Témata
Vydání #4
Duben 2022Téma měsíce

Řezné nástroje - podněty z praxe motivují výzkum

Průmyslové kapaliny současnosti

Dubnové vydání časopisu je tematicky zaměřeno na řezné nástroje a průmyslové kapaliny. Obě tato témata neodmyslitelně patří k obrábění, bez něhož se neobejde žádná průmyslová výroba. Články a reportáže v tomto vydání jsou věnovány vývoji nových nástrojů, spolupráci průmyslu s akademickou sférou a rovněž spolupráci dodavatelů řezných nástrojů s jejich uživateli. Nesmíme zapomínat ani na průmyslové kapaliny. Správný výběr provozních kapalin a péče o ně mají velký vliv jak na průběh operací a kvalitu obrobků, tak na životnost stroje a nástrojů.

Video představení vydání s využitím umělé hlasové syntézy.

Články

Redakce

Trnitá cesta české vědy a výzkumu

Třicet let je diskutovaným tématem propojení české vědy a výzkumu s průmyslem. Podařilo se konečně v této oblasti učinit pokroky? Proč se čeští vědci nehrnou do tuzemských firem a proč české školství negeneruje kreativní osobnosti? K diskuzi o těchto otázkách jsme pozvali docenta Jiřího Krechla, který se problematice výzkumu a vývoje dlouhodobě věnuje.

Ženy u kormidla:
Budovat i pomáhat

Ačkoli vystudovala humanitní obory, stala se v roce 2008 zakladatelkou a jednatelkou strojírenské firmy, která, navzdory nelehkým obdobím, po celou dobu prosperuje a expanduje. Žena, která se v životě nejen vyrovnala mužům, ale mnohé suverénně předčila, se jmenuje Kateřina Beránková a jejím „profesním dítětem“ je společnost Awec.

Nemožné je pouze slovo

Bohuslav Mrózek, zakladatel stejnojmenné, dnes již nadnárodní společnosti, specializující se na demolice, ale i stavby na klíč, říká: „Cílem naší společnosti je poskytnout zákazníkům jistotu, že práce budou provedeny řádně a včas. A to s důrazem na filozofii, kterou vyjadřuje naše motto: Nemožné je pouze slovo.“ Tato renomovaná firma je jedním z klientů Národní rozvojové banky, jejíž program Expanze jí pomáhá dále růst.

VaVaI a průmysl:
Znát budoucí potřebu zákazníka

Biochemik Vladimír Velebný je majitelem, generálním ředitelem, a současně i vedoucím výzkumu a vývoje ve společnosti Contipro. Jeho firma se zabývá biotechnologickou výrobou kyseliny hyaluronové, která má širokou škálu potenciálního využití v nejrůznějších oblastech medicíny a kosmetiky. O tom, jak ideálně propojit oblast vědy a výzkumu s oblastí průmyslu ku prospěchu obou, a zejména nás všech, ví rozhodně mnohé.

Fórum výrobních manažerů

Je migrační vlna ukrajinského obyvatelstva, která je důsledkem neskutečné tragédie válečného konfliktu, případným řešením vašeho nedostatku jak odborného, tak i běžného pracovního personálu? Pokud ano, činíte již konkrétní kroky v jeho případném náboru, zaškolení? Jedná se dle vás o stabilní pracovní sílu, nebo lze očekávat po skončení konfliktu její návrat domů?

Starejme se o své stroje jako o své tělo

Necelých 20 kilometrů jihozápadně od Tábora se nachází Řepeč. V této obci s necelými třemi stovkami obyvatel sídlí strojírenská společnost VOPSS Řepeč, kterou před 10 lety založil kovosviťák Vladislav Čítek se svým synem. Specializují se na repase a výrobu vřetenových jednotek. Pro jejich maximální životnost doporučují svým zákazníkům chladicí kapaliny Blaser. Tato spolupráce byla důvodem naší reportáže v překrásném místě jižních Čech v povodí řeky Lužnice.

Průmysl a jeho lidé:
Nové technologie, nové postupy

Digitalizace a automatizace mění požadavky na dovednosti pracovníků, kteří musí kromě schopnosti ovládat stroje a technologie mít především ochotu rekvalifikovat se a učit se nové věci. Problémem výrobních firem tak nadále zůstává nedostatek kvalitních pracovníků. Jak tuto situaci řešit, jsme se zeptali Gabriely Hrbáčkové, ředitelky personální agentury Hofmann Personal.

Silný tandem W + W

Tentokrát jsme se za reportáží vypravili do severovýchodního cípu Čech. Navštívili jsme výrobní závod Wikov MGI v Hronově, kde jsme se setkali se zástupci společnosti Walter CZ, která tomuto výrobci velkých průmyslových převodovek dodává řezné nástroje.

MM Podcast: Glosa - S koulí u nohy

Leží, sotva se hýbe, vzdychá, heká a je na umření. Vtipy o rýmičce, „smrtelné“ mužské chorobě, se staly koloritem témat ženských diskuzí, když jejich metrákového pořízka, který je za běžných okolností pevný jako skála a odvážný jako lev, skolí ucpaný nos a škrábání v krku. Covidové trable posledních dvou let v porovnání se současným střemhlavým pádem evropské ekonomiky do recese jsou onou banální rýmičkou, která se v době propuknutí zdála býti tím nejhorším, co nás mohlo v našich životech potkat.

Filozofie pro řezné nástroje

Řezný nástroj vzniká průnikem vlastností materiálů, potřeb výroby a možností technologií. Vznik nových řezných nástrojů pro budoucnost je oblastí, kde se stále více setkává fyzika s filozofií v souladu s tím, do jaké hloubky postupuje naše poznávání struktur materiálů a jaké jsou naše efektivní schopnosti je ovlivňovat a vytvářet.

Deset zastavení s JK, Fraunhofer & IPA

Série 10 rozhovorů s legendou inovační sféry Jánem Košturiakem je retrospektivou dílčích milníků, které jej na jeho osobní a profesní cestě potkaly a umožnily mu realizovat jeho sny, touhy a přání. Nahlížejme postupně do minulosti a hledejme společně okamžiky, které vytvářely Jánovu budoucnost a umožňovaly mu vidět za horizont zřetelněji než nám ostatním.

Role technické univerzity v udržitelné společnosti, Prof. Robert Čep, VŠB-TUO

Smyslem této série podcastů je představit současnou roli univerzity a hledat její skutečné postavení a poslání ve vztahu k vývoji konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky a společnosti jako takové. Hovoříme s rektory a děkany technických univerzit a fakult o jejich denní operativě, o realizaci dlouhodobé strategie, jejich pohledu na ukotvení vzdělávací instituce ve společnosti a dalších tématech. Tentokráte jsme o rozhovor požádali profesora Roberta Čepa, děkana Fakulty strojní VŠB-TUO.

Názorové fórum odborníků

V průběhu dalších let může dojít k vyčerpání světových zásob wolframu a kobaltu, tedy klíčových materiálů pro výrobu řezných nástrojů. Možná řešení mohou být zvýšení recyklace obsažených kritických kovů, náhrada některého z obsažených kritických kovů či design zcela nového materiálu bez obsahu těchto kritických kovů.

Jakým směrem se podle vás budou ubírat řešení nedostatku těchto kovů? Nabízí vaše společnost již dnes nějaké možnosti?

Příklady táhnou:
Krásné, velké, chytré domy

Olympijský stadion v Londýně – London Stadium, West Ham United s kapacitou 45 000 diváků – byl po rozsáhlé transformaci slavnostně otevřen v září 2015. Od té doby se zde odehrály zápasy mistrovství světa v ragby a další sportovní i kulturní události, například koncert Rolling Stones. Zajímavou i nádhernou střechu stadionu navrhl český architekt, absolvent FA ČVUT, Vladimír Mašínský. Jeho životní vášní jsou však nejen sportovní stadiony, ale obecně velké, chytré budovy.

Servis

Made in Česko:
Když peče pravá lady

Pekly v ní naše babičky, pekly v ní naše maminky, pečeme v ní my, a bezpochyby budou i naše děti. A nejen v Česku – v posledních letech je oblíbená též v zahraničí, zejména ve Velké Británii. Hovoříme o slavné „pečicí míse“ známé již 65 let pod názvem remoska. Právě ona je jedním z výrobků, jimž patří čelná místa v pomyslné dvoraně slávy produktů Made in Česko.

Profesor Zdeněk Kolíbal 80

V dubnu tohoto roku se prof. Zdeněk Kolíbal dožívá významného životního jubilea 80 roků a zároveň i krásného a úctyhodného 55letého výročí svatby se svou milovanou ženou Aničkou. Tento strojírenský matador však neměl být původně strojním inženýrem, nýbrž elektroinženýrem, ale po maturitě v r. 1959 na jedenáctileté střední škole mu byly zakázány všechny vysoké školy a byl určen pro převýchovu jako dělník do Zetoru – ZKL Brno-Líšeň, kde ho v 17 letech nasadili do třísměnného provozu kalírny tohoto závodu.

Rychlé a kvalitní obrábění
s nižšími náklady

Pro spokojenost zákazníků a úspěch na trhu obrábění je třeba výrobu zrychlovat, ale současně i snižovat náklady na dílce. Přitom je třeba zajistit co nejvyšší spolehlivost a dosahovat lepší kvality obrobení, kterou současné průmyslové prostředí vyžaduje. Kratších cyklových časů a vyšší produktivity lze dosáhnout zvýšením úběru materiálu v obráběcích operacích.

Veletrh Laser World of Photonics
v Mnichově

Letos na jaře se Mnichov opět na pár dní stane centrem mezinárodního fotonického průmyslu: od 26. do 29. dubna otevře své brány na mnichovském výstavišti přední světový veletrh Laser World of Photonics 2022 a stane se jistě významným milníkem s cílem nastartovat vzestup tohoto perspektivního odvětví. Doprovodná akce World of Quantum navíc představí novou etapu pro budoucí oblast kvantové technologie.

Vláknové lasery: Řídicí systém

Řezání kovových materiálů pomocí laserů patří mezi nejprogresivnější technologie současnosti. Po mnoho let měly v této oblasti dominantní postavení CO2 lasery, ty se však už dostaly v technologickém pokroku na svůj vrchol. V posledních 10 letech je poměrně rychle nahrazují lasery vláknové, které způsobily v tomto oboru technologickou revoluci.

Stroje v pohybu: Velký ocelový krtek

Tentokrát se za pohyblivými stroji vypravíme pod zem. Představíme vám stroje, které dokážou účinně, rychle, bezpečně a bez použití trhacích prací prorazit tunel a zároveň postavit jeho ostění. Jde o plnoprofilové razicí stroje, označované zkratkou TBM (Tunnel Boring Machines). Česky se tento způsob ražby nazývá „technologie mechanizovaného tunelování“.

Semináře v technickém centru na Vysočině

S nástupem jara po mnoha měsících konečně ustupuje koronavirová pandemie a lidé se mohou ve větším počtu setkávat jak na sportovních a kulturních akcích, tak i na těch firemních. Na tuto dobu se těšili také v Technickém centru společnosti Ceratizit ve Velkém Meziříčí. Navázali na úspěšné programy z minulých let a pro své zákazníky naplánovali řadu odborných seminářů. O jejich programu jsme hovořili s Janem Gryčem, technickým ředitelem firmy.

Péče o vodou mísitelné řezné kapaliny

Švýcarský výrobce řezných kapalin Blaser Swisslube nabízí přehled doporučení, jak udržovat vodou mísitelná chladicí maziva v optimální kondici. V tomto článku najdete rady a návody, proč a jak sledovat nejdůležitější parametry řezných kapalin, jejichž kvalita má významný vliv na obrobek, životnost řezných nástrojů, životnost stroje, řezné podmínky, a tedy na kvalitu a efektivitu výroby a souvisejících procesů. A v neposlední řadě na zdraví člověka a životní prostředí.

Trendy pro MSV:
Nové směry rozvoje

Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní se připravuje další, již 63. ročník, a s ním i řada novinek a zajímavostí. V termínu 4.–7. října 2022 se však v Brně sejdou nejen na slovo vzatí profíci z oblasti strojírenství. Společně s MSV se budou konat i specializované veletrhy IMT, Plastex, FOND-EX, Welding a Profintech.

Inovované řezné nástroje z řady Neologiq

Počátkem roku 2021 došlo k dalšímu uvolnění nových, inovovaných nástrojů na trh. Společnost Iscar je uvedla ve své další prodejní kampani s názvem Neologiq. Tato kampaň si kladla za cíl znovu předefinovat svět řezných nástrojů a přinesla velký skok vpřed. Kampaň Neologiq pokračuje i v roce 2022 a stávající řady nástrojů jsou stále doplňovány a rozšiřovány o nové typy karbidů a utvářečů, stejně jako o další velikosti destiček a průměry těles. Nejen o tom jsme si povídali s Martinem Horváthem, marketingovým manažerem ze společnosti Iscar ČR.

Výzkum pro praxi: Vývoj řezných nástrojů z ultratvrdých materiálů

Spolupráce s praxí je jedním ze strategických cílů aktivit Ústavu výrobních strojů a zařízení a Výzkumného centra RCMT při FS ČVUT v Praze. Vizi 2030 Fakulty strojní naplňuje RCMT podporou konkurenceschopnosti tuzemských firem. Podněty z praxe jsou motivací výzkumu, jehož výsledky jsou uplatňovány v produktech a službách firem i v modernizaci oborové výuky. Postupně představujeme několik klíčových projektů, které byly ve spolupráci RCMT a konkrétních průmyslových firem v praxi v nedávné době řešeny. Dnes se zaměříme na vývoj v oblasti řezných nástrojů vyráběných z ultratvrdých materiálů.

Na cestě ke zrození stroje, část 3:
Cenová nabídka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Príhovor Štefana Kassaya, Osem desaťročí života

Ak zoberiem do úvahy, že mám za sebou osem desaťročí života, konečne by som sa mal sám voči sebe vyjadriť zreteľne a jednoznačne. Pravda, v tejto časti sebaspytovania mám na mysli výlučne pracovné záležitosti, napredované vo svojej profesii, napĺňanie vytýčených cieľov. Moja rodina i moje blízke okolie vedia, na akú veľkú úlohu, na ktorej pracujem dodnes, som sa podujal. A teraz by som čakal, že sa ma môj vnímateľ opýta, o čom to vlastne hovorím? Prílišná pracovná orientácia, absolutizovaná honba za chimérou, zafixovaným cieľom sa spravidla vypomstí.

Jak vést firmu k prosperitě ve složité době,
Část 3. Od inovací k produktu

Pro letošní rok jsme společně s Českou asociací interim managementu připravili sérii 10 podcastů, do kterých si renomovaný krizový manažer Petr Karásek zve své hosty. V minulém dílu k diskuzi s ním usedl Jiří Vaněk, bývalý kolega z Karosy Vysoké Mýto a v současné době zastávající post technického ředitele společnosti Ammann Czech Republic, a Petr Novague, průmyslový designer světového renomé.

Energetická nezávislost firmy
díky dotacím

Jedním z aktuálně nejdiskutovanějších témat každodenního života jsou bezesporu energie a jejich neustále rostoucí cena. Není tomu jinak ani u podnikatelských subjektů. Velké množství firem se potýká s obrovským nárůstem provozních nákladů, do kterých vstupují i aktuální ceny zemního plynu a elektrické energie. Pomoci mohou nové dotace na fotovoltaiku.

Produktový článek

Univerzální stopkové frézy

Společnost Widia uvedla na trh novou generaci monolitních stopkových fréz WCE, které přinášejí malým a středně velkým obrobnám výkon a spolehlivost za dostupnou cenu. Prvním zástupcem této nové generace je řada WCE4 s čtyřbřitou geometrií – řada, která kombinuje pokročilé výkonné prvky se zcela novým univerzálním substrátem za velice konkurenční cenu.

Frézování úzkých drážek
a PKD nástroje pro vrtání

Firma Paul Horn, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik, přichází na trh s inovacemi svých produktů v oblastech frézování drážek a vrtání otvorů.

Nejlepší nástrojové řešení pro elektromobilitu

Společnost Kennametal představila další generaci svého 3D tištěného nástroje pro vrtání statorů, který se používá pro obrábění hliníkových těles elektromotorů využívaných v elektromobilech. Jedná se o nejlehčí verzi nástrojového řešení pro elektromobilitu, o verzi, která přináší úsporu přípravných i strojních časů.

Produktový článek

Větší laser pro těžký průmysl

Společnost Prima Power uvádí na trh novou velikost nejmodernějšího laseru, vhodnou pro těžký průmysl. Stroj Laser Genius+ v nové velikosti 2060 může pružně a produktivně reagovat na potřeby těžkého průmyslu, má nejmodernější technologii, poskytuje vysoký výkon a je určen pro výrobu těžkých dílů.

Inteligentní upínač nástrojů

Inteligentní upínač nástrojů Itendo již prokázal své kvality v řadě aplikací, ať jde o frézování, zahlubování, nebo mikroobrábění. Nyní přichází na trh jeho nástupce: Itendo2 je kompaktnější, výkonnější a nabízí podstatně více možností využití. Díky zmenšenému provedení může tento upínač nahradit standardní upínače nástrojů v poměru 1 : 1. Jeho schopnost pracovat při vyšších otáčkách se uplatní v leteckém i kosmickém průmyslu a při mikroobrábění.

Moderní, elektrifikované normované díly

Začít standardizovat často se opakující díly používané v průmyslu byl chytrý nápad jednoho německého inženýra. Je to ovšem již mnoho let, a proto nepřekvapí, že jednou z prvních normovaných součástí byla kovová klika s rukojetí. Od té doby se potřeba standardizovat jednotlivé elementy rozšířila napříč celým spektrem výrobků ve všech existujících odvětvích. Standardizované díly jsou také čím dál sofistikovanější. Není proto výjimkou, že normované díly procházejí také digitalizací a elektrifikací.

Nové kolaborativní roboty

Společnost FANUC Corporation, přední světový dodavatel CNC systémů, robotiky a tovární automatizace, představila nové kolaborativní roboty CRX-5iA, CRX-20iA/L a CRX-25iA. Jde o nejnovější přírůstky oblíbené řady lehkých kolaborativních robotů CRX, která dále zahrnuje již dříve představené coboty CRX-10iA a CRX-10iA/L. Výrobce prezentoval všech pět modelů CRX letos v březnu na mezinárodní výstavě robotů IREX v Tokiu a na virtuální výstavě IREX.

Využití simulačních nástrojů při návrhu plošin

V návaznosti na obnovení výroby automobilových montážních plošin ve Slováckých strojírnách byl při vývoji nové řady kladen vysoký důraz na spolehlivost, bezpečnost, rychlost, dostupnost, pracovní rozsah a cenu. Jedna z činností, které byla věnována pozornost, spadá do oblasti bezpečnosti a spolehlivosti provozu takového zařízení.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit