Témata
Zdroj: Messe München

Veletrh Laser World of Photonics
v Mnichově

Letos na jaře se Mnichov opět na pár dní stane centrem mezinárodního fotonického průmyslu: od 26. do 29. dubna otevře své brány na mnichovském výstavišti přední světový veletrh Laser World of Photonics 2022 a stane se jistě významným milníkem s cílem nastartovat vzestup tohoto perspektivního odvětví. Doprovodná akce World of Quantum navíc představí novou etapu pro budoucí oblast kvantové technologie.

Reklama

Mnichovský veletrh Laser World of Photonics bude mít v roce 2022 širokou mezinárodní účast. Do poloviny března se zaregistrovali vystavovatelé z 30 zemí. Velké zastoupení mají zejména USA a Čína, ale poprvé si na veletrhu zarezervovala stánek i společnost z Austrálie. To znamená, že téměř polovina všech vystavovatelů, kteří opět zaplní pět hal na mnichovském výstavišti, pochází ze zahraničí. Svou účast potvrdili také přední představitelé trhu z fotonického průmyslu a významné průmyslové výzkumné ústavy, mezi nimiž nechybějí Trumpf Laser- und Systemtechnik, Coherent Shared Services, IPG Laser, Laser Components Germany, Fraunhofer-Gesellschaft, Laser 2000, Newport Spectra-Physics, Berlínský partner pro obchod a technologie a Jenoptik Optical Systems.

Pohled do haly A2 mnichovského výstaviště. (Zdroj: Messe München)

Česká účast: firmy i výzkumné ústavy

Letošního ročníku veletrhu se účastní rovněž sedm vystavovatelů z České republiky. V seznamu vystavovatelů najdete firmy Algotech z Náchoda, Crytur z Turnova, Meopta-optika z Přerova a SQS Vláknová optika z Nové Paky, organizaci Český optický klastr a také výzkumná pracoviště Centrum HiLASE (součást Fyzikálního ústavu AV ČR) a Centrum Toptec Ústavu fyziky plazmatu AV ČR.

Reklama

Fotonika jako obor budoucnosti

Ve velké části ekonomiky jsou nyní inovace bez zapojení fotoniky nemyslitelné. Fotonika například rozhodujícím způsobem přispívá k tomu, aby byla vozidla připravena na budoucnost, poskytuje lékařům živé přenosy z živých buněk, optimalizuje kontroly kvality v průmyslu a umožňuje přenos dat z vesmíru rychlostí světla. Hlavními tématy veletrhu jsou laserové systémy pro průmyslovou výrobu, lasery a optoelektronika, optika, senzory, měřicí a zkušební technika a také výrobní technologie pro optiku.

Vystavovatelé na veletrhu prezentují trendy oboru optoelektroniky, a to prostřednictvím ukázek konkrétních produktů a služeb. (Zdroj: Messe München)

Vizionářská platforma World of Quantum

World of Quantum oslaví svou premiéru v roce 2022 s vlastním pavilonem, který se zabývá tím, co je v současnosti pravděpodobně nejnapínavějším budoucím oborem fotoniky: kvantovou technologií a jejím rozmanitým aplikačním potenciálem. Pořadatelská společnost Messe München tak vytváří zcela novou platformu pro síťový výzkum, průmysl a uživatele, a pro prezentaci prvních aplikačních příkladů této budoucí technologie v oblastech výpočetní techniky a kryptografie, senzorové technologie a zobrazování a lékařství.

Jedním z tradičních témat expozic na veletrhu je elektromobilita. (Zdroj: Messe München)

Dr. Wilhelm Kaenders, předseda výstavního výboru veletrhu a současně generální ředitel společnosti Toptica Photonics AG, komentuje: „Stejně jako veletržní správa Messe München objevila v roce 1973 novou platformu pro vznikající laserové aplikace, je zřejmé, že v tomto ohledu se stane také kvantovým vizionářem. Dá se očekávat, že Mnichov se během několika příštích let stane centrálním tržištěm pro technologii rozvíjejícího se století.“

Související články
Umělá inteligence
na veletrhu automatica 2022

Umělá inteligence (AI) a strojové učení se do průmyslové výroby dostaly již před lety - alespoň teoreticky. Razantnost, s jakou si AI nyní razí cestu do praxe, se ukáže ve dnech od 21. do 24. června 2022 na veletrhu automatica na výstavišti v Mnichově.

Veletrh inteligentní automatizace a robotiky

Jako přední světový veletrh inteligentní automatizace a robotiky prezentuje veletrh automatica všechna klíčová technologická řešení v mezinárodním srovnání. Veletrh spojuje průmysl, výzkum a praktické využití napříč výrobními sektory orientovanými na budoucnost.

Mnichovský veletrh automatica je za dveřmi

Přípravy veletrhu automatica 2022, který se bude konat od 21. do 24. června na výstavišti v Mnichově, se blíží do finále. Pořadatelé hlásí, že všechna velká jména z branže se letos přihlásila již půl roku před akcí. Aktuálním tématem letošního ročníku veletrhu je udržitelná výroba.

Související články
Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Hannover Messe 2021

Inovace, vytváření sítí a sdílení zkušeností ve věku průmyslové transformace – to jsou klíčová motta, která představují letošní ročník digitálního Hannover Messe, na kterém více než 1 800 vystavovatelů představí svá řešení pro výrobu a energetické systémy budoucnosti. Od umělé inteligence po robotiku, od ochrany klimatu po vodík. Nejdůležitější světový průmyslový veletrh plní svoji roli jako inovační a síťová platforma a vytváří uprostřed koronové pandemie globální platformu pro výměnu zkušeností v době průmyslové transformace.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

IMTS Chicago, McCormick Place Convention Center, Chicago, USA

Po čtyřech letech se dnes 12. září 2022 otevřely brány chicagského výstavište McCormick Place Convention Center, kde se do soboty koná International Manufacturing Technology Show IMTS – největší veletrh amerického kontinentu zaměřený na obráběcí technologie a komponenty. Jsou zde čeští vystavovatelé. Jsme zde i my!

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit