlí malá nástrojařská dílna Nástrojárna NADO. Řemeslné dílny byly v tomto areálu od nepaměti, zejména se jednalo o výrobu hodinových strojků jako součástí měřicích přístrojů. Návštěva Nástrojárny NADO je spíše takovým okénkem do historie, ale přeci jen se v ní najde něco nového. Na jen několik let staré drátové řezačce Fanuc Robocut tam vyrábějí velmi přesné lisovací a tvářecí nástroje, dílenské přípravky a formy na vstřikování termoplastů.

Společnost Nástrojárna Doležal byla založena v roce 1991 panem inženýrem Doležalem a od začátku se firma zabývá výrobou přesných lisovacích a tvářecích nástrojů. Před 21 lety si na jejich výrobu pořídili drátovou řezačku Hitachi H-CUT203M20, které se dnes v nástrojárně přezdívá „babička“. Prodej, montáž i servis zabezpečila společnost Penta Trading. Řezačka je sice přes dvacet let stará a dnes již neřeže s takovou přesností jako dříve, (proto je spíše používaná na výrobu dílů méně náročných na přesnost), ale dodnes se na ní vyrábí.

Reklama
Reklama
Reklama
Pan Bošek má slabost pro veterány – motorky a nerad se zbavuje starých věcí, které ještě fungují. Tuto Jawu si sám zrenovoval.

V době krize (r. 2009) pan Doležal onemocněl a s dílnou to vypadalo bledě. Ale tehdejší zaměstnanec, nyní spolumajitel firmy Jiří Bošek považuje výrobu lisovacích a tvářecích nástrojů nejen za velkou výzvu, nýbrž i za zábavu. Přizval tedy ještě kolegu Doláka a v této podnikání nepříznivé době nástrojárnu koupili a rozhodli se pokračovat s výrobou pod novým názvem Nástrojárna NADO. Doba to byla těžká a dílna musela brát jakoukoliv zakázku, aby se na trhu udržela. „V té době jsme tady brousili i sekerky,“ vypráví s úsměvem pan Bošek. Ale jejich vytrvalost, opora ve vynikajících schopnostech zaměstnanců, důvěra v kvalitní a dobře odvedenou práci se rychle rozkřikla mezi lidmi a zakázek začalo přibývat. Přibylo jich nakonec tolik, že na drátové řezačce Hitachi již nebylo možné všechny zakázky včas vyrobit. Zvýšily se také nároky na přesnost vyráběných dílů, takže rozhodnutí bylo jednoduché – z důvodu udržení konkurenceschopnosti bylo potřeba koupit další řezačku.

Drátová řezačka Hitachi H-CUT203M20 slouží v Nástrojárně NADO již 21 let.

Sázka na jistotu

S firmou Penta Traiding již měli dobré zkušenosti. „Problémů nám řezačka Hitachi moc nezpůsobila, ale kdykoliv nějaký byl nebo se jednalo o běžný servis, zvedli jsme telefon a servisní technici z Penty okamžitě přijeli to řešit.“ Vždy si tedy vážili zejména rychlosti a spolehlivosti pracovníků Penta, jelikož každý prostoj stroje stojí peníze. Není proto divu, že se s koupí nové řezačky opět s důvěrou obrátili na pana Matošku, majitele firmy Penta Trading, a před čtyřmi lety koupili novou drátovou řezačku Fanuc Robocut α–0iE.

Obr. 3. Nová drátová řezačka Fanuc Robocut α–0iE byla správnou investicí pro dosažení lepší kvality i přesnosti. Obsluhu obou řezaček obstarává Jan Handrych.
Pohled do vnitřních prostor drátové řezačky Fanuc Robocut α–0iE

S novou řezačkou je pan Bošek velmi spokojený. Je sice pravda, že oproti té původní má nová řezačka o něco větší režii, nicméně její výkon umožňuje téměř nepřetržitý provoz. Řezačka Fanuc oproti původní Hitachi je vybavena hned několika funkcemi zvyšujícími uživatelský komfort. Příkladem uveďme snadný přístup do pracovní plochy, podtlakové nasávací navlékání drátu, samočisticí funkce spodního vodítka apod. Navíc nyní díky nové řezačce dosahují v Nástrojárně NADO mnohem větších přesností, a tím se rozrostlo také portfolio přesných nástrojů, které teď ve vinohradské dílně vyrábějí.

Nástrojařině se pan Bošek věnuje již od roku 1972 a přiznává, že díky novým výrobním metodám a technologiím se má pořád co učit. „Dříve se složité výlisky vyráběly několika nástroji na několik operací, dnes se vyrábějí na postupových nástrojích, které jsou složité a náročné zejména na konstrukci,“ popisuje.

Eva Buzková

Penta Trading

Milan Pravenec

MPravenec@penta-edm.cz
MPravenec@penta-edm.cz

//www.penta-edm.cz/text-dratove-rezacky/

Uložit

Reklama
Související články
Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Stále rostoucí požadavky výrobců proudových motorů vyžadují kontinuální vývoj žárupevných materiálů. Klasické metody obrábění jsou zde na hranici svých možností, efektivní alternativou je elektroerozivní řezání drátovou elektrodou.

Související články
Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kontinuální omílací systém do stávající periferie

Pokud jde o sériovou výrobu složitých tlakových odlitků z hliníkových slitin, je Kovolis Hedvikov preferovaným partnerem automobilových výrobců a dodavatelů. S cílem rozšířit kapacitu i možnosti zpracování investovala společnost do nového omílacího systému, přizpůsobeného široké škále dílů a místním podmínkám.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Od aditivních strojů k hybridním zařízením

Zlepšující se funkčnost a výkon hardwaru, široká paleta volby materiálů a stále se zlepšující kvalita vyráběných součástí přispívají k růstu aditivní výroby. Technik ve výrobě tak získává neustále na významu.

Aditivní výroba unikátních řezných nástrojů

Aditivní technologie jsou jedním z nosných pilířů Průmyslu 4.0. Od roku 2014, kdy v ČR 3D tisk kovů odstartoval „ve velkém“, byla o této problematice napsána celá řada publikací, díky nimž je tato technologie považována za poměrně známou. Jedním z průkopníků 3D tisku v ČR je firma Innomia, která přinášela informace o technologii DMLS do povědomí českého průmyslu již několik let před tímto zmiňovaných boomem.

Automatizace lidem práci nebere

Automatizaci se ve firmě Kovosvit MAS věnují od roku 2013. Z původního projektu vznikla samostatná divize MAS Automation a na letošní rok má plánované téměř dvojnásobné tržby oproti roku 2017. V porovnání s plánovaným obratem celého Kovosvitu jsou tržby divize zatím nevýznamné, ale průměrný růst divize o dvě třetiny ročně dokládá, že automatizace má v podniku ze Sezimova Ústí zelenou.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit