Témata
Reklama

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Tento článek je součástí seriálu:
Made in Česko
Díly

Historie firmy se píše již od roku 1864, kdy český stavitel klavírů Antonín Petrof postavil pod vlastním jménem první nástroj a založil v Hradci Králové firmu. Již brzy po založení rozšířil Antonín Petrof výrobu o harmonia a posléze o pianina. Po necelých 20 letech pak expandoval do Temešváru v dnešním Rumunsku, kde založil pobočku, a brzy začal vyvážet nástroje do zahraničí. Výtvory Petrof zaznamenaly obrovský úspěch u císařské rodiny, a tak se v roce 1899 stává Petrof dvorním dodavatelem pian pro celý rakousko-uherský dvůr.

Reklama
Reklama
Reklama


Mezi nejvíce prodávané produkty značky Petrof patří pianino P 125, výborný nástroj do škol i domácností, nebo klavír Storm. Mnohé produkty jsou vyrobeny podle individuálního přání zákazníka, jako třeba červené pianino Colours, futuristické pianino Magic Egg nebo jubilejní klavír Stingray, který je zdoben rejnočí kůží.

Rozmach a úspěšnost firmy rostly kontinuálně i po přelomu století. Stává se v pravém slova smyslu rodinnou firmou, kde vedle zakladatele pracuje i jeho žena a tři synové. Antonín Petrof se již nedočkal založení první republiky, ale jistě by jej potěšilo, kdyby viděl, že i v nových poměrech se firmě daří, rozšiřuje výrobu o nové, moderní produkty, jako například o elektropneumatická piana, a vyváží již prakticky do celého světa. A to až do osudného roku 1948, kdy již třetí generace majitelů, jak už bylo zmíněno, musela továrnu ihned opustit a nechat ji v rukou lidí, pro které byla jen jedním z mnoha socialistických podniků.

„Po znárodnění se teprve ukázalo, jaký je kdo člověk,“ vypráví Zuzana Ceralová Petrofová, současná prezidentka firmy. „Dědeček, se podobně jako například Baťa, o své zaměstnance dobře staral, bral je jako svoji rodinu. Postavil pro ně nedaleko továrny městečko, aby měli kde bydlet, staral se o jejich rozvoj a netřeba říkat, že i platy byly v naší továrně na tu dobu velmi slušné. Ačkoli mnozí zaměstnanci ztráty takového šéfa litovali, neodvažovali se to dát veřejně příliš najevo. Ale našli se i tací, kteří si na něj šli doslova plivnout, z prosté závisti, kterou v sobě po léta živili...“

Komunisté si byli vědomi proslulosti značky Petrof, a tak ji zachovali. Kvalitu nástrojů však zachovat nedokázali. Z původní manufakturní výroby, kdy doslova každý kousek nástroje prošel rukama zkušených mistrů, se nyní přešlo na výrobu pásovou. A prodej se soustředil zejména na RVHP, kde o kvalitu zase tak moc nešlo. Na západ sice část produkce také putovala, ale brzy zde Petrof dostal punc „levné zboží z východní Evropy“.

Dámské trio, které dnes stojí v čele firmy Petrof: (zleva) Anna Prousková, Ivana Petrofová, Zuzana Ceralová Petrofová

Drahá privatizace

Přes to vše se během následujících 40 let renomé slavné značky nepodařilo zničit úplně a pak nastala raná 90. léta a s nimi příležitost dostat továrnu zpět pod rodinná křídla. „Otec, Jan Petrof, nejprve nastoupil do firmy jako obchodní ředitel,“ vzpomíná Zuzana Ceralová Petrofová. „Po nějakém čase, když současnou tvář firmy lépe poznal, začal činit kroky, vedoucí k její privatizaci.“

Ta však nebyla nijak jednoduchá. Kromě původního hradeckého závodu se totiž mezitím staly součástí firmy pohraniční závody, kde se vyráběly značky pian Rösler, Scholze a Weinbach a které společně tvořily závod Československé hudební nástroje.

„Stát si příliš nevěděl rady, co s tím,“ pokračuje současná prezidentka. „Nakonec kompetentní osoby rozhodly, že musíme privatizovat celý závod, ale protože původní Petrof, který máme nárok restituovat, tvoří jen 4 %, zbývajících 96 % musíme koupit.“

Firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, se v 90. letech minulého století podařilo vrátit do rukou rodiny Petrofů.


Přitom kvalita nástrojů těchto pohraničních značek zdaleka nebyla na úrovni Petrofu, a navíc vzhledem k vzdálenosti podniků vyvstaly také nemalé logistické problémy. Rodina se tedy rozhodla pobočky zavřít, výrobu soustředit zpět do Hradce Králové a výrazně zefektivnit a prakticky od začátku vybudovat dříve světoznámou značku.

To vše stálo samozřejmě obrovské množství peněz, a tak není divu, že zhruba v roce 2004 pocítila firma finanční problémy.

„Museli jsme si v souvislosti s privatizací vzít vysoké úvěry s 18% úrokem, firmu restrukturalizovat, včetně propouštění, a to vše také nebylo laciné,“ vzpomíná paní Zuzana. „Dostali jsme se pod kuratelu banky a báli jsme se, že nás prodají do Číny. Nakonec se nám však podařilo opět se postavit na nohy. Dali jsme dohromady schopný management, snižovali náklady všeho druhu, měnili obchodně-marketingovou politiku... Tato naše soukromá krize trvala asi pět let, ale když pak v roce 2008 přišla ekonomická recese, byli jsme zoceleni a připraveni. Stihli jsme včas rozjet další byznys, například luxusní nábytek či speciální reprobedny a další. Takže když se v době recese příliš nedařilo trhu s hudebními nástroji, měli jsme co nabízet.“

Zpět na výsluní

Dnes se opět trhu obecně daří a zejména hudební nástroje jsou na vzestupu. Ve vrcholovém managementu nyní pracují, kromě paní Zuzany, ještě její sestra Ivana Petrofová, dcera Anna Prousková a její manžel Adam Prousek. Na dalších pozicích firma opět, jako kdysi v době zakladatele, dlouhodobě zaměstnává odborníky, kteří zde vyrostli, vystudovali a naučili se know-how.

Na nástroje značky Petrof dnes hrají světové osobnosti, jako například Paul McCartney nebo David Helfgott. Současné vedení však nehodlá usnout na vavřínech. Firma mimo jiné neustále pracuje na vývoji nových materiálů.

„Ačkoli piano existuje již 350 let, nyní doznává značných změn,“ vysvětluje paní prezidentka. „Například v souvislosti s ekologií se už na klávesy nesmí používat slonovina a brzy budou asi vyřazeny dýhy z některých exotických dřevin nebo olovo na vyvažování klávesnic. Piano má asi 7000 součástek a většina z nich je vyrobena přímo našimi lidmi, v nejvyšší kvalitě. Chceme, aby naše piana měla ten typický kulatý romantický tón, na který jsou naši zákazníci zvyklí, a aby naše značka měla stále světový zvuk.“ „Chceme, aby naše piana měla ten typický kulatý romantický tón, na který jsou naši zákazníci zvyklí, a aby naše značka měla stále světový zvuk,“ říká Zuzana Ceralová Petrofová.

Heslem dnešního managementu je také umět nabídnout svým zákazníkům širokou škálu možností tak, aby si každý vybral svůj nástroj.

Hana Janišová

mlateckova@petrof.com

Reklama
Související články
Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Desatero pro export - Marketingový průzkum poprvé

V dnešním díle našeho exportního seriálu se budeme věnovat marketingovému průzkumu. Ten je základním nástrojem pro posuzování jednotlivých vývozních teritorií a sestavování individuálních exportních plánů. Cílem je vytvořit profily potenciálních trhů, které zahrnou jejich charakteristiky, očekávání a preference. Na základě těchto profilů chceme sestavit klasifikaci atraktivity trhů podle předem určených kritérií. Dalšími cíli jsou analýza konkurence na vybraných trzích, identifikace hrozeb a příležitostí a určení právního rámce a systému autorského práva.

Špičkové technologie dnes i zítra

Společnost Trumpf je renomovaný výrobce technologií na zpracování plechů a profilů a laserů pro průmysl. Výrobní historie se pomalu blíží celé stovce let a česká pobočka s obratem zhruba sto milionů eur za rok patří k důležitým průmyslovým hráčům nejen na českém trhu. Bylo proto jasnou volbou požádat ředitele společnosti Trumpf Praha Romana Haltufa, aby čtenářům MM Průmyslového spektra prozradil, kam se vývoj v tomto nepostradatelném oboru za minulá léta posunul.

Cyklické zkoušky pro reálnější simulace

Životnost, trvanlivost, odolnost, ale i třeba degradace jsou důležitými pojmy, pokud se bavíme o životním cyklu jakékoliv součásti. Kupující nebo odběratel požaduje záruky, že právě obdržený díl, zařízení či konstrukce bude fungovat předem stanovenou dobu, navíc je-li ve hře také otázka bezpečnosti. Udělení certifikace či určení doby trvanlivosti často předcházejí různé zkoušky. Důležitou skupinou z nich jsou urychlené korozní zkoušky. Nejen jimi se v úzké spolupráci s průmyslem zabývají ve vědecko-technickém parku v Kralupech nad Vltavou.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Výuka a výzkum aditivních technologií

Inovativní výrobní technologie nacházejí své místo také v technickém vzdělávání. Do svých osnov je dříve či později zakomponovaly všechny technické vysoké školy. Avšak pořízení nákladných technologií se neobejde bez podpory ze strany průmyslového výzkumu. Na Fakultě strojní ČVUT v Praze nyní disponují úplně novým zařízením M2 cusing pro výrobu dílů metodou DMLS německého výrobce Concept Laser, dnes působící pod značkou GE Additive. Stroj dodala společnost Misan a technologie slouží primárně pro výzkum v leteckém průmyslu.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit