Témata
Zdroj: IceWarp

Made in Česko: Česká konkurence pro světové velikány

Řekne-li se Microsoft Exchange, Teams nebo Google Workspace, nenajdeme asi jedinou firmu, která by s těmito kancelářskými platformami neměla zkušenosti. Mnohé jsou s nimi velmi spokojené, avšak existuje i nezanedbatelné množství těch, které k nim mají výhrady, ať už jde o technickou stránku, nebo o cenu. Proto vznikl IceWarp, česká alternativa k těmto globálním platformám, která je velmi pružná, dokáže se dobře přizpůsobit požadavkům klienta a cenově je příjemná.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

IceWarp vznikl v Česku, většinu klientů má však v zahraničí. V současné době tuto platformu používá více než 50 milionů uživatelů ve Spojených státech, zemích Střední a Jižní Ameriky, Evropy i Asie. A i když hlavní trh je v zámoří, úspěšná je tato platforma také v České republice, kde ji využívají například největší tuzemské aerolinie Smartwings, jeden z největších producentů mlékárenských výrobků Madeta či přepravní a speditérská společnost Bohemia Cargo. Jde o firmy, jež se v minulosti marně pokoušely najít alternativu ke globálním platformám, které se jim kvůli počtu nakupovaných licencí začaly neúměrně prodražovat.

Co se však přesně skrývá pod názvem IceWarp? Představte si e-mail, videokonferenční hovory, firemní chat, správu dokumentů, projektové místnosti či pracovní plochu, na kterou si můžete přetahovat poznámky ze všech výše zmíněných nástrojů a která s vámi putuje ze zařízení do zařízení, aniž by byla pevně usazena v konkrétním desktopu, a to vše v jednom jediném okně internetového prohlížeče. Uživatel tak nemusí neustále „překlikávat“ a přeskakovat jinam, ztrácet pozornost a používat několik různých komunikačních kanálů. IceWarp nabízí vše na jednom místě, jak ve formě webové služby, tak i mobilní aplikace.

Chceme, aby zákazníci nemuseli používat individuální aplikace. Nabízíme jim vše v jednom jednoduchém webovém rozhraní a z pohledu koncového uživatele v jedné aplikaci a v jednom okně prohlížeče,“ říká Adam Paclt. (Zdroj: IceWarp)

Cloud i on-premise

IceWarp svým klientům dává vybrat, zda chtějí platformu využívat jako cloudovou službu, kdy veškerá data mohou putovat se zákazníkem kamkoli, kde je připojení k internetu a kde má k dispozici některé z chytrých zařízení, nebo jako on-premise řešení, kdy jsou veškerá data uložena na serverech klienta, který nad nimi má naprostou kontrolu. Právě ochrana dat je totiž pro IceWarp stěžejní záležitostí a společnost jí věnovala zvýšenou pozornost i při nedávné integraci ChatGPT do nástrojů IceWarpu.

Adam Paclt, jeden ze zakladatelů a generální ředitel IceWarpu, spatřuje v ochraně dat klientů jednu z největších výhod této kancelářské platformy.

Každý zákazník by měl mít vlastní model trénovaný jeho daty nebo daty jeho společnosti. Model, který mu bude transparentně k dispozici. Kromě toho existuje nemalá skupina zákazníků, kteří chápou, jak jsou pro ně jejich data extrémně důležitá a budou dvakrát přemýšlet nad tím, jestli je nechat ‚superkorporaci‘ pro AI trénink,“ věří Paclt.

Reklama
Reklama
Reklama

Jak se zrodil prapředek

Vraťme se však na úplný začátek, kdy ještě IceWarp neexistoval a zdálo se, že si trh s kancelářskými platformami rozdělí několik málo obřích korporací ze Spojených států.

Psal se rok 2003 a student Jakub Klos dostal možnost spravovat firemní síť ve společnosti svého otce. Protože byl technicky velice zdatný, velmi rychle si uvědomil, že mainstreamová řešení nejsou pro tuto firmu tou správnou cestou. V případě některých serverů existovaly velké výhrady k použité technologii a nemožnosti dostatečné flexibility v nastavení, v jiných hrály roli vysoké pořizovací náklady. A tak vznikl Merak Mail server, prapředek dnešní platformy IceWarp.

Jakub Klos neměl žádné předchozí zkušenosti. Jen se učil programovat. Merak Mail byl ale od začátku velmi úspěšný a na jeho základech vznikla v roce 2001 společnost IceWarp, do jejíhož čela se Jakub Klos postavil a začal plánovat expanzi na americký trh. Tehdy se jeho cesty protnuly s Adamem Pacltem a Jerrym Javornickým, kteří se poznali už jako náctiletí a společně se vydali do San Francisca na zkušenou za tamními technologickými firmami. Výsledkem byl eM Client a s ním spjatá firma AppToCloud zaměřená na orchestraci cloudu. Klosův IceWarp se k těmto aktivitám přidal a Adam Paclt v něm v roce 2014 převzal vedení.

Od té doby firma urazila dlouhou cestu. Když se Adam Paclt ohlédne do minulosti, konstatuje: „Na naší cestě k současnému úspěchu byla celá řada milníků, ale to nejdůležitější se stalo v posledních 12 letech. V roce 2012 jsme začali s vývojem vlastní cloudové orchestrace. Bylo nám tehdy jasné, že budoucnost se nachází v cloudu a že bude nutné zajistit dostatečnou bezpečnost, uchovávat citlivá data klientů a nabídnout příznivou cenu. Proto bylo nutné držet celý produkt, tedy infrastrukturu, software a služby spojené se správou. Navázali jsme v roce 2014, kdy jsme reálně začali transformační proces z čistého výrobce softwaru na globálního poskytovatele cloudových služeb. Bylo nutné vytvořit nová oddělení, najmout specialisty schopné vybudovat a spravovat infrastrukturu po celém světě a do jisté míry upravit i procesy spojené s vývojem platformy. V roce 2020 se nám pak podařilo uzavřít největší dosavadní kontrakt se státní správou v Malajsii, kde jsme během jediného měsíce zmigrovali 450 000 uživatelů z prostředí MS Exchange do privátního cloudu zákazníka.

Co vše IceWarp nabízí? Například cloud storage... (Zdroj: IceWarp)
…konference… (Zdroj: IceWarp)

V současnosti je podle jeho slov hlavním cílem firmy rozvoj kolaborační platformy IceWarp.

Chceme, aby zákazníci nemuseli používat individuální aplikace,“ vysvětluje Adam Paclt. „Nabízíme jim vše v jednom jednoduchém webovém rozhraní a z pohledu koncového uživatele v jedné aplikaci a v jednom okně prohlížeče. Doba archaických řešení, a dokonce i běžných desktopů se pomalu blíží ke svému konci. Nejvíce času na desktopu dnes trávíme v něm. Mimo desktop trávíme nejvíce času na svém mobilním telefonu. IceWarp by vám měl umožnit mít e-maily, editaci office dokumentů, firemní chat, veškeré firemní soubory, poznámky i úkoly v jedné webové a mobilní aplikaci. Bez nutnosti ‚překlikávat‘ na různá okna a do různých aplikací, vše máte v jednom jediném okně prohlížeče. A to je naše mise, do které se postupně dostáváme. Vše s použitím standardních technologií.

V hlavní roli cena

Že by IceWarp jako nový softwarový produkt pro komunikaci mohl úspěšně konkurovat zavedeným globálním značkám, jako jsou Microsoft 365 nebo Google Workspace, samozřejmě jeho tvůrce nenapadlo okamžitě, ale brzy odhalili „díru na trhu“ a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat.

Celková velikost trhu s messaging a collaboration je 69 miliard dolarů,“ vysvětluje Adam Paclt. „Zákazníci se postupně dostávají do pasti velkých hráčů. Ti jim mohou vědomě zvedat ceny a měnit podmínky pod rukama. Kromě toho je jasné, že existuje velké množství firem, které budou mít zájem nebýt ‚vězni‘. Navíc IceWarp je sice primárně cloudová služba, ale je možné ji provozovat i v on-premise prostředí, tedy na serverech klienta. Tím se dostáváme k další skupině zákazníků, zejména z public sektoru, kteří nechtějí dobrovolně odevzdávat citlivá data do USA. To vám globální hráči jako Microsoft nebo Google nenabídnou, ti poskytují už výhradně jen cloudové služby.

...dash board... (Zdroj: IceWarp)
...dokumenty... (Zdroj: IceWarp)

Klíčová je podle jeho slov také cena, za kterou česká firma své služby nabízí. IceWarp stojí zhruba polovinu toho, kolik stojí srovnatelné plány od velkých hráčů. Úsporou z rozsahu – tedy čím více schránek v IceWarpu máte, tím lepší cenu můžete mít – se lze dostat s pořizovací cenou ještě níž. Ve srovnání s extrémními případy korporátních obrů tak lze uspořit i jednotky milionů eur v životním cyklu předplatného.

Pokud se Adama Paclta zeptáte na hlavní výhody produktu jeho firmy, neváhá: „Jednoduchost z pohledu uživatelského rozhraní. All-in-one webové prostředí bez nutnosti instalace jakéhokoliv doplňku či aplikace na pracovní stanici. Obrovská flexibilita a transparentnost pro správce. Velmi dobrý poměr cena/výkon,“ vypočítává.

...e-mail a další. (Zdroj: IceWarp)

IceWarp má také tu výhodu, že jej může používat každý. Jeho producent má mezi svými zákazníky malé firmy od 10 zaměstnanců. Většinu jeho zákazníků však najdete v segmentu od 100 do 500 zaměstnanců. Horních 30 % zákazníků tvoří velké firmy a projekty. Banky, finanční skupiny, nadnárodní call centra, ale i řetězce nemocnic. De facto všechny společnosti, které mají hodně zaměstnanců v terénu.

Ačkoli je IceWarp česká firma, primárně je zaměřena na zahraničí, i když domácí trh je pro ni samozřejmě velmi důležitý. Podle slov Adama Paclta zejména proto, že nikde nedostanete lepší zpětnou vazbu. Hodně aktivní je též na východních trzích, jako je například Indie. Tam má i vlastní kanceláře a zaměstnává přes 90 lidí v podpoře prodeje a distribuce v regionu. Před několika lety otevřel také kancelář v Dubaji. Majoritu zákazníků však má stále v USA.

Reklama

Nezůstat stát

A jak vidí vedení firmy její budoucnost?

Chceme si ukousnout co nejvíce z celkového koláče, který nám trh nabízí,“ říká Adam Paclt. „Nabíráme nové distributory, chceme zdokonalit přirozenou adaptaci a objednávky z našeho webu, hodně pracujeme na marketingu. Z pozice obratu bychom chtěli vyrůst nejméně dvojnásobně.

Samozřejmě budoucnost kteréhokoli softwarového produktu naznamená jen obchodní aktivity, ale především neustálý vývoj.

IceWarp jako platforma je de facto více produktů. Abyste si udrželi focus, je potřeba si nenabírat víc, než kolik je možné obsloužit. Takže se plně soustředíme na rozvoj platformy,“ vysvětluje Adam Paclt a dodává: „Snažíme se extrémně rychle opakovat koncepty a přetavit je v reálný produkt. Ne každý to vydrží, a ne každému to vyhovuje. I složitá rozhodnutí se snažíme co nejvíce zrychlit a tlačíme firmu dopředu. IceWarp má dar vytahovat z lidí mnohem víc, než jsou jejich schopnosti v běžném životě. Ale jak říkám, není to pro každého. Pokud si uvědomíte, že alternativ, jakou je IceWarp, na světě opravdu moc není, jedná se o jedinečnou práci. V jednu chvíli řešíme rozmístění infrastruktury v Malajsii, v druhou chvíli řešíme integraci umělé inteligence. Jde to většinou hodně rychle…

Související články
Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Související články
Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Pravděpodobně nikdo z nás nesouhlasí s prostoduchým vyjádřením jednoho z bývalých ministrů vnitra ČR, že jej každý může odposlouchávat, protože on nic špatného nedělá. Naopak. Informace jsou dnes jednou z nejcennějších komodit, a chceme-li přežít ve stále ostřejší konkurenci a současně utajit svá citlivá data (obchodní tajemství, osobní údaje apod.), musíme tak činit soustavně, systematicky a na odpovídající odborné úrovni.

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Digitalizace stravenkových systémů

Zaměstnanecké stravování v současné době legislativně podporují vlády 40 zemí světa, přičemž tento systém funguje již přes 50 let. S přicházejícím vývojem technologií se velká část poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů rozhodla své produkty digitalizovat.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Spolu (nejen) pro informační bezpečnost

Jedním z komerčních subjektů, které dlouhodobě spolupracují s českými univerzitami, je společnost Gordic. Tento tvůrce softwaru, především pro veřejnou správu a bankovnictví, se dlouhodobě zabývá dnes tak žhavou problematikou kybernetické bezpečnosti. Jedním z jeho důležitých partnerů na poli akademickém je Fakulta podnikatelská brněnského VUT. Ohledně názorů na tuto spolupráci tentokrát proběhla diskuze ve třech. Zúčastnila se doc. Ing. Zdeňka Konečná, proděkanka fakulty, Ing. Viktor Ondrák, Ph.D., pracovník Ústavu informatiky, a Ing. Jaromír Řezáč, generální ředitel společnosti Gordic.

Knižní tipy

Knižní tipy pro čtenáře MM Průmyslového spektra

Fórum výrobních průmyslníků

Jakým způsobem řešíte nedostatek pracovníků ve výrobě, aby tento aspekt nebyl limitujícím faktorem pro přijímání nových zakázek a neovlivnil realizaci stávajících?

Bezpečnost firemních dat, část 9.

Tím, jak se výroba stává čím dál více sofistikovanější, dochází ke vzájemnému sdílení dat napříč všemi odděleními v rámci podniku. Potenciál úniku těchto citlivých firemních informací a zavlečení závadného obsahu do firmy, např. skrze webová rozhraní či e-mailovou korespondenci, představují v současné době největší bezpečnostní riziko. Je třeba na tento fakt klást velký zřetel, a proto bychom vám rádi v průběhu následujících vydání přinášeli edukativní seriál o bezpečnosti firemních dat.Ta by totiž měla být vaší zásadní prioritou.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit