Témata
Reklama

SolidWorks World je již šestnáctý rok jednou z největších akcí svého druhu na světě. Jde o každoroční konferenci uživatelů, školitelů a prodejců špičkového designového softwaru SolidWorks. Původně americká společnost SolidWorks dnes patří pod křídla francouzského Dassault Systèmes. Na našem trhu je zastupována firmami SolidVision a 3E Praha Engineering.

Každoročně se sjede několik tisícovek lidí, které spojuje právě SolidWorks, na jedno místo, kde stráví čtyři dny společnou výměnou informací a zkušeností, získají nové dovednosti, uživatelské certifikáty a načerpají informace o novinkách, které se v oblasti počítačového modelování chystají v následujících obdobích.

26. ledna otevřela své brány již 16. výroční konference uživatelů designového softwaru SolidWorks. Po dvou letech jsme se spolu s více než 5 500 účastníky přesunuli opět do sluncem zalitého kalifornského San Diega. Měl jsem možnost zúčastnit se v minulosti již šesti ročníků SolidWorks Worldu a ze všech navštívených míst, kde se konference konala, je mi toto místo nejsympatičtější. San Diego je údajně jedním z nejoblíbenějších měst v USA, co se života v něm týče. Ani se nedivím – více než 300 slunečných dní v roce, poloha na pobřeží Tichého oceánu, příjemné klima…

Reklama
Reklama
Reklama
Letošní SolidWorks World přivítal více než 5 500 účastníků.

Programově se konference od těch předešlých nijak zvlášť nelišila. Tři dny se nesly v duchu ranních „General Session“, kde jsou vždy představeny novinky, vylepšení současných aplikací softwaru a poslední den konference je tradičně věnován novinkám v připravované verzi SW2015.

Pilíře SolidWorks Worldu 2014

Osobně bych označil tři hlavní pilíře letošní konference, kolem kterých se vše točilo.

Za prvé to bylo představení nového produktu SolidWorks Mechanical Conceptual. Nejde vlastně o nový produkt – Mechanical Conceptual byl představen již loni, ale nyní doznal změn, vylepšení a je připraven pro trh. Největší výhodou tohoto nástroje je možné sdílení celé tvorby návrhu v komunitě lidí, které si do procesu sami pustíte, a data uložená na cloudu s okamžitým přístupem zainteresovaných odkudkoli na světě. Nejlépe to asi vystihl ředitel produktového portfolia SW Kishore Boyalakuntla, který má Mechanical Conceptual na starosti, když při interview prohlásil, že nejlepší inovace nedělá člověk sám, ale vždycky se na nich podílí více lidí. A o to jde v Mechanical Conceptual především a to je jeho největší výhodou.

Jde o nástroj fungující na platformě 3DExperience, který potlačuje omezení klasických konstrukčních programů a naopak nabízí flexibilní, intuitivní a vysoce výkonné modelovací prostředí. Je určen pro tvorbu skic, jejich snadné a rychlé modelování. Práce je snazší a rychlejší právě díky propojení komunikace přes vlastní sociální síť a díky cloudovému uložení dat. To umožňuje práci na návrhu několika lidem, respektive celým týmům zároveň, a tak designér může okamžitě zpracovávat podněty od lidí třeba z druhého konce světa. A může to být prakticky kdokoli, včetně koncového objednavatele. Jde jen o to, v jakém momentě mu do tvorby návrhu povolíte vstoupit.

Tento způsob přípravy konceptu skýtá značné urychlení procesu samotného vývoje výrobku. Jednotné modelovací prostřední a známé nástroje pro tvorbu zaručují to, že designér se může opravdu soustředit pouze na návrh a nemusí být rozptylován návaznostmi dalšího programování.

SolidWorks Mechanical Conceptual bude plně k dostání již v dubnu letošního roku

Ukázka simulace pohybu v programu SolidWorks Mechanical Conceptual.
Dialogové komunikační okno v SW Mechanical Conceptual.
Mechanical Conceptual disponuje vlastní integrovanou „sociální sítí“.

Jako druhý pilíř konference bych viděl 3D tisk obecně. Tato technologie je sice na trhu již několik let, ale je to stále žhavé téma a v tomto oboru je vidět veliká progrese. Na letošním SWW byly představeny hned dvě zásadní novinky v oboru 3D tisku – barevná 3D tiskárna Objet 500 od firmy Stratasys a první kompozitová 3D tiskárna na světě Mark 1 od společnosti Mark Forg3D.

Tato tiskárna je pomocí dvou tiskových hlav schopna kombinovat materiály – např. nylon s karbonovými vlákny – a tak dosahovat u výsledných produktů naprosto výjimečných vlastností, co se tvrdosti a tuhosti materiálu týče. To je opět významný posun od výroby prototypů na 3D tiskárnách k produktům konečné spotřeby.

Barevná 3D tiskárna Objet 500 od firmy Stratasys.

Ukázky výrobků pořízených na tiskárně Objet 500.

Mark Forg, zakladatel MarkForg3D, výrobce první 3D kompozitové tiskárny na světě.

Tiskárna Mark1 byla samozřejmě navrhována v SolidWorks.

Srovnání dílů při použití karbonových vláken a bez.

Testování spoileru sportovního Ferrari, vyrobeného z kompozitu na 3D tiskárně Mark1.

Třetím pilířem pak byla tradiční první ochutnávka z připravované nové verze softwaru SolidWorks 2015. Představení novinek je vrcholem konference a uživateli je vždy očekáváno s velkým napětím. Letos tomu bylo stejně tak a zde vám přinášíme výčet některých novinek, které se v příští verzi SolidWorksu 2015 objeví. Nová verze přijde na trh na podzim letošního roku.

Definice asymetrického zaoblení – nastavení čelního sklonu zaoblení

Přepínání vzoru z prvku na vzor tělesa bez smazání a předefinování

Nástroj místního renderování – nakreslí pole přes obrazovku a renderuje ji v rámci modelu.

Nástroj pro střední body linie – nakreslí linii od středového bodu a provede autorelaci.

Konverze křivky na styl křivky bez náhrady či smazání

Využití detailů v seznamu svarů pro popis složky

SolidWorks Costing nyní funguje na SolidWorks Weldments

Zobrazení výsledků při probíhající simulaci

Otevření části výkresu se stejnou orientací

Zónové linie pro výkresy

Možnost zaokrouhlení na desetinné číslo v možnostech dokumentu

Tisk po vrstvách – přístup ke kontrolnímu tisku na specifické vrstvy

Integrace kontroly SolidWorksu uvnitř SolidWorksu. Dokáže načíst řadu aspektů výkresu, jako např. tolerance a další aspekty k automatické tvorbě kontrolních zpráv. Tento nástroj rovněž funguje mimo SolidWorks a zvládne OCR (Optical Character Recognition) PDF souboru a TIFF souborů.

SolidWorks Enterprise PDM Web2 – serverový webový klient, který funguje téměř v každém prohlížeči a má specifické mobilní náhledy pro telefony a tablety. Dále dokáže vyvolat eDrawings mobilně ze zařízení pro náhled a označení.

Hosté SolidWorks World 2014

Tradičně je konference obohacena o přítomnost zajímavých hostů – jak samotných pracovníků DS SW, tak i lidí z nejrůznějších oborů lidské činnosti. Spojovacím článkem je však v jejich činnosti vždy využití SolidWorksu.

Těmi prvními byli hosté zároveň nejvýznamnější – výkonný ředitel DS SW Bertrand Sicot a zejména pak prezident Dassault Systèmes Charles Bernard. Ti zhodnotili výsledky firmy za uplynulý rok a také jsme se z jejich úst mohli dozvědět, že SolidWorks již překročil hranici více než 2,3 milionu uživatelů po celém světě, nebo např., že studentů, kteří se v SolidWorksu učí pracovat, je již úctyhodných více než dva a půl milionu.

Bertrand Sicot – výkonný ředitel Dassault Systémes SolidWorks Corporation

Dalším hostem byl Vincent Picou, výkonný ředitel DS produktu 3Dvia, který demonstroval využití 3Dvia na www.homebyme.com. Jde o velmi zajímavý web, ve kterém si pomocí tohoto nástroje můžete perfektně navrhnout celý dům. Vybírat se dá z obrovské nabídky předvolených vybavení, doplňků a designů přímo od samotných výrobců.

Obrovský dojem také zanechal Hugh Herr z Mit Media Lab, který stojí za vývojem protéz a dalších protetických pomůcek. Sám přišel o obě dolní končetiny a protézy značky BIOM, které používá, jsou tzv. z „jeho dílny“. Při jeho příchodu na podium by asi nikdo nevěřil, že má takové omezení. Tak realisticky protézy fungují. Až potom, co vyhrnul kalhoty do výše kolen, přítomní užasli. Každá protéza je napájena vlastní baterií a např. Achylova šlacha je nahrazena pružinovým systémem, tak aby pomáhala dotyčnému s přirozeným pohybem.

Hugh Herr a jeho biomechatronické protézy BIOM

SolidWorks World se konal pouhý týden před začátkem letošních Zimních olympijských her, a tak byla zajímavým tematickým zpestřením také přítomnost zástupců amerického národního bobového týmu. Ti diváky nejenže seznámili s tím, jak čtyřbob v SolidWorksu navrhovali a následně testovali ve větrném tunelu jeho aerodynamické vlastnosti, ale samotný bob dokonce s sebou i přivezli.


Rozpracovaný čtyřbob v SolidWorks eDrawings

Aerodynamický test čtyřbobu ve větrném tunelu

Americký čtyřbob závodil i na Zimních olympijských hrách v ruském Sochi.

SolidVision na SolidWorks World 2014 opět bodoval

Konference se samozřejmě také zúčastňují zástupci tuzemských distributorů a letos byli opět hodně vidět.

Společnost SolidVision získala na letošním SolidWorks World 2014 dvě ocenění – Hynek Horák, ředitel společnosti, převzal cenu pro top resellera z Central EMEA za Subscription Recapture, což v praxi znamená za zákazníky, kteří po delší době znovu obnoví předplatitelské služby.

Osobní ocenění obdržel Rostislav Hanák, obchodní ředitel SolidVision, za více než 500 prodaných licencí v jeho obchodnické kariéře.

Perličkou je pak také jistě umístění Radoslava Zavřela ze slovenské dceřiné společnosti Schier Technik v soutěži Model Mania. V kategorii resellerů (prodejců) vymodeloval součástku podle zadání ve druhém nejlepším čase. Gratulujeme, neboť konkurence byla obrovská!

Vyhlášení cen v soutěži Model Mania

SolidWorks World 2015 mezi indiány

Závěrem bych rád opět vyzdvihl perfektní organizaci celé akce a zajímavý výběr hostů, kteří svými vystoupeními konferenci obohatili. Je to vždy velký zážitek.

Příští ročník konference se poprvé v historii přesune do Grand Canyon State, země Apačů a Navahů, vyprahlých polopouští, štírů, chřestýšů a typických kaktusů. Hostitelem bude na začátku února 2015 Arizona a její hlavní město Phoenix.

Pavel Růžička, San Diego, Kalifornie

pavel.ruzicka@mmspektrum.com

Reklama
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Související články
Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Autodesk University 2014

Na konci loňského roku se ve městě Las Vegas uskutečnil již dvacátý druhý ročník konference Autodek University. Co říci na úvod? Snad jen, že během konference firma Autodesk představila řadu nových produktů a služeb a to i v oblastech, ve kterých softwarové firmy běžně nepůsobí. Zastavíme se pouze u dvou přednášek, které korelují s obsahem časopisu MM Průmyslové spektrum. Zbylých více než 600 hodin ponechme bez zájmu.

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Expozice Siemens magnetem veletrhu v Hannoveru

Digitálním podnikům patří budoucnost a koncern Siemens proto svou letošní účast na veletrhu v Hannoveru věnoval právě tomuto tématu. Expozice o celkové rozloze 3 500 m2 v pavilonu 9 se zaměřila na nově rozšířené portfolio řešení pro „digitální podnik“. Stala se doslova magnetem letošního ročníku a přitahovala pozornost mnoha odborníků.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit