Témata
Zdroj: Isolit-Bravo

Made in Česko: Motúčko. Zpočátku se mu smáli, ale pak...

Psal se rok 2009 a ve firmě Isolit-Bravo probíhala jedna z pravidelných schůzek firemních „vynálezců“, tedy lidí, kteří zde běžně mají na starosti všechno možné, jenom ne vývoj, s majitelem firmy, Kvidem Štěpánkem. Na malou chvíli se jednou týdně měli proměnit ve vývojáře a vynálezce. Společně hledali nápady na nové výrobky. Žádný se jim však nezdál použitelný.

Tento článek je součástí seriálu:
Made in Česko
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

V zoufalství, že nic pořádného nevymyslí, si pan Štěpánek v duchu přeříkával české přísloví: „Myslel a myslel, až vymyslel kolečko od trakaře!“ Proč to zní tak posměšně, říkal si, když přece kolo je úžasný vynález, který převrátil dějiny lidstva. Přece proto, že kolo není nic nového. Ale nešlo by na tom kolečku vymyslet něco originálního? Co kdyby jezdilo samo?! A tak se zrodil nápad vytvořit Motúčko. Zpočátku se prý tomu nápadu většinou každý smál, ale to netrvalo dlouho a tvůrci i jejich zákazníci přišli na to, jak geniální myšlenka to byla.

Když se dnes Kvida Štěpánka lidé ptají, proč se vlastně jeho skvělému nápadu nejprve smáli, odpovídá: „Asi je to taková lidská vlastnost. Již Gándhí říkal: ‚Nejprve se ti posmívají – Pak tě ignorují – A nakonec tě respektují.‘ A to byla přesně cesta Motúčka.

Nápadem to začalo, ale cesta k cíli zdaleka nebyla krátká ani jednoduchá.

Účastnili jsme se vývoje různých výrobků pro domácnost u velkých nadnárodních firem a řekli jsme si, že Motúčko budeme vyvíjet přesně opačně,“ vzpomíná Kvido Štěpánek. „‚Nadnárodníci‘ vyvinou výrobek, uvedou jej na trh v obrovském množství přes všechny své outlets (výstupy na trh) po celém světě až po Aljašku a Ohňovou zemi, a potom už jenom technicky ‚okusují‘. To znamená, že snižují náklady na výrobu, a tím také chtě nechtě kvalitu. Obrovské množství na první výkop samozřejmě také znamená, že přes veškeré zkoušky v laboratoři neodladíte všechny možnosti chyb a poruch, ke kterým v terénu potom může docházet a také dochází.

Žádná ‚kurvítka‘, ale jenom ‚lepšítka‘. Lepšítko je námi vymyšlené české slovo. Ještě není ve slovníku, ale jednou tam bude!“ říká Kvido Štěpánek, Táta Motúčka.
(Zdroj: Isolit-Bravo)

Ve firmě Isolit-Bravo žádné outlets neměli. První Motúčka prodávali v podstatě nadšencům, kteří novému výrobku i jeho tvůrcům dali důvěru a vsadili na ně. První uživatelé Motúčka byli spokojení, řekli o něm dalším lidem, a tak se prodej postupně rozrůstal systémem valící se sněhové koule.

A my si říkali – jediný záchyt nějakého problému či spíše problémku z terénu – a okamžitě vymyslíme zlepšení do další výroby,“ popisuje pan Štěpánek. „Žádné okusování, žádná tzv. ‚kurvítka‘, ale jenom ‚lepšítka‘. Lepšítko je námi vymyšlené české slovo. Ještě není ve slovníku – software kontroly pravopisu mi ho červeně podtrhuje – ale jednou tam bude!“ dodává s úsměvem Kvido Štěpánek, zvaný dnes Táta Motúčka.

Z této filozofie podle jeho slov vyplývá v zásadě všechno ostatní, například, že dnes existují různá příslušenství a různé typy Motúčka, jimž se říká „klony“.

Jde nám o to, aby více a více pokrývaly náš cíl, kterým je mechanizovat, tedy elektrizovat těžkou dřinu na zahradě, políčku, v lese, na stavbě, na statku. Naším mottem navíc je: Motúčko bude předmětem dědictví z otce na syna a z dědy na vnuka! Tak je kvalitní!“ dodává.

Devadesát procent uživatelů Motúčka jsou lidé se zahrádkami v kopci, chalupáři, chataři, majitelé malých lesů, koňáci a koňačky a malozemědělci. (Zdroj: Isolit-Bravo)

Šel jsem do toho sám

Podívejme se však ještě o pár let nazpět, před vznik myšlenky Motúčka, jak to všechno vlastně začalo.

Kvido Štěpánek vystudoval strojní fakultu VUT v Brně, aby se poté uplatnil jako konstruktér jednoúčelových strojů v tehdejším státním podniku OEZ Letohrad. Následovala sametová revoluce a ihned po ní, v roce 1990, zaměstnanci jednoho ze závodů OEZ – závod se jmenoval Isolit a vyráběl pro OEZ termosetové výlisky – nechtěli již ředitele-komunistu a hledali nového.

Reklama
Reklama
Reklama

A protože se žádný takový nehlásil, přišli za mnou,“ vypráví Kvido Štěpánek. „Do ředitelování se mi moc nechtělo, ale říkal jsem si, že je nemůžu zradit – za komunistů jsme systém kritizovali a teď, když máme svobodu, má všechno skončit na strachu? Že se bojím? To jsem nemohl připustit, a tak jsem do věci šel. Představoval jsem si, že podniky zůstanou státní a jen se odstraní ideologický nános a zátka, která vše svazuje, a hospodářství že začne fungovat na principu státního kapitalismu. Nicméně asi za necelý rok vyšel zákon o privatizaci a nebylo na výběr – každý státní podnik musel být privatizován.

Ředitel podniku, Kvido Štěpánek, tedy navrhl způsob privatizace – veřejnou soutěž. Jenže ani nyní se nikdo nehlásil a první kolo vyznělo naprázdno.

Před druhým kolem se lidé začali bouřit – co s námi teď bude? Když jsi ředitel, tak něco vymysli!“ vzpomíná Štěpánek. „Vymyslel jsem s. r.o. s 50 členy – spolupracovníky. Ale protože bylo potřeba zastavit vlastní majetek, potenciální členové odpadali, až jsme zůstali tři. V druhém kole jsme byli jedinými účastníky, a tím pádem vyhráli. Peníze vlastní jsme neměli žádné, firmu jsme zaplatili úvěrem z Komerční banky, jištěným našimi rodinnými domky. V roce 2008 se už dva společníci cítili ‚za vodou‘, nekompromisně si vyžádali zaplatit svoje podíly a já jsem zase začínal sám.

Po privatizaci se však OEZ smrtelně urazil a všechny své zakázky z Isolit-Bravo stáhl.

Táta Motúčka s vývojáři. (Zdroj: Isolit-Bravo)

Nebyla to žádná legrace. Protože jejich zakázky činily asi 90 % obratu Isolitu a šlo o naše holé bytí, či nebytí,“ říká Kvido Štěpánek. „Zachránil nás šťastný nápad – vyrábět fritézy a postupně také další přístroje pro kuchyň a domácnost. To nás z valné části živilo asi 15 let, dokud nás z této oblasti nevyhnali Číňané. Ale v roce 2009 jsme naštěstí dostali další šťastný nápad – ony šťastné nápady neprší z nebe jen tak – a tím bylo právě Motúčko.

Těžkou dobu se tedy podařilo překonat a dnes je Isolit-Bravo prosperující firmou, která vyrábí jednak formy na vstřikování termoplastů (ty tvoří asi 6–10 % zdejší výroby), dále výlisky z termoplastů (asi 50–60 % výroby) a dále, což, jak pan Štěpánek komentuje, „by nezasvěcený neřekl“, má firma závodní kuchyň se šéfkuchaři, z nichž jeden, Čech, býval šéfkuchařem dvou českých prezidentů a druhý, Ind, býval šéfkuchařem hotelů Hilton a předtím Marriott v Dubaji. Firemní kuchyň vaří 1 500 jídel denně pro široké okolí, a tvoří tak zhruba 3–5 % zdejšího obratu. Dále dnes Isolit-Bravo provozuje obchod s kuchyňskými přístroji (zhruba 8 % obratu). Ale především vyvíjí, vyrábí i prodává svůj vlastní produkt, na který jsou všichni ve firmě náležitě hrdí – Motúčko a jeho klony a příslušenství.

Reklama

Rady přímo od Táty

Na otázku, kolik je v současnosti typů či klonů Motúčka a čím se vzájemně liší, Kvido Štěpánek odpovídá: „To sám nepočítám – jen když nahlédnete naši úvodní webovou stránku www.motucko.cz, najdete jich rovných 30 a další přibývají průběžně. Liší se v mnoha důležitých parametrech i fajnovostech – když zmíním například důležitý parametr přepravní váhy, tak se základním Motúčkem Standard Klasik dopravíte pohodlně do nejprudšího kopce jeden metrák nákladu, který se vejde do korby, a s Motúčkem Živá Kláda dopravíte do stejně prudkého kopce libovolně dlouhou kládu o váze jedné tuny. A tak dále.

Nejde však jen o klony. Ke každému z Motúček lze také zakoupit množství doplňků. Těch podle slov pana Štěpánka existuje v současnosti zhruba 40 a další on a jeho lidé vymýšlejí, testují, zkoušejí a postupně přidávají.

Kvido Štěpánek vrtá ovladač rukojeti. (Zdroj: Isolit-Bravo)

Při úvahách o využití svého produktu jeho tvůrci zpočátku mysleli spíše na stavby a stavební firmy, ale život ukázal něco jiného.

Devadesát procent našich zákazníků jsou lidé se zahrádkami v kopci, chalupáři, chataři, majitelé malých lesů, koňáci a koňačky a malozemědělci, dříve by se řeklo záhumenkáři,“ vysvětluje Táta Motúčka.

A jak je to se servisem? Velmi jednoduše. Poruchovost Motúčka je tak nízká, že by se firmě absolutně nevyplatilo mít smluvní servisy po republice.

Nastane-li přesto porucha,“ říká Štěpánek, „pak pošleme zákazníkovi náhradní díl a on si jej podle našeho videa vymění. Pokud by toho nebyl schopen či k tomu ochoten, pak Motúčko stáhneme k nám do firmy, opravíme a pošleme zákazníkovi zpět.

Navíc na stránkách existuje rubrika Táta radí, kde je opravdu velmi komplexní sbírka rad pro uživatele Motúčka.

Celkově se tam snažím nepsat ‚pindy a kecy‘, snad se mi to daří,“ říká. „Jednou z důležitých věcí je podle mne se správně rozhodnout, zda mi stačí a vyhoví Motúčko, které jede dopředu sice příjemnou pochůzkovou (asi 4,2 km/h, a podle kopce případně trochu pomaleji), ale konstantní rychlostí, anebo zda chci či potřebuji, abych měl ‚elektrický plyn‘, tedy abych mohl přidávat či ubírat rychlost tak, jak právě chci. Někdy lidé řeknou, že dědečkovi stačí konstanta, a pak zjistí, že už takový jura není a chtěl by plynulou regulaci. Přestavba je sice možná, ale je pak nutné Motúčko poslat k nám a je to tak trochu přes ruku.“ Jinak než „nadnárodníci“

(Zdroj: Isolit-Bravo)

Zajímavé je, že v zahraničí podobný produkt místní výroby neexistuje. Tedy existuje, ale protože jej – podle slov pana Štěpánka – vyvíjejí systémem podle „nadnárodníků“, jejich vozítka nejsou v podstatě použitelná. Proč?

Inu, nemají dostatečný krouticí moment a můžete na nich vozit tak seno nebo suché listí, samou snahou ušetřit a vydělat jsou odfušovaná, konstrukčně okousaná, často poruchová,“ vysvětluje Táta Motúčka. „Nemají žádná příslušenství a doplňky. Bojují cenou, ale pro rozumně uvažující lidi platí pořekadlo Henryho Forda: ‚Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat laciné věci!‘

Protože je Motúčko myšlenkou nové, prodělává i v zahraničí výše zmíněný „Gándhího proces“. Jen s tou nevýhodou, že oproti malému Česku je zahraničí velké. To však na druhé straně skýtá obrovský potenciál.

A tak prodáváme v zahraničí v tuto chvíli asi 40 % Motúček a trend je pozitivně narůstající,“ spokojeně konstatuje Kvido Štěpánek. „V podstatě úspěch v té které oblasti závisí na tom, zda najdeme prodejce s naší filozofií. Přes outlets – tedy hypermarkety s tisíci výrobky, kde by Motúčko stálo bez vysvětlení a předvedení zaprášené v koutě, se prodávat nedá, a ani bychom tak prodávat nikdy nechtěli a nepřipustili.

Související články
Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Moje osobní spotřeba je menší než leckterého mého zaměstnance

Kvido Štěpánek založil před 30 lety prosperující společnost. Dnes je její majetek odhadován na dvě miliardy korun. Za dobu své existence věnoval na dobročinnost více než 100 milionů korun. Tento nenápadný a skromný člověk inspiroval naši redakci, která ho požádala, aby se s ní podělil o své názory na filantropii, životní hodnoty a tradici dobročinnosti v Čechách.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Související články
Český podnikatel pod tíhou bruselské legislativy

Podporuje Evropská unie svoji evropskou ekonomiku, potažmo národní ekonomiky jednotlivých zemí, nebo je to moloch, který je brzdou dalšího rozvoje? Jaký je aktuální stav a co můžeme ještě od bruselské legislativy očekávat? Na názor jsme se zeptali prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR RNDr. Jiřího Hynka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
S uranem v podpalubí

V březnovém vydání MM Průmyslového spektra jsme publikovali článek pod názvem Jaderné ledoborce pro Severní cestu. Jelikož tento text vzbudil zájem řady čtenářů, rozhodli jsme se na toto téma připravit další podrobnější příspěvek.

Na cestě za svobodou

Elbee je auto, které mohou postižení řídit přímo ze svého vozíčku. Výjimečnost tohoto vozidla byla letos potvrzena i na soutěži Česká inovace 2013, kde vyhrálo první místo v kategorii Inovační hvězda.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

MM Podcast: Glosa - Jak se upekl dort (Národního plánu obnovy)

Národní plán obnovy ČR a jeho objem 191 mld. Dokážeme jej skutečně využít? Na Slovensku kolem premiéra Krečmara vzniká poradní tým odborníků, které do tohoto postu neuvedla politická loajalita, jak tomu bývá u nás, ale skutečné zkušenosti globálního charakteru např. s vlastním podnikáním a zaváděním inovací do praxe. Mají jasno, co budoucí průmysl pro nakopnutí země potřebuje. Žádný politický populismus, žádné zpátečnické názory. 

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Jednokomorové dvoupotrubní dávkovače do CMS

Na rozdíl od stávajících dvoukomorových dávkovačů se šoupátkovými rozváděči, např. zn. Lincoln, jsou nové jednokomorové dávkovače řady 2D a 2DD nesrovnatelně jednodušší. Nový princip plnění dávkovacích komor prostřednictvím dvojice jednosměrných ventilů V1-V2 v sobě skrývá potenciál uspokojit poptávku po levném mazání tukem i pro běžné stroje a strojní zařízení. S tím byla odborná veřejnost seznámena v článku MM Průmyslové spektrum 11/2018, nazvaném Nová koncepce dvoupotrubních CMS.

Made in Česko - Aby mohli skutečně žít

O tom, že my Češi máme obrovskou invenci, nás mohou přesvědčit významné originální české produkty. V tomto případě z oblasti, která kombinuje medicínu a moderní technologie. V tomto díle našeho seriálu vám představíme revoluční miniinvazní rostoucí endoprotézu stehenní kosti, která může zajistit kvalitní budoucí život dětským pacientům s kostním tumorem.

Made in Česko - Znovuzrozená kráska

„Prase“ – tak (kupodivu) zněla přezdívka populárního motocyklu Čezeta, který kdo z mládeže koncem 50. a začátkem 60. let minulého století neměl, jako by nežil.

Podpora výzkumu a vývoje v podnicích: Kapitálové investice

V první části našeho třídílného seriálu jsme se věnovali různým možnostem podpory operativních výdajů na výzkum a vývoj, ve druhé části jsme se pak detailně zaměřili na daňový odpočet způsobilých výdajů. V tomto, třetím a závěrečném díle bychom se rádi podrobněji věnovali možnosti podpory investičních výdajů vynaložených v souvislosti s prováděním nebo využíváním výsledků výzkumu a vývoje. Blíže si povíme o možnostech využití investičních pobídek a vybraných programů Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK).

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit