Témata

Made in Česko:
Když peče pravá lady

Pekly v ní naše babičky, pekly v ní naše maminky, pečeme v ní my, a bezpochyby budou i naše děti. A nejen v Česku – v posledních letech je oblíbená též v zahraničí, zejména ve Velké Británii. Hovoříme o slavné „pečicí míse“ známé již 65 let pod názvem remoska. Právě ona je jedním z výrobků, jimž patří čelná místa v pomyslné dvoraně slávy produktů Made in Česko.

Tento článek je součástí seriálu:
Made in Česko
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

Remoska vznikla již v 50. letech minulého století v malé dílně pánů Oldřicha Homuta, Jindřicha Uhera a Antonína Tyburce. Její původní název HUT byl tvořen počátečními písmeny jejich jmen. Dílna však byla brzy znárodněna a připojena k podniku Remos. Od té doby se pečicí míse začalo říkat remoska. Od raných 60. let do roku 1991 bylo vyrobeno 2,7 milionu kusů remosek nejrůznějších velikostí.

Z poněkud nepochopitelných důvodů nebyla remoska vždy tak úspěšná a populární, jako je dnes. Největší tržní úspěchy slavila od 60. do 90. let minulého století, kdy v Česku, či dříve v Československu, prakticky neexistovala rodina, která by nejméně jednu nevlastnila. Navíc šlo o velmi žádaný vývozní artikl celého tehdejšího východního bloku.

Remoska z 60. let a nová hvězda na nebi pečení – Remoska Dua. (Zdroj: Remoska)

„S příchodem revoluce si lidé zřejmě řekli, že je lepší americká mikrovlnka a prodeje remosky úplně klesly,“ říká Jan Pešat, obchodní ředitel dnešní společnosti Remoska.

Po roce 1991 tak začala výroba remosky stagnovat a bezmála zanikla, avšak v roce 1994 zakoupili její ochrannou známku dva podnikatelé, Jiří Blažek a Vladimír Uličník, a výrobu legendární remosky přenesli do Frenštátu pod Radhoštěm. Posléze v roce 1999 zakoupili licenci DuPont na postřik hliníku teflonovou vrstvou. Tak vznikl nový, moderní typ populárního výrobku.

„Firma Remoska, s. r. o., je od 90. let výrobcem a prodejcem pečicí mísy remoska. Ale nejen původní pečicí mísy. Dnes už máme daleko rozsáhlejší sortiment, nicméně u samotné pečicí mísy stále vycházíme z principu původní remosky z dílny pánů Homuta, Uhera a Tyburce,“ objasňuje Jan Pešat.

Reklama
Reklama
Reklama

Do hry vstupuje lady Milena

Nicméně až do roku 2001 výroba stále spíše stagnovala, lidé zřejmě nějak přestali věřit českým výrobkům. Navíc mnohé rodiny měly ještě původní „socialistickou“ remosku, kterou léta prověřila jakožto téměř bezporuchový výrobek. Tak proč kupovat novou, když stará stále slouží…

V roce 2001 však nastává prudký obrat k lepšímu: Na scéně se objevuje britská šlechtična českého původu, lady Milena Grenfell-Baines. Zavolala do společnosti Remoska a tázala se, jak je to možné, že tento výrobek, který používají její známé v České republice, firma nedováží též do Anglie. Měla by o něj velký zájem, a nejen ona sama.

„Lady Remoska“
Lady Milena Grenfell-Baines (roz. Fleischmannová, *1929 v Praze) žije od roku 1939 v Británii, kam odjela dětským záchranným transportem, který vypravil sir Nicolas Winton.
(Zdroj: Remoska)

„Na odpověď, že nemáme přes koho jej v Anglii prodávat, řekla: Tak já vám někoho seženu,“ vypráví Jan Pešat. „A sehnala. Oslovila firmu LakeLand, která provozuje desítky obchodů s kuchyňským vybavením po celé Anglii. Vedení firmy se remoska zalíbila a od roku 2003 ji tam začala prodávat. A nejen pár kousků, ale od začátku ve velkém počtu.“

Lady Milena podpořila její prodej v Británii masivní marketingovou kampaní. A protože v této zemi dodnes platí, že čemu věří šlechta, tomu věří i prostí občané, prodej remosek zde nabral úžasné obrátky.

„Úspěch remosky v Anglii měl zpětně dopad i na trh v Česku,“ vzpomíná Jan Pešat. „Pomohli nám také čeští novináři, když napsali, že je to vynález komunismu, který se uchytil v Anglii. Češi pak usoudili, že to tedy bude asi užitečná věc, a začali ji kupovat. A najednou zjistili, že remoska umí něco, co mikrovlnné trouby neumějí. A tak i prodeje u nás rychle narostly do objemu, jaký máme dnes.“

Značka Remoska je dnes v rukou dvou českých majitelů. Jedním z nich je Zdenek Sartoris, který je i „tváří remosky“. (Zdroj: Remoska)

Vytvořit velkou značku

Značka Remoska je dnes v rukou dvou českých majitelů. Jedním z nich je Zdenek Sartoris, který je „tváří remosky“ a například vystupuje v médiích. CEO společnosti Remoska je Ing. Petr Vaněček.

„Před pěti lety jsme změnili produktovou strategii remosky,“ přibližuje Jan Pešat. „Snažíme se ji posunout trochu někam jinam, než kde historicky byla. Naším cílem je, abychom ji ze situace, kdy název remoska je synonymem jednoho produktu, proměnili na synonymum značky kvalitního kuchyňského vybavení. Už to neprezentujeme jako remoska – pečicí mísa, ale prezentujeme to jako Remoska – značka, která vám vybaví kuchyň. Proto také rozšiřujeme portfolio výrobků a jako živé symboly těchto výrobků jsme v loňském roce angažovali herce, manžele Děrgelovi. Ti nám natočili historicky první spot, který běžel na jaře v roce 2021 v televizi.“

Manželé Děrgelovi představují elektrický gril Remoska Contact. (Zdroj: Remoska)

Kdo tedy patří v dnešní době mezi zákazníky Remosky?

„Hlavní jsou ti, kteří si tu remosku pamatují ještě z mládí,“ říká Jan Pešat. „Dá se říci věk 50+. Ale díky tomu, že nyní se značkou pracujeme, uvádíme spoustu novinek od Remosky Tria po Remosku Dua, která už neumí jenom to klasické pečení v míse, ale umí i vařit, stáváme se tak moderními a začínáme mířit na novou kategorii lidí. Dnes už vidíme, že se nám věkovou hranici našich zákazníků podařilo posunout o poznání níž. Pohybujeme se už v okruhu třicátníků, čtyřicátníků. Nicméně kromě nových pokrmů se v remosce stále pečou některé recepty, které jsou již doslova legendární. Takové, které se doslova předávají z generace na generaci.“

Remosky se nyní vyrábí 60–70 tisíc kusů ročně a prodává se v Česku, v Anglii a na Slovensku. Nově začíná na polském trhu, na německém trhu a také v Jihoafrické republice. A minulý rok firma vyvezla první kontejner remosek až do Austrálie.

Když se řekne remoska…
Hlavní částí pečicí mísy, či možno říci mini trouby, je víko se zabudovaným elektrickým topným odporovým drátem, se zaskleným kruhovým okénkem a otvory pro únik páry. Víko lze zakoupit s mísami tří velikostí, přičemž každá má jinou hloubku. Teplo z víka sálá shora a je rozváděno stejnoměrně po stěnách mísy, proto nedochází k připalování odspodu. Teplota uvnitř se pohybuje mezi 160 a 180 °C a nelze ji regulovat či naprogramovat. Vaření i pečení v remosce je velmi snadné a jídla v ní připravená nevysychají. Proto například kuře pečené v běžné troubě nesnese srovnání s kuřetem připraveným v remosce.

Úspěšný výrobek však bohužel není chráněn patentem. V minulosti byl, ale patent platí jak známo pouze 30 let, takže výrobek s dlouhou historií, jako je právě remoska, se na jeho ochranu nemůže spoléhat. Proto také již došlo k pokusům o napodobení.

„Nicméně máme alespoň průmyslový vzor, který chrání její jedinečný tvar,“ vysvětluje Pešat. „Tajemství, proč si lidé kupují naše výrobky, a ne nějaké napodobeniny, spočívá zejména v jejich léty prověřené kvalitě. My, na rozdíl od mnoha ostatních firem, své produkty vyrábíme skutečně v Česku. V naší továrně ve Frenštátě pod Radhoštěm je čeští lidé montují a zkoušejí. A výsledkem je, že jsme schopni je vyrobit levně, ale přitom lépe než v Asii. Je to věc zkušeností a sofistikovaných technologií, především těch nejnamáhanějších částí, kterými jsou u pečicích mís černé vrchní plasty, jejichž velké teplotní odolnosti jsme schopni dosáhnout. Můžeme tak dovnitř dát dostatečně silnou spirálu, aby vnitřní teplota dosáhla optimální výše pro pečení, tedy 160–180 stupňů. Na rozdíl od nás zahraniční výrobci podobných produktů nemají tak kvalitní plasty, nemůžou si tedy dovolit vnitřek dostatečně vyhřát, pouze na 140–160 stupňů. To znamená, že pečení pak trvá déle než v pravé remosce a pokrm se v jeho průběhu příliš vysuší.“

Reklama

Prostě geniální

„Když jsme přemýšleli, jak remosku vylepšit, jaké jí přidat funkce, prostě jak ji upgradovat, přišli jsme na to, že pečicí víko před těmi 65 lety její autoři vymysleli tak geniálně, že v podstatě vylepšit nejde,“ vypráví Jan Pešat. „Pustili jsme se proto cestou přidávání různých vík. V tuto chvíli dnes máme novou Remosku Dua, která je z nerezového trimetal plechu. To je plech, který má v sobě hliník, takže vede dobře teplo. Tento typ nemá nepřilnavý povrch, někteří naši zákazníci jej totiž nechtějí. Díky tomuto materiálu lze tento typ navíc používat jako indukční hrnec, tedy využít jej na sporáku. Zatáhnete tam maso, orestujete zeleninu a potom na to položíte pečicí víko a pečete to. Místo toho, abyste museli použít pánvičku, předehřát troubu, přendávali to, vše uděláte v jediné nádobě – ušetříte si nádobí i práci. Pak máme ještě Remosku Tria, která má dokonce tři funkce. Buď peče s klasickým pečicím víkem, nebo lze vařit na plotně, anebo ještě obsahuje funkci vaření pod mírným tlakem, takže je to takový lehký papiňák, ideální na dušení.“

Jako většinu firem i chod Remosky ovlivnila nedávná doba covidová.

Blízká budoucnost Remosky – projekt nové továrny v Kopřivnici. (Zdroj: Remoska)

„Samozřejmě jsme to pocítili, už jenom proto, že nám postupně odpadla spousta zaměstnanců, takže jsme měli problémy s výrobou jako takovou,“ vzpomíná Pešat. „Co se týká poptávky po produktech, tak ta se naopak zvýšila. Ono ve chvíli, kdy zavřete lidi doma, potřebují si vařit ještě víc než v běžném režimu. Navíc jsme během covidové doby zaznamenali jeden trend: lidé si začali péct doma vlastní chleba. A remoska je skvělá pekárna chleba. Dokonce existují skupiny na Facebooku, kde se lidé chlubí tím, jaký chleba v ní upekli. Jmenuje se to Pečem pecen a je tam spousta fotek, jak se v remosce peče chleba.“

Ambicí vedení firmy nyní je, stát se jedním z nejkvalitnějších výrobců nádobí v Evropě, přičemž cílem je i nadále zachovat výrobu v Česku.

„V dohledné době budeme nabízet kompletní sortiment nádobí od pánví, hrnců až po veškeré další nádobí a doplňky. Nyní je ve výstavbě nová výrobní hala v Kopřivnici, která bude obsahovat plně automatizovanou výrobní linku. Provoz nové haly plánujeme zahájit koncem letošního roku,“ uzavírá Jan Pešat.


Vydání #4
Kód článku: 220436
Datum: 06. 04. 2022
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Související články
Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Kvalita v automobilovém průmyslu

Co znamená, když se řekne kvalita v automobilovém průmyslu? Proč se na ni tolik dbá zrovna v tomto oboru? To byly otázky, na něž odpovědi zazněly z úst odborníků v rámci webináře Kvalita v automobilovém průmyslu. Ten uspořádala 9. listopadu Česká společnost pro jakost.

Strojírenské fórum 2019: Zaostřeno na inteligentní výrobu

Letošní podzimní, v pořadí již 10. Strojírenské fórum, bylo opět příležitostí pro setkání špičkových odborníků (nejen) z oblasti výroby. Odehrálo se 19. listopadu v prostorách FEKT VUT v Brně.

Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Podpora výzkumu a vývoje v podnicích, Daňové odpočty

V prvním díle našeho miniseriálu o podpoře výzkumu a vývoje v České republice jsme se věnovali porovnání základních druhů podpory výzkumu a vývoje v České republice s uvedením jejich základních specifik a odlišností. V tomto díle bychom se rádi detailněji zaměřili na možnost podpory výzkumu a vývoje prostřednictvím daňového odpočtu na výzkum a vývoj.

Strojírenské fórum ukazuje firmám, jak uspět

Na třetí ročník Strojírenského fóra do Obecního domu v Praze přišlo na dvě stě odborníků, zástupců strojírenských firem i státních institucí. Hlavním tématem dvoudenní akce bylo best practice v oblasti získávání nových zahraničních trhů, inovacích či průmyslovém designu nebo odborném školství.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Abeceda komunikace
(nejenom) pro strojaře,
Část 4. Přijímací pohovor bez stresu

Člověk je tvor společenský a komunikace je jeho stěžejní dovednost. Komunikujeme proto, aby se něco stalo. Aby se naplnil náš záměr. Ať už chceme někoho pobavit, poučit, informovat, nebo přimět ke spolupráci, potřebujeme, aby nám rozuměl. Cílem úspěšné komunikace je dosáhnout určitého efektu. Aby se tak stalo, musíme použít správný obsah, formu, ale i správné načasování. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je velmi často daná právě (ne)schopností komunikovat. Ve spolupráci s odbornicí na strategickou komunikaci Mirkou Čejkovou pro vás připravujeme seriál, který, jak věříme, bude inspirací pro zlepšení vašich komunikačních dovedností.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Pojištění pro řízení rizik strojírenských firem

Strojírenství je velmi široký obor, který má v Česku dlouhodobou tradici. Nachází se u nás podniky zabývající se výrobou obrovských součástí lodních motorů i ty, které vyrábějí součásti velmi jemné mechaniky a elektroniky. Naprosto specifickou oblastí strojírenství je pak automobilový průmysl.

Profesor Stanislav Hosnedl 80

V říjnu tohoto roku se prof. Stanislav Hosnedl dožívá významného životního jubilea 80 roků. V roce 1964 dokončil studia v oboru Konstrukce obráběcích strojů na VŠSE FST v Plzni. Roku 1984 získal vědecko-akademický titul CSc., který po revoluci, později v roce 1990, obhájil také na ČSAV Praha. V roce 1992 se habilitoval a konečně v roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor Strojní inženýrství.

Stroje v pohybu: Velký ocelový krtek

Tentokrát se za pohyblivými stroji vypravíme pod zem. Představíme vám stroje, které dokážou účinně, rychle, bezpečně a bez použití trhacích prací prorazit tunel a zároveň postavit jeho ostění. Jde o plnoprofilové razicí stroje, označované zkratkou TBM (Tunnel Boring Machines). Česky se tento způsob ražby nazývá „technologie mechanizovaného tunelování“.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit